Thyerje e humerus


 • Anatomia e humerus
 • Klasifikimi i frakturave të supe
 • Fraktura në krahun e sipërm
 • Thyerje e supe në pjesën e mesme
 • Frakturat në krahun ulët
 • Sup ndarë Nadmyschelkovye
 • Frakturat Condyle
 • Sup ndarë Chrezmyschelkovye

Thyerje e supe është rreth 7% të të gjitha frakturave.

Anatomia e humerus

Fundi i sipërm i humerus është hemisfera formë dhe është i lidhur me sipërfaqen kyçeve të shpatull, pjesëmarrëse në formimin e shpatullën përbashkët. E vendosur vetëm nën krye të humerus quhet sup anatomike qafë. Vetëm më poshtë janë pika e lidhjes së muskujve - gungave të vogla dhe të mëdha. Kapsulë e shpatullën përbashkët përfshin shpatullën anatomike qafë dhe përfundon mbi gunga. Gjatë tubercles kockave ngushton pak dhe formon një shpatullën kirurgjikale qafë.


Pjesa e poshtme e kokës humerus përfundon condyles rrumbullakosura, artikuluar me rreze bllok dhe humerus, kockë e jashtme e parakrahut janë të lidhura me.

Klasifikimi i frakturave të supe

Në varësi të vendndodhjes së fraktura traumave sup ndahen në:

 • thyerje e humerus sipërme;
 • thyerje diaphyseal e krahut (thyerje e pjesën e mesme të shpatullën);
 • thyerje e divizioneve më të ulëta të humerus.

Frakturë në seksionet e tij shpatullën e sipërme mund të jetë intra (podbuhorkovym) dhe extraarticular (podbuhorkovym).

Fraktura në krahun e sipërm

Thyerje të mundshme të kokës, plumb i vogël apo i madh anatomike kodër thyerje dhe sup kirurgjikale qafë. Të thyerje më të shpeshta të qafës kirurgjikale, me pjesa më e madhe e viktimave janë njerëz të moshës së përparuar. Shkaku i thyerje zakonisht është në rënie në bërryl, sup ose në krah caktuar.

Simptomat

Pacienti u ankua për dhimbje në shpatullën përbashkët. Frakturat Vkolochennye shoqëruar nga ënjtje të butë, butësi ndërsa përpjekjen lëvizjet aktive. Lëvizjet pasive kufizuar pak. Në kthesën kompensuar foto klinik të ndritshme. Viktima është e shqetësuar për dhimbje të forta. Duket ënjtje të moderuar, gjë e shëmtuar e përbashkët dhe gjymtyrë shkurtimin. Crepitus përcaktuar (fragmente YouTube kockave). Diagnoza përsosin rezultatet e radiografi. Në kthesën vnutrisuhlobnomu të mbahet me ultratinguj e shpatullën përbashkët.

Trajtim

Në thyerje të vdekur krah të rregulluar fashë të veçantë. Kur thyerje kirurgjikale qafën me zhvendosje në departamentin e traumatologjisë reposition kryer nën anestezi lokale. Në një fashë të mëtejshëm të mundshëm fiksimit mbi Turner ose të heq gomë Leykoplastyrna ose skeletik shtrihen. Ushtrimi i emëruar 7-10 trajtimet. Periudhë imobilizimi i 6 javëve.

Operacioni është treguar për thyerje të paqëndrueshme dhe ndryshuar formë. Kundërindikimet për kirurgji janë mosha e vjetër dhe sëmundje të rënda kronike.

Thyerje e supe në pjesën e mesme

Thyerje e supe në pjesën e mesme (thyerje diaphyseal e shpatull) të shkaktuara nga një rënie ose goditje në dorë mbi supe mund të jetë i zhdrejtë, tërthor, spirale dhe ndryshuar formë. Thyerje Diaphyseal e supe shpesh e kombinuar me dëmtim të nervit radial. Dëme të jetë e mundur për të arterieve brachial dhe venat.

Simptomat

Shenjat klinike të shpatullën thyerje janë dhimbje, ënjtje, gjë e shëmtuar, fragmentet e kockave crepitus dhe mobiliteti i parregullt i humerus. Thyerje e supe me radiale pacient lëndimit nervore është në gjendje të shpjegoj gishtat dhe dore. Për të sqaruar diagnozën dhe zgjedhjen e trajtimit të kryhet studimi radiografike.

Trajtim

Frakturat sup pa zhvendosje të rregulluar autobus suva. Frakturë sup me zhvendosje të imponojë ose tërheqje skeletik Leykoplastyrna se pas paraqitjes së provave radiografike të kallo zëvendësojë suva lonhetoy. Periudha totale e immobilization në thyerje diaphyseal e shpatull është 3-3,5 muaj.

Në një thyerje të planifikuara mirë shpatull, e kombinuar me lëndime radiale nervore, të mbajtur terapi konservative (immobilization adekuat të shpatullën thyerje, stimulim të drogës e shërimit nervore, terapi stërvitje, fizioterapie). Nëse për 2-3 muaj për shenjat e rigjenerimit nervor, të kryer operacionin.

Trajtimi kirurgjik është treguar kur mnohooskolchatyh frakturat sup, paaftësia mbyllur reposition, indet interpozitsii butë dhe dëme të enëve të gjakut. Fiksimi i fragmenteve të kryera me anë të targave, kunjat metalike ose aparatet Ilizarov.

Frakturat në krahun ulët

Atje thyerje vnutrishnosustavni dhe intraarticular në krahun më të ulët. Nga fraktura extraarticular e divizioneve më të ulëta përfshijnë thyerje Nadmyschelkovye sup, thyerje kyçeve - frakturat bllokojnë holovchatoho thyerje Rritja humerus dhe mezhmyschelkovomu.

Sup ndarë Nadmyschelkovye

Duke pasur parasysh mekanizmin e plagosje Nadmyschelkovye sup fraktura janë të ndarë në muskul zgjatues dhe flexor. Lakimi thyerje Nadmyschelkovye janë më të zakonshme, që ndodh në vjeshtë në një krah të kërrusur. Arsyeja razhybatelnoho frakturë po bie në dorë pererazohnutuyu.

Simptomat

Supet e mësipërme bërryl fryrë, ashpër e dhimbshme. Lakimi thyerje shoqëruar nga një zgjerim vizual të parakrah, e thyerje parakrah muskul zgjatues është shkurtuar. Nadmyschelkovye sup përmbysje ndarë mund të kombinohet me parakrah. Diagnoza është themeluar pas radiografi.

Trajtim

Në fraktura pakomplikuar rregullojmë dëmtuar rajon suva lonhetoy 3-4 javë. Me një zhvendosje të madhe të fragmenteve dhe pamundësisë për të reposition kryer operacionit.

Frakturat Condyle

Frakturë condyle i jashtëm ndodh në vjeshtë me mbështetje në dorë të shpjegoj, i brendshëm frakturë condyle - një rënie në bërryl. Trauma e drejtpërdrejtë (një goditje për condyle rajon). Bërryl i përbashkët i fryrë boleznenen mënyrë dramatike. Zakonisht thyerje condyle shoqëruar nga të zhvillimit të hemarthrosis (akumulimit të gjakut në bërryl), ku dhimbje dhe ënjtje të bëhet më e theksuar. Diagnoza pas radiografi.

Trajtim

Thyerje pa zhvendosje të shpenzuar suva immobilization lonhetoy. Thyerje me zhvendosje reposition kryer nën anestezi lokale. Nëse fragmente nuk mund të përputhen, trajtim mbajtur kirurgjik (fiksimin hala mbeturinat, pllaka apo vida). Fizioterapia në këtë lloj të frakturave sup janë të kundërindikuar. Pacientët përshkruar terapi stërvitje dhe terapi mekanike.

Sup ndarë Chrezmyschelkovye

Zakonisht gjendet në fëmijët. Duke pasur një rënie në bërryl. I shoqëruar nga dhimbje, ënjtje, kufizimin e lëvizjes në të përbashkët. Trajtimi për thyerje të të dy condyles.