Submucosal mitrës fibromë


  • Shkaqet e fibroids submucosal e mitrës
  • Simptomet e fibroids submucosal e mitrës
  • Diagnoza e fibroids submucosal e mitrës
  • Fibroids trajtim submucosal e mitrës
  • Parashikimi dhe parandalimin e fibroids submucosal e mitrës

Submucosa (submucous) i mitrës fibroids lokalizimi është 20-32% e të gjitha rasteve të tumoreve ambientit të këtij lloji. Vendndodhja nyje nën mukozën dhe drejtimin e brendshëm të rritjes çon në deformimin e mitrës. Në shumicën e rasteve, prania e fibroids submucosal e mitrës është një indikacion për trajtim kirurgjik, si edhe njësi të vogla të sigurojë një simptomat klinike të ndritshme, shkakton spazma dhimbshme dhe gjakderdhje pa sistem, abort dhe shterpësinë. Sepse tkurrjen e mitrës, mund të ndodhë lindjes spontane (dëbimi) faqen fibromatous.

Submucosal fibroids mitrës prirur për përparimin e shpejtë; Rreziku i keqdashje nyjeve submucous është 0,3 deri në 2%.

Shkaqet e fibroids submucosal e mitrës


Fibroids submucosal Zhvillimin e mitrës, zakonisht i shoqëruar nga hormonal ovarian mosfunksionim hiperestroheneniey shoqëruar dhe balancimi midis estrogjenit dhe progesteronit. Në mbështetje të kësaj teorie nga fakti se rritja e fibroids promovon pranimit estrohensoderzhaschyh Kontraceptivët, shtatzëninë. Në të kundërtën, menopauza, e karakterizuar nga një rënie në aktivitetin hormonal, në mënyrë të konsiderueshme reduktuar madhësinë e fibroids. Ndërkohë, terapi hormon, nisur gjatë menopauzës mund të shkaktojnë rritjen e fibroids përsëri.

Ndër faktorët që kontribuojnë në shfaqjen e fibroids submucosal e mitrës, në gjinekologji dalluar predispozitë gjenetike dhe prania e tumoreve në fibroidnyh kushërinjtë më të afërt.

Marrëdhënia e vërejtur në mes të zhvillimit të submucosal fibroids sëmundjeve të mitrës dhe gjëndra endokrine (pankreasit, tiroide, adrenals), trashje, patologji kronike (pielonefrit, grykët), pezmatimi i organeve gjenitale (salpynhytom, oophoritis, adnexitis, endometritis), cysts ovarian, gjoksin, venat me variçe legen dhe gjymtyrë të ulëta. Incidenca e fibroids mitrës lidhen me sistemin riprodhues të pafavorshëm për momente të tilla si aborti, përdorimi i zgjatur i COCs, nuk ka shtatzënitë deri 30 vjet.

Simptomet e fibroids submucosal e mitrës

Manifestime tipike të fibroids mitrës janë gjakderdhje submucosal - menorrhagjia dhe metrorrhagia. Menorrhagjia karakterizuar nga një rritje në numrin dhe kohëzgjatjen e periudhës së rrjedhës menstrual. Mes mennorrahiy zhvillimin gjakderdhje aciklik intermenstrual - metrorrhagia. Gjakderdhje të bollshme menstrual dhe të çojë intermenstrual për pacientët anemi.

Manifestime të tjera të zakonshme të fibroids submucosal e mitrës - të tyanuschey praninë apo dhimbje të barkut cramping, algomenoreya. Në disa raste, tkurrje e fortë e myometrium mund të rezultojë në spontan dëbimi - lindjes fibromatous nyje, dmth daljen e saj nëpërmjet kanalit të qafës së mitrës në vagjinë.

Njësitë Submucosal shpesh mbulojnë gojën e tubave fallopiane, parandalimin implantimin e një vezë pllenohet, të shoqëruar nga infertilitetit dhe abortit spontan në ngjizje e hershme.

Komplikime të mundshme përfshijnë fibroids submucosal zhvillimin e mitrës së mesme anemi mangësi hekuri, "lindje" nyje fibromatous përmbysja e mitrës, nekrozë nyjeve miomes apo keqdashje.

Fibroids Submucosal e mitrës rritet në madhësi të llojeve më të shpejtë të dytë të ngjashme të tumoreve. Kur fibroids submucosal e mitrës mund të përjetojnë abuzim jashtëqitje, urinim, dhimbje të zemrës, dhimbje koke, marramendje, ndjenja flashes nxehtë që mund të shkaktojnë pacientit për të apeluar kryesisht jo një gjinekolog, dhe profesionistë të tjerë - proctologist, urolog, kardiolog, neurolog.

Diagnoza e fibroids submucosal e mitrës

Kur pacientët shqyrtimin kushtoj vëmendje të historisë somatike, gjinekologjike, riprodhues. Gjatë një vizite te kujdesshme mjeksore zbuluar njësi të dendur luajtshme, rritjen e madhësisë së mitrës dhe për të ndryshuar formën e saj.

Fibroids mitrës Submucosal me ultratinguj lejon diagnozë të saktë në 92,8-95,7% të rasteve. Nyje Submucous janë visualized në formën e strukturave ovale ose rrumbullakosura me lokalizimin zgjeruara brenda uterusit. Duke përdorur histerosalpinhoskopiy ultratinguj paaftë të dallojnë fibër submucous polip mitrës endometrial e më të saktë të përcaktuar vendndodhjen dhe shtrirjen e nyjeve deformim mitrës. Përdorimi i ultrazërit Doppler lejon për të vlerësuar rrjedhën e gjakut dhe ndryshimet strukturore në nyje fibroidnyh.

Gjatë hysteroscopy janë fibroids madje vogla submucosal e mitrës, të cilat karakterizohen nga një formë sferike, konturet e qarta, qëndrueshmëri të trasha. Sipërfaqja e tyre është në rregull kur endometrium shikuarat mund të rrjetit enët e gjakut, ose Punctulata hemorragji të dendura. Gjithashtu hysteroscopy lejon për të përjashtuar praninë e patologji të tjera intrauterine - organeve të huaja, polyps, synechiae, keqformime.

Për llojin e fotografisë Hysteroscopic përcaktohet nyje submucous: tip 0 - nyje në të rrjedhin, të lirë të tipit komponent i brendshëm 1 - një nyje me bazë të gjerë me vnutrystenochnoy (i brendshëm), një më pak se 50% të tipit 2 - vnutrystenochnoy një nyje me më shumë se 50%. Vlera Njohuri komponent i brendshëm ju lejon të zgjidhni të politikave trajtim fibroids optimale submucosal në mitër.

Për të përjashtuar patologji endometrial në pacientët me menometroragia nevojshme për të kryer të veçantë mitrës diagnostike curettage scraping analizë histologjike.

Laparoscopy diagnostike mund të kenë nevojë për të dallojnë fibroids submucosal fibroids mitrës apo cystoma e vezore, sarkomën mitrës, tumoret e zgavrën e barkut.

Fibroids trajtim submucosal e mitrës

Lidhur fibroids submucosal e gjinekologjisë mitrës moderne vlen vetëm qasje kirurgjikale.

Treguesit e qasjes kirurgjikale dhe fushëveprimin e operacioneve në fibroids mitrës submucosal përcaktohet individualisht sipas moshës pacientit, dëshira e tij për të ruajtur funksionin riprodhues, llojin dhe madhësinë e njësisë, simptomat, komplikime, extragenital shoqërues dhe patologjinë gjinekologjike. Kur fibroids submucosal organ i mitrës mund të kryejë intervenim (myomectomy konservator) ose kirurgji radikal (hysterectomy).

Myomectomy mund të kryhet duke përdorur chrevosechenyy (laparotomy) ose qasje endoskopik (laparoscopy, hysteroscopy).

Metodat transhisteroskopicheskoy myomectomy (elektro-mekanik, lazer) varet nga lloji i nyjen submucous, madhësisë së tij, vendndodhja, pajisjet teknike e klinikës. Myomectomy Mekanike transhisteroskopicheskuyu është kryer në submucosal fibroids mitrës 0 dhe 1 me tipike komponent të vogël vnutrystenochnoy. Ky rekord submucous nyje dhe "heq kapakun" aborttsanhom ose të shkurtuar nëpër këmbë ose kapsule tij rezektorom dhe nxjerrjen e tumorit nga mitër përmes vaginës. Myomectomy Electric kryhet në submucosal fibroids mitrës I ose II lloje me komponent të rëndësishëm i brendshëm ose në hard-lokalizimin e nyjeve.

Ndonjëherë, kur diabet nyjet e mëdha submucous 2, terapi hormon është kryer drogës paraoperative Zoladex, Dekapeptil depo, e cila redukton fibroids submucosal e mitrës nga 30-70% brenda 3-4 muajve. Në të ardhmen, këto njësi janë në dispozicion për largimin konservatore.

Në vitet e fundit, trajtim fibroids mitrës është përdorur gjithnjë e më shumë metodave invazive - embolization mitrës arterie dhe FUS-larguarit.

Kirurgji radikal për fibroids submucosal e mitrës janë kryer në masën amputim supravaginal të mitrës ose hysterectomy. Çështja e ruajtjes shtojca zgjidhet duke marrë parasysh faktorin e tyre të gjendjes dhe mosha e pacientit.

Parashikimi dhe parandalimin e fibroids submucosal e mitrës

Pas kryerjes myomectomy konservator shtatzëni të mundshme. Si fibroids submucosal e mitrës shpesh provokojnë keqpërdorimin e shtatzënisë në gratë me fibroids Undelete kërkon marrjen në konsideratë të rreziqeve.

Pas çdo lloj të submucosal fibroids trajtimin e mitrës treguar vëzhgimin e pacientit apo gjinekologu gjinekolog, endokrinolog. Fibroids submucosal Parandalimi i mitrës është që të kalojnë nëpër të provimeve të rregullta parandaluese, përzgjedhjen e duhur të kontracepsionit, përjashtime abortit, trajtimin në kohë të patologji gjinekologjike.