Dëmtimi i pjezë Akilit


  • Anatomi
  • Shkaqet e lëndimeve pjezë Akilit
  • Simptomet e Akilit gilcë lëndimit
  • Diagnoza e lëndimeve pjezë Akilit
  • Trajtimi i lëndimeve pjezë Akilit

Dëmtimi i pjezë Akilit - një nga më të zakonshme lëndimit indeve të buta, shin. Më shpesh vërejtur në individë të moshës 30 deri 50 vjet, shpesh duke çuar një jetë aktive në të kaluarën ose duke bërë sport. Ndryshe nga shumica e lëndimeve të tjera të tendons, Akilit gilcë plagosje është pothuajse gjithmonë plot.

Anatomi

Akilit gilcë - pjezë më e madhe, fibrave gilcë formuar kambalovidnoy dhe viç muskujt. Ajo ngre thembrën kur një person merr një hap poshtë në tokë dhe pjesën e përparme të këmbës, pas shqetësimeve të shtyllës së pestë. Pa këtë pjezë njeri mund të drejtuar deri në nosochky dhe rritet shkallë.


Në pjesën e saj të poshtme të pjezë kushton kodër kockave thembra. Midis pjezë dhe kockave është qese mucous që mund të zvogëlojë fibrave fërkime të pjezë kundër kockave gjatë lëvizjeve.

Shkaqet e lëndimeve pjezë Akilit

Edhe pse shkaku i Akilit gilcë këputje mund të jetë e traumave direkte (të tilla si një shkop apo një goditje në pjezë rajon), shpesh shqyer pjezë për shkak të një tkurrje të mprehtë të muskujve gastrocnemius dhe kambalovidnoy (duke u hedhur, drejtimin ose në fillim për shkak të dorsiflexion tepërt e këmbë pasi bie nga një lartësi ).

Probabiliteti i Akilit gilcë lëndime rritet me "ftohtë" fillimi - fillimin e papritur e ushtrimit pa nxehet muskujt. Zakonisht Akilit gilcë këputje ndodh kundër microtraumas përsëritura të shkaktuara nga ngarkesë të tepruar.

Simptomet e Akilit gilcë lëndimit

Një simptomë tipike e Akilit gilcë këputje është një dhimbje e mprehtë në dëmin që pacientët krahasuar me dhimbje nga një goditje apo prerë. Zona është pjezë fryrë. Kur probing e prapme të këmbës është "dështim", e vendosur 4-5 inç më lart shtojcën Akilit të kockave thembra. Një pacient me këputje e pjezë Akilit nuk mund të bëj këmbë drejt i vetëm ose të marrë nosochky.

Në rastin e lëndimit të vjetër Akilit gilcë në Përveç këtyre simptomave është e vendosur nga këmbës atrofi të muskujve (shin uljet e sëmurë në volumin e krahasuar me të shëndetshme).

Diagnoza e lëndimeve pjezë Akilit

Në diagnozën e Akilit gilcë lëndime radiografi nuk është informativ. Diagnoza është vënë traumatologist bazuar në simptomat klinike. Ndonjëherë studim kryer ultratinguj ose rezonancë magnetike.

Trajtimi i lëndimeve pjezë Akilit

Kur Akilit gilcë këputje është formuar dyastaz (distancë) midis skajeve të dëmtuara, kështu që vetë-rinovimin pjezë ndodh. Duke treguar një operacioni në departamentin e traumatologji.

Me ruptures freskëta Akilit gilcë (recetë plagosje - jo më shumë se 2 javë) mund të përdorë qepje mbyllur perkutan. Tendons qep pa prerje nëpërmjet lëkurës dhe të vënë në allçi për 1 muaj. Pas kësaj qepje hequr, dhe pastaj të vendosë suva dispozicion për 1 muaj.

Kur fraktura të vjetra dhe sëmundjet e mëparshme pjezë (tendonitis, tendenozy) dëmtimi të marrë në ajër të hapur. Për rezultate më të mira, të kryer plastike pjezë. Në rast të dëmtimit të pjezë Akilit në njerëz puna e të cilëve përfshin stërvitje të vazhdueshme intensive në këmbë (valltarë, artistët e cirkut, atletët profesionistë) mund të forcojë tabelë Achilles shirit vet të kofshës.

Pas suturing pjezë imponojë në allçi për një periudhë prej 6 javësh. Pastaj të përshkruajnë ushtrim terapeutik dhe të lejojë që të ecin me një kallam. Ngarkuar plotësisht up mundur përmes 8-9 javë pas operacionit.