Thyerje të dorës


  • Anatomi
  • Klasifikimi i frakturave të dorës
  • Thyerje e dore
  • Thyerje të eshtrave metacarpal
  • Thyerje e falangave

Thyerje të dorës - një lëndim të përbashkët. Pjesa e frakturave të eshtrave të dorës përbëjnë rreth 35% të të gjitha lëndimeve traumatike të sistemit skeletor. Zakonisht shkaku i furçë thyerje është një furçë apo goditje të bjerë me theks në dorë.

Anatomi

Furçë është e përbërë nga 27 kocka, të cilat janë ndarë në një grup kockat e dore, grupi metacarpal kockave dhe një grup i eshtra gishtat. Tetë kockat shkurtër bira-bira e dore janë të rregulluar në dy radhë (katër eshtra në çdo rresht). Top rresht, në qoftë se ju shkoni nga V deri gisht I, përbëhet nga horohovydnoy, trekëndësh, kockat semilunar dhe navicular, më të ulët - me kryuchkovidnyh, holovchatoy, trapezoidale dhe poligonale.


Tre rresht top i eshtrave dore (përveç horohovydnoy) të lidhura me rreze, që formojnë dore përbashkët. Eshtrat e shkalla më e ulët e dore e kombinuar me të gjatë kockat me tuba metacarpal, dhe ata nga ana e tij janë të lidhura me kockat e proximal (e vendosur në afërsi të trupit) gishtat.

Klasifikimi i frakturave të dorës

Ekzistojnë tri grupe të frakturave dorë:

  • Thyerje dore (rrallë ndodhë);
  • thyerje të eshtrave metacarpal (më i zakonshëm);
  • fraktura falangave (ndodhin shumë shpesh).

Thyerje e dore

Ky lloj thyerje ndodh në kockat e traumave dore shpesh. Për shkak se disa veçoritë anatomike të dorëzuar më i zakonshëm në këtë grup është scaphoid thyer. Thyerje më pak të zakonshme dhe horohovidnoy kockave semilunar. Tjetër thyerje të eshtrave të dorës në këtë fushë janë të rralla. Në disa raste ka një kombinim i fraktura dhe çrregullimesh e dore.

Shkaku i lëndimit po bie mbi një furçë të kërrusur, goditje ngjeshur në një furçë grusht në një objekt të forta apo një goditje të drejtpërdrejtë në dorë. Në mënyrë tipike, scaphoid është thyer në dy pjesë. Ndoshta e brenda dhe dëme extraarticular. Nga fraktura extraarticular përfshijnë çojë scaphoid gungë. Frakturë Scaphoid mund të kombinohet me dislokimin semilunar kockave (perelomovyvyh de Quervain-së).

Simptomat frakturë scaphoid

Dore e përbashkët e gisht fryrë I, boleznenen. Rritjet dhimbje me stërvitje I dhe II gishtat. Compression nuk mund të dorëzojë në një grusht përmes dhimbjes. Për të konfirmuar radiografisë frakturë scaphoid kryera në tre projeksione. Ndonjëherë linjë frakturë në fotografi nuk mund ta shohin. Në raste të tilla, nëse ka shenja klinike të scaphoid thyerje, pacient të vendosë në allçi, dhe pas 10 ditësh, të bëjë një tjetër seri e radiographs. Gjatë kësaj kohe zonë pranë vijës thyerje të kockave shkrin dhe bëhet dëm më të dukshme.

Trajtimi i scaphoid frakturë

Mënyra më e lehtë për të dëmit scaphoid - grumbull gurësh të çojë. Për bashkim të frakturë është zakonisht mjaft i imobilizimi për 1 muaj. Në rastet kur linja thyerje kalon përmes trupit fragmenteve navicular të kockave për bashkim të plotë mund të zgjasë deri në gjashtë muaj. Nëse një prej fragmenteve nuk po bëhet fuqi të mjaftueshme, ajo mund të jetë e resorption. Në vendin e thyerje janë formuar shpesh nyje të rreme. Formimi i cysts në trupin e kockave.

Kur frakturat scaphoid pa trauma zëvëndësimit ngarkon splints gipsi për një periudhë prej 10-12 javësh. Pastaj flak dhe të bëjnë kontrollimin X-ray. Nëse imazhet për shenjat e fuzionit të imponojë një tjetër splints për deri në 2 muaj.

Në kthesën e fiksimit navicular kockave kompensuar mbajë kockave fragmente hala apo vida. Ndonjëherë pajisjet osteosynthesis të jashtëm të instaluar. Imobilizimi afat pas operacionit është 2 muaj. Me gjithë pacient të scaphoid thyerje është ushtrim përshkruar.

Kur joints rreme dhe frakturat scaphoid nezrischenyh fiksim kryhet në kombinim me shartim kockave, arthrodesis i përbashkët dore apo shkarkimi nuk merr fragment ushqim të kockave.

Lloj i rrallë i frakturë të dorës. Ndodh kur një goditje e drejtpërdrejtë apo të bien në furçë. Ka pak ose e moderuar ënjtje të zonës së dëmit, dhimbje, më keq kur ngarkesa axial në gishta III-IV dhe të përpiqet të shpjegoj furçë në anën e pasme. Për të konfirmuar semilunar radiographs frakturë kockave kryera.

Bone semilunar trajtim frakturë

Në të dëmtuar furçë splints suva imponojë 1,5-2 muaj. Frakturat semilunar kockave zakonisht rriten pa komplikime.

Ky lloj i frakturave vërejtur rrallë furçë. Shkaku i lëndimit është një goditje e drejtpërdrejtë në fushën e buzë dëm ose furçë goditje në një objekt të ngurta. Nuk ka dhimbje në kyçin e gishtit të vogël, rëndohet kur duke u përpjekur për të ngjesh një furçë ose bëj me gisht. Për të konfirmuar radiografisë kockave frakturë horohovidnoy kryera në projeksionet e veçanta.

Horohovidnoy imobilizimi frakturë kockave është treguar për 1 muaj.

Thyerje të eshtrave metacarpal

Thyerje dore shpeshta. Ka dy grupe të frakturave të eshtrave metacarpal, të karakterizuara nga kursin klinik, unë ndarë fraktura metacarpal kockave dhe II, III, IV, V kockat metacarpal.

Rezultuar direkt goditur një objekt solid I kërrusur gishtin. Arsyet e mundshme dhe frakturat e pjesën e mesme (diaphysis) I metacarpal kockat.

Këto thyerje e para metacarpal eshtrave mund të jetë brenda, dhe extraarticular. Në kthesën e Bennet copë trekëndësh mbajtur obligacione dhe qëndron në vend, dhe kockave është zhvendosur drejt rreze. Në kthesën e Roland qenë gjithashtu të dislokuar fragmente drejt rreze, por, ndryshe nga rasti i mëparshëm, arsye unë metacarpal kockë është thyer në disa pjesë.

Simptomat

Zona Dëmi fryrë, ashpër e dhimbshme. On prekje nganjëherë është e mundur për të shartuar fragment kockave në fushën e "vdes anatomike." Diagnoza e thyerje të radiographs e para të kockave metacarpal konfirmuara.

Trajtim

Është e rëndësishme që të menjëherë (brenda 2 ditëve pas lëndimit) sa më saktë që të përputhen me copa unë metacarpal kockave. Reposition kryhet nën anestezi lokale. Në fushën e dëmit të imponuar të hedhura. Kur ju zhvendoset tregoi trajtim operativ (hala ndreqim) ose imponimin e tërheqje skeletik për 3 javë. Pas kësaj periudhe, spokes (ose duke tërhequr) janë hequr dhe vënë splints suva për një tjetër 2 javë. Pas heqjes suva përshkruar stërvitje terapi dhe fizioterapi.

Nuk është e rrallë. Shkaktuar nga një goditje e drejtpërdrejtë të kockave. Ka ënjtje, gjë e shëmtuar dhe dhimbje të mprehtë.

Trajtim

Në e para thyerje të kockave metacarpal pa zhvendosjen e fragmenteve të splints suva të imponojë një periudhë prej 1 muaji. Me ndërrimin e para nxjerrjes se Nyja e kryer ripozicionimin. Në mënyrë tipike, thyerjet e para metacarpal eshtrave të rritet edhe në të ardhmen nuk ndikojnë në funksionin e dorës.

Atje në vjeshtë apo një grusht grusht. Dëmi i njëkohshëm të disa kockave metacarpal (zakonisht - IV dhe V). Duket ënjtje dhe dhimbje të moderuar, cianozë dhe të mundshme dëme në terren deformim. Dhimbja është më e keqe kur ju të përpiqet të shtrydh dorën e tij në një grusht dhe axial ngarkesës në kockë të thyer. Për të konfirmuar frakturë e radiographs kockave metacarpal kryera.

Trajtimi i frakturave të eshtrave metacarpal

Frakturë Metacarpal bone pa zhvendosjen e fragmenteve të suva fiksimit kryhet lonhetoy për 1 muaj. Frakturë Metacarpal bone me zhvendosjen para nxjerrjes se splints kryejnë rivendosjes. Nëse ju nuk mund të krahasohen dhe / ose mirëmbajtjen e fragmenteve treguar trajtim kirurgjik të ndreqim fragmente spokes.

Thyerje e falangave

Thyerje të përhapura të dorës. Gishtat e thyera që rezultojnë nga lëndimi drejtpërdrejtë apo të tërthortë. Nuk mund të jetë spirale, ndryshuar formë dhe kalojnë brenda, ose extraarticular.

Frakturë Simptomat gisht

Finger fryrë, sinyushen, dhimbje të mprehtë në prekje dhe ngarkesës boshtore. Lëvizja është e kufizuar për shkak të dhimbjes. Deformim i mundshëm i trupë dëmtuar. Për të konfirmuar gisht radiographs thyerje të kryera në dy projeksione.

Trajtimi gisht frakturë

Për të ruajtur funksionin e gishtit është e rëndësishme për të krahasuar edhe si trupë dëmtuar. Finger frakturë pa zhvendosjen e fragmenteve të kockave të imponojë splints suva për 3-4 javë. Frakturë gisht me sjelljen zhvendosje reposition para. Nëse patate të skuqura nuk mund të përputhen dhe / ose mbani kryerjen spokes fiksim, të paktën - kunjat kockave. Në disa raste imponojnë skeletik shtrihen.