Puçrra fytyre vonë


  • Shkaqet e puçrra fytyre më vonë
  • Diagnoza fytyre vonë
  • Trajtimi i akneve më vonë

Zakonisht puçrra fytyre, e cila është një problem i madh në adoleshencë deri 20 vjet të kalojë gradualisht. Vetëm disa njerëz ato janë apo duket përsëri pas një intervali të caktuar. Këto studime, i kryer nga dermatologji klinike, sugjeron se rreth 3% e meshkujve dhe 5% e femrave të moshës 40-50 vjet, kanë puçrra fytyre. Puçrra fytyre vonë mund të ndodhë në moshë më të vjetër.

Shkaqet e puçrra fytyre më vonë

Burrat me një shtesë Y-kromozom vëzhgoi akumuluar aknet sferike ose vonë, periodike gjatë gjithë jetës. Ata shpesh shfaqen në sfond të seborrhea dhe janë të vendosura në të gjithë lëkurën përveç shuplaka dhe këmbët. Këto puçrra fytyre të prirur për dhëmbëza dhe plagët keloid.


Në të fundit puçrra fytyre gjenetike predispozicion mund të shkaktohet nga çekuilibër hormonal të caktuar në trup. Pra gratë ato ndodhin, zakonisht i lidhur me nivele të larta të androgens. Ajo mund të vërehet parregullsi menstruale, hirsutism, trashje meshkuj model, cikle anovulatory, shterpësi. Ana hyperandrogenism mund të shoqëruara me çrregullime të ndryshme endokrine, disfunksionit ovarian, diabetit, sindromës Adreno-gjenitale. Shpesh vonë vërejtur puçrra fytyre gjatë menopauzës. Me përjashtimin e patologjisë endokrin lidhur me rritjen aktivitet androgjen tepërt e enzimave që rrisin përmbajtje të lirë testosterone.

Një tjetër shkak i akneve në moshën e rritur mund të jetë duke përdorur steroid anabolik, androgens ose përdorimi të zgjatur të glukokortikoideve për qëllime terapeutike. Përdorimi i këtyre drogave të çojë në rritjen e nivelit androgen dhe prodhimin e tepruar të sebum. Sëmundjet e dysbiosis të tretjes dhe zorrëve mund të shkaktojnë puçrra fytyre më vonë.

Diagnoza fytyre vonë

Kur pacientët referohen me puçrra fytyre i avancuar dermatolog mjeku duhet të kryejë një anamnezën të kujdesshëm për të identifikuar shkaqet e shfaqjes së tyre. Një inspektim vizual i lezioneve dhe hulumtimet e tyre me rritjen - dermatoscopy. Shkarkimi elemente të hetuara nga bakposeva.

Nëse është e nevojshme, pacienti është i drejtuar për të konsultuar një gastroenterologist ose endokrinolog. Analiza e rritje e jashtëzakonshme fekal baktereve. Gratë me puçrra fytyre fund rekomanduar gjinekolog konsultuese, studime të testosterone dhe hormonet seksuale femërore, ultratinguj e mitrës dhe shtojca.

Trajtimi i akneve më vonë

Në nevojë për fund trajtim fytyre të ndërlikuar. Aplikoni mjetet që reduktojnë lajka e lëkurës, zinkut dhe squfurit drogave të, doza të mëdha të vitaminës A. Për të zvogëluar inflamacion i kryer antibiotik lokale ose të përgjithshme. Aplikimi lokal i antibiotikëve është konsideruar më e mirë, por kjo nuk është gjithmonë efektive. Përveç kësaj, ju mund të përdorni metodat fizike terapi që reduktojnë inflamacion. Këto përfshijnë: UHF, electrophoresis Mjekësi, phonophoresis, magnetike. Një trajtim fytyre lazer, phototherapy, terapi ozoni dhe cryotherapy puçrra fytyre. Për korrigjimin e hormoneve në gratë që përdorin agjentët orale kontraceptive.

Lëkurës Problem ka nevojë për kujdes të veçantë, personi rregullt pastrimi dhe maska ​​përdorim fytyrë. Në mënyrë aktive duke përdorur Mezoterapia dhe cryomassage.