Hernie postoperative


  • Shkaqet e hernie postoperative
  • Klasifikimi i hernie postoperative
  • Simptomet e hernie postoperative
  • Diagnoza e hernia postoperative
  • Trajtimi i hernie postoperative
  • Parashikimi dhe parandalimin e hernie postoperative

Hernie postoperative (hernie rumen, hernia hernia mbresë barkut) zhvilluar në periudhat e hershme apo të mëvonshme pas operacionit. Incidenca e formimit postoperative hernie pas kirurgjisë abdominale në Gastroenterology operativ është 6-10%. Ndër të tjera hernias e zgavrën e barkut, pjesa e defekteve postoperative solli në 20-22%.

Hernie postoperative shfaqen në zonat anatomike ku kryhet seksione tipike të operimit që ofrojnë qasje në zgavrën e barkut, në alba linea (në pjesën e sipërme apo të poshtme laparotomy midline), rajonin e duhur çapokor (pas operacioneve në cecum, appendectomy) , kërthizë, kitara e drejtë e sipërme (pas cholecystectomy, heqje e mëlçisë), kitara e majtë e sipërme (pas operacioneve në shpretkë), rajoni lateral mesit (pas operacioneve të veshkave dhe ureters), rajoni suprapubic (pas operacioneve gjinekologjike dhe urologjike).

Shkaqet e hernie postoperative


Në shumicën e rasteve, hernia postoperative komplikuar Kirurgjisë kryhet urgjentisht. Situata të tilla të përjashtonte mundësinë e përgatitjes adekuate para operacionit të traktit digjestiv se pas operacionit shkelin lëvizshmëri zorrëve (vanitet, ngadalësuar kalimin e masës të zorrëve), rrit presionin e intra-abdominale, përkeqësimin e funksionit të frymëmarrjes, kollës dhe së bashku - në përkeqësimin e kushteve për formimin e mbresë post-kirurgjikale.

Një rol në formimin e defekteve postoperative hernie luajnë një teknikë operacionale dhe komplikimet postoperative - material i pasigurt qepje, tension i tepruar i inflamacionit të indeve lokal, bruising, acarohet, nyjet Ndarja. Hernie postoperative shpesh formua pas tamponade zgjatur apo kullimit të zgavrën e barkut.

Hernie postoperative shpesh formuar në kundërshtim me të njëjtin pacientit: rritur aktivitetin fizik pas operacionit, dështimit rekomanduar dietë, refuzimit të veshin FA SHAT, etj Shfaqja e hernie postoperative është e lidhur shpesh me oslablennostyu përgjithshme, të vjella, bronkit apo zhvillimin pneumonia në periudhën postoperative, kapsllëk, shtatzënisë dhe lindjes, obeziteti, diabeti mellitus, sëmundjet sistemike me ndryshimet në strukturën e indit lidhor.

Hernie postoperative mund të jetë i komplikuar nga pothuajse çdo operacioni në bark. Formacioni më i zakonshëm hernie postoperative pas operacionit për ulcerat perforuara, cholecystitis calculous, apendiksit, pengim zorrë, peritonit, kërthizës hernie ose hernie linea alba, cysts ovarian, fibroids mitrës, dëmtime thekshëm të zgavrën e barkut, etj

Klasifikimi i hernie postoperative

Për anatomotopohraficheskiy ndarje të dalluar hernie mesor postoperative (e mesme, e mesme e sipërme dhe të mesëm të ulët) dhe lateral (anën e sipërme, anësor më i ulët - majtas dhe djathtas-me dorë).

Madhësia e defektit postoperative hernia mund të jetë i vogël (nuk ndryshon konfigurimin e barkut), të mesme (merr një fushë të veçantë të murit abdominal) obshirnymy (të zënë një zonë të veçantë të murit të barkut), Giant (marrë 2-3 ose më shumë zona).

Gjithashtu hernie Postoperative ndarë në vpravymi dhe nevpravimy, të vetme dhe multi. Më vete konsiderohet hernie përsëritura postoperative në t. H. Dhe shumë korrente.

Të gjitha të përshkruar kriteret e marra në konsideratë kur zgjedh një metodë e eliminimit të hernia postoperative.

Simptomet e hernie postoperative

Manifestimi kryesor është dukuri e hernie zgjatje përmes mbresë postoperative dhe në anët e saj. Në hernie hershme postoperative është vpravimymy nuk të japë dhimbje. Sëmundshmëria dhe rritur fryrë tumor ndodh kur lëvizjet e papritur, lodhje, heqjen e peshave. Në pozicion horizontal hernie reduktuar ose lehtësisht të reduktuar a.

Dhimbje barku më vonë është konstante, nganjëherë merr colicky në natyrë. Ndër të dytë simptomat postoperative hernie vëzhguara fryrje, kapsllëk, belching, vjellje, ul aktivitetin. Kur hernias e vendosur mbi pubis, mund të shënohen çrregullime dizuricheskie. Në zgjatje hernial në murin e barkut mëparshëm zhvillon dhe acarim të inflamacion të lëkurës.

Hernie postoperative mund të jetë coprostasia komplikuar, shtypja, vrimë, pengim i pjesshëm ose i përgjithshëm ngjitës zorrëve. Kur komplikimet postoperative e hernie vërejtur një rritje të shpejtë në dhimbje të barkut; të përzier dhe të vjella, gjak në ysprazhnenyyu ose jashtëqitjen vonuar dhe gazit. Zgjatje Hernial është i pakalueshëm në pozicionin e shtrirë në shpinë.

Diagnoza e hernia postoperative

Në ekzaminim hernia është përcaktuar si zgjatje asimetrike në mbresë postoperative. Në pozitë të drejtë, tensioni i pacientit apo madhësisë tumor pokashlyvanyy zgjatje rritet. Ndonjëherë për shkak të shtrirë dhe holluar mbresë përcaktohet sythe peristaltikės zorrëve, splashing dhe poteren.

Duke përdorur bark me ultratinguj dhe hernia zgjatje rifitoj formën dhe madhësinë e hernie, prania ose mungesa e mbështjelljes në zgavrën e barkut, ndryshime në strukturat e muskujve-aponevrotycheskyh të murit të barkut, etj

Gjatë ekzaminimit të ndërlikuar radiologjike (Radiografitë i thjeshtë, radiografi stomak X-ray barium kalimi nëpër zorrët, irrigoscopy, herniohrafiyi) specifikon gjendjen funksionale të traktit gastrointestinal, organet e brendshme në lidhje me hernie postoperative, prania e mbështjelljes.

Për të sqaruar parametrat e kërkuara të hernia postoperative dhe të përcaktojë metodat e largimit mund të kenë nevojë MSCT ose MRI e barkut, esophagogastroduodenoscopy, colonoscopy.

Trajtimi i hernie postoperative

Taktikat Konservatore në hernia postoperative e lejueshme vetëm nëse ka contraindications rëndësishme për kirurgji. Në këto situata, ajo është e rekomanduar dietë, përjashtim aktivitet fizik, duke luftuar kapsllëk, veshur fashë mbështetës.

Radikal qafe hernie postoperative mund të bëhet vetëm me kirurgji - duke përdorur hernioplasty. Kirurgji metodë pas hernie postoperative selectable Në bazë të lokacionit dhe madhësisë zgjatje, prania e mbështjelljes mes zgavrën e barkut dhe qeses hernia.

Për defekte të vogla dhe të pakomplikuar postoperative (më pak se 5 cm) mund të bëhen aponeurosis thjeshtë suturing, dmth përparme plastike murit të barkut pëlhurave lokale. Ekzistuese dhe të komplikuara postoperative hernias mesatare, i gjerë, gjigant, afatgjata kërkojnë defekt strehim aponeurosis duke përdorur një protezë sintetike (hernioplasty me rrjetë proteza instalimit). Ata përdorin mënyra të ndryshme për të instaluar sistemin rrjetë në lidhje me strukturat anatomike e zgavrën e barkut. Në këto raste shpesh kërkon ndarjen e mbështjelljes, mbresë autopsi, shtypjen e hernie postoperative - heqje zorrë dhe omentum.

Parashikimi dhe parandalimin e hernie postoperative

Hernie postoperative, madje edhe në mungesë të komplikimeve, duke çuar në rënie e aktivitetit fizik dhe punësimin, defekt kozmetike, cilësinë e jetës. Shtypja e hernie postoperative shpesh (në 8,8% të rasteve) të çojë në vdekje. Pas heqjes kirurgjikale të hernia postoperative (përveç nëse përsëritje të shumëfishtë) moti përsëri.

Parandalimi i hernie postoperative kërkon zgjedhjen e kirurg drejtë qasje fiziologjik shpejtë për lloje të ndryshme të ndërhyrjeve, aderimin në pa mikrobe të kujdesshëm në të gjitha fazat e transaksionit, duke përdorur materiale qepje cilësinë, përgatitjen adekuate preoperative dhe menaxhimin e pacientit pas operacionit.

Në periudhën postoperative, pacienti kërkohet një zbatim të rreptë të rekomandimeve në dietë, veshur zakonshëm, aktivitet fizik, normalizimi peshe, kufizimi i aktivitetit fizik, lëvizjet e rregullta zorrë.