Lidhjes Dëmtimi gjymtyrë e sipërme


  • Dëmtimi pranga rrotullues
  • Dëmtimi i tendons të përbashkët bërryl
  • Dëmtimi i kyçit të dorës lidhje të përbashkët
  • Lidhja Dëmtimi I metacarpophalangeal përbashkët
  • Dëmtimi i nyjeve interphalangeal lidhjes lateral

Dëmtimi i marrëdhënies së skajin e sipërm - një grup të lëndimit në mënyrë të drejtë të përbashkët, e cila përfshin pranga rrotulluese lëndim, dëmtim të ligaments e bërryl dhe dore dhe nyjeve të vogla të dorës.

Dëmtimi pranga rrotullues

I titulluar "pranga rradhës" në mendje grupin e Traumatologjisë të tendons vendosura në shpatullën përbashkët (gilcë braktis, raundin e vogël, podostnoy nadostnoy dhe muskujt). Funksioni i këtij grupi të tendons - duke siguruar lëvizshmërinë dhe stabilitetin e shpatullën përbashkët.


Dëmtimi rrotullues pranga - një nga plagët më të zakonshme dhe më të rënda të marrëdhënieve sipërme skaj. Ajo mund të jetë i pjesshëm ose i plotë, traumatik ose degjenerative. Shkaku i këputje traumatik rradhës pranga - tensioni i tepërt i muskujve në vjeshtë në dorë. Më pak tendons janë dëmtuar si rezultat i një goditje direkte në shpatullën përbashkët.

Dëmi degjenerative pjezë mund të ndodhë edhe me një lëndim të vogël. Ndryshe nga këputje traumatike, shkaku kryesor në këtë rast është që të ndryshojë strukturën e pjezë për shkak të shkeljes së trofike, microtraumas përsëritura apo dobësi kongjenitale të indit lidhor.

Pacienti me këputje pranga rrotulluese ankua për dhimbje, më shpesh - në sipërfaqe verhnebokovoy shpatullën pjezë në muskujve trekëndësh.

Në rast të dëmtimit të pjesshëm të pranga varg rrotulluese e levizjes në joints shpëtuan, dhimbje përkeqësuar nga dorë nxjerrjes krah. Në rast të një ndërprerje pranga gamë të plotë rrotulluese e levizjes në joints është reduktuar, pacienti ka vështirësi me heqjen e armëve të vijë i drejtë.

Në të vjetër kreu pjezë këputje të humerus gradualisht "është" një shtet i subluxation. Ndryshimet degjenerative të zhvilluara në shpatullën përbashkët. Lëvizja e dorës të bëhet më i kufizuar.

Mangësitë pranga rrotullues mund të jetë i komplikuar plagë pranë nerva pleksus brachial dhe çanta inflamacion suhozhylnoy nën acromial procesin e shpatull (podakromialnym bursit).

Në rast të dëmtimit të pjesshëm të pranga rrotulluese treguar trajtim konservativ - heq immobilization në autobus për 3 javë, terapi ushtrim dhe fizioterapi. Full pranga këputje rrotullues është një tregues për kirurgji, e ndjekur nga gomave prizë imponim.

Dëmtimi i tendons të përbashkët bërryl

Lloj i rrallë i dëmtimit të ligamenteve të ekstremiteteve të sipërme. Në mënyrë tipike, lot dhe lotët e kombinuar me marrëdhëniet e kolateralit të thyer të lirshme kapsulë të përbashkët dhe thyerje. Bërryl i përbashkët i fryrë, është rritur në vëllim për shkak të akumulimit të gjakut. Dispozitë përcaktohet lëvizshmërinë e tepruar extension lateral. Trajtimi - birë bërryl, suva imobilizimi pasme gomave për 3 javë, terapi ushtrim dhe fizioterapi.

Dëmtimi i kyçit të dorës lidhje të përbashkët

Lloj krejt e zakonshme e dëmtimit të ligamenteve të ekstremiteteve të sipërme. Lëndimet më të zakonshme të ligament anësore, të vendosura në anën e kockë e jashtme e parakrahut. Arsyeja për rënien është duke u mbështetur në një krah zgjatur. Ajo kthehet dhimbje me lëvizjen, ënjtje e pasme dhe anën e përbashkët.

Dore një javë autobus ndreqim suva. Pastaj të përshkruajnë fizioterapinë.

Lidhja Dëmtimi I metacarpophalangeal përbashkët

Marrëdhënia Strain unë metacarpophalangeal përbashkët, të vendosura në bazën e gishtit, është në ndikim, forca është e drejtuar përgjatë boshtit të gishtit (gisht goditur ose të bjerë me një theks mbi gishtin vijë i drejtë).

Pacienti u ankua për dhimbje në bazën e gishtit, e cila rrit me lëvizjen - veçanërisht me gisht nxjerrjes në anën. Zona Dëmi fryrë.

Trajtimi konsiston në faktin se trauma gomave gisht suva fikse për 10 ditë. Pastaj të përshkruajnë fizioterapinë.

Dëmtimi i nyjeve interphalangeal lidhjes lateral

Shkaku i lëndimit është zakonisht lëvizje e papritur ose i dhunshëm lateral i gishtit. Pacienti ankohet për dhimbje gjatë lëvizjes dhe ënjtje në fushën e dëmit.

Trajtimi - gomave suva për 10 ditë, fizioterapi.