Pozicion lateral i fetusit


  • Arsyet për pozitë ndër-fetale
  • Diagnoza pozicion tërthor fetal
  • Rreziqet pozicionin e tërthor fetusit
  • Menaxhimi klinik i pozicionit të punës tërthor e fetusit

Pozicion lateral i fetusit ndodh në 0,5-0,7% të shtatzënive, dhe në primiparous 10 herë më pak se në lindjen e shumë. Rreziku i pozicionit ndër-fetale është mundësia e komplikimeve serioze në lindjen e fëmijës, ndërsa dështimi për të siguruar kujdes në kohë obstetrik, derdhje e hershme të ujit, humbja e pjesëve të fetusit, këputje mitrës, shfaqjen e drejtimin pozitën ndër-fetusit, vdekjen e fetusit dhe nënës.

Nga opsionet vend të pahijshme e fetusit vlen edhe pozitën e zhdrejtë, të karakterizuar nga kryqëzimin e boshtit të fetusit dhe mitrës në një kënd i ngushtë dhe vendosjen e një pjesë kryesore të fetusit (të kokës ose në fund të legenit) nën kufirin e lidh kreshtë çapokor. Pozicioni i zhdrejtë i fetusit është konsideruar një tranzicion - gjatë ofrimit të mund të lëvizin në një gjatësor ose tërthor.

Pozita Pozita tërthor e fetusit është e përcaktuar në kokë: pozicionin 1 - në vendndodhjen e kokës në të majtë, 2-th pozitë - Rasti kokë është e vendosur. Lloji i pozitës varet kthehet prapa, duke e kthyer përsëri në murin e parë të mitrës është konsideruar një pamje front në pjesën e pasme - pamje e pasme. Kur pozitë ndër-fetal gjithashtu e rëndësishme për t'u marrë parasysh qëndrimin e pasme të fetusit në mitër.


Arsyet për pozitë ndër-fetale

Pozicioni intrauterine tërthor e fetusit mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm. Këto kryesisht përfshijnë kushte që sigurojnë lëvizshmëri e tepërt e fetusit, polyhydramnios, muskujt e butë të murit të barkut, kequshqyerja fetale, etj Nga ana tjetër, parakushtet për formimin e pozitës tërthor e fetusit mund të shoqërohet me kufizimin e aktivitetit të fetusit për shkak të oligohydramnios, i trashë fetus, shtatzënia të shumta, rritje ton mitrës, kërcënimi i abortit spontan, anomalitë e mitrës e strukturës (shalë ose mitra antlered), fibroids mitrës, etj

Pozicion lateral i fetusit në disa raste janë rezultat i anatomike kokë pengesa hyrjes në legen, duke përfshirë PREVIA placenta, tumoret e segmentit më të ulët të mitrës apo kockat e legenit, legen të ngushtë.

Pozicioni transversale mund të kontribuojë në zhvillimin e anomalive fetale si anencephaly dhe hydrocephaly.

Diagnoza pozicion tërthor fetal

Invalid (zhdrejtë apo lateral) pozita është themeluar gjatë shqyrtimit të fetusit obstetrik shtatzënë, prekje e barkut dhe studim vaginale.

Kur ndër-fetal stomak pozicion merr shtrirë transversely (anash-shtrirë) një formë të parregullt. Për shkak të ndër-shtrihen mitrës ka një sferike në vend se të zgjas-ovale. Standardet vijuese barkut e qark duke tejkaluar në krahasim me moshën gestational dhe nuk kanë lartësinë e mitrës në këmbë.

Gjatë prekje që paraqet pjesë të fetusit nuk është e përcaktuar; Mund proschupom drejtën kokë apo e majtë të boshtit mesatare e trupit gjatë shtatzënisë, si dhe pjesë të mëdha (në kokë ose në fund të legenit) - në pjesët anësore të mitrës. Kur rrahje zemre ndër-fetal më mirë pozicion për të dëgjuar kërthizë.

Vështirësia e përcaktimit të pozitës dhe pozicioni i fetusit mund të ndodhë në situata të shumta, polyhydramnios, hypertonus mitrës. Ultratingull obstetrik besueshme konfirmon qëndrimin e tërthor fetusit.

Ekzaminim gjinekologjik kryer gjatë shtatzënisë dhe lindjes në periudhën fillestare të membranave magazinimit, maloynformatyvno. Kjo vetëm konfirmon mungesën e hyrjes në një pellgu të vogël pjesë paraqitjen e fetusit. Pas shkarkimit të ujit dhe shpalosjes së os mitrës 4-5 pozita cm tërthor e fetusit mund të përcaktohet sup, sup, brazda, sqetullat, proceset spinous e rruaza, ndonjëherë - bërryl apo dore trajtuar.

Në rast të humbjes së fetusit merret hendekun gjinor në prani të pozicionit transversal fetusit nuk ka dyshim.

Rreziqet pozicionin e tërthor fetusit

Prania e pozitës tërthor e fetusit zakonisht nuk shkel shtatzëninë. Megjithatë, pozita më shpesh tërthor e fetusit ndodh këputje e parakohshme e membranave dhe të zhvillimit të punës parakohe. Nëse pozita e tërthor fetusit shoqëruar nga placenta PREVIA mund gjakderdhje masive.

Shkarkimi i shpejtë i ujit shpesh të çojë në një reduktim drastik në fetus lëvizshmërisë duke vrarë supet në hyrje të legenit, duke rënë nga fruti (trajtuar, kurrizit) dhe zhvillimin e ashtuquajtura running pozicionin tërthor fetusit.

Me humbjen e frytit mund të ndodhë në rritje infeksion me zhvillimin e chorioamnionitis, peritonit difuze, sepsë. Periudha anhydrous i gjatë, që zgjat 12 orë ose më shumë, duke çuar në hypoxia akut ose asfiksisë fetusit. Pozicioni i nisur tërthor fetal kundër një sfond të rritur aktivitetin e punës kërcënon të thyej i mitrës.

Në raste të rralla, pozita tërthor e fetusit gjatë punës mund të ndodhë samoizvorot kryesore ose shkeljes së lindjes apo fëmijën trungu dyfishtë. Ky është rezultat i punës dhe një përjashtim të mundshëm në rastin e kontraktimet e forta, parakohshmeve fetale ose thellë në një embrion të vdekur.

Menaxhimi klinik i pozicionit të punës tërthor e fetusit

Për deri në 34-35 javë të zhdrejtë ngjizje ose pozitën tërthor e fetusit konsiderohet i brishtë për shkak se ajo mund të ndryshojë në mënyrë të pavarur në gjatësore.

Kur diagnostikimin pozicionin e tërthor fetusit duhet të plotë ekzaminim gjinekologjik shtatzënë për të diagnostikuar anomalitë zgjedhjen e taktikave shtatzënisë mëtejshëm dhe mënyra e dorëzimit.

Në periudhën 30-34 javë të shtatzënisë mund të shqiptohet ushtrime korrigjuese, të cilat ndihmon përhapur fetusin në prezantimin cefalik. Grup i veçantë i ushtrimeve të treguara në mungesë të abortit kërcënuar, mbresë mitrës, mitrës, gjakderdhje, defekte decompensated zemrës në shtatzënë dhe t. E., Dhe kryera nën mbikëqyrjen e shikuar një grua obstetër-gjinekolog. Gjithashtu pozita tërthor e fetusit të një shtatzënë inkurajuar më shumë kohë shtrirë në anën korrespondon me pozicionin e rënë dakord.

Pas 35-36 javë ngjizje fetusi merr vendndodhjen qëndrueshme, kështu duke ruajtur pozicionin e kryqit shtatzënë hospitalizuar në Roddy për të përcaktuar taktikat e dorëzimit.

Metodat e rotacionit të jashtëm në kokë - duke ndryshuar pozicionin ndër-fetusit duke përdorur metoda të jashtme aktualisht përdoret pak. Kjo është për shkak të efikasitetit të ulët të rotacionit, sepse arsyet neusunenyh fetusit shpesh merr pozicion lateral. Në disa raste, rrotullimi i jashtëm mund të rezultojë në pasoja të rënda, shkëputje placental, këputje mitrës, hypoxia fetusit.

Metoda më e mirë e pacientëve të ofrimit me pozicionin e tërthor fetusit është planifikuar lindje cezariane. Tregues absolut për ofrimin operativ është shtatzënia e pas-gjatë, fakti i PREVIA placenta, shkarkimin e parakohshme e lëngut amniotik, mbresë mitrës, zhvillimin e hypoxia fetusit. Kur drejtimin pozitën tërthor e fetusit nga humbjen e penës së tij ose kurrizit kërthizës ra pjesë të papranueshme fikse.

Në rast të përhapje të plotë të qafës së mitrës, të përcaktuara fetusin që jetojnë dhe lëvizshmërinë e tij të mundshëm të kthyer në të rrjedhin e frutave dhe tërheqjen e tij të mëvonshëm. Megjithatë, prognoza për të fetusit në këtë rast është më pak i favorshëm. Kthejeni në këmbë dhe lindjes natyrore justifikuar në parakohshmeve ose lindjes dyfishin kur një fetus zë një pozitë tërthor.

Në rastin e periudhës anhydrous të gjatë, e komplikuar zhvillimin e infeksionit dhe qëndrueshmërinë e fetusit pas hysterectomy cesarean është kryer dhe kullimi i zgavrën e barkut. Kur një fetus i vdekur kryer operacionin plodorazrushayuschaya embriotomiyu.