Shtatzënia Post-gjatë


  • Shkaqet e shtatzënisë pas-gjatë
  • Simptomet e shtatzënisë pas-gjatë
  • Diagnoza e shtatzënisë pas-gjatë
  • Menaxhimi klinik i shtatzënisë të pas-gjatë në lindje
  • Komplikimeve gjatë shtatzënisë Post-shkurtër dhe parandalimi i tyre

Duration shtatzënia fiziologjik mesatarisht 40 javë ose 280 ditë nga fillimi i periudhës së fundit menstrual. Kjo kohë është e mjaftueshme dhe optimale për zhvillimin e frutave të pjekur, në gjendje të ekzistencës extrauterine. 

Pas 40 javë të shtatzënisë në shtatzëni e pas-gjatë nuk është i gjykuar nga datat kalendarike, si dhe placentës dhe fetusit dhe placentës është rrjedhjen e gjakut. Prandaj, zgjatja e shtatzënisë 10-14 ditë në obstetrikë dhe gjinekologji dhe të dallojë të zgjatur shtatzëninë e pas-gjatë.

Zgjatja e shtatzënisë fiziologjik besohet të rrisë ngjizje 290-294 ditë në mungesë të shenjave të plakjes së placentës dhe fruta pjekur. Nëse shtatzënia e vërtetë zgjatja përfundon me lindjen e frutave pjekur ndryshimeve morfologjike në placentë. Shenjat e shtatzënisë pas termit përfshijnë reduktimin e lëngut amniotik, mungesa e vajrave origjinale, lëkurë të thatë dhe wrinkling e fëmijës, paraqitja e meconium në ujërat e papastërtive, kështu që ngjyra e tyre është pak gri apo të gjelbër.


Shtatzënia Post-gjatë ndodh në rreth 4% të rasteve. Rreziku i shtatzënisë pas-gjatë një probabilitet të lartë të ofrimit të komplikuar, ofrimit operativ, rezultatet negative lindjes.

Shkaqet e shtatzënisë pas-gjatë

Sfond për shtatzëninë e pas-gjatë mund të shërbejë faktorë të shumta që ndikojnë negativisht në funksionin riprodhues të grave.

Shtatzënia Post-term shpesh ndodh në gratë me mosfunksionim menstrual (hershëm ose të vonshëm menarche, menstruacioneve të parregullt, algomenorrhea), infantilism seksual. Jo të Favorizuara në shtatzëni mund të ndikojë infeksionet e ardhshme të fëmijërisë - fruthi, ethe flakë të kuqe, Shytat, Rubeola, etj, dhe transferuar gjatë këtij gripi shtatzënisë ose SARS.

Ndër arsyet për shtatzëni të pas-gjatë është shpesh sëmundje e vërejtur femër endokrine (anomali e tiroide, diabeti, etj), sëmundjet e traktit gastrointestinal dhe mëlçisë. Këto kushte mund të prishin metabolizmin hormonal dhe shkaktojnë inercinë e mitrës, excitability e saj të reduktuar. Ndryshimet në rregullimin neuromuskular e inflamacionit të mitrës mund të çojë gjithashtu në organet riprodhuese (adnexitis, endometritis, cervicitin), tumoret e mitrës (fibroids, fibromë), mosfunksionim ovarian, preeclampsia, histori aborti.

Shtatzënia Post-shkurtër mund të jetë për shkak të mungesës së aktivitetit fizik, pushim të zgjatur krevat, trauma ispytannymy grua dhe shqetësime emocionale.

Përveç kësaj të gjithë u përmend më lart, zgjatja e shtatzënisë kontribuon terapi të drogës për abort kërcënuar, lindjes fruta mëparshëm të madhe, lindja e parë në moshën 30, kërcitje e fetusit anomali shtatzëninë e mëparshme.

Është e mundur që shtatzënia të pas-gjatë mund të shkaktohet nga sëmundjet e fetusit, kryesisht keqformime SNQ (hydrocephalus, anencephaly, mikrocefalia), Posht sindromi polycystic, veshkat, çrregullime të veshkave, etj

Që nga sulmi, shtatzënia dhe zhvillimi i punës i përfshirë mekanizma komplekse që përfshijnë sistemin qendror nervor, hormonet (estrogjene, progestogjenet, glukokortikoide, hCG, acetilkolinės, catecholamines, serotonin, histamine), enzimat, Elektrolitet, elementet dhe vitamina, në fakt asnjë gjurmë dështim në sistemin e rregullimit neuroendocrine mund të shërbejë si shtysë për shtatzëninë e pas-gjatë.

Simptomet e shtatzënisë pas-gjatë

On shtatzënisë pas-gjatë, tregon, mbi të gjitha, që nuk i kalon kohën kronologjike të shtatzënisë, dhe ndryshimet në placentë dhe fetusit.

Në shtatzëninë e pas-gjatë pas 290 ditëve të shtatzënisë në një grua është një ulje në bark në 5-10 cm dhe trupit peshë prej 1 kilogram apo më shumë, për shkak të rënies së lëngut amniotik. Në këtë sfond, një shtatzënë TURGOR reduktuar të lëkurës, nuk është dendësia në rritje të mitrës dhe papjekuri e qafës së mitrës. Kjo mund të duket shkarkimin nga qumështi dalë në vend të colostrum.

Kryerjen e hulumtimeve në vaginale shtatzënisë pas-gjatë me pacientët që tregojnë rritjen e densitetit të kockave në kafkën e fetusit, ngushticës së kockave fontanel dhe nyjeve. Dëgjim të barkut të dëgjuar tonet mbytur të parregullt normë fetale zemrës dhe ritmin, dëshmi e hypoxia fetusit.

Konfirmim objektiv i diagnozës shtatzënisë pas-gjatë mund të merret nga studime instrumentale.

Diagnoza e shtatzënisë pas-gjatë

Diagnoza fillon me një shtatzëni të pas-gjatë specifikim periudhës gestational. Për këtë grup të rezultateve merr parasysh të gjitha metodat, duke llogaritur nga data e periudhës së fundit menstrual (rregull Naegele-së), në periudhën e ovulacionit, fekondimit, në nxitje të parë, duke dëgjuar tingujt e zemrës, të dhënat ultratinguj, etj

Hulumtimi i paanshëm mami në shtatzëni post-termit tregon reduktim në perimetrin e barkut së bashku me mitër në këmbë të lartë; vonesë në rritjen e peshës trupore e humbjes shtatzënë apo peshe. Lëvizshmëria e shtatzënisë pas-gjatë kur fetusi është reduktuar si pasojë e oligohydramnios, dhe fruta ndalesa në rritje. Ekzaminim gjinekologjik për të përcaktuar fetale kockat e kafkës vulat, duke e ngushtuar në nyje kokë dhe fontanelles, mosgatishmërisë së mitrës para lindjes.

Studimet ultratinguj Picture në shtatzëni pas-gjatë është e karakterizuar nga një rënie në mungesë të plotë dhe të plotë të "frontit të ujit" mungesën e syrovidnoy vajosje krisur përfshira në ujërat amniotik, prania e meconium në ujërat.

Doppler utero-placental rrjedhjen e gjakut përcakton shenjat e plakjes së placentës, që nuk është plotësisht ofron ushqyerit dhe oksigjenit furnizimin e fetusit, placenta petrificates, duke e zvogëluar trashësinë e saj, intensitetin reduktuar të placentës dhe mitrës-placental rrjedhjes së gjakut. Të gjitha këto të dhëna tregojnë frutat pjekur dhe i nënshtron ato për hipoksi.

Reduktuar normë fetusit zemër (më pak se 110-120 rreh. Min.) Ose rritje (mbi 160 rreh. Min.) Rezultatet konfirmojnë kardiotokografike në shkelje të fetusit.

Për diagnozën e pas-gjatë shtatzënisë teknikë të qafës së mitrës mund të aplikohet amnioskopiya - natyrën endoskopisė e lëngut amniotik përmes membranave paprekur mur. Trajtim të gjelbër ngjyrë, duke treguar se papastërtitë meconium tregon hypoxia intrauterin fetusit. Amnioskopiya mund të bëhen vetëm në situata ku qafën e mitrës është e butë dhe paksa e hapur për të hyrë në njësi.

Së fundi, shtatzënia post-term është konfirmuar nga pas lindjes fakt. Fruta pjekur karakterizuar nga një ngjyrë të gjelbër të lëkurës, prania e esencave të lëkurës, uljes ose mungesa e syrovidnoy vajosje, kequshqyerjes nënlëkurës yndyrë, trashje e eshtrave të kafkës. Pjellë Rishikimi zbulon errët kordonin e gjelbër ngjyra dhe membranave, prania e fushat e kalcifikim (petryfykatov) në ind placentar.

Menaxhimi klinik i shtatzënisë të pas-gjatë në lindje

Shtatzënë në 41 javë të periudhës së shtatzënisë të jetë në spital në Departamentin e Patologjisë së shtatzënisë, pas ekzaminimit shtesë ku çështja e taktikave lindjes së fëmijës.

Në shtatzëninë e pas-gjatë mund të zhvillohet punës spontane, por nëse nuk ka rekurs në induksion artificiale e punës.

Në qafën e mitrës pamundësisë për disa ditë duke përdorur futjen lokale të gels veçanta hormonal nën cila zbut qafën e mitrës dhe zgjeron cervikal kanalit. Pastaj terapi caktuar, nxitjen e aktivitetit shtrëngohet mitrës. Punë e pavarur e shtatzënisë pas termit kërkojnë monitorim të vazhdueshëm të aktivitetit të zemrës fetale (duke dëgjuar rrahje zemre e phonocardiography).

Në disa raste (akute zhvilluar hipoksi intrauterine fetusit, forcat e dobëta fisnore, legen klinikisht të ngushta, të ndenjura fetusi, prania e lë mbresë të mitrës, etj) mjetin e të ofrimit operative të pas-gjatë shtatzënisë së gruas me përdorimin e nxjerrjes vakum, pincë apo imponim përmes seksion cezariane.

Komplikimeve gjatë shtatzënisë Post-shkurtër dhe parandalimi i tyre

Lindjet, shoqëruesit e pas-gjatë shtatzënisë mund të jetë i komplikuar nga vazhdueshme mbi, këputje e parakohshme e ujit, zhvillimin e veprimtarive të përgjithshme dyskoordynovana, gjakderdhje hypo- dhe ngathët, komplikacioneve infektive (endometritis, metrotromboflebitom, mastitë). Në periudhën pas lindjes për shkak të contractility reduktuar të mitrës shpesh zhvillon lohiometra.

Rreziqet e shtatzënisë pas-gjatë për fëmijën janë të mundshme në hypoxia fetusit dhe asfiksisë zhvillimin e porsalindur e lezioneve të trurit, marrja traumat e lindjes, aspiratën e lëngut amniotik dhe meconium. Gjendja e fëmijëve të lindur e shtatzënisë pas-gjatë, e rënduar nga verdhëz të rëndë, krizat hormonale, lezione infektive të lëkurës, çrregullime neurologjike. Më pas, ata shpesh bien të shkurtër të zhvillimit normal fizik dhe mendor.

Kujdesi para lindjes në pacientët që janë në rrezik për zgjatjen, kërkon vëmendje serioze nga obstetër-gjinekologu. Në rast të mos-shfaqjes së lindjeve në kohëzgjatjen e pritur e kërkuar hospitalizimin shtatzënë në spital për të sqaruar termat e shtatzënisë, fetusit dhe për të zgjidhur çështjen e dorëzimit.