Bone frakturë pyatkovoyi


  • Anatomia e calcaneus
  • Mekanizmi i lëndimit
  • Klasifikimi i frakturave të calcaneus
  • Shenjat e frakturave të calcaneus
  • Trajtimi i frakturave të calcaneus

Thyerje e calcaneus përbëjnë rreth 4% të të gjitha frakturave. Pothuajse gjithmonë e shkaktuar nga një rënie nga këmbë lartësi prej takë të ndikimit në terren. E kombinuar shpesh me fraktura të mesit dhe thyerje torakal kurrizor dhe të këmbëve perelomovyvihi. Në 15% të rasteve ka thyerje bilaterale të kockave thembra.

Anatomia e calcaneus

Calcaneus - kockë më e madhe e këmbë, duke mbajtur pjesën më të madhe të ngarkesës, kur në këmbë dhe në këmbë. Ka dy pjesë kryesore të calcaneus: trupi dhe është e vendosur prapa kodrës. Top calcaneus lidhet me faqe e pjerrët, e para - me formë të kubit. Skarpat vepron si një urë midis kockave dhe kockave shin.


Mekanizmi i lëndimit

Nëse ju bien në pesë gravitetit të gjithë trupin transmetohet përmes kockat në këmbë të ulët e faqe e pjerrët, e cila ka ngecur ne kocke thembra dhe ndarë atë veç e veç. Lloji i frakturë të calcaneus dhe drejtimin e zhvendosjes së fragmenteve varet nga lartësia dhe pozicioni i rënies këmbë në këtë moment ajo goditi terren.

Klasifikimi i frakturave të calcaneus

Ka në-pozasuhlobovi fraktura dhe kockave thembra.

Frakturat Pozasuhlobovi llogari për 20% të të gjitha frakturave të calcaneus, e ndarë në ndarë trupit dhe zhardhok calcaneus. Thyerje e kodrës, nga ana tjetër, janë të ndarë në traumatologji horizontal dhe fraktura vertikale, ndarjes fraktura mesatare gungë dhe tipit "sqep".

Të thyerje kyçeve grup përfshijnë thyerje të calcaneus, vijën e cila shtrihet në rajon podtarannyy përbashkët.

Thyerje e shputë mund të jetë compression, buzë dhe i izoluar, pa paragjykim dhe mbeturinat e kompensuar.

Shenjat e frakturave të calcaneus

Pacienti u ankua për dhimbje në thembra. Në provim zbuloi ënjtje e pesë që zbatohet për pjezë Akilit, rrafshim dhe zgjerimin plagosësh thembrën e farës në qendër të vetëm. Prekje faqe ashpër dhimbshme plagosje, mbështetja në këmbë e pamundur. Lëvizja në kyçin e këmbës të rezervuara.

Fraktura takë nganjëherë shkojnë pa u vënë re në sfondin e dëmtimet e shtyllës dhe të këmbëve, i shoqëruar nga simptoma të gjalla. Prandaj, të gjithë pacientët me një mekanizëm tipik i lëndimit (bie në këmbët e tij me një lartësi prej 1,5 m) dhe lëndimet e mësipërme duhet të shqyrtohen për të përjashtuar thyerje të eshtrave shputë. Për të konfirmuar diagnozën dhe qartësuar shkallën e zhvendosjes së fragmenteve të kryera radiografi në tre projeksione. Nga ashpërsia e lezioneve gjykuara duke ndryshuar kendin Belera (cepi i zhardhok calcaneus).

Trajtimi i frakturave të calcaneus

Thyerje e calcaneus pa traumatologist paragjykim trajtohen konservative. A llaçi hedhur imobilizimi lonhetoy nga gju të këmbëve për një periudhë prej 3-8 javësh. Pavarësisht nga prania ose mungesa e zhvendosjes së fragmenteve kur hyjnë pacientin rreptësisht të ndalojë përparimin në këmbë si ngarkim herët mund të shkaktojë zhvendosjen e mesme e fragmenteve. Më vonë përshkruara terapi stërvitje, fizioterapi, masazh. Pacienti është rekomanduar që të veshin këpucë ortopedike me insoles të paktën 6 muaj.

Në kthesën e calcaneus kompensuar reposition kryer nën anestezi lokale. Vështirësi të veçantë paraqet trajtimi mnohooskolchatyh e frakturave compression të trupit calcaneus, të shoqëruar nga një zhvendosje të madhe të fragmenteve të kockave, dëmtimin e kyçeve sipërfaqet faqe e pjerrët dhe calcaneus kockat. Kur dështimi i reposition mbyllur kryej osteosynthesis duke përdorur aparatin Ilizarov. Aplikoni nakistkovoho dhe metal intraosseous me kujdes për shkak të rrezikut të madh të komplikimeve.

Në periudhën e vonë pas thyerje e calcaneus shpesh zhvillojnë këmbët post-traumatike banesë, gjë e shëmtuar këmbë, artrit dhe të përbashkët podtarannyy Shoparu përbashkëta. Formimi i fjalimeve të kockave që shkelin funksionin mbështetës e gjymtyrë.