Çrregullime menstruale


Gjatë ciklit menstrual, trupi pëson ndryshime synojnë të sigurojnë kushtet e nevojshme për lindjen dhe gjatë shtatzënisë: zhvillimin dhe oocyte qelbëzim, fekondimin dhe shtojcën e saj në mukozën e mitrës.

Formimi i funksionit menstrual i referohet adoleshencës (pubertetit) periudhë. Në mënyrë tipike, menarche (menstruacionet e parë) llogari për 11-14 vjet, dhe pastaj për 1 -1,5 vite themeluar rregullsinë e ciklit menstrual. Koha e ciklit të llogaritet nga dita e parë e periudhës tuaj në ditën e parë të ardhshëm. Në varësi të ciklit menstrual fiziologjisë individ normalisht shkon nga 21 deri në 30-35 ditë, zakonisht 28 ditë. Mosfunksionim menstrual Fade ndodh në 45-50 vjet, menopauzë.

Rregullorja e ciklit menstrual është i ndikuar nga një mekanizëm kompleks neurohumoral, zbatohet lëvore cerebrale, hipofizës, hipotalamusin, vezoret, me vaginë interes, mitrës dhe gjirit.


Sekretuar nga sistemi hypothalamic-hipofizës Gonadotrophin - FSH, LH dhe LTG (gjëndër, luteinizing hormon dhe luteotrophic), duke shkaktuar ndryshime në vezore - ciklit ovarian që përfshin:

 • Faza folikulare - pjekuria gjëndër
 • Faza ovulacionit - gjëndër hendeku i pjekur dhe prodhimit vezë
 • progesterone (Luteale) faza - zhvillimi i korpus luteum

Në fund të ciklit menstrual në mungesë të asaj që ndodhi fekondimin regresses corpus luteum.

Vezoret seksuale zhurmës (estrogjene, progestins) të shkaktojë një ndryshim të tonit, furnizimit me gjak, nervozizëm mitrës, proceset dinamike në mukozën, t cikël E i mitrës përbëhet nga dy faza.:

 • Faza përhapja - restaurimit, shërimin e plagëve sipërfaqen dhe zhvillimi i mëtejshëm i shtresës funksional i endometrium. Kjo fazë ndodh njëkohësisht me procesin e maturimit të gjëndër.
 • sekrecion faza - loosening, trashje dhe refuzimi (Deskuamimi) shtresa funksional i endometrium. Përjashtimi shtresë funksional duket menstruacioneve. Deri në kohën që kjo fazë përkon me zhvillimin dhe humbjen e korpus luteum ne vezore.

Kështu., Në ciklin normal menstrual është bifazik, me faza folikulare dhe Luteal të ciklit ovarian dhe përkatëse, fazat e përhapjes dhe sekretimit të ciklit të mitrës.

Normalisht ciklik i lartpërmendur përsëri dhe përsëri përsëritet në intervale të rregullta gjatë gjithë gratë e moshës riprodhuese.

Funksion menstrual mund të ndërprerë si rezultat i sëmundjeve gjinekologjike (miomes dhe kancerit të mitrës, dhe inflamacionit të mitrës), sëmundjet rënda extragenital (sëmundjeve të gjakut, organeve endokrine, mëlçisë, sistemit qendror nervor, sëmundje zemre), infeksionet, mangësi vitamina, dëmtimi traumatik te uterusit (me mjet Manipulimi - abor, etj), stresi dhe traumat.

Çrregullime menstruale mund të duket për të ndryshuar ritmin dhe intensitetin e periudhave menstruale, zgjatjen apo shkurtimin e intervalit midis tyre, rritur ose ulur shumën e alokuar gjakun, hutuar ritmin menstrual. Çrregullime menstruale të ndodhë në formën:

 • amenorrhea - Mungesa e menstruacioneve për më shumë se 6 muaj
 • Sindromi hypermenstrual (hyperpolymenorrhoea menorrhagjia), duke përfshirë:
 1. hipermenoreyu - gjakderdhje e rëndë menstrual;
 2. polimenoreyu - menstruacioneve për më shumë se 7 ditë;
 3. proyomenoreyu - shkurtimin e menstruacione interval më pak se 21 ditë përshpejtuar
 • Sindromi hypomenstrual përfshijnë:
 1. hipomenoreyu - shkarkimi i pakët menstrual;
 2. olihomenoreyu - Periudha menstruale shkurtuar (jo më shumë se 1-2 ditë)
 3. opsomenorrhea - jashtëzakonisht i rrallë, me një interval prej më shumë se 35 ditëve të menstruacioneve
 • algomenoreya - menstruacioneve dhimbshme;
 • dysmenorrhea - Çrregullime menstruale që përfshijnë të zakonshme (dhimbje koke, mungesa e oreksit, të përzier, të vjella)
 • Algodysmenorrhea - menstruacioneve, duke kombinuar dhimbje lokale dhe shkelje të përgjithshme shëndetësore
 • gjakderdhje anovulatory (njefazor) i mitrës që rezulton nga shkeljet e rregullores neuroendocrine dhe janë karakterizuar nga mungesa e ovulacionit dhe korpus luteum-it.

Mosfunksionim menstrual në ciklin menstrual faza e vetme mund të shkaktohet nga follicles vazhdueshme (maturimin folikulare dhe ovulacionit pa zhvillimin e mëtejshëm të cysts folikulare) ose atresia (degjenerim, zapustevanyem) gjëndër e papjekur.

Për të identifikuar ciklit menstrual dvuhfaznost në metodën e Gjinekologjisë i rregullt i mëngjesit ndryshimeve zorrës së trashë (basal temperaturën). Në ciklin dy-fazore menstrual në fazën folikulare rektale pak se 37 ° C, dhe Luteale - shume se 37 ° C, me një rënie në një ose dy ditë përpara menstruacioneve. Në anovulatory (i vetëm faza) kurbë temperatura cikël është lexime të ndryshme më pak se 37 ° C me ndryshime të vogla. Matja e temperaturës basal është një metodë fiziologjike të kontracepcionit.

Gjithashtu, kur cikli me dy faza në citologjike Smears foto e lengjet vaginale në periudha të ndryshme vërejtur ndryshime karakteristike: Simptomat "fije", "nxënës", etj

Metrorrhagia, dmth mitrës aciklik jo gjakderdhje të lidhura me ciklin menstrual, shpesh shoqërojnë lezione neoplastike të sistemit riprodhues të grave.

Gratë që vuajnë nga çrregullim menstrual, duhet t'i nënshtrohen këshillim dhe gjinekolog ekzaminimin e nevojshëm për të krijuar shkaqet e shkeljeve. Trajtimi i mosfunksionim menstrual duhet të synojnë adresimin e shkaqeve të çrregullimit.

Shpesh këto mosfunksionim menstrual mund të shkaktohet nga Bookmark pasaktë dhe diferencimin e seksit të fetusit gjatë zhvillimit të fetusit. Faktorët që shkaktojnë vezoret zhvillimi i dobët vajzat mund të shërbejë kimike, mjekësore, agjentët e rrezatimit, sëmundjet ngjitëse nënën. Prandaj, parandalimi i mosfunksionim menstrual duhet të fillojë që nga periudha para lindjes (vnutryutrobnomu) zhvillimit të fetusit, Marrja e shtatzënisë.

Dietë e duhur dhe mënyrën e jetesës, kujdesin për shëndetin e grave të tyre të përbashkëta të dhe të ndihmojë në parandalimin e çrregullimeve të funksionit menstrual.