Pneumonia-1


Pneumonia - një sëmundje infektuese akute, preferueshem etiologji bakteriale, ajo është e karakterizuar nga lezione fokale të mushkërive dhe respirator pikim nayavnis¬tyu vnutrishnoalveolyarnoyi.

Termi Previous ekzistuar në vitet e fundit - pneumoni akute - A është e njohur si jo praktike, pasi ajo është gjithmonë proces akut, me trajtim adekuat duhet të përfundojë në shërim të plotë. Është e këshillueshme që të kuptojnë qartë se pneumoni - atë lezione parenkimale (të frymëmarrjes) e mushkërive, jo sistemin e tyre përçueshmëri, dmth pemës bronkiale; ajo ka për qëllim të menjëherë diagnozë të qartë diferencial i bronkit dhe pneumoni është farmakoterapia.


Prevalenca e pneumonisë

Në mesin e popullsisë së rritur në fillim të shekullit XXI në Ukrainë pneumonia ndodh me një frekuencë prej 4,3-4,7 për 1000 popullatës, shkalla e vdekshmërisë arrin 10,0-13,3 100 mijë. Popullsia, pra 2,3% e një të jetë e mundur komplikacionet e sëmundjes. Paaftësi e përkohshme për shkak të pneumonisë arrin një mesatare prej 19,5 ditë në 1 punonjës. Rritja e moshës kontribuon proporcion me frekuencë nga 25-45 për 1.000 popullsisë.

Klasifikimi i pneumonisë

Faktorët etiologjikë të tilla si patogjenëve microbial, në mënyrë të konsiderueshme të ndryshme nga kushtet të cilat mund të jenë të durueshëm sëmurë sepse mjedisi ndryshon në spitale ose në shtëpi. Kushtet e sëmundjeve të konsiderohen për të përcaktuar natyrën e infeksionit dhe mushkërive ishin bazë e klasifikimit moderne e pneumoni, e cila dalluar pneumoni vijim opsione:

 • Komuniteti fituar pneumoni (e fituar në komunitet-, ambulator) që dalin nga spitalet;
 • pneumoni nosokomial (spital, In-spital), që doli pas 48 orësh ose më vonë si një fokus të ri të inflamacionit (infiltrimit) në trupin e pacientit pas pranimit në spital;
 • pneumoni aspiratë - ndodh kundër sfondit depërtimi në mushkëritë e materialit të infektuar, shpesh me humbje të vetëdijes, sëmundjet e zgavrën me gojë, refluxes hastroezofahelnyh;
 • pneumonia në pacientët me sistemin imunitar të dëmtuar rëndë (HIV, imunodeficiencave primare ose sekondare, iatrogjenike (shkaktuar nga mjekësi) immunosuppression.

Shkaqet e pneumonisë

Në kushte fiziologjike, mbrojtja e mushkërive është përmbledhje sanolohichnyh e një numri të mekanizmave - kollitjes, teshtitjes, anatomi bronkiale pastrimin mucociliary, qeliza (neutrofile, makrofagjet) dhe imuniteti humoral sepse rrugët e frymëmarrjes janë më të ulëta steril. Zhvillimi i florës mikrobike në mushkëri me ritme të ndryshme mund të jetë për shkak të infektimit me 4 vijim opsione patologjike:

 • aspiratë e përmbajtjes orofaringeale mikrobike (vetë-infeksionit);
 • aerosol mbytje përmban mikro-organizmave;
 • përhapja hematogjene e mikroorganizmave (shpërndarjes) të vatrave extrapulmonary të infeksionit (me endokardit, lezione trikuspidal valvulave, sepsë, thrombophlebitis);
 • Përhapja e drejtpërdrejtë e infeksionit nga indet e infektuara organet e afërta (abscese të mëlçisë, mediastinitis, dëmtime në ezofag) ose lëndime të thekshëm të gjoksit.

Kushtet e "favorshme" për zhvillimin e pneumonisë janë stres, një infeksion viral të përbashkët, bronkit kronik, lodhje, alkoolizmi, pirja e duhanit, drogës, pasivitet fizike gjatë pjesës tjetër krevat, hipotermi.
Ndër comorbidity është si diabeti, HIV, terapi steroide, trauma, dështimi kronik të zemrës, periudhë akute pash, mëlçisë dhe sëmundje të veshkave, sepsë.

Faktorët microbial CAP
Ata shpesh janë të shkaktuara nga microflora normale të vendosura në rrugët e frymëmarrjes:

 • Pneumokoku ', frekuenca e saj në popullsi të ndryshme dhe grupet e moshave është faktor ho¬lovnym (60-70%).
 • Flora atipike e vendndodhjen brendaqelizore e mikrobeve, e cila vidno¬syat Mycoplasma pneumoniae (deri 15-20%), Chlamydia pneumoniae (2-20%), SPP Le¬gionella (10%).
 • Shoqatat Viral-streptokoksike dominojnë gjatë shpërthimit të virusit, të zhvilluar 5-7 (ose më herët) ditëve të sëmundjes.
 • Flora Gram-negative në të rinj dhe të moshës së mesme dhe ka një normë më të ulët nuk mund të tejkalojë 8,10%.

Disa ndryshime në strukturën e bëjnë comorbidities dhe popullsi plakjes herë që një flora Gram-negative.

 • Në infeksionit streptokoksike predominon varur (veçanërisht kundër përdorimit të drogës vnutrishno¬vennoho) ose pnevmotsysty.
 • Kur apkoholizmi mund të mbizotërojë Klebsiella (Klebsiella pneumoniae).
 • Pneumonia në pacientët me bronkit kronik shpesh shkaktohet nga Pneumococcus dhe Haemophilus influenzae.
 • Në fibrozë cistike, bronkoektazise, ​​purulent kronike bronkit efektin e mundshëm të Pseudomonas aeruginosa.

Diagnoza dhe simptomat e pneumonisë

Kriteret klinike mjaft karakteristike - ata të përbëhet nga shenjat e zakonshme të inflamacionit dhe simptoma lokale
Shenjat e zakonshme i takon një përkeqësim tipike e papritur, dobësi, djersitje, dhimbje koke, humbje e oreksit, dhimbje në muskul, ethe (38-39 ° C).
Simptomat lokale përfshijnë kollë, rritje apo pamjen e pështymë, gulçim, dhimbje kur të marrë frymë ose kollitjes në gjoks.

Të dhënat laborator dëshmi e inflamacionit - rrit leukocytosis gjakut, ESR, në gjendje të rëndë mund të përkeqësohet mëlçinë dhe veshkat, me hyperskeocytosis mësipërm YU9 12-15 h / l ose më i ulët me leukopenia x 109 / l mund të jenë shenja të prognozë jo të favorshme.
X-ray studim - Kritik Diagnostics, konfirmojnë lokale (segmental, i pjesshëm) lokalizimin e infiltrimit në mushkëri dhe lejon për dështimin në favor diagnozën e bronkit.
Pështymë Bacterioscopic (Me Gram errësirë) për të përcaktuar grupin paraprak të patogjenëve.

Metodat shtesë të ekzaminimit mund të plotësohet nga një studim i statusit të imunitetit, testet serologjike për të sqaruar patogjen atipike, veçanërisht në pacientët me faktorët e rrezikut (varësia e drogës, alkoolizmi, mungesës së imunitetit).

Klasifikimi i grupeve COMMUNITY-FITUAR pneumonia

 • Grupi 1 - kurs i butë, nuk ka nevojë për hospitalizimin dhe comorbidities, patogjene më të shpeshta janë: Streptococcus pneumoniae, Mycoplasma ose Chlamydia, Haemophilus influenzae apo viruseve respiratore;
 • Grupi 2 - kurs i butë, nuk ka nevojë për hospitalizim, prania e comorbidity, të patogjeneve më të shpeshta - të njëjtën gjë mund të Stafilokoket moraksela kataralis apo Gram-negative infeksioneve (sidomos në të moshuarit); të comorbidity që ndryshon rrjedhën e sëmundjes, përfshijnë diabet, zemër apo nedostat¬nist veshkave, mosha mbi 60 vjeç;
 • Grupi 3 - kurs i butë, duhet të jetë në spital në Departamentin e Mjekësisë të Brendshme, patogjene se¬red - Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, florës atipike, enterobakterie Gram-negative në 10-40% të pacientëve - shoqata e mikrobeve;
 • Grupi 4 - kurs i ashpër, nevoja për hospitalizim në ICU, spektri i patogjenëve plotësohet nga Legionella, Staphylococcus mund Pseudomonas aeruginosa.

Trajtimi i pneumonisë 

Sipas etiologji infektive, fokusi kryesor i trajtimit të parë të pneumonisë duhet të konsiderohet Terapia me antibiotikë, e cila fillon menjëherë pas diagnozës, më shumë kjo kërkesë është i kënaqur nëse sëmundje të rëndë. Zgjedhja e fillimit ose alternativ droge të përcaktohet nga një grup i pneumoni klinike. Vlerësimi i zgjedhjes korrekt të antibiotikut është e lejuar brenda 48 orëve, me asnjë efekt - përshkruajnë barna të dytë-line.

Për grupin 1 kryesisht të destinuara për parim trajtim monoterahhiyi: duke filluar macrolides antibiotik ose Amoxicillin besojnë (alternative - alternativë e frymëmarrjes - fluoroquinolones frymëmarrjes Kur dështimi - propozoi cefalosporinet III brez kombinim makrolid terapi ose + (i--laktam antibiotik (terapi të kombinuar alterna¬tyva - fluoroquinolones mototerapiya frymëmarrjes. ).

Për grupin 3 Pacientet e shtruar mbi rrjedhën e terapisë më të rënda preferohet të administruar antibiotikët parenterale. Në prani të efektit klinik 'pas 4-5 ditësh mund të kaloni në formë tabletash, që është, duke përdorur parimin e terapisë vijues. Mbani në mend se ndërsa bioavailability e antibiotikëve oral duhet të jetë mbi 70% efikasitet për shpërndarjen në trup pas dozë parenteral. Duke filluar antibiotikët - terapi kombinim aminopenitsyliny mbrojtur + macrolide ose cefalosporinet II-III + brez macrolide. Alternative - fluoroquinolones mototerapiya frymëmarrjes poko¬lin III-IV (karbapenemet).

Për grupin 4 menjëherë (!) të caktojë terapinë me antibiotikë. Në mungesë të infeksionit Pseudomonas (pacientët nuk kanë faktorët e rrezikut) - aminopenitsyliny nga intravenoze ose III cephalosporins gjeneruese në kombinim me macrolides. Alternative -. Një kombinim i ftorhinoloshv (P-laktamët Nëse dyshoni pneumonisë lehioneloznu - kombinim macrolide me rifampicin (alternative - ftor¬hinolony brezat III-IV).

Performance antibiotik terapi:

 • të përmirësojë gjendjen e pacientit (oreks, gjumë, reduktimin gulçimë), ulur toksicitetit;
 • normalizim apo reduktimi i etheve (më pak se 37,5 ° C);
 • trend pozitiv lokal në mushkëri (ulje CHD, hryshv, nuk ka manifestime të dështimit të frymëmarrjes - CHD më pak se 20 / min);
 • dinamika pozitive shenjat laboratorike të inflamacionit;
 • dinamika pozitive radiale brenda 1-2 javësh.

Kohëzgjatja e terapisë antibiotike është përcaktuar grupet klinike: 1-2 dhe në grupe dhe jo 3-5 ditë pas normalizimit të temperaturës, me florë atipike - deri në 10-14 ditë, me lehionelozniy, Staphylococcus pneumoni ose gram-negative enterobakterie - deri në 21 ditë.

Terapi Pathogenetic

 • Metodat detoxification përfshijnë përdorimin e rritur stresit ujit (deri në 1 litër / ditë për çdo ethe shkallë). Në terapi të rënda infuzion opsion ofrohet nën kontrollin e një presioni qendror venoz.
 • Funksioni i mushkërive kullimit Stimulimi arritur nga vidharkuyuchi emërimit të thotë veprim ose sekretolitykamy rithithes (acetylcysteine, Bromhexine, ambroksol).
 • Terapi bronkeve për qëllim eliminimin e sindromi obstruksionit bronkial me emërimin e P2-agonist veprim të shkurtër (salbutamol, berotek, Ventolin), holinolitikov (Atrovent, spiriva, Berodual), theophylline të shkurtër apo të gjatë vepruar (aminophylline, teopek, teodur). Në format e rënda të sindromës obstruktive mund të caktohet në steroid intravenoze brenda 1-3 ditësh.
 • Terapi Imunokoryhuyucha është treguar për imunodeficienca parësore ose dytësore, zëvendësim immunotherapy është treguar për kurs të rënda dhe shumë të rënda klinike të pneumonisë, por në akute (toksik) periudhë është i paefektshëm. Për të ofruar veprimi zëvendësim protystafilokokovyy antistaphylococcal plazma apo anti-imunoglobuline (2-4 doza në ditë, № 10/05 / kurs. Terapi Imunokoryhuyucha është e rekomanduar për kurs të zgjatur gjatë rehabilitimit, me imunitetit dhe të moshuarit, nën kontrollin e imunitar, duke marrë parasysh tregues të diferencuara për drogë specifike (ronkoleykin, Nucleinat sodium diutsyfon etj).

Komplikimet e pneumonisë

 1. Zgjatur kurs - në mungesë të plotë të infiltrimit shpërndarje radiologjike në mushkëri për 4 javë. Faktorë të rrezikshëm: mosha mbi 60, alkoolizmi, pirja e duhanit, comorbidities, pneumonia multysehmentarna microflora rezistente. Për të përjashtuar tuberkulozi, kanceri i mushkërive - inspektimin e menjëhershëm të detyrueshëm (fibrobronhoskohhiya, tomography llogaritur të mushkërive).
 2. Mushkërive abscesi - reduktuar formimin zgavrën e nekroza dhe akumulimin e qelb, shpesh kundër sfondit të shoqatës Anaerobet me Staphylococcus. Faktorë të rrezikshëm: diabeti, alkoolizmi, varësia e drogës.
 3. Empyema (shfrim purulent) - grumbullimi i lëngjeve purulent në zgavrën pleural, zakonisht me një kombinim të baktereve anaerobe, streptokokeve ose staphylococci.
 4. Pacientët 4 e komplikimeve të mundshme me manifestime të rënda - shoku septik, dështimi akute respiratore, miokardit, perikardit.
 • Qëllimi i aminoglycosides me pneumoni e fituar në komunitet-kundërindikuar sepse ata nuk veprojnë më vete florën pneumoniae dhe atipike, si patogjene të saj më të shpeshta, por ata rrethuan dhe TDF 10-15% në mes të rezistencë të lartë ndaj tyre në Ukrainë.
 • Ampicilin si antibiotikët fillestare nuk duhet të administrohet përmes bioavailability tij të ulët (40%) në krahasim me Amoxicillin (90%).
 • Ajo është e papërshtatshme që të caktojë 1-3 th e pneumoni drogës antyanaerobni.
 • Mjekësi bazuara në dëshmi është e definuar përdorimin unreasonableness profilaktik të barnave antihistamine apo antibiotikë antifungal (përveç neytropeniy) në të njëjtën kohë me trajtim shkakësore me antibiotikë.
 • Ndryshimi Junk i shpeshtë i antibiotikëve në farmakoterapinë e pneumonisë dhe doza të ulëta për të parandaluar zhvillimin e rezistencës në popullatën.
 • Droga nonsteroidal anti-inflamator nuk duhet të administrohet njëkohësisht me antibiotikë - një vlerësim i vështirë i zgjedhjen e duhur dhe efikasitetin është një antibiotik. Ato mund të përdoren në rrjedhën e zgjatur, lëngun pleural, komplikimet nga pneumonia miokardit.
 • A nuk e provuar më efektive antioksidantë sfond farmakoterapia ose vitamina.