Polyps e stomakut


  • Shkaqet e
  • Klasifikim
  • Simptomet e polyps stomak
  • Komplikimet e polyps stomakut
  • Diagnoza e polyps stomakut
  • Trajtim dhe të ndjekin-up
  • Parandalim
  • Prognoza e polyps stomakut

Polipe e stomakut - formacionit epiteliale tumor me beninje paraqiten në mur të brendshëm të stomakut. Kjo është një patologji shumë e zakonshme shpesh nuk është zbuluar klinikisht dhe manifestohet në fibrogastroscopy shpenzuar për patologji të tjera.

Në mënyrë tipike, sëmundje është tipike e pacientëve të moshës mesatare (40-50 vjet), por mund të ndodhë në të rinjtë dhe fëmijët. Më të (më shumë se dy herë) zhvillon në meshkuj.

Shkaqet e


Faktorët që kontribuojnë në shfaqjen e polyps stomakut: mosha mbi 40 vjet; infeksion Helicobacter (shpesh të zhvilluar polyps në gastrit background) predispozicion gjenetik (tipike e polip adenomatous - një sëmundje në të cilën polyps curl kryesisht në zorrë të mëdha, por mund të ndodhë në pjesë të tjera të traktit digjestiv).

Klasifikim

Polyps e stomakut janë të ndarë në karakteristikat morfologjike dhe në hyperplasia adenomatous.

Polyps Hyperplastic janë gjetur pothuajse 16 herë më shumë gjasa për të përfaqësuar një shtim të qelizave epiteliale gastrike dhe nuk është një tumor i vërtetë. Për shkak të strukturës së saj morfologjik të polyps hyperplastic pothuajse asnjëherë ozlokachestvlyayutsya.

Polyps adenomatous janë të formuar nga qelizat e gjëndrave dhe janë tumoret beninje të stomakut në rrezik të lartë të degjenerimit në kancer të stomakut (veçanërisht i madh arsimor më të madhe se dy inç).

Polyps adenomatous (adenomas e stomakut) në ana e tij janë të ndarë në strukturën histologjike në tuba, tumoret papilare dhe papillotubulyarnye (në varësi të mbizotërimit të një tumor struktura me tuba gjëndrave ose papilare).

Në tiparet morfologjike janë klasifikuar nga numri i polyps (të vetme dhe të shumëfishta) në madhësi.

Simptomet e polyps stomak

Polyps e vogla dhe të rinj janë zakonisht nuk zbulohen klinikisht ose shënuar simptomat e gastritit, kundër të cilit zhvillim polyps.

Arsimimi mund uskladnyatsya gjakderdhje të madhe stomakut (dhe pastaj kthehet gjak në jashtëqitjen - hezitoni stol ose të vjella e gjakut). Madhësia e madhe e polip mund të shkaktojë vështirësi të qenët i qartë stomakun

Polyps në këmbë mund të kalojnë nëpër rrjetën në duodenum dhe clamped, duke shkaktuar dhimbje të rënda cramping në kafaz i kraharorit, radiating rreth barkut.

Komplikimet e polyps stomakut

Polyps mund të kontribuojë në zhvillimin e këtyre komplikimeve: formimin e ulcerat dhe gjakderdhje, vështirësi në evakuimin e ushqimit nga stomaku në duodenum deri pengim stomakut, portieri shtypja polip (për polyps në një bisht të gjatë hollë), keqdashje (për polyps adenomatous).

Diagnoza e polyps stomakut

Shumica e polyps zbuluar gjatë studimit endoscopic apo radiologjike në gastrit.

Simptomat specifike pacienti nuk ka njoftim, zakonisht polyps shoqëruar nga inflamacion kronik të rreshtim stomak, kështu shenjat parat e gastrit.

Metoda më informativ i diagnozës është Gastroskopi - endoskopisė, duke e lejuar ju që të shqyrtojë me hollësi Mukoza stomakut, për të identifikuar arsimin, vlerësojnë madhësinë e tyre dhe të bëjnë marrjen e mostrave për analizë histologjike biopsi.

X-ray ekzaminim i stomakut me material kontrast lejon Rrethi Relief muret e stomakut dhe të zbulojë praninë e polyps.

Aktivitetet përfshijnë diagnoza laboratorike nuk ka metoda specifike për zbulimin e polyps të stomakut, por dyshohet gjakderdhje zhvillimin polip mund të kryejë hulumtim fekal gjakut okult. Me gjakderdhje të shpeshta në gjak mund të shënojë anemik. Për zbulimin e infeksionit H. pylori kryerjen e hulumtimit dhe zbulimin PCR e antitrupave nga ELISA.

Trajtim dhe të ndjekin-up

Vëzhgoni rekomandimet dhe gastroenterologist destinacion. Në varësi të madhësisë, numrin dhe karakteristikat morfologjike të polyps, mjeku përcakton masat terapeutike, por në çdo rast masa optimal i trajtimit është heqja e polyps. Polyps e vogla mund të hiqet me anë të endoskopisë. Polyps të mëdha dhe arsim, të cilat kanë një bazë të gjerë të kërkojë një operacioni të madh.

Ndonjëherë polyps hyperplastic mjek i vogël mund të sugjerojnë menaxhimin shtatzënë - ushqim dietë dhe mbikëqyrje klinike me inspektimit të rregullt (të kërkimit fibrohastroskopicheskim) stomak të paktën një herë ose dy herë në vit. Mjeku tha se rritja dinamike e polyps, karakteri ndryshon sipërfaqen e tyre (formimin e vrazhdësi, erozioni, ulcerat, gjakderdhje), formimin e rritje të reja. Përshpejtimi i mprehtë i rritjes dhe ndryshimit në sipërfaqen e polip mund të jenë shenjat e keqdashje e saj të origjinës.

Në rast të komplikimeve ngre pyetjen kirurgjisë ose, nëse është e mundur, heqjen endoskopik të polyps.

Pas largimit të pacientëve polip duhet gjithashtu t'i nënshtrohen inspektimit të rregullt në drejtim të probabilitetit të rishfaqja e polyps.

Pacientët pas largimit endoscopic e polyps (elektroekstsyziyi ose electrocautery) kontrolli endoskopisė duhet të bëhet pas 10 -12 javëve të përsosin plotësinë e murit stomak pastrim polyps. Ndonjëherë shpenzojnë doudalenie polip mbetur. Shërim përfundimtar i defekteve mukozale, që rezulton nga heqjen endoskopike e polyps, ka një periudhë prej dy deri në tetë javë.

Ajo duhet të mbahet mend, me kontroll të rregullt endoscopic e mukozës gastrike me biopsies shpeshta rritje polip mund të përshpejtuara. Gjithashtu endoscopy promovon formacioneve malinje kanë tendencë të metastasize.

Gastrectomy kryhet në rastin e polyps të mëdha, të shumta, polyps shpesh e përsëritura formacionet e komplikuar gjakderdhje masive, nekrozë, i hequr në fytyrë pengim stomak, polip ozlokachestvlenyy.

Terapi specifike drogës e polyps stomakut nuk e bëjnë, por sepse sëmundja shpesh ndodh në sfond të gastrit, droga administrohet në përputhje me parimet e trajtimit të kësaj sëmundjeje.

Parandalim

Mjekësia moderne nuk do të caktojë masa të veçanta për të parandaluar polyps stomak. Masat parandaluese duhet të synojnë kryesisht në parandalimin e gastrit (ose trajtimin e saj në kohë dhe adekuat), që nga gastrit kronik është një faktor i madh kontribuar në shfaqjen dhe zhvillimin e polyps të stomakut.

Për të parandaluar sëmundjet e stomakut Aktivitetet kryesore janë: një dietë të ekuilibruar me aderimin, pirja e duhanit dhe kufizimin konsum të alkoolit, të kontrollojë ilaçe prinimaemymy (përdorim i kujdesshëm drogë hastrotoksychnist, duke përfshirë painkillers dhe grupi zharoponyzhayusche e drogës nonsteroidal anti-inflamator).

Pacientët të cilët kanë polyps stomakut janë gjetur për t'u ndjekur me produktet ushqimore dietë përjashtim që irriton stomakun (erëza, i kripur, i lagësht, skuqur, i tymosur) dhe ushqim që rrit sekretimin e acidit klorhidrik. Se alkooli dhe duhani e dëshirueshme për të krejtësisht të braktisur, alkooli ka një efekt të drejtpërdrejtë negativ në mukoza që mund të shkaktojë ulçera dhe polip erozirovanie. Pirja e duhanit gjithashtu ndikon negativisht në rreshtim të stomakut, duke reduktuar vetitë e tij mbrojtëse dhe duke ndihmuar për të rritur prodhimin e acidit klorhidrik.

Përgatitjet e NSAIDs në pacientët me polyps stomakut janë të kundërindikuar.

Prognoza e polyps stomakut

Kur ju hiqni polyps prognozë të favorshme. Vetëm gjasat e lartë e përsëritje, por mbikëqyrja e rregullt klinik mund të zbulojë përsëritje dhe të mbajë heqjen e shpejtë të formacioneve të reja hershme metodat maloinvazivnymy. Pas largimit të rehabilitimit polyps është zakonisht plot.

Sëmundje të zgjatur mund të çojë në kancer të stomakut.