Thyerje e shtyllës kurrizore


  • Anatomi
  • Shkaqet e fraktura vertebrale
  • Klasifikimi i fraktura vertebrale
  • Thyerje e shpinë qafës së mitrës
  • Thyerje e rruaza kraharorit dhe mesit

Thyerje e shtyllës kurrizore janë një grup i dëmtimit të rëndë të skeletit dhe është 2-2,5% e të gjitha fraktura. Të thyerje kombinim vertebral me dëmtime të vendosura në ligaments ngushtë afërsisë, muskujt, disqe intervertebral, rrënjët nervore, palcës kurrizore.

Anatomi

Ridge - mbështetje dhe pjesa më e madhe e skeletit. Ai përbëhet nga kockat individuale (rruaza) që janë të lidhura me lidhje të vazhdueshme dhe e ndërprerë. Midis çdo dy vertebrave fqinje janë disqe fleksibël intervertebral, të cilat veprojnë si balestrat me statike (në këmbë) dhe dinamike (ecje, vrapim, duke kërcyer) ngarkesa.


Baza e shpinë deri organeve masive kurrizor. Prapa çdo organ vertebral niset hark formë gjysmë-unaza. Në hapësirën në mes të trupit dhe harkut vertebral është palca kurrizore. Çdo hark ka shtatë proceset rruaza (katër kyçeve, dy tërthor dhe një me mjekër).

Proceset e kyçeve të rruaza ngjitur janë bashkuar për të formuar joints. Përveç kësaj, kthesa të trupit dhe proceset e rruaza të lidhura lidhjet që i japin hrebetnomustovpa forcën dhe stabilitetin e nevojshëm. Mes dy rruaza ngjitur janë hapje për rrënjëve të dalë nervat kurrizore.

Në shpinë janë 5 departamente. Rajoni i qafës së mitrës përbëhet nga 7 rruaza, torakale - 12, mesit - 5, sakrale - 5 (në këtë seksion ndërfutur rruaza në një kockë - kryqe), coccygeal - 5 rruaza.

Shkaqet e fraktura vertebrale

Shkaku më i zakonshëm i shpinë frakturë është një rënie nga lartësi të (kokë, këmbët ose mollaqe). Në frakturë e shpinë qafës së mitrës luan një rol mekanizëm të rëndësishëm inerciale e lëndimit (të quajtur "plagosje goditje kamzhiku"), e cila shpesh ndodh kur një aksident automjeti motor, makinë ndalon befas, të drejtat e banimit të mbajtur rripin, ndërsa kreu me inerci vazhdon të lëvizë përpara. Si rezultat i qafës ashpër kërrusur dhe rruaza rozdavlyuyutsya. Ndonjëherë trauma të tilla shkakton një frakturë të rruaza kraharorit. Përveç kësaj, shpinë mund të ndodhë me compression dhe të drejtpërdrejta lëndimeve (bruises mbi qafë ose mbrapa).

Klasifikimi i fraktura vertebrale

Të gjitha shpinë ndarë në fraktura vertebrale pa lëndimit të palcës kurrizore dhe dëmtimi (traumës vertebral-kurrizore). Gjithashtu shpinë mund të kombinohet me dëmtim të disqe intervertebral dhe rrënjët nervore.

Ka thyerje të izoluara të shpinë kur ka dëme në një rruazë dhe të shumta në të cilat thyerje ndodh dy ose më shumë rruaza. Kur fraktura të shumta dëme të jetë e mundur për të rruaza ngjitur ose rruaza, në nivele të ndryshme të shtyllës kurrizore.

Ka thyerje të qëndrueshme dhe të paqëndrueshme të shtyllës kurrizore. Në thyerje të paqëndrueshme vërejtur dëme të njëkohshme në pjesët e përparme dhe të prapme të rruazë, në të cilën është e mundur të zhvendoset shpinë. Në thyerje të qëndrueshme ose të vuajnë përsëri ose i mëparshëm vertebral sepse shpinë mban stabilitetin e tij.

Sipas traumave kombëtare shpesh vërehet thyerje compression e shpinë në të cilën compression rezulton redukton lartësinë e trupit vertebral. Thyerje më pak të zakonshme ndryshuar formë të rruaza.

Thyerje e shpinë qafës së mitrës

Struktura I dhe II strukturë qafës së mitrës rruaza ndryshon nga fraktura vertebrale e tjera në mënyrë që ata kanë disa tipare dalluese.

Rruazë qafës së mitrës i parë quhet atlas ka një formë unazë, të vendosura në mes të kockave zverku dhe pjesës tjetër të rruaza. Midis kockave zverku dhe disk intervertebral Atlanta Jo, sepse presioni i kafkës në rruazë qafës së mitrës I kaloi pa amortizim.

Si rezultat i rënies në kokë rrjet zverku kockave presion në Atlanta dhe Jefferson thyerje ndodh ("frakturë ia plas"), në të cilën ka shkelur integritetin e përparme dhe të pasme harqe unë rruaza të qafës së mitrës.

Një pacient me një rruazë qafës së mitrës I ankua për dhimbje në qafë, rajonin parietal dhe qafën e sipërme. Çdo rast i dytë I ndarë rruazë qafës së mitrës shoqëruar kurrizore, të paktën - oblongata palcë ose thyerje të tjera të rruaza.

Rreth lëndimit të palcës kurrizore tregon një shkelje të ndjeshmërisë dhe motorike funksion të gjymtyrëve të sipërme dhe të poshtme (quadriplegia ose tetraparesis). Dëmtimi oblongata palcë mund të shkelin funksionet jetësore thelbësore (të frymëmarrjes, të normave të zemrës).

Aksi (Boshti ose AKSI) ka një unazë. Në frontin e aks është një projeksion masiv kockave (dhëmb AKSI), e cila fiksuar rruazë e parë e qafës së mitrës. Lakimi i mprehtë i qafës çon në faktin se Atlanta tepër zhvendosur prapa ose përpara dhe thyen një dhëmb aks.

Pacienti varet nga shkalla e zhvendosjes së dhëmbit fragment kockave. Në kthesën e qafës së mitrës rruazë I të shkallës turnit të dytë në X-rrezet janë zbuluar. Pacienti u ankua për dhimbje kur e kthyer kokën fuzzy.

Thyerje e qafës së mitrës rruazë e II të shkallës së dytë dhëmb otlomok është zhvendosur anteriorly ose prapa. Offset fragment i mëparshëm mund të shkaktojë dëme neurologjike e shkallë të ndryshme të ashpërsisë, nga parezë trazirat lokale ndjeshmërisë dhe paralizë. Me zhvendosjen e çrregullimeve neurologjike dhëmb pasmë, zakonisht më pak e theksuar.

Thyerje e dytë të qafës së mitrës nivelit të rruazë e III të shkaktojë dëme të rënda në të palcës kurrizore dhe në përgjithësi është i papajtueshëm me jetën.

Spondylolisthesis quhet rruaza ndryshim overlying drejt niveleve më të ulëta. Rruazë mund të zhvendosur prapa, përpara ose anash. Ky lëndim ndodh kur një qafë papritur papërkulshëm shoqëruar me një zhurmë kokën e tij kundër pengesës (p.sh., një aksident me makinë, kur trupi është zhvendosur pasagjer anteriorly dhe ai godet kokën e tij në xhami).

Zakonisht si rezultat i lëndimit të tillë është e thyer hark II rruaza të qafës së mitrës shoqëruar me një ndryshim të trupit të tij anteriorly. Viktima është i shqetësuar për dhimbje në qafë dhe shpinë, të zgjeruara me lëvizjen. Një simptomë tipike është e detyruar pozitën e kokës: pacienti si në qoftë se "është" kokë, ndërsa shpesh ruajtjen duart e saj.

Në mënyrë tipike, këto thyerje e shtyllës kurrizore është rezultat i një bending të mprehtë të qafës. Shpesh ka thyerje compression e rruaza të qafës së mitrës, të paktën - fragmentimit. Në fraktura pakomplikuar pacient ankua për dhimbje dhe kufizimin e lëvizjes në qafë. Nëse ndarë rruazë shoqëruar nga këputje të komunikimit, ekziston rreziku i lëndimit të palcës kurrizore.

Për të konfirmuar radiografisë e para qafës së mitrës rruazë thyerje të kryera në projeksionet e veçanta (fotografi të bërë nga goja). Në disa raste, përveç shpenzojnë CT shpinë. Nëse dyshoni thyerje të tjera të rruaza të qafës së mitrës është mbajtur në radiografi perednozadniy dhe parashikimet anësore. 

Nëse dyshoni se një frakturë duhet të jenë të vetëdijshëm se lëvizjet e papritur mund të shkaktojë zhvendosjen e fragmenteve dhe lëndimit të palcës kurrizore, kështu që është e nevojshme për të vepruar me shumë kujdes dhe me saktësi. Pacienti është vendosur në shpinë mbi një barelë. Qafa rregulluar një jakë të veçantë. Shefi i viktimës nuk mund të tërheqë ose të kthehen.

Kur neoslozhennyh thyerje shpinë imponojë llogore jakë apo allçi për deri në 4 muaj. Me kërcënimin e zhvendosjes së fragmenteve të kryer nxjerrjen loop Hlissona ose tërheqje kafkë hardware për deri në 1 muaj, pastaj të kryer një immobilization jakë të vështirë për deri në 4 muaj. Në dëmtime të rënda të prodhuar transaksione rekord duke pllaka, kontraktorët fletë-fletë dhe clamps transartikulyarnyh.

Thyerje e rruaza kraharorit dhe mesit

Shumëllojshmëri më të zakonshme të frakturave të shtyllës kurrizore. Nuk është si rezultat i ngjeshjes së rruaza (duke u hedhur nga një lartësi, bie në mollaqe). Ajo karakterizohet nga një rënie në lartësi vertebral. Shpesh ka thyerje compression XI, XII kraharorit dhe rruaza mesit I.

Rreziku i shpinë thyerje compression rritet me osteoporozën. Pothuajse gjysma e grave të moshës mbi 80 vjet të vjetra radiographs tregoi shenja të frakturave compression të rruaza. Kështu, pacientët e plagosur gjatë një rënie të vogël dhe shpesh kthehet për të traumave, të menduarit prapa dhimbje një shenjë e moshës lidhur me ndryshimet.

Të fraktura patologjike compression të shtyllës kurrizore shpesh ndodhin kur metastazë e tumoreve malinje, metastazë shkatërruan kur rruazë thyer si rezultat i traumave minimale.

Ka më pak. Lloji më i vështirë i frakturave ndryshuar formë e shpinë - frakturë shpërthyese në të cilën trupi vertebral ndarë në disa fragmente. Në mënyrë tipike, këto fraktura janë rezultat i rënies nga një traume lartësi të konsiderueshme, industriale apo rrugë.

Në thyerje pakomplikuara të shpinë (lëndimit të palcës kurrizore pa) pacienti ankua për dhimbje prapa, e rënduar nga lëvizjet e trupit. Vizualisht, ka nganjëherë qetë brazdat konturet dorsal, disa ënjtje të vogla ose fryrje në dëme. Dhimbja mund të rritet me frymëmarrje të thellë ose kollitjes. Shihet rrallë në rrezatim shpinë e dhimbje në stomak, simulon foton e "barkut akute".

Prekje e proceseve spinous dhimbshme, nganjëherë referuar zgjerimin apo ngushtimin e hendekut mes tyre. Një simptomë tipike e një frakturë të shtyllës kurrizore - dhimbje në thyerje të kujdesshëm kur të shtypni kokën e pacientit. Në mënyrë të pavarur të verifikuar kjo veti nuk duhet të jetë shumë presion për shkak të frakturave të paqëndrueshme të vertebrave mund të shkaktojë zhvendosje të fragmenteve.

Lëvizjet shkelje, apo ndjeshmëri të organeve pelvike tregojnë dëmtim të palcës kurrizore. Arsyeja për shkelje të tilla janë zakonisht thyerje ndryshuar formë e rruaza dhe rrallë - thyerje të rënda compression të shtyllës kurrizore, të shoqëruar nga një rënie të konsiderueshme në lartësi vertebral.

Thyerje compression të shtyllës kurrizore nga reduktimin vertebral lartësi prej 50% ose më shumë në të ardhmen mund të jetë i komplikuar nga lëvizshmërinë e tepruar (paqëndrueshmërisë segmental), e cila manifeston dhimbje të vazhdueshme, zhvillimin e shpejtë të ndryshimeve degjenerative dhe dëmtimit të strukturave nervore.

Pacientët e moshuar mund të përjetojnë "kodër pleqërie" - një këmbë shumë karakteristike e shpinë, e cila është shoqëruar edhe me dhimbje kronike.

Komplikimi më i vështirë është këputje apo ngjeshja e rrënjët nervore apo palcës kurrizore. Boshllëqet strukturat nervore të ndodhë në kohën e lëndimit. Compression mund të dëmtojë si në këtë moment dhe në periudhën e vonë. Në rastin e fundit, dëme neurologjike shpesh shkaktohet nga ngjeshja e enëve të gjakut dhe të kequshqyerjes mëvonshëm palcës kurrizore. Ngushtimi i kanalit kurrizore shkakton myelopathy - një çrregullime progresive neurologjike që mund të ndalet vetëm me kirurgji.

Diagnoza konfirmohet nga X-ray në projeksionin perednozadniy dhe lateral. Nëse dyshoni se një të paqëndrueshme shpinë thyerje shpenzojnë CT (tomografi kompjuterike `) që ju lejon të shihni se si thyerje dhe strukturat dëme myahkotkanye. Për të diagnostikuar rrënjët dëme dhe palcës kurrizore duke përdorur MRI e shpinë.

Në thyerje compression pakomplikuara tregon terapi konservative, anestezi, e kombinuar me pajisjet mbyllëse (corsets, declinators) dhe trajtim të veçantë. Pacienti ishte vendosur në një bord me një rul poshtë lëndimit. Brenda 12-14 javë të ndalojë peshat ashensor, ulem, përkulem përpara dhe rrotullohen bust ashpër. Në disa raste imponojnë në allçi për deri në 6 muaj.

Me rëndësi të madhe është fizioterapi. Zhvilluar prapa muskujt "marrë në" ngarkesës, lehtësimin kështu rruaza dhe promovimin shtresë e tyre të mirë.

Në thyerje të paqëndrueshme të shtyllës kurrizore, ngjeshja e rrënjët nervore dhe palcës kurrizore kirurgjisë spinale kryer. Për të stabilizuar rruaza duke përdorur flokët të ndryshme, dhe në qoftë se ju nuk mund të rivendosur implantet vertebral përdoren me materiale artificiale.