Dëmtimi lidhjes kyçin e këmbës


  • Anatomi
  • Lëndimet kyçin e këmbës Klasifikimi përbashkëta
  • Simptomet e dëmtimit të ligaments të përbashkët kyçin e këmbës
  • Trajtimi i kyçin e këmbës lëndimit të përbashkët

Dëmtimi i përbashkët kyçin e këmbës - dëmtim mjaft të zakonshme. Shtrihen, lotët dhe thyen lidhjen është 10-12% e lëndimeve kyçin e këmbës.

Shumica lëndimet ndodhin në dimër kur podvorachivanii këmbë në akull, nivelet e akullta dhe platformat. Përveç kësaj, dëmtimi i ligamenteve mund të ndodhë si rezultat i lartësi kërcejnë (zakonisht - të vogël), ose duke ecur në sipërfaqe të pabarabartë. Dëmtimi i përbashkët kyçin e këmbës - një nga plagët më të zakonshme sportive (rreth 19% e të gjitha lëndimeve në atletët).

Anatomi


Ekzistojnë tri grupe të ligamenteve që janë të përfshirë në mbajtjen e kyçin e këmbës.

Në sipërfaqen e jashtme të përbashkët janë thembra-peroneal, Anterior dhe pasmë faqe e pjerrët-fibular ligaments që të kandidojë përgjatë kyçin e këmbës e jashtme dhe të mbajtur skarpat e zhvendosjes lateral.

Në sipërfaqen e brendshme të përbashkët është trekëndësh (kolaterali i brendshëm) ligament, e përbërë nga shtresat e thella dhe sipërfaqësore. Shtresa sipërfaqësore është e bashkangjitur me pjerrësi dhe navicular eshtra, thellë - në brendësi të skarpat.

Grupi i tretë i ligamenteve paraqitur Syndesmoz, tërthor pasme, front dhe obligacionet e pasme mezhbertsovoho lidhin kockat më të ulët këmbë së bashku.

Më të shpeshta ligaments dëm outgroup (zakonisht vuan përpara goditjes-fibular ligament).

Lëndimet kyçin e këmbës Klasifikimi përbashkëta

Ekzistojnë tri lloje të dëmtimit të ligamenteve të përbashkët kyçin e këmbës:

  • Këputje e fibrave individuale. Në jetën e përditshme dëmtim i tillë është quajtur zakonisht Ndrydhje kyçin e këmbës, megjithatë, emri nuk përputhet me gjendjen aktuale të punëve, si lidhjet plotësisht joelastike dhe nuk mund të zgjas.
  • Strain kyçin e këmbës të përbashkët. Grisur pjesë të konsiderueshme të fibrave, por marrëdhëniet me mbështetës të vazhdojë të kryejë funksionin e tij.
  • Full përbashkët hendek kyçin e këmbës apo ndarje nga vendi i ngjitjes.

Simptomet e dëmtimit të ligaments të përbashkët kyçin e këmbës

Të tre llojet e lëndimeve kyçin e këmbës të përbashkëta të shoqëruar nga shenjat klinike të ngjashme, megjithatë, ashpërsia e këtyre simptomave varet nga shkalla e dëmtimit.

Pacienti me dëmtimin e përbashkët kyçin e këmbës ankohet për dhimbje kur ecin. Vizualisht kthehet ënjtje dhe bruising në fushën e dëmit. Prekje të plagosur Na dhimbshme. Hemarthrosis mundur.

Kur Ndrydhje kyçin e këmbës ënjtje lokal, viktimë ndjen dhimbje, por ruan aftësinë për të ecur. Me lot kyçin e këmbës ënjtje të përbashkët shtrihet në pjesën e jashtme dhe pjesën e përparme të këmbës. Ecje është i vështirë për shkak të dhimbjes.

Hendeku i plotë kyçin e këmbës të përbashkët hemarthrosis shoqëruar, ënjtje e theksuar, bruises, shtrirë në shpinë dhe sipërfaqen shputës të këmbës. Duke ecur në mënyrë dramatike të vështirë, nganjëherë - e pamundur për shkak të dhimbjes.

Marrëdhënia Dështimi mban shenjë pozitive "sirtar", që mjeku për të kontrolluar me një dorë mbajnë këmbën e pacientit, dhe të tjera - ndërrime këmbë. Kur ju thyejnë pjesa e përparme e këmbë lateral lidhjes është zhvendosur anteriorly. Kur ju thyejnë anën e bonove ka një rritje lëvizshmëri lateral e këmbë. Hulumtimi i kryer traumatologist krahasim me të përbashkët të shëndetshme.

Trajtimi i kyçin e këmbës lëndimit të përbashkët

Trajtimi i shkallë kyçin e këmbës dëmit parë dhe të dytë të përbashkët një pacient i jashtëm.

Pacientët me kyçin e këmbës sprains Rekomando për të imponuar vosmyobraznoho përbashkët fashë e ngushtë. Në dy ditët e para pas lëndimit të lëndimit të vënë të ftohtë, dhe pastaj - ngrohjes. Nga 2-3 ditë fizioterapi përshkruar (masazh, dylli dhe banjot parafine, alternuara fushë magnetike). Lejo pacienti për të ecur.

Dëshirë e madhe fashë do të jetë më efektive vetëm në qoftë se ju ndiqni teknikën e imponimit. Kur dëmtimi i ligamenteve të këmbës nxjerr një përfundim pozitën e pronation (anën e shputës jashtë), traumave i brendshëm i ligamenteve - pozita supination (ana e shputës nga brenda), me lot dhe ruptures mezhbertsovoho Na - lakimi pozicion. Kjo siguron minimale tensionit dëmtuar ligamentet. Bent vendosë në mënyrë që çdo fashë turne plagosur sjellë së bashku të përfundojë lidhje.

Me ndrydhje këmbës performance rikthehet në një periudhë prej 7 deri 14 ditë.

Me lot përbashkët kyçin e këmbës në këmbën e pacientit të vendosë splints suva për 10 ditë. Fizioterapia administruar 2-3 ditë pas lëndimit. Në trajtimin allçie hiqen. Efikasiteti është restauruar në rreth 3 javë.

Pacientët me këputje të plotë të përbashkët kyçin e këmbës të hospitalizuar në Departamentin e Traumatologjisë. Kur Sindromi dhimbje 1-2% prokainë injektuar në rajonin e dëmit. Kur hemarthrosis kryer birë fshijnë gjak dhe të hyjë në një të përbashkëta 10-15 ml novokaina. On splints suva këmbë imponuar një periudhë prej 2-3 javësh. Cakto lëndim UHF në këtë zonë.

Për të përmirësuar ushqimin e zonës së dëmtuar të ditës së parë pacienti është rekomanduar për të lëvizur këpucë me majë, të shtrihet muskujt e poshtëm këmbën, përkulem dhe shpjegoj gju të përbashkët. Pas heqjes fashë të përshkruara ushtrim terapi, masazh dhe baltë të ngrohtë bate. Brenda dy muajve të dëmit treguar veshur zakonshëm shtrënguar për restaurimin e plotë të lidhjeve dhe paralajmërimin e ruptures të përsëritura në një vend të shërimit.