Shputë e rrafshët


 • Anatomi
 • Klasifikimi i sheshtë
 • Harqet e tërthor
 • Gjatësore të sheshtë

Këmbët Flat - Forma ndryshim harqe e këmbët, të shoqëruar nga një humbje e cushioning (pranverore) funksionet. Format e ndryshme të shputë e rrafshët prek rreth 45% të të gjithë të rriturit. Patologjia shumë shpesh në gratë.

Anatomi

Stop duke mbajtur peshën tuaj, e bën një burrë bie duke ecur, duke luajtur rolin e amortizues dhe heqjen gear. Në kryerjen e këtyre funksioneve janë hark rëndësishme e këmbë - dhe edukimi gjithashtu e vështirë elastike, të cilat përfshijnë kockat këmbë, ligaments dhe muskujt ajo.


Ka dy harku i këmbës: cross (kurbë I V të kockave metacarpal, e cila është e dukshme nëse një këmbë në secilën anë dorë dhe ngjeshje atë në drejtimin transversal) dhe gjatesor (harkut në buzë e brendshme te kembes). Harqe qëllim të këmbë - ekuilibër duke mbajtur dhe mbrojtur trupin nga shoku gjatë në këmbë.

Me dobësimin e këpujë-muskujve strukturave muskujt dhe ligaments e këmbë të përballen më me ngarkesë të lartë, të ndaluar uploschaetsya "zgjidh". Për më tepër, funksioni i saj shok-thithjen është zvogëluar. Tronditje ndërsa në këmbë transmetohet në pjesët overlying (shpinë dhe nyje e gjymtyrëve të ulëta), të cilat përmes mbingarkesë të vazhdueshme të zhvillimit të ndryshimeve degjenerative (artroze, sjellje, dhimbje të ulët mbrapa).

Klasifikimi i sheshtë

Në ndër-hark rrafshim flasim për cross banesë, me rrafshim e gjatësisë - në këmbët gjatësore sheshtë. Ku uploschayutsya dy pallate të fortifikuara, këmbët banesë kombinuar zhvillon.

Ndoshta shputë e rrafshët e lindur dhe e fituar. Kongjenitale të sheshtë - e rrallë patologji (2-3%), për shkak të shkeljes së këmbës gjatë periudhës para lindjes. Në fëmijët, kongjenitale këmbë banesë është diagnostikuar zakonisht në moshën 5-6 vjet, që nga një moshë të re harku i këmbës nuk është zhvilluar ende shenja të mjaftueshme dhe të sheshtë janë normale në të gjithë fëmijëve.

Këmbët e blerë banesë mund të ndodhë në çdo moshë. Në varësi të shkakut të Traumatologjisë dhe Ortopedisë ne të saj të ndarë në:

 • Banesë statike. Një formë e zakonshme e sheshtë (80%). Shkaku i patologjisë bëhet kockat të dobëta, muskujt dhe ligaments e këmbë dhe këmbë të ulët. Ka një predispozitë gjenetike për zhvillimin e shputë e rrafshët shkaktuar transferohen nga trashëgimi lidhja e dobët. Rreziku i rritjes së sheshtë me peshë trupore, mungesa e aktivitetit fizik në punë të ulur njerëz "punë në këmbë" (dyqan, hairdressers, montues mbi shiritat, weavers, etj), të veshur këpucë të pakëndshme, plakjes. Shputë e rrafshët Static mund të zhvillohet si pasojë e këpucë të veshin të vazhdueshme me takë të lartë (për shkak të ngarkesës së tepruar në forefoot).
 • Banesë traumatik. Zhvilluar pas thyerje të këmbës, thembra kockave dhe kockave.
 • Banesë rakitik. Ka pas rakit. Arsyeja është zvogëlimi i forcës së kockave dhe prishjes formimin e skeletit të këmbës.
 • Banesë paralizuar. Zhvilluar pas poliomielitit. Shkaku i sheshtë - paraliza e muskujve tibial dhe muskujt këmbë shputës.

Harqet e tërthor

Share tërthor sheshtë sipas vlerësimeve të ndryshme që variojnë nga 55% në 80%. Sëmundja zakonisht zhvillohet në moshën e mesme (35-50 vjet). Gratë vuajnë tërthor shputë e rrafshët 20 herë më shpesh se meshkujt.

Ky lloj i shputë e rrafshët është e karakterizuar nga një rënie në gjatësinë e këmbë, divergjenca kockave fyell fan-formë, unë gisht deformim (valgus Hallux) e, që është në shtëpi të quajtur zakonisht "kockë" dhe gishtërinjtë MOLOTKOPODIBNOYI.

Normalisht hark tërthor formuar kokat metatarsal kockave është formuar harqe. Mbështetja e Përgjithshme kur në këmbë dhe në këmbë bie mbi kokën e V dhe unë metatarsal kockat. Me zhvillimin e sheshtë dobësojnë strukturën mbështetëse harkun e këmbë, aponeurosis shputës, e cila mbart barrën kryesore të mirëmbajtjes së hark, tabelë mezhkostnaya dhe muskujt e këmbë.

Mbështetja rishpërndahen në krye të kockave metatarsal, ndërsa ngarkesa në kokë unë metatarsal kockave dhe zvogëlon ngarkesën në kokë II-IV metatarsal kockave është duke u rritur në mënyrë dramatike. I hodhi poshtë gishtin e tij jashtë, unë kokë kockave metatarsal dhe unë gisht formojnë një qoshe. Në unë plyusnefalanhovom osteoarthritis përbashkët ndodh. Kanë dhimbje, ulur varg e levizjes në të përbashkët.

Lartë presion kockat kokat metatarsal shkaqet hedh lëng i shtresës së nënlëkurës yndyrë në sipërfaqen e këmbë, duke shkaktuar një reduktim të mëtejshëm në zhvlerësimin e këmbë. Në fund në kokat metatarsal kockave formohen corns.

Varësisht nga shkalla e kënd në mes të gishtit dhe unë metatarsal kockave unë dallojë shkallën vijuese shputë e rrafshët tërthor:

 • Unë shkallë. Kënd më pak se 20 gradë. Banesë lehta.
 • Klasa II. Kënd midis 20 dhe 35 gradë. Banesë moderuar.
 • Klasa III. Këndi i më shumë se 35 gradë. Banesë drastike.

Në mënyrë tipike, pacientët me shputë e rrafshët tërthor shkoni te mjeku për defekti kozmetike e këmbë, të paktën - në dhimbje gjatë në këmbë, drithërat mbi shputën, rritje të përafërt të lëkurës ose inflamacion në të përbashkët unë plyusnefalanhovoho.

Megjithatë, studimi zakonisht rezulton se pacientët me këmbët e sheshtë për periudha të gjata në fjalë djegia më pak ose më shumë e theksuar apo dhimbje dhemb në këmbë ndërsa në këmbë. On Ekzaminimi zbuloi rrafshim i harkun e këmbët e kryqit, unë plyusnefalanhovoho këmbë shumë karakteristike të përbashkët, me të shprehur të sheshtë - MOLOTKOPODIBNOYI shputë.

Terapi konservative është efektive vetëm për fazën I të sheshtë. Pacienti është e rekomanduar për të reduktuar peshën e trupit, zgjidhni këpucë të rehatshme pa këmbë, të ulur ngarkesën statike në këmbë. Treguar veshur insoles veçanta dhe rollers.

Me II sheshtë dhe III mbajtur trajtim kirurgjik. Ka shumë teknika për korrigjimin e gjë e shëmtuar të gishtit unë, megjithatë, asnjë operacion nuk eliminojnë shkakun e tërthor sheshtë - ligaments dobëta dhe muskujt e këmbë. Ndoshta kirurgji izoluar (heqje Hallux valgus - Zona e kockave Gjuha) dhe trajtim kirurgjik, duke përfshirë kockave zonës heqje në lidhje me kapsulë plastike të përbashkët dhe pjezë transplantim. Në periudhën postoperative, pacienti banesë-permanent rekomandoj veshur këpucë ose insoles insoles veçanta.

Gjatësore të sheshtë

Ky lloj i sheshtë harkut mbyllur gjatësore e këmbë. Këmbë është zgjeruar, dhe përballet rozplastuyetsya mbështetur pothuajse të gjithë i vetëm. Share sheshtë gjatësia është 20 në 29%. Sëmundja shpesh zhvillohet në pacientët e rinj (16-25 vjet).

Në procesin e përfshirë kockat, muskujt dhe ligaments e këmbë dhe këmbë të ulët. Eshtrat e këmbës lëvizen në mënyrë që calcaneus vendos zorrët dhe perparme shmang jashtë. Tendons Tension peroneal e muskujve rritet dhe të mëparshëm muskulit tibial gilcë - ul. Pjesa e mesme e këmbë zgjeron. Pacienti ecje bëhet i vështirë kur duke ecur ai fort ndan çorape në dorë.

Ka katër fazat e këmbëve gjatësore sheshtë:

 • Faza predbolezni (prodromalnaya fazë);
 • alternuara të sheshtë;
 • këmbë banesë;
 • këmbë ploskovalhusnaya.

Në fazën e një pacienti me sëmundje preexisting shputë e rrafshët të shqetësuar për lodhje kur ecin, dhimbje në pjesën e sipërme të harkun e këmbë dhe muskuj më të ulët këmbë pas ngarkesave të zgjatur statike.

Nën shputë e rrafshët me ndërprerje të dhimbjes duket jo vetëm në fund të ditës, por pas këmbë të gjatë ose në këmbë zgjatur. Duket muskujt e këmbë tension, nganjëherë zhvillimin tkurrje e tyre të përkohshme. Hark i gjatësisë e këmbë ka një formë normale në mëngjes, por mbrëmje është rrafshuar. Për të vlerësuar banesë e rëndësisë duke përdorur teknika të veçanta (podometriyu, plantohraf, X-rrezet).

Gjatë zhvillimit të dhimbjes së sheshtë këmbë të shfaqet edhe pas ngarkesa të vogla statike. Këmbë zgjeron dhe bëhet më e dendur, lartësia e harkut është zvogëluar. Gradualisht të fillojë të ndryshojë ritmin.

Ka tre gradë e këmbës së sheshtë:

 • Unë shkallë. Faza e hershme e formimit. Lartësia e harkut te kembes pak se 35 mm;
 • Klasa II. Lartësia e harkut 25-17 mm. Në nyjet e këmbës fillon për të zhvilluar osteoarthritis;
 • Klasa III. Lartësia e shkop pak se 17 mm. Forefoot dhe rasplastyvayutsya ndahen. Ajo rezulton unë refuzoj gishtin tuaj jashtë. Kur dhimbje në këmbën e tij në reduktuar përkohësisht.

Nëse nuk trajtohet, zhvilluar më tej këmbën ploskovalhusnaya, ku ka dhimbje në ngarkesë të vogël statik. Duket gjë e shëmtuar valgus (kthesë të fortë e anën e shputës këmbë zorrët) dhe rrafshim theksuar e harkun e këmbë.

Nën pacient predbolezni është e rekomanduar për të prodhuar në mënyrën e duhur (pa çorape hollim), duke ecur zbathur mbi rërë apo pabarabartë sipërfaqet rregullisht shkarkoj muskujt hark, ndërsa në këmbë periodikisht transferimin e ngarkesës në sipërfaqe të jashtme të këmbës. Patient banesë-emëruar stërvitje, masazh dhe fizioterapi, magnet, SMT, hidro, etj

Nën banesë të përhershme bashkangjitur këtyre ngjarjeve rekomandim për të ndryshuar kushtet e punës për të reduktuar ngarkesën statike në këmbë.

Në këmbët banesë në terapi komplekse ortopedike përshkruara veshur këpucë ortopedike dhe insoles special. Me përparimin e mëtejshëm trajtim banesë kirurgjik është treguar.

Nën këmbë ploskovalhusnoy metodat konservatorë janë të efektshme. Me kusht kirurgji të ndryshme plastike, heqje nga fushat e kockave, grafts pjezë, etj