Brinjë Thyerje


  • Anatomi
  • Mekanizmi i lëndimit
  • Frakturë Simptomat brinjë
  • Trajtimi i frakturave të brinjëve

Broken brinjë - lëndimi më i zakonshëm i gjoksit. Frakturat brinjë përbëjnë rreth 16% të të gjitha frakturave. Në thyerje të moshuar brinjë janë më të zakonshme për shkak të moshës forcim të strukturave të kockave të gjoksit.

Frakturë pakomplikuar i një ose dy skajet mirë dhe të rritet me veten e tyre nuk përbëjnë një kërcënim për jetën dhe shëndetin e njerëzve. Rreziku kryesor me këtë trauma të lidhura me dështim të frymëmarrjes, dëmtim të organeve të brendshme dhe zhvillimin e komplikimeve të lidhura. Frakturat pakomplikuar brinjë të ndodhë në 40% të rasteve. Të tjera 60% Dëmi përfshin pleurë, në mushkëri dhe sistemin kardiovaskular.

Frakturat brinjë të shumta - një lëndim i rëndë që është e rrezikshme si për shkak të zhvillimit të mundshëm të shokut plevropulmonalnogo, dhe për shkak të rritjes ndjeshëm gjasat e komplikimeve të rrezikshme për jetën.


Anatomi

Gjoks - një pjesë e sipërme e trupit të njeriut. Kornizë Bone që mbron zemrën dhe mushkëritë, e quajtur në gjoks. Gjoks formuar 12 palë brinjë. Në mes të brinjëve janë muskujt ndër brinjëve, enët e gjakut dhe nervat. Prapa gjitha skajet lidhur në shtyllën kurrizore. Në frontit sipërme dhjetë palë e saj të brinjëve i dhënë fund kërc.

Kërc Elastike brinjë të sigurojë gjoksin e mobilitetit. Kërcit sipërme shtatë çifte të brinjëve janë të lidhur për të gjoksit. Kërc VIII-X i skajeve të lidhura me njëra-tjetrën, dhe XI dhe XII brinjët janë të lirshëm pa bashkëqytetarëve të anëtarëve në frontin e strukturave të tjera kockëmadh.

Brenda gjoks është i veshur me mill ind lidhës (tabelë intrathoracic) është vendosur vetëm nën pleurë tabelë, i cili përbëhet nga dy gjethe të qetë. Në mes të lë një shtresë e hollë e yndyrat që lejon shtresa e brendshme e pleurë gjatë frymëmarrjes lirshëm të rrëshqas në lidhje me jashtë.

Ind të mushkërive është e formuar nga flluska të vogla uritur - mushkëror, të cilat, në fakt, shkëmbimi i gazit ndodh.

Mekanizmi i lëndimit

Shkaku i skajeve thyerje mund të jetë vjeshtë, goditje e drejtpërdrejtë në skajet e rajonit ose ngjeshje e gjoksit. Shumica e brinjë të thyera në vend bending më e madhe - në anët e gjoksit. Në fillim të një patate të skuqura edge zhvendosur shumë të rralla. Fraktura të shumta brinjë janë të shoqëruara shpesh me zhvendosje të fragmenteve, përfundon mprehtë e të cilëve mund të dëmtojë pleurë, mushkërive dhe ndër brinjëve enët e.

Dëmtimi i mushkërive dhe pleurë janë të shoqëruara shpesh nga zhvillimi i komplikimeve - hemopleura dhe pneumatoraks. Kur gjaku hemopleura akumulon midis shtresa e jashtme dhe të brendshme e pleurës. Kur gjoks pneumatoraks akumuluar ajrit. Shtrydhur lehtë ul në vëllim, dhe spadayutsya alveoli më i gjatë të jetë i përfshirë në frymëmarrje.

Frakture e brinjëve me plagosje mushkërive mund të jetë i lidhur me depërtimin e ajrit në indin nënlëkuror (emfizema nënlëkurës). Nëse enët dëme ndër brinjëve mund të zhvillohet gjakderdhje të bollshëm në zgavrën pleural apo indeve të buta.

Frakturë Simptomat brinjë

Pacienti ankohet për dhimbje të forta në gjoks. Dhimbja është më e keqe kur merr frymë, lëvizjen, duke folur, kollitjes, ulur në pjesën tjetër në një pozitë të ulur. Frymarrja e cekët, gjoks në anën e prekur prapa kur merr frymë. Prekje zonë brinjë ndarë shfaqet dhimbje të mprehtë, ndonjëherë - crepitus kockëmadh (një lloj i crunching fragmentet e kockave).

Front dhe brinjë anësore frakturat tolerability i vështirë, i shoqëruar me dështim të frymëmarrjes. Nëse shkeljet brinjë dëm pasmë të ventilimit pulmonar është përgjithësisht më pak e theksuar.

Kur brinjë të shumta frakturat kusht pacientit përkeqësohet. Frymarrja e cekët. Pulse përshpejtuar. Lëkura është e zbehtë, shpesh cyanotic. Pacienti përpiqet për të ulur ende, për të shmangur lëvizjet më të vogël.

Në fraktura indeve vërejtur butë ënjtje, bruising. Në prekje përcaktuar derdhur një dhimbje të mprehtë, kërcitja e kockave. Nëse brinjë të thyera shoqëruar nga emfizemë nënlëkuror, prekje indeve nënlëkurës zbuluar kërcëllimë ajrit, e cila, ndryshe nga kërcitje kockave, ngjan kërcasin butë.

Në dëshmitë e përkeqësimit pneumatoraks të gjendjes së përgjithshme të pacientit, në rritje gulçim. Breath në anën e prekur nuk është duke dëgjuar. Dëmtimi i mushkërive mund të shoqërohet me hemoptysis.

Pneumatoraks dhe hemothorax - komplikimet që zakonisht zhvillojnë shpejt pas lëndimit. Pak ditë pas thyerje mund të zhvillojë një tjetër ndërlikim të rrezikshme - pneumoni post traumatike. Deri zhvillimi i këtij komplikacion janë pacientët më të prirur të moshës dhe të moshuarit që kanë pneumoni ndodh veçanërisht i vështirë.

Për zhvillimin e pneumonisë tregon përkeqësim të gjendjes së përgjithshme të pacientit, simptomat e dehjes, gulçim dhe ethe. Vini re se në pacientët e moshuar të brishtë dhe pacientët me trauma kombinuar pneumoni të rënda post traumatike nuk shoqërohet gjithmonë me ethe. Në disa raste nuk është vetëm përkeqësuar gjendjen e përgjithshme.

Shfaqja e pneumonisë post traumatike për shkak të ulur nivelet e ventilimit në anën e thyerje. Frymarrja thyerje e dhimbshme të brinjëve dhe pacienti përpiqet të marr frymë si sipërfaqe të mundshme.

Problemi është komplikuar vetë. Shumë besojnë se një edges mira damar duhet të kufizojë lëvizjen e tyre, zabyntuvavshy gjoks. Si rezultat, më shumë frymëmarrje të kufizuar, kongjestion i mushkërive atje, zhvillim pneumoni congestive.

Në fakt, në kthesën e edges në shumicën e rasteve nuk ka nevojë për fiksimin. Exception - disa fraktura të komplikuara dhe të shumta brinjë, çdo ndihmë duhet të jepet vetëm në një spital.

Në mungesë të trajtimit në kohë të komplikimeve të frakturave të brinjëve të çdo rreziku të pashmangshëm për jetën e pacientit. Në mënyrë për të parandaluar zhvillimin e komplikimeve apo të eliminuar pasojat e tyre për brinjë të thyera dyshuar duhet sa më shpejt të jetë e mundur të kërkoni këshilla mjekësore të kualifikuar.

Diagnoza e brinjë thyerje dhe komplikime të lidhura set radiografi e bazuar. Nëse ju dyshoni një pneumo-hemothorax dhe hulumtim i kryer shtesë renthenoskopichne, ultratinguj zgavrën pleural, birë pleural.

Trajtimi i frakturave të brinjëve

Frakturat pakomplikuar një (në disa raste - dy brinjë) trajtohen si pacientët e jashtëm. Thyerje tre ose më shumë edges është një tregues për hospitalizimin emergjente në traumatologji.

Në fraktura pakomplikuar brinjë në kohën e traumës faturë frakturë prodhon anestezi lokale apo bllokadë peshe-dashamirës në Vishnevsky. Atëherë pacienti është bërë obligim analgjezik, droga expectorant, fizioterapi dhe fizioterapi për të përmirësuar ventilim.

Ndonjëherë pneumatoraks dhe hemothorax nuk zhvillohen në kohën e marrjes së pacientit, dhe pak më vonë. Nëse dyshoni se këto komplikime gjatë trajtimit është kryer mëtejshme X-rrezeve.

Gjatë trajtimit të frakturave të komplikuara të brinjëve, së bashku me procedurat standarde (anestezi frakturë, analgesics, terapi fizike dhe fizioterapie), për masat shtesë terapeutike.

Një sasi e vogël e gjakut në zgavrën pleural në mes të fletëve të zgjidhë vetë. Shqiptohet birë hemopleura kryhet zgavrën pleural. Doktor nën anestezi lokale hyn në gjilpërë zgavrën pleural të veçantë dhe për të hequr gjakun që ka akumuluar. Ndonjëherë hemothorax në rritje përsëri sepse gjatë trajtimit të duhet të kalojnë disa punctures.

Kur pneumatoraks në disa raste janë të birë të mjaftueshme për të hequr ajrin. Pneumatoraks tensionuar është një tregues për thoracostomy urgjente.

Nën anestezi lokale, doktori bën një prerje të vogël në hapësirat e dyta ndër brinjëve në linjë sredneklyuchichnoy. Në seksionin e të hyjë në tub kullimit. Anën tjetër të tub është i zhytur në një kavanoz të lëngshme. Është e rëndësishme që kjo bankë ishte mbajtur nën gjoksin e pacientit.

Akumulon në ajër pleural zgavër shkon përmes tub, përfundon lehta. Kullimit Pleural zakonisht qëndrojnë për disa ditë deri sa ndalesa e ajrit që vijnë përmes tubit të kullimit. Pastaj bëni të kontrollit të X-rrezeve dhe për të hequr kullimit.

Gjatë trajtimit të pneumonisë post traumatike, së bashku me masat e përgjithshme terapeutike (antibiotikët, fizioterapisë) është thelbësore për ushtrime terapeutike për të rivendosur frymëmarrje normale.

Fixing brinjë të thyera dhe kërkon kryer shumë rrallë jashtë, zakonisht me një plagosje masive e gjoksit që përfshijnë thyerje të shumta të paqëndrueshme të brinjëve.

Kohëzgjatja mesatare e trajtimit në fraktura pakomplikuara të brinjëve është rreth 1 muaj. Kohëzgjatja e trajtimit dhe ndërlikimet e thyerje te shumta brinjë të përcaktuara nga ashpërsia e komplikime dhe gjendjen e përgjithshme e pacientit.