Thyerje të këmbës


  • Anatomia e këmbë
  • Thyerje të këmbës
  • Thyerje e kockave metatarsal
  • Thyerje e falangave të këmbës

Thyerje të këmbës për të dhëna të ndryshme deri 2,5-10% të të gjitha frakturave. Rëndësia e frakturave të këmbës është e përcaktuar me ndërvarësinë e lartë e të gjitha elementeve të trupit. Çdo ndryshim në formën e një prej kockat e këmbës në kthesën e ndryshon formën dhe funksionin e të gjithë këmbë. Kështu, thyerje këmbë shpesh shkaktojnë përçarje të mëtejshme të mbështetjes në këmbë, këmbët banesë dhe zhvillimin e Arthrosis mesme.

Anatomia e këmbë

Këmbë përbëhet prej 26 eshtra të lidhura me nyje të vogla dhe shumë tufa. Ka tre këmbë dashuria: predplyusnu, metatarsus dhe falangave. Tarsal thembra formuar, përplasje, formë të kubit, navicular, dhe tre kockave formë pyke.


Proksimal (afër qendrës së trup) kockave tarannaya lidhur me kockave këmbë. Skajor (më larg nga qendra e trupit) eshtrave të këmbëve artikuluar me eshtra të metatarsus cila, nga ana tjetër, përbëjnë nyjet kryesore të kockat e gishtërinjve.

Thyerje të këmbës

Skarpat ka karakteristika që e dallojnë atë nga kockat e tjera të këmbës. Së pari, për shkak të skarpat në presion këmbë është transmetuar në të gjithë peshën e trupit të njeriut. Së dyti, tarannaya kockave është vetëm kockë e këmbës, e cila nuk është e bashkangjitur në çdo muskul. Së treti, tarannaya kockave luan një rol të rëndësishëm në formimin e harqe e këmbët.

Thyerje e skarpat ndodhin rrallë në traumatologji (rreth 3% të numrit të përgjithshëm të frakturave të këmbës) janë një grup i lëndimeve të rënda dhe kockat këmbë janë të kombinuara shpesh me dëmtime të tjera (thyerje të eshtrave, dislokacionet e këmbë, thyerje të eshtrave të tjera të këmbës). Ka thyerje të trupit, kokë, qafë, buzë anësore ose prapmë e faqe e pjerrët.

Thyerje e faqe e pjerrët është shpesh rezultat i traumave të tërthortë (këmbë podvorachivanie, kërcejnë, bie nga lartësi). Më pak dëm është shkaktuar compression e këmbë apo një goditje të drejtpërdrejtë me një objekt të rëndë.

Simptomat

Pacienti ankohet për dhimbje të mprehtë në zonën e prekur. Këmbë dhe kyçin e këmbës ënjtje, hemoragji të lëkurës shihet kryesisht - në kyçin e këmbës së brendshme. Kur zhvendosur rrënojat zbuloi deformim. Lëvizjet në të përbashkët kyçin e këmbës është pothuajse e pamundur për shkak të dhimbjes.

I vendosur dhimbje të mprehtë kur probing në hapësirën e përbashkët, dhe në dhimbje qafe frakturat front më e theksuar dhe e pasme për procesin e frakturave - mbrapa e ana e jashtme e pjezë Akilit.

Për të konfirmuar frakturë e faqe e pjerrët, për të identifikuar vendndodhjen, natyrën dhe shkallën e fragmenteve paragjykim zbulimit të kryer radiografi në 2 parashikimet.

Trajtim

Në kthesën e kompensuar treguar fragmente urgjente reposition. Vini re se rritja e fragmente të eshtrave përputhen vjetër plagosje pengua me forcë apo edhe të bëhet i pamundur. Dështimi i mbyllur reposition një tregues për praktikë të hapur ose imponimin e tërheqje skeletik.

Bone frakturë pasmë suva është aplikuar për 2-3 javë, ndërsa thyerje të tjera të skarpat - 4-5 javë. Nga 3-4 javësh pacienti është rekomanduar për të hequr gomave të dëmtuara deri me dhe zbatojë lëvizjen aktive në të përbashkët kyçin e këmbës.

Më vonë përshkruar terapi stërvitje, masazh dhe fizioterapi. Efikasiteti Recovery është 2,5-3 muaj për shkak. Në vitin pacientët e mëposhtme trauma rekomandojmë veshur insoles për të parandaluar traumatik banesë.

Ky lloj thyerje të këmbës zakonisht ndodh si rezultat i traumave direkte (duke rënë objekte të rënda në pjesën e pasme të këmbës). Më pak arsye scaphoid frakturë është compression saj në mes të kockave në formë pyke dhe kreun e faqe e pjerrët. Shpesh scaphoid fraktura të kombinuara me fraktura të tjera të këmbës.

Simptomat

Mbështetja në këmbë kufizuar nga dhimbja. Revealed ënjtje dhe gjakderdhje në këmbë prapa. Probing scaphoid, kthehet në këmbën brendshme dhe të jashtme, dhe heqja dhe ulja e këmbë shkakton një dhimbje të mprehtë në thyerje. Për të konfirmuar radiografisë frakturë scaphoid kryera në 2 parashikimet.

Trajtim

Frakturë Scaphoid pa zhvendosjen e fragmenteve të kockave traumatologist mbivendosur hedhura rrethore me kujdes otmodelyrovat harqe e këmbë. Thyerje me zhvendosje kryer reposition. Nëse patate të skuqura nuk mund otreponirovat ose të mbani, kryhet reduktim të hapur. Fixing suva të hedhura bëhet brenda 4-5 javësh.

Shkaku i lëndimit është zakonisht objekt i rëndë bie në këmbë të pasme. Ind i butë ënjtje në dëme. Ajo rezulton dhimbjen e probing, tension, këmbë kthehet brendshme dhe të jashtme. Për të konfirmuar këtë lloj thyerje të këmbës është e radiografi të madhe rëndësi. Trajtimi - hedhur rrethore për një periudhë prej 4-5 javësh. Në vitit pas thyerje e pacientit këmbë duhet të veshin supinator.

Thyerje e kockave metatarsal

Thyerje e kockave metatarsal në frekuencë të renditet e para ndër të gjitha eshtra të thyer të këmbës. Zakonisht shkaktohet nga ekspozimi të drejtpërdrejtë në fuqi traumatike (ngjeshja e këmbë, rënie e gravitetit apo të lëvizin timon këmbë). Nuk mund të jetë shumëfish apo i vetëm. Varësisht nga niveli i dëmtimit të frakturave të izoluara e kokës, qafës dhe metatarsal trup kockat.

Beqar thyerje të kockave metatarsal rrallë të shoqëruar nga një fragmente të rëndësishme të turne mbeti i paprekur si kockat metatarsus akt si patate të skuqura gomave natyrale të mbajë ndryshim.

Simptomat

Në vetme thyerje të kockave metatarsal zbuluar edemë në pjesën e pasme dhe i vetëm, dhimbjen e mbështetjes dhe probing. Thyerje të shumta të eshtrave metatarsal shoqëruar me edemë të rënda të të gjithë këmbë, gjakderdhje, dhimbje në prekje. Mbështetja është e vështirë ose e pamundur për shkak të dhimbjes. Gjë e shëmtuar e mundshme e këmbë. Diagnoza konfirmohet nga X-ray në 2 parashikimet, ndërsa bazat e thyerje të eshtrave fyell - në 3 parashikimet.

Trajtim

Frakturat Metatarsus bone pa zhvendosje të imponojë rear suva gomave në dispozicion 3-4 javë. Thyerje me sjelljen zhvendosje mbyllur reduktimin, fiksimi ose kryejnë hapur imponojë skeletik shtrihen. Fiksim termi në thyerje të këmbës është zgjeruar për 6 javë. Atëherë pacienti imponojë hedhura veçantë "të unazave" dhe të rekomandojë më tej përdorimin e tab ortopedike.

Thyerje e falangave të këmbës

Ky lloj thyerje të këmbës zakonisht ndodh me ekspozim të drejtpërdrejtë ndaj forcës traumatik (humbje peshe, të ndikimit në gishta). Thyerje e falangave të mesme dhe gozhdë për të mos shkelë më tej këmbë. Jo të përshtatshme thyerje kryesore trupë mund të çojë në zhvillimin e post traumatike nyjeve arthrosis plyusnefalanhovyh, lëvizshmëri të kufizuar dhe dhimbje kur ecin.

Simptomat

Plagosur sinyushen gisht, i fryrë, dhimbje të mprehtë kur lëviz, ndjenja dhe ngarkesës aksiale. Frakturat Nail trupë janë të shoqëruara shpesh me formimin e hematoma subungual. Për të konfirmuar se frakturat trupë kryejnë radiographs në 2 parashikimet.

Trajtim

Falangave frakturë e këmbës pa paragjykim të imponojë pasme suva gomave. Kur zhvendosur mbeturinat kryer reposition mbyllur. Fragmente të eshtrave spokes fikse. Nail trupë frakturë pa immobilization zhvendosje të mundshme duke përdorur Leykoplastyrna salcë. Fiksim afat varet nga ashpërsia e thyerje dhe është 4 deri në 6 javë.