Çrregullime të gjumit


 • Klasifikimi i çrregullime të gjumit
 • Simptomet e çrregullime të gjumit
 • Diagnoza e çrregullime të gjumit
 • Trajtimi i çrregullimeve të gjumit
 • Prognoza për çrregullime të gjumit
 • Çrregullime të gjumit Parandalimi

Gjumi shqetësim është një problem i zakonshëm. Ankesat e shpeshta të gjumit të dobët të imponojë 8-15% e popullsisë së rritur të globit, dhe 9-11% e përdorin opiates ndryshme. Në këtë mjedis të normës moshuarit është shumë më e lartë. Çrregullime të gjumit të ndodhë në çdo moshë dhe për çdo grup moshë ka shkelje të tij. Pra bedwetting, tmerret e natës dhe snohozhdenye ndodh në fëmijëri dhe sleepiness patologjike ose pagjumësi janë më të zakonshme në të moshuarit. Ka shqetësime të gjumit, E cila duke filluar në fëmijërinë e shoqërojnë një person gjithë jetën e tij, të tilla si narkolepsisë.

Çrregullime të gjumit janë primar - nuk ka lidhje me patologji të cilat ose ose dytësor - të lindin si pasojë e sëmundjes së dytë. Çrregullim Sleep mund të ndodhë në sëmundje të ndryshme të sistemit qendror nervor ose çrregullime mendore. Në një numër të sëmundjeve sistemike në pacientët që kanë probleme me gjumin për shkak të dhimbjes, kollitjes, gulçim, pectoris ose aritmia, kruajtje, urinim të shpeshtë, etj Origjina helm të ndryshme, duke përfshirë edhe në pacientët e kancerit, shpesh të shkaktojë marramendje. Çrregullime të gjumit si sleepiness patologjike mund të zhvillohet për shkak të anomalitë hormonale, të tilla si zonë patologji hypothalamic-Mezentsefalnye (epidemisë encefalit, tumoret, etj)

Klasifikimi i çrregullime të gjumit


1. pagjumësi - pagjumësi, përçarje fle dhe fle.

 • Psikosomatike - i lidhur me gjendjen psikologjike mund të jetë e situatës (i përkohshëm) ose i përhershëm
 • Futje të shkaktuara nga droga apo alkooli:
 1. alkoolizmi kronik;
 2. Përdorimi i zgjatur i barnave që aktivizojnë apo pengojnë sistemin nervor qendror;
 3. Tërheqja e hipnozës, drogës qetësues të mirë;
 • Shkaktuar nga sëmundje mendore
 • Shkaktuar nga çrregullime të frymëmarrjes gjatë gjumit:
 1. Rënia sindroma ventilimit alveolar;
 2. Flini sindromi apnea;
 • Shkaktuar nga një sindromi i "këmbë i shqetësuar" ose myoklonyyamy nate
 • Thirrur shtetet e tjera patologjike

2. hipersomnia - sleepiness tepruar

 • Psychophysiological - i lidhur me gjendjen psikologjike mund të jenë të përhershme ose të përkohshme
 • Futje e shkaktuar nga alkooli ose droga;
 • Shkaktuar nga sëmundje mendore;
 • Shkaktohet nga çrregullime të ndryshme të frymëmarrjes gjatë gjumit;
 • Narcolepsy-katapleksi
 • Thirrur shtetet e tjera patologjike

3. Shkelja e gjumit dhe syçeltësi

 • Çrregullime të përkohshme të gjumit - Associated me ndryshimet e papritur në orarin e punës apo zonës së kohës
 • Çrregullime të rregullt të gjumit:
 1. Sindromi i periudhës vonuar gjumit
 2. Sindromi periudha e hershme e gjumit
 3. sindroma cikli jo-24-orë gjumë

4. parasomnia - shqetësim në funksionimin e organeve dhe sistemeve të lidhura me gjumin apo zgjimit:

 • snohozhdenye;
 • Bedwetting (urinim i pavullnetshëm);
 • tmerret e natës;
 • Sulmet epi-e natës;
 • Çrregullime të tjera

Simptomet e çrregullime të gjumit

Simptomet e çrregullime të gjumit janë të ndryshme dhe varen nga lloji i shkeljes. Por çfarëdo që fle çrregullime në një periudhë të shkurtër kohe ajo mund të çojë në ndryshime të shtetit emocional, vëmendje dhe të të drejtave të performancës. Në moshën shkollore fëmijët kanë probleme me të mësuarit, aftësinë e reduktuar për të absorbuar materiale të reja. Ndonjëherë pacienti kthehet te mjeku ankimore të ndjeheni mirë, dijeni se ajo është e lidhur me çrregullime të gjumit.

Pagjumësi psikosomatike. Konsideroni pagjumësi situatës nëse ajo zgjat më pak se 3 javë. Sufferers e pagjumësi njerëzve të këqija shkojnë në gjumë, shpesh zgjohen mes të natës dhe nuk mund të fle. Karakteristike para zgjimit në mëngjes ndjenjë pas mungesës gjumë e gjumit. Si rezultat, ka nervozizëm, paqëndrueshmëri emocionale, lodhje kronike. Situata është e komplikuar nga fakti se pacientët përjetuar një shkelje të gjumit dhe me padurim presin natë. Koha e kaluar zgjuar gjatë natës awakenings duket ato 2 herë më të gjatë. Në mënyrë tipike, pagjumësi situatës shkaktuar nga gjendje emocionale sipas faktorëve të caktuara psikologjike. Shpesh, pas përfundimit të stresit gjumit normal. Megjithatë, në disa raste, vështirësia bie në gjumë dhe zgjuar natë janë privychnymy, pagjumësi dhe frika vetëm përkeqëson situatën që çojnë në zhvillimin e pagjumësi përhershëm.

Pagjumësia e shkaktuar nga marrja e drogës apo alkoolit. I zgjatur i vazhdueshëm çojë alkoolit pijshëm në çrregullime të gjumit. Faza gjumë REM është shkurtuar dhe pacienti shpesh zgjohet natën. Pas ndërprerjes së alkoolit, zakonisht brenda 2 javësh nga çrregullime të gjumit janë.

Çrregullime të gjumit mund të jetë një efekt anësor i barnave, sistemit nxitës nervor. Përdorimi afatgjatë i qetësues dhe hipnozës drogës gjithashtu mund të shkaktojë pagjumësi. Me kalimin e kohës, efekti i drogës ul, dhe doza në rritje të çojë në përmirësime afatshkurtra. Si një rezultat i gjumë i trazuar mund të përkeqësohet, pavarësisht nga rritja e dozen. Në raste të tilla, e karakterizuar nga shpeshtë shkurtër zgjimit dhe zhdukjen e një kufiri të qartë mes fazave të gjumit.

Insomnia në sëmundje mendore e karakterizuar ndjenjë të vazhdueshme të ankthit të fortë gjatë natës, fle shumë të ndjeshme dhe të cekët, awakenings shpeshta, lodhje gjatë ditës dhe apatisë.

Sindromi Sleep apnea ose apnea gjumë - një ndërprerje të shkurtër të rrymës së ajrit në rrugët e frymëmarrjes e sipërme që ndodh gjatë gjumit. Kjo pauzë në frymëmarrje ose gërhitës mund të shoqërohet me nervozizëm motorike. Ka apnea pengues që ndodhin si rezultat i mbylljes së inhaling lumen e traktin e sipërm respirator dhe apnea qendrore gjumë, që përfshin një shkelje të qendrës frymëmarrjes.

Insomnia është sindromi i "këmbët shqetësuar" për shkak të dalin në zhvillim muskujt viç të thella që ndihen se e nevojshme për të bërë lëvizje poshtë. Dëshira e pakontrolluar për të shfrytëzuar këmbët para se të shkojnë në shtrat dhe ka nga ngarje ose në këmbë, por atëherë kjo mund të ndodhë përsëri.

Në disa raste, çrregullime të gjumit të ndodhë për shkak të spontane që lindin në një ëndërr monotone dhe të përsëritura lëvizjeve përkulje në këmbë, këmbë apo gishtit. Zakonisht lakimi merr 2 sekonda dhe përsëritet një minutë e gjysmë.

Çrregullime të gjumit në narkolepsisë tek karakterizuar nga sulme të papritur të bie në gjumë gjatë ditës. Ata janë jetëshkurtër dhe mund të ketë ndërsa udhëtonte në automjete, pas ngrënies, gjatë punës përsëritura, dhe ndonjëherë gjatë aktivitetit. Përveç kësaj, sulmet narcolepsy katapleksi shoqëruar nga - një humbje të mprehtë e tonin e muskujve, duke e bërë pacientin mund edhe të bien. Sulmi më i zakonshëm ndodh gjatë reaksioneve të rënda emocionale (zemërimi, e qeshur, frika, papritur).

Shkelja e gjumit dhe syçeltësi. Çrregullime të gjumit shoqërohet me jet lag ("shift reaktive fazë") ose ndryshim orari i punës është i adaptueshëm dhe janë 2-3 ditë.

Sindromi i periudhës vonuar gjumit karakterizohet nga paaftësia për të bjerë në gjumë gjatë orëve të caktuara të nevojshme për punë normale dhe pjesa tjetër gjatë ditëve të javës. Në mënyrë tipike, pacientët me çrregullime të gjumit gjumit të tillë në 2:00 ose më afër mëngjes. Megjithatë, në fundjavë apo gjatë festave kur mënyra kamera është e nevojshme, pacienti nuk shoh ndonjë problem me gjumë.

Sindromi i periudhës së parakohshme gjumit është rrallë arsyeja për vizitë në një mjeku. Pacientët bie në gjumë shpejt dhe fle mirë, por ata zgjohen shumë herët në mbrëmje dhe për këtë arsye shkoni në shtrat herët. Këto shqetësime të gjumit janë të zakonshme në njerëz mes dhe zakonisht nuk i japin atyre shumë parehati.

Sindromi i jo-24-orëshe ciklit gjumë është paaftësia e pacientit për të jetuar në orarin 24-orë në ditë. Ditë Biologjike këta pacientë shpesh përfshijnë 25-27 orë. Këto çrregullime të gjumit janë gjetur në njerëzit me ndryshime të personalitetit dhe të verbër.

Snohozhdenye (somnambulism) - një të sofistikuar automatike akte të pandërgjegjshme kryerjes gjatë gjumit. Pacientët me çrregullime të gjumit të tilla si natën mund të merrni nga shtrati, shkoni dhe të bëjë diçka. Çfarë ata nuk zgjohen indiferent ndaj përpjekjeve të zgjoheni ato dhe mund t'i bëjë ata të rrezikshëm për veprim të jetës. Në mënyrë tipike, ky shtet zgjat jo më shumë se 15 minuta. Pas kësaj, pacienti kthehet në shtrat dhe vazhdoi për të fjetur, ose zgjohen.

Tmerret Night priren të ndodhë në orët e para të gjumit. Ulëritës Pacienti ulet në shtrat në një gjendje frike dhe panik. Kjo shoqërohet me takikardi dhe Rritje frymëmarrje, djersitje, nxënësit Dilated. Pak minuta më vonë, më të qetë, i durueshëm bie në gjumë. Në mëngjes, ai zakonisht nuk kujtoni të këqija.

Bedwetting është vërejtur në të tretën e parë të natës. Ajo mund të jetë fiziologjike në fëmijët e vegjël dhe patologjike - Fëmijët të cilët kanë mësuar të ecin vetëm në tualet.

Diagnoza e çrregullime të gjumit

Metoda më e zakonshme për të studiuar çrregullime të gjumit është polysomnography. Kjo është bërë në një laborator të posaçëm ku pacienti ka për të kaluar natën. Gjatë gjumit të tij shumë sensorë njëkohësisht incizim aktivitetin bioelectric trurit (EEG trurit), aktivitetin e zemrës (EKG), lëvizjet e frymëmarrjes të gjoksit dhe i mëparshëm murit të barkut që është thithur dhe exhaled rrjedhjen e ajrit, gjakut oksigjenit mbushje, etj prodhuar videon që është në Shtëpinë e vazhdueshëm mbikëqyrjen e një mjek tjetër. Ky studim ofron një mundësi për të shqyrtuar gjendjen e aktivitetit të trurit dhe funksionimin e sistemeve kryesore të trupit gjatë të pesë fazat e gjumit, të zbuluar devijimet dhe për të gjetur shkakun e prish gjumin.

Metoda e dytë për diagnostikimin e çrregullimeve të gjumit janë të mesme latente gjumë studim (SLS). Ajo është përdorur për të identifikuar shkakton marramendje dhe luan një rol të rëndësishëm në diagnozën e narkolepsisë. Studimi përbëhet nga pesë përpjekjet për të fjetur, të mbajtur në orët e zgjuar. Çdo përpjekje zgjat 20 minuta interval në mes përpjekjeve është 2 orë. Mesatar fle latente - koha që u desh të pacientit për të zhytem në gjumë. Nëse kjo është më shumë se 10 minuta, kjo është normale 10 deri 5 minuta - vlera kufi më pak se 5 minuta - sleepiness Patologjike.

Trajtimi i çrregullimeve të gjumit

Trajtimi i çrregullimeve të gjumit, i emëruar neurolog, në varësi të shkaqeve të tyre. Nëse patologji somatike, terapia duhet të drejtohen në të sëmundjes themelore. Reduktimi thellësinë dhe kohëzgjatjen e gjumit, e cila ndodh në moshë të vjetër, është e natyrshme dhe shpesh kërkon vetëm duke shpjeguar për të pacientit. Drejtuar para për trajtimin e çrregullimeve të gjumit duke pilula gjumi, ju duhet të monitorojë pajtueshmërinë me rregullat e përgjithshme të së gjumit të shëndetshme: nuk shkojnë në shtrat shtetit të zemëruar apo qef, jo për të ngrënë para se të shkojnë në shtrat, pini një natë e alkoolit, kafe ose çaj të fortë, nuk fle në ditë, ushtrojnë rregullisht, por nuk e ushtrojnë gjatë natës, të vëzhgojnë pastërtinë në dhomë gjumi. Pacientët me çrregullime të gjumit është e dobishme për të shkuar për të fjetur dhe të zgjohem çdo ditë në të njëjtën kohë. Nëse ju nuk mund të bie në gjumë brenda 30-40 minuta, ne duhet të ngrihet dhe të bëjë gjëra deri sa ju keni një dëshirë për të fjetur. Ju mund të hyjë në një procedurë qetësues natës: një shëtitje apo një dush të ngrohtë. Përballuar me çrregullime të gjumit shpesh ndihmon terapi, teknika të ndryshme relaksuese.

Si trajtim mjekësor të çrregullime të gjumit që përdoren më së shpeshti droga benzodiazepine. Përgatitjet e veprimit kohë të shkurtër - triazolam (somneton) dhe midazolam përshkruara për procesin e çrregullimeve të gjumit. Por kur ata marrin shpesh janë efektet anësore: agjitacion, amnezi, konfuzioni, dhe shkelje e gjumit të mëngjesit. Opiates me veprim të zgjatur - diazepam (relanium), flurazepam (benazil), chlordiazepoxide (elenium) të përdorura në mëngjes herët ose zgjuar shpeshta nate. Megjithatë, ata shpesh shkaktojnë ditës sleepiness. Në raste të tilla, të përshkruajnë kohëzgjatjen mesatare - zopiclone (imovan) dhe hemitratateve. Këto droga karakterizohen nga një rrezik të ulët të varësisë ose tolerancës.

Një grup tjetër i barnave të përdorura në çrregullime të gjumit janë ilaqet kundër depresionit: amitriptyline, mianserin, doxepin (sinekvan). Ata nuk të çojë në varësinë, për pacientët moshë, pacientët me depressivnymy shteteve apo vuajnë nga dhimbjet kronike. Por një numër i madh i efekteve anësore të kufizojnë përdorimin e tyre.

Në raste të rënda të çrregullime të gjumit në mungesë të rezultateve nga zbatimi i drogave të tjera në pacientët me ndërgjegjes Hutuar përdorimit antipsychotics me efekt qetësues: tizertsyn, Promebazinë, Chlorprothixene.

Në rastet e sleepiness patologjike stimuluesve të butë SNQ përshkruar dobët, glutamine dhe acid Askorbik, kalcium shtesë. Kur shkeljet e shprehura - psihotoniky: hratsidin, iprazid, melipramina.

Trajtimi i ritmit gjumë në pacientët e moshuar kryer kombinim kompleks të Vasodilators (nikotine acid, papaverine, dibazol, cavinton), CNS stimuluesve dhe qetësuesit bimor të mushkërive (Valerian, Motherwort).

Pranimi i pilula gjumi mund të bëhet vetëm nga një mjek dhe nën mbikëqyrjen e tij. Në fund të trajtimit duhet të jetë në reduktim gradual dozë dhe ndërtimit të kujdesshëm të zero.

Prognoza për çrregullime të gjumit

Në mënyrë tipike, çrregullime të ndryshme të gjumit janë shëruar. Vështirësi përfaqëson terapinë e çrregullimeve të gjumit shkaktuara nga gjendje kronike mjekësore ose ndodhin ne moshuar.

Çrregullime të gjumit Parandalimi

Pajtueshmëria me gjumit dhe syçeltësi, stresit normal fizik dhe mendor, përdorimin e duhur të barnave që ndikojnë në sistemin qendror nervor (alkool, qetësuesit, qetësuesve, hipnotike) - e gjithë kjo është parandalimi i çrregullimeve të gjumit.

Hipersomnia Parandalimi është për të parandaluar dëmtime në kokë dhe neuroinfections, të cilat mund të çojë në sleepiness tepruar.