Postpartum ulceration i qafës së mitrës


  • Shkaqet e ulçerës pas lindjes qafës së mitrës
  • Simptomet e ulçerës pas lindjes qafës së mitrës
  • Diagnoza Postpartum ulcerat të qafës së mitrës
  • Trajtimi i ulçerës pas lindjes qafës së mitrës
  • Parashikimi dhe parandalimi i ulcerat pas lindjes qafës së mitrës

Postpartum ulceration i qafës së mitrës lidhura drejtpërdrejt me procesin e punës dhe lindjes infeksionit kanalit. Postpartum ulcerat qafës së mitrës atribuohet formave të kufizuara të infeksionit lehonisë që zhvillohet në lëndimin e qafës së mitrës në të shpejtë, lindjes së zgjatur operativ ose vaginally.

Boshllëqet e brendshme në qafën e mitrës shpesh formuar në fund të fazës së parë të punës kur qafën e mitrës nuk është plotësisht i hapur dhe mund të shërbejë për një portë për infeksion. Për shkak të çara infeksionit ose prishet mukozën e kanalit cervikal mund të formohet pas lindjes ulçerë e qafës së mitrës. Në sipërfaqe të saj është nekrozë ind me formimin e purulent pllakatë zhvillon ënjtje dhe skuqje përreth indeve.

Postpartum ulçerë i qafës së mitrës është parë si një fazë të caktuar të zhvillimit të një infeksioni të vetme në trupin e femrave që kanë lindur. Në fazën e ulçerës pas lindjes infeksion i qafës së mitrës është lokalizuar brenda mitrës, por një lezione të mëdha dhe trajtimi i gabuar mund të çojë në komplikacione, deri në një formë septik përgjithësuar. Proceset Postpartum shëruese ulcerat e qafës së mitrës janë shpesh shkelen dhe vonuar në mënyrë të konsiderueshme, e cila mund të çojë në inflamacion kronik.


Shkaqet e ulçerës pas lindjes qafës së mitrës

Postpartum ulçerë zhvillon në penetrimin qafën e mitrës së mikroorganizmave në sipërfaqen e plagë pas lindjes kanalit cervikal. Shfaqja e ulcerat pas lindjes qafës së mitrës mund të shkaktojë patogjene microflora, gonokoku, Trichomonas, klamidia, Mycoplasma. Duke ulur aktivizues imunitar ulcerat Postpartum qafës së mitrës mund të bëjë mikroorganizmave oportune: Staphylococcus aureus, streptokoket hemolitik dhe anaerobe, enterobakterie laktozonehatyvni (Proteus, Klebsiella), hemolizë E. coli, obligojnë dhe baktere fakultative anaerobe (clostridia, Bacteroides, peptokokki, peptostreptokokki etj) dhe Shoqata e mikroorganizmave.

Faktorët e rrezikut për ulcerat pas lindjes qafës së mitrës janë komplikimet e lindjes, këputje e parakohshme e ujërave të amniotik, të punës të zgjatur me një fetus të madhe, të mitrës gjakderdhje gjatë lindjes dhe periudhës pas lindjes, ofrimit operacional i traumës së kanalin e lindjes (trauma e lindjes), intervali anhydrous të gjatë gjatë punës.

Shkelja profilin sanitare-epidemiologjike, diagnoza pushtuese gjatë shtatzënisë dhe lindjes (amniocentezës dhe transcervical amnioskopiya, electrocardiography direkt fetal), trajtimi kirurgjik i isthmic - pamjaftueshmëri të qafës së mitrës, studimi i shpeshtë vaginal në këputje e membranave te vezes dhe ekzaminimit manual të mitrës) mund të jenë shkaqet e komplikimeve obstetrike , duke përfshirë ulcerat Postpartum qafës së mitrës.

Prania e nënave të infeksioneve kronike të organeve gjenitale promovon inflamacion në vendin e lëndimit dhe formimin paslindjes paslindjes të ulcerat e qafës së mitrës.

Simptomet e ulçerës pas lindjes qafës së mitrës

Ulçerë Postpartum formuar në vendin e plagosje Postpartum mitrës zakonisht është 3 - 4 ditë pas lindjes. Simptoma lokale të ulçerës pas lindjes cervikal karakterizuar nga prezenca e purulent trasha pllakë gri-të verdhë në sipërfaqen e plagës, shenja të inflamacionit (skuqje dhe ënjtje) të indeve periferike, gjakderdhje e zonës së prekur.

Postpartum ulceration i qafës së mitrës mund të shoqërohet me ethe të ulët të keq, dhimbje, rraskapitje e përgjithshme. Me përhapjen e infeksionit përtej colpites qafën e mitrës në zhvillim, vulvity me simptomat tipike për to - djegie, belyamy, kruajtje, skuqje të mukozës.

Zakonisht 4-5 ditë deri në temperaturën normale, ndjenja më mirë. Kur një ulcerat pozitive aktuale Postpartum qafës së mitrës është plagë pastrimin e pllakatë dhe epithelization saj. Përgjithësim ndryshe i mundshëm i infektimit septik.

Diagnoza Postpartum ulcerat të qafës së mitrës

Diagnoza Postpartum ulcerat qafës së mitrës në bazë të simptomave klinike, të dhënat e legenit të provimit, laborator dhe studime instrumentale.

Ekzaminim gjinekologjik duke përdorur pasqyrë zbulon plagë defekt në sipërfaqe të qafës së mitrës, të mbuluara me i fibrinës-purulent ose shtresë purulent, edemë dhe hyperemia e indeve përreth.

Gjaku në procesin akute është në rritje WBC dhe ESR. Patogjenët Postpartum ulcerat qafës së mitrës mund të vendosen me anë të PCR - diagnoza dhe studim bakteriologjike të shkarkimit nga kanalit cervikal. Mbjellje bakteriologjik kryhet para fillimit të trajtimit me antibiotikë.

Përveç kësaj gjinekolog mund të jetë një colposcopy ultratinguj, hysteroscopy, thermography, etj

Trajtimi i ulçerës pas lindjes qafës së mitrës

Në ulçerë pas lindjes metodë qafën e mitrës kryesor është një trajtim lokal që ka për qëllim për të hequr shkarkimin purulent, plagë antiseptik dhe përshpejtimin e rigjenerimit. Nëse qafën e mitrës është e imponuar seams, ato duhet të hiqen gjatë trajtimit.

Postpartum ulçerë qafën e mitrës është pastruar prej qelb Nalotova imponuar turundas sterile garzë me 10% klorid natriumi, furatsillina, aplikimin krem ​​të antibiotikëve (Levomekol emulsioni Synthomycin, Vishnevsky krem) enzimeve nekroliticheskim (tsiherol, tripsin, kimotripsin). Napkins po ndryshojnë çdo ditë, deri në kohën kur ulçerë nuk është pastruar nga plehu - zakonisht kjo merr disa ditë.

Epithelialization Postpartum ulcerat qafës së mitrës zakonisht përfundon pas 10 - 12 ditë. Me një të vogla lezioneve Postpartum sipërfaqe Ulçera e shërojnë qafën e mitrës nga qëllimin e mesëm, me plagë të mëdha qepje.

Pas shërimit të mangësive stitched të thella mund të zhvillojnë mbresë deformim të qafës së mitrës. Ky defekt është rregulluar pastaj me anë të lazer apo Radyonozh kirurgjikale - konizatsiyi cervikal kanalit bouginage qafës së mitrës.

Parashikimi dhe parandalimi i ulcerat pas lindjes qafës së mitrës

Moti Postpartum ulcerat qafës së mitrës në shumicën e rasteve të favorshme. Me trajtimin e duhur dhe adekuate të lindjes ulçerë mitrës është pastruar i plehut organik dhe gradualisht epiteliziruetsya. Aktualisht, nëpërmjet masave parandaluese dhe terapi antibiotike arsyeshme Gjinekologji rrallë ndeshet kundër sfondit të komplikimeve pas lindjes të ulcerat e qafës së mitrës.

Parandalimi i ulcerat pas lindjes qafës së mitrës duhet të përfshijë trajtimin e sëmundjeve inflamatore gjinekologjike dhe extragenital kur planifikojnë shtatzëninë, rehabilitimin e kanalit të lindjes, menaxhimin e punës dhe pas lindjes, qepjet e trajtimit pas lindjes, përputhje me rregullat e asepsis, antisepsisë dhe higjienës.