Dyfishimi në mitër dhe vaginë


  • Klasifikimi i formave të dyfishuar e mitrës dhe vagina
  • Simptomat dyfishuar e mitrës dhe vagina
  • Diagnoza dyfishimi i mitrës dhe vagina
  • Trajtimi dyfishimi i mitrës dhe vagina

Dyfishimi në mitër dhe vaginë janë disembrioheneticheskie shkelje zhvilluar si rezultat i shkrirjes jo të plotë të kanaleve çiftëzohet Muller gjatë zhvillimit të fetusit. Veprim faktorë teratogjenik gjatë shtatzënisë mund të parandalojë muret e resorption kanalet Muller-së dhe të çon në formimin e varianteve të ndryshme anatomike dyfishimin e mitrës dhe vaginës. Faktorët e rrezikut përfshijnë efektet rrudhë mbi rreziqet profesionale apo zakone të këqija fetusi gjatë shtatzënisë, infeksionet virale (influenza, rubeola, toxoplasmosis), droga toksike, veçanërisht në aspektin e 8 deri në 16 javë ngjizje.

Klasifikimi i formave të dyfishuar e mitrës dhe vagina

Forma më e rëndë e të meta në opsionin e gjinekologjisë konsiderohet dyfishimin e plotë të mitrës dhe vaginës. Në pacientët përcaktuar dy mitrës të veçantë, nga secila prej të cilave lë një mitrës tub vezore, dy qafën e mitrës të veçantë dhe vagina dy. Të dy mitra dhe vagina mund të ndahet nga fshikëza e dytë dhe rektumit ose të përballet nga afër mureve. Në disa raste, të dy gjysmat janë anatomike dhe funksionalisht i plotë, në disa të tjera - një prej gjysmave është më pak i zhvilluar.


Formë e mundshme e vesit, ku ka një dyfishim i mitrës (trupit dhe qafës) me një vaginë. Nëse vetëm dyfishuar qafën e mitrës mitrës dhe prania e vaginës totale dhe mitrës ndodh variante antlered, sedlovydnoy mitrës, mur ndarës intrauterine, të mitrës që funksionon kënd rudimentare mbyllur.

Nga veset në të cilën ka dy nesliyannost dhe aplazionit embrional kanal, opsionet përfshijnë një dyfishim të mitrës dhe vagina në lidhje me:

  • pjesshme (jo e plotë) aplazyyu një vaginë
  • pjesshme (jo e plotë) aplazyyu dy vagina
  • dy vagina i plotë aplazionit
  • aplazyyu totale e njëanshme të gjithë tub (mitër njëbrirësh).

Dyfishimi në mitër dhe vaginë në shumicën e rasteve të kombinuara me defekte të tjera të sistemit urogjenital. Në veçanti, një dyfishim i mitrës me aplazyyu pjesshëm një e vaginës është shoqëruar gjithmonë buds aplazyyu në anën e zëvendës organeve gjenitale. Shpesh pacientët me kancer dyfishim i vendosur atresia cipë e virgjërisë.

Simptomat dyfishuar e mitrës dhe vagina

Duke pasur dy mitrës të veçantë dhe vagina nuk mund të shkaktojnë simptome klinike dhe diagnostikua gjatë provimeve rutinë gjinekologjike, ultrazërit ose kirurgji.

Nëse dyfishuar plotësisht i mitrës dhe vagina e kombinuar me aplazyyu një atresia vaginale apo zgavër brenda 3-6 muajve pas hematokolposa parë menstruacioneve foto, hematometry, pala hematosalpinksa zgavër izoluar. Në këtë rast, simptomat karakterizohen nga dhimbje të forta në bark raspirayuschimy nuk kupiruemymy antispasmodics dhe qetësues, ju lutem. Kur mitra sedlovydnoy dhe intrauterine mur ndarës Manifestimet klinike në adoleshencë zakonisht mungon.

Në prani të një ndarje fistulous mezhvahinalnoy gjakut menstrual mund ottekat pjesërisht nëpërmjet një pidhi plotë. Kur ju bashkohet infeksion sekondar piokolpos shpesh të formuara, pyometra, piosalpinks. Në pacientët me hapjen fistulous në mezhvlahalischnoy mur ndarës vërejtur gjakderdhje të vazhdueshme ose qelb bardhë nga trakti gjenital.

Kombinimi i nje dyfishimin e hypofunction mitrës ovarian mund të shoqërohet algodismenorrhea, amenorrhea dhe infertilitetit. Kur i plotë një ose dy shtatzënisë mitra është e mundur, por zakonisht ndodh spontane kërcënimin e ndërprerjes dhe lindjes së parakohshme. Lindjet duke e dyfishuar në mitër shpesh discoordination komplikuar apo dobësi e punës, pas lindjes hemorragji obilnymy, lohiometra.

Me zhvillimin e fetusit në një mitër, si dhe forma të tjera decidua, refuzoi periudhën pas lindjes. Nëse për ndonjë arsye aborti është kryer, pastaj mbajti të dy scraping në mitër.

Në rast të shtatzënisë në bri rudimentare ajo rrjedh nga lloji i ektopike, brirët kërcënuese thyerjes dhe të bollshme, kërcënuese gjakderdhje të rrezikshme në zgavrën e barkut.

Diagnoza dyfishimi i mitrës dhe vagina

Dyfishim kompleks diagnostike gradual i mitrës dhe historia kryhet vaginë studim, gjinekologjik (në t. H. Rektoabdominalnoe) vahinoskopiya studim (kolposkopia), hysteroscopy, ultratingull ose legenit MRI, ultrazërit dhe veshkat CT, laparoscopy.

Dyfishimi i plotë i vaginës dhe mitrës mund të identifikojnë me sy tashmë gjatë ekzaminimit gjinekologjik dhe vahinoskopiya. Kur një pikëpamje vaginal aplazionit është në dispozicion vetëm në vaginë e plotë, e cila është përcaktuar në kube një qafën e mitrës. Holding vahinoskopiya duke dyfishuar në mitër dhe dobavochnomu vaginë aplazionit zbulon zgjatje në murin anësor të vaginës, studimi i vendosur hematokolpos rektoabdominalnom dhe hematometra si qëndrueshmëri tuhoelasticheskoy arsimi i vërtetë tumor.

Në prani të fistulous në procesin e studimit rektoabdominalnoho tregojnë një rritje të shkarkimit purulent.

Kur rudimentare mbyllur Rosie kthen një dhe një qafën e mitrës vaginë, por studim rektoabdominalnoe lejon prek bashku me edukimin dhimbshme mitrës, e cila ka tendencë të rritet gjatë menstruacioneve, në anën e tij hematosalpinks si e përcaktuara.

Ultratinguj legenit në dopio format tipike të kancerit për të përcaktuar vlerën e të dy dëmtimit të dhëmbëve, madhësisë dhe hematokolposa të hematometry. A duhet të hap ultratinguj diagnostik i veshkat është për të vlerësuar gjendjen e tyre. Në format jo tipike të kancerit dyfishuar përshtatshmërinë e MRI legenit, hysteroscopy dhe laparoscopy.

Dyfishimi mitrës dhe vagina shpesh të çojë në gabime diagnostike dhe, rrjedhimisht, ndërhyrje pajustifikuar - appendectomy, tubektomiya ose hequr shtojca, kanalit bouginage qafës së mitrës dhe vagina.

Në identifikimin patologjinë e sistemit urinar dhe veshkave duhet të konsultoheni me një urolog ose nephrologist.

Trajtimi dyfishimi i mitrës dhe vagina

Taktikat kirurgjikale e dyfishimit të plotë të mitrës dhe vagina një aplazyyu i pjesshëm treguar në rastet e daljeve menstrual gjakut. Në rrjedhën e fazës vaginale të një seksioni të vaginës me formimin e lidhjeve në mes të funksionimit dhe të hapjes së mbyllur zgavër dhe kullimit hematokolposa, sanitare vaginë. Në skenë femrat specifikuara laparoscopically relative kryer zbrazjes hematometry dhe hematosalpinksa, kanalizime bark.

Kur atresia cipë e virgjërisë kryhet nën anestezi lokale X-formë prerje e cipës së virgjërisë dhe për të eleminuar hematokolposa.

Dobavochnomu Zbulimi mbyllur brirë gjinekologji kirurgjikale sheh si indikacione për hysterectomy qasjes laparoskopik rudimentare ruajtjen mitrës të tubit vezore dhe fallopiane. Prania e mur ndarës intrauterine është një tregues për metoroplastike vetëm në çrregullime riprodhues.

Kur dyfishuar në mitër me aplazyyu plotë apo të pjesshëm të dy metodat vaginale ndryshme kolpoelohatsiy dhe bryushynnoho kolpopoeza.