Thyerje e parakrah


 • Anatomia e parakrah
 • Klasifikimi i frakturave të parakrah
 • Thyerje e olecranon
 • Procesi koronare frakturë
 • Frakturë Diaphyseal e kockë e jashtme e parakrahut
 • Frakturë Diaphyseal e rreze
 • Frakturë Diaphyseal e të dy kockat e parakrah
 • Thyerje Montedzha
 • Thyerje Galeazzo
 • Thyerje e rreze në lokacion tipik

Thyerje e kockave të parakrahut - një nga plagët më të zakonshme të skeletit. Sipas autorëve të ndryshëm të huaj dhe vendas, incidenca e frakturave të parakrah shkon 11,3-30,5% të të gjitha frakturave.

Anatomia e parakrah

Skeleti është formuar parakrah ulnar (kockë e jashtme e parakrahut) dhe radiale (rreze) kockat. Radius është pjesa unë gisht, bërryl - nga të gishtit të vogël. Zgjatet lartë i kockë e jashtme e parakrahut është lidhur në majë të humerus të formojnë bërrylin. Rreze e hollë e lartë dhe të ngurta fund të artikuluara me kocka dore, duke marrë pjesë në formimin e përbashkët i kyçit të dorës. Lartë dhe në fund të eshtrave parakrah janë të lidhura me nyje në pjesën e mesme - përmes intercostals membranës.


Në fund të sipërm të kockë e jashtme e parakrahut gjerë është thelluar (çarë venoz) për artikulim me humerus. Prapa slot vendosur bërryl shtojcën përpara - kockë e jashtme e parakrahut kurorë shtojcë. Side i shtojcën koronare është një vend i caktuar i vogël për artikulim me kreun radiale. Më i ulët Fundi i kockë e jashtme e parakrahut të ngushtë artikuluar me rreze dhe i përbashkët i kyçit të dorës në arsim nuk është i përfshirë.

Klasifikimi i frakturave të parakrah

Në izoluar vijim frakturave trauma e parakrah (të gjitha llojet e frakturave të parakrah transferuar nga periferia në qendër):

 • thyerje e kockave radiale në një vend tipik;
 • frakturat diaphysis (pjesa e mesme) e të dy kockat e parakrah;
 • thyerje e kockë e jashtme e parakrahut në pjesën e saj të mesme (frakturat diaphysis);
 • thyerje e kockave radiale në pjesën e saj të mesme (frakturat diaphysis);
 • ose frakturat e kokës radial;
 • Frakturat Montedzha (fraktura e kockë e jashtme e parakrahut në të tretën e sipërme, e kombinuar me dislokimin e kreut të trare);
 • Frakturat Galeaco (thyerje e kockave skajor rreze, të kombinuara me dislokimin e fund të ulët të kockë e jashtme e parakrahut dhe këputje e nyjeve periferike parakrah).
 • frakturat olecranon;
 • frakturat koronare kockave.

Frekuenca e frakturave të ndryshme të eshtrave parakrah në njerëz të të gjitha moshave ndryshon. Thyerje të eshtrave në krahun e sipërm tek fëmijët ndodh më rrallë se në të rriturit.

Thyerje e olecranon

Hetimi mbi drop bërryl, goditi në zonën bërryl ose një drastike triceps reduktimit (muskujt, parakrah shtendos).

Rajoni bërryl cyanotic, i fryrë, deformuar. Dora korrigjohet varur pacientin. Kur ju përpiqeni të lëvizjeve ka një dhimbje të mprehtë. Kur zhvendosur mbeturinat pacienti nuk është në gjendje ta shpjegoj krahun.

Kur olecranon thyerje pa zhvendosje prirje në 90 gradë bërryl imponojë suva. Imobilizimi afat - 3-4 javë. Në kthesën e fragmenteve të kockave olecranon kompensuar më shumë se 5 mm fiksimit.

Procesi koronare frakturë

Dëmi është rezultat i rënies në prirje bërryl. Ekzaminimi zbuluar hematoma dhe ënjtje në fovea ulnar. Lakimi parakrah i kufizuar. Kur probing dhimbje përcaktuar në fossa cubital.

Thyerje pa prirje zhvendosje në 90 gradë splints bërryl imponojë 3-4 javë. Kur një fragment kockë kirurgji vklynenyy bërryl është kryer për të hequr atë.

Thyerje dhe kreu radial

Arsyeja është që të bien krahun drejtë. Ajo kthehet ënjtje dhe dhimbje vetëm nën bërryl. Lakimi parakrah i kufizuar. Nuk është një dhimbje e mprehtë në rrotullim parakrah jashtë.

Thyerje pa zhvendosjen e zonës bërryl kërrusur imponojë splints për 3 javë. Me ndryshim treguar osteosynthesis, me fragmentimin - Hiq rreze kokë.

Frakturë Diaphyseal e kockë e jashtme e parakrahut

Mekanizmi i lëndimit - një goditje e drejtpërdrejtë në parakrah. Kur shqyrton një pacient me një kockë e jashtme e parakrahut të copëtuar shfaqet ënjtje, gjë e shëmtuar, dhimbje të mprehtë kur probing, ngarkesës boshtor dhe krahun compression anash. Lëvizja është e kufizuar.

Në kthesën e kockë e jashtme e parakrahut pa trauma paragjykim fiksimin parakrah prirje për 4-6 javë. Lonhetoy domosdoshmërisht etur për dy nyjeve ngjitur - dore dhe bërryl. Në kthesën e kockë e jashtme e parakrahut kompensuar reposition kryer më parë.

Frakturë Diaphyseal e rreze

Zhvilluar me një ndikim të drejtpërdrejtë në parakrah. Në ekzaminim, pacienti me një deformim të copëtuar ekspozitës rreze, ënjtje, patate të skuqura lëvizëse, dhimbje të mprehtë kur probing e lëndimit dhe axial ngarkesën. Rotacioni aktiv parakrah pamundur.

Radius frakturë pa zhvendosje të imponojë splints suva, emocionuese dy të përbashkët ngjitur (dore dhe bërryl) në krahun e kërrusur. Imobilizimi për një periudhë prej 4-5 javësh. Radius frakturë me zhvendosjen e reposition kryer më parë. Imobilizimi afat në këtë rast është 5-6 javë.

Frakturë Diaphyseal e të dy kockat e parakrah

Dëmi i përhapur. Rezultuar indirekt (poshtë krah) ose direkt (hit parakrah) plagosje. Pothuajse shoqëruar gjithmonë me zhvendosjen e fragmenteve. Pas reduktimin e vendosur në mes kockat e fragmenteve membrana radiale dhe kockat ulnar zakonisht konvergojnë së bashku.

Parakrah shtrembëruar, qethur shkurt. Pacienti mban dorën shëndetshme gjymtyrë. Duket patate të skuqura lëvizëse, dhimbje të mprehtë kur probing lëndim, i ngarkesës boshtore dhe krahun lateral compression larg nga thyerje e parakrah.

Frakturë parakrah pa zhvendosje të imponojë një splints prirje krahun, emocionuese dy të përbashkët ngjitur, për deri në 8 javë. Kur thyerje parakrah me zhvendosjen e ripozicionimin e kryer më parë. Nëse ju nuk mund të përputhen dhe / ose mbani patate të skuqura fiksimit është kryer duke përdorur nakistkovoho, intraosseous ose hardware të jashtëm.

Osteosynthesis treguar tërësisht në rastin e zhvendosjes indeve të dytë ose këndore ynterpozytsyy butë dhe fragmente kompensuar nga gjysma ose më shumë diametër prej kockave. Pas operacionit për thyerje të suva parakrah vënë në 10-12 javë.

Thyerje Montedzha

Dëmi i kombinuar cila përfshin frakturë kockë e jashtme e parakrahut, e kombinuar me zhvendosjen e kreut radiale, dhe shpesh - dhe degët e lëndimit ulnar nervore. Ka një rënie në dorë ose reflektimit përpjekjen e ngritur dhe parakrah kërrusur.

Në varësi të zhvendosjes së fragmenteve të izoluara bending (fragmente zhvendosur kockë e jashtme e parakrahut prapmë, kreu radial - mëparshëm, rezultati është një i mëparshëm i hapur kënd) dhe muskul zgjatues (fragmente janë të zhvendosur kockë e jashtme e parakrahut anteriorly, kreu radiale - jashtë dhe në fund, rezultati është një kënd i hapur pasmë ) frakturat Montedzha.

Duket shkurtimin e dëmtuar parakrah, zgjatje e rreze dhe të tërheqjes - nga bërryl, rezistencë elastike kur duke u përpjekur për përkulje pasiv. Për të konfirmuar frakturë Montedzha radiografi kryer me entuziazëm sipërfaqe prej dëmit dhe bërryl.

Në përkulje fraktura traumave Montedzha merr reposition dhe reduktimit të dislokimit. Pastaj shpjegoj gjymtyrë është e fiksuar në pozitë me zgjeruar dorën e tij për 6-8 javë. Kur muskul zgjatues thyerje Montedzha pas reposition dhe praktikë e dislokimit rekord dorës për 4-5 javë për të pozicionojë dorën e tij lart, dhe pastaj u zhvendos dorën e tij në pozicionin e mesëm dhe të vënë splints për një tjetër 4-6 javë. Operacioni është kryer në qoftë se ju nuk mund të reposition-skenë në indet interpozitsii butë dhe këputje unazor ligament.

Thyerje Galeazzo

Plagosje e kombinuar që përfshin një frakturë në të tretën më të ulët e rreze, e kombinuar me dislokimin e kokës kockë e jashtme e parakrahut. Ndikimi rezultuar në parakrah ose bien në krahun e drejtë. Kjo rreze është zhvendosur fragmente anteriorly dhe kokën kockë e jashtme e parakrahut - drejt pëllëmbë ose pjesën e pasme.

Ekzaminimi zbuluar zgjatje në parakrah me pëllëmbë dhe tërheqjes - nga pjesën e pasme. Rreze Aksi lakuar. Kreu kockë e jashtme e parakrahut është e mundur për të hetuar në dore bërryl në dorën e tij. Duke klikuar zvogëlojë një kokë, por presionin e pezullimit vyvyhuvaty atë përsëri. Për të konfirmuar frakturë Galeaco kryer X-rrezet e përbashkët dhe zonën e dëmit.

Kryerja reposition, të hedhura suva zbatohet për një periudhë prej 8-10 javë. Nëse kjo është e pamundur për të krahasuar patate të skuqura dhe / ose të mbani një operacioni ilustrohet.

Thyerje e rreze në lokacion tipik

Dëmi i përhapur. Më të prekur gratë e moshuara. Shkaku i lëndimit po bie në krah të drejtë me fokus në dorë, të paktën - në pjesën e prapme të dorës. Integriteti i kockave është e thyer në 2-3 cm më lart përbashkët i kyçit të dorës.

Atje flexor dhe muskul zgjatues thyerje e rreze në lokacion tipike. Shumica frakturat ndodhin muskul zgjatues radiale kockë në një vend tipik karakterizuar nga zhvendosja e skajor (vendosur larg nga trupi) fragmenti ne drejtimin radial dhe të pasme dhe disa rrotullimit jashtë. Proksimal (ndodhet afër trungut) fragment zhvendos bërryl dhe palme krah.

Kur shybatelnom rreze kthehet në lokacion tipike fragment periferik zhvendosur drejt pëllëmbë dhe pak vendosur medially dhe qendror - zhvendosur në pjesën e pasme dhe pak rezulton.

Parakrah gjatë bymimit dore, kaltërosh, deformuar, ashpër e dhimbshme në probing dhe ngarkesës aksiale. Nëse dëmtimi shoqërues të degëve të trazirave mesatare dhe radiale nervore të ndjeshmërisë, kufizimin e lëvizjes së gishtit të katërt.

Radius frakturë pa zhvendosjen e splints dorës imponojë një periudhë prej 3-4 javësh. Thyerje me zhvendosjen e reposition ekzekutuar më parë (zakonisht - të dorës, rrallë - hardware) dhe pastaj suva zbatohet për një periudhë prej 4-5 javësh. Tireokaltsitonin Kur dëme nervore në pacientët të përshkruara, hormonet anabolic Neostigmine dhe B vitamina