Polyps e rektumit


 • Polyps Klasifikimi
 • Etiologji dhe Patogjeneza e polyps
 • Simptomet e polyps zorrës së trashë
 • Diagnoza e polyps zorrës së trashë
 • Diferencial Diagnoza
 • Trajtimi i polyps zorrës së trashë
 • Prognoza për polyps zorrës së trashë
 • Parandalimi i polyps zorrës së trashë

Një polip është një formacion tumor, i cili është i bashkangjitur në organin mur rrjedhin uritur.

Polipe mund të formohet në çdo dysheme e sistemit tretës dhe eshte nje patologji e zakonshme.

Polyps zorrës së trashë - Formimi i mirë në mur pryamokyshechnoy. Ata mund të jenë grupet e vetme dhe takim. Polyps të rektumit mund të gjenden në njerëz të të gjitha moshave, përfshirë fëmijët. Trashëguar (familje) polipoza (polyps, në prani të të afërmve) janë shpesh të prirur për ozlokachestvlenyyu.


Meshkujt që vuajnë nga polyposis dhe një herë e gjysmë më shpesh se femrat.

Sipas hulumtimit të Shoqatës Amerikane të kancerit në mesin e njerëzve mbi 45 vjet gati 10% vuajnë nga polyps zorrë. Në 1% të pacientëve me polyps ozlokachestvlyayutsya. Në rastin e zbulimit të hershëm të shenjave të keqdashje (gjakderdhje) dhe kujdesit mjekësor në kohë është dukshëm i përmirësuar prognozë (84% mbijetesë).

Polyps Klasifikimi

Polyps e rektum janë klasifikuar sipas numrit dhe shpërndarjes: polip vetme, polyps shumta (grup njësish në pjesë të ndryshme të zorrës së trashë) dhe difuze (familjes) polyposis.

Polyps dallohen nga strukturën morfologjike, hekur, hekur-villous dhe villous, hyperplasia, granulating cistike (të mitur), fijor. Përveç kësaj, psevdopolipoz i izoluar - rritje e mukozën e llojit të polyps në inflamacion kronik.

Diagnoza klinike gjithashtu përfshin informacion në lidhje me praninë apo mungesën e keqdashje (keqdashje).

Etiologji dhe Patogjeneza e polyps

Tërësisht etiologji e polyposis nuk është kuptuar aktualisht. Ka disa origjina dhe mekanizmat e polyps në organet e tretjes supozime. Teoria më e zakonshme e polyposis zorrës së trashë sugjeron se faktor kryesor patogjene në pamjen e polyps është një inflamacion kronik të rreshtim së murin e zorrëve. Në mbështetje të kësaj teorie mund të japin fakte të tilla që janë në dispozicion në shumë pacientë me historinë e polyps sëmundje zorrë inflamator, lokacioni më i zakonshëm i polyps në vende të predispozuar anatomically në rritjen e traumave dhe acarim përmbajtjen e ndënjur zorrëve dhe inflamacion polyps shpesh në dispozicion dhe mukozës ngjitur . Eksperimentalisht konfirmuar se stimulimi i zgjatur i murit të brendshëm është shpesh polipoza.

Ndër të tjera, në mesin e faktorëve që kontribuojnë në përhapjen e polyps, ia vlen të përmendet efektet negative të kushteve mjedisore, sensibilitet ndaj inaktiviteti fizik, dietë të sëmurë (dietë të paekuilibruar, ushqim jo të rregullta, alkoolit, ushqimi, irrituese Mukoza e traktit të tretjes).

Varësia tregohet polyposis sëmundje të zorrës së trashë dhe patologjive vaskulare, sëmundje diverticular, neoplazma malinje dhe sëmundjet inflamatore të sistemit të tretjes.

Sipas polyps embrionale teori janë rezultat i formimit të mukozën e zorrëve dhe muret e traktit digjestiv në periudhën para lindjes.

Përveç kësaj, shënuar nga një predispozicion gjenetik për polyposis.

Simptomet e polyps zorrës së trashë

Polyps zorrës së trashë nuk kanë ndonjë manifestimet klinike të veçanta që mund të mjaft besim pikë është kjo patologji.

Prania dhe ashpërsia e simptomave varet nga madhësia e polyps dhe numri i tyre, vendndodhja, strukturën morfologjike dhe rritjen ekonomike ekzistuese apo zhdukur malinje. Përveç kësaj, foto klinik shoqërohet shpesh me simptoma të patologjive të lidhura.

Zakonisht, polyps zbuluar nga ekzaminimi endoskopik i zorrë mbi sëmundje të tjera.

Polyps të mëdha mund të ndodhin sekrecionet (mukozë ose të përgjakshme) nga anusit, siklet, prania e një trupi të huaj në anus. Ajo mund të jetë dhimbje në fund të barkut, rajoni çapokor.

Polyps shpesh prishin aktivitetin e zorrëve peristaltic, duke kontribuar në ndodhjen e kapsllëk ose diarre.

Kapsllëk - Pasoja më e shpeshtë e polyps, si prania e tyre në arsim nxit pengim të pjesshme zorrëve.

Gjakderdhje nga anusi është një shenjë e rrezikshme dhe kërkon trajtim të menjëhershëm te mjeku sepse ajo mund të jetë shkaku i kancerit të patologjisë, zbulimin e hershëm e cila kontribuon për një trajtim të suksesshëm.

Dhimbje barku me polyps shpesh tregon inflamacion të anëtarësimit.

Diagnoza e polyps zorrës së trashë

Pjesa më e madhe e kancereve të zbuluara të zorrëve të mëdha është rezultat i polyps dëmtuar. Kështu, zbulimin polipoza është një tregues për ekzaminimin e rregullt të pacientit në proctologist në aspektin e keqdashje të polyps.

Zbulimi i hershëm i rritjes malinje në polyps zorrës së trashë të nxitur largimin e suksesshëm të tumorit dhe shërimin vijues në 90% të rasteve.

Identifikimi polyps anal dhe rektumit terminal mund të studiojë anusit gisht. Përveç kësaj, ky studim zbulon apo të sunduar nga sëmundje të tjera (hemorroide, fistula zorrës së trashë, fissures anal, cysts dhe tumoret fibër adrectal). Në burra, të njëjtin studim gisht ofron pasqyrë në gjendjen e prostatës.

Ekzaminim informativ instrumental i rektumit është një sigmoidoscopy, duke e lejuar ju që të shqyrtojë murin e zorrëve në një lartësi prej 25 cm nga anusi. Shumica dërrmuese e polyps që dalin në rektum dhe sigmoid dhe të zbuluara nga Rectoscope.

Kujtoj tërë murin e zorrëve të mëdha lejon colonoscopy. Këto teknika janë optimale për zbulimin e polyps dhe për të promovuar një studim të detajuar të mukozën dhe zbulimin e patologjive të lidhura zorrë.

Identifikimi polyps më të mëdha më të mëdha se 1 cm në dy pika e sipërme gjithashtu mund irrigoscopy (X-ray e zorrëve të mëdha me materialin kontrast).

Nëse ju të gjeni gjatë polyps endoskopike të provimeve mostër biopsi kryer për citologjike mëtejshëm dhe ekzaminim histologjik.

Ndër teknikat laboratorike gjithashtu me vlerë duke vënë në dukje që mbahet për të dyshuar zorrëve test të patologjisë për të derdhur gjak okult në meshat fekal.

Metodat moderne të vizualizimi i organeve të brendshme, rezonancë magnetike dhe tomography llogaritur gjithashtu mund të ndihmojë për të identifikuar polyps zorrës së trashë.

Diferencial Diagnoza

Polyps e rektumit duhet të dallohet nga një numër i patologjive të organeve pelvike:

 • lipoma karakterizohet nga lokalizuar në shtresën submucosal të gjysmës së djathtë të zorrës së trashë, por mund të përhapet ndonjëherë gjatë gjithë zorrës së trashë dhe të rriten në madhësi shumë të mëdha;
 • tumor karakter neepitelialnyh (zakonisht më të mëdha dhe kanë këmbët): fibroids mëdha (ënjtje shtresë e muskujve) mund të shkaktojë vështirësi qenët i qartë e zorrëve, por është mjaft e çrregullime të rralla, janë angioma më të zakonshme dhe limfoanhiomy karakterizuar nga një prirje të lartë për të marr gjak;
 • aktinomikozës i zorrës së trashë (lokalizimit më e zakonshme - cecum);
 • Sëmundja Crohn (zakonisht proces patologjik është lokalizuar në radiografi e sipërme të zorrës së trashë të shprehur në haustration) mund të ndodhë psevdopolipoz;

Vlera kryesor në diagnozën diferenciale të polyps të Histologji mëdha zorrë.

Trajtimi i polyps zorrës së trashë

Polyps nuk trajtohen konservative. Largimi i polyps zorrës së trashë ose të prodhuara gjatë endoskopisë (Nëse madhësinë dhe vendndodhjen e polip) ose kirurgjike.

Polyps e ulëta janë hequr transanal.

Polyps e vogla të zbuluar gjatë colonoscopy janë hequr nga elektroekstsyziyi gjatë procedurave endoskopike (mbulojnë këmbën polip loop electrode dhe majë). Arsimi i lartë është hequr pak nga pak.

Ndonjëherë polypectomy mund të jetë i komplikuar me gjakderdhje dhe vrimë e murin e zorrëve.

Pas heqjen e polyps ekspozuar ekzaminim histologjik.

Në rast të hulumtimit të qelizave të kancerit ngre pyetjen heqje nga zonat e prekura të zorrëve.

Family (difuze) polipoza trajtohet me heqje totale të zorrës së trashë dhe herën tjetër që ju lidhë fundin e lirë të çapok nga anusi.

Vetëm ky trajtim jep një rezultat me një kombinim të polyposis difuze (adenomatosis) të tumoreve dhe osteoma tjetër ind kockave kraniale (sindromi Gardner-së).

Prognoza për polyps zorrës së trashë

Zbulimi me kohë dhe heqjen e polyps kontribuon më e rimëkëmbjes. Rastet e rikthim (zakonisht jo më herët se 1-3 vjet), kështu që heqja e polyps të mëdha pas një vit prodhon kontrollit colonoscopy si të rekomanduara të rregullta (çdo 3-5 vjet) Ekzaminimi endoscopic.

Tendenca për të polip ozlokachestvlenyyu është e lidhur direkt me madhësinë e saj dhe numrin e njësive. Polyps të mëdha të shumta malihnizuyutsya shumë më shpesh (rreziku i keqdashje është 20%).

Veçanërisht të prirur për degjenerim të kancerit polyposis familjare.

Parandalimi i polyps zorrës së trashë

Polyps specifike parandaluese janë aktualisht nuk ka. Për të reduktuar rrezikun e shfaqjes së dietës së rekomanduar të ekuilibruar, jetese aktive, zbulimin e hershëm dhe trajtimin e sëmundjeve të traktit digjestiv.

Zbulimi i hershëm i polyps zorrës së trashë është mënyra më e rëndësishme për të parandaluar kancerin e rektumit.