Dëmtimi lidhjes gju


  • Klasifikim
  • Dëmtimi në gju lateral Nesh
  • Dëmtimi i ligaments cruciate të përbashkët gju

Dëmtimi komunikim gju - një lëndim i zakonshëm që ndodh shpesh në meshkuj të rinj aktivë dhe zakonisht ndodh në shtëpi apo gjatë sportive. Shkaku dëmtimi i ligamenteve të përbashkët gju është lëvizja e tepërt në të përbashkët (pererazhybanye, gjarpërues gjymtyrët përgjatë boshtit, duke e çuar këmbën ose devijim). Ndonjëherë dëmi është rezultat i ndikimit ose presionit mbi kyçin e këmbës.

Klasifikim

Ka disa gradë e dëmtimit të ligamenteve të përbashkët gju:


  • Unë shkallë. Këputje i pjesshëm i gju komunikimit (shqyer fibra individuale). Ky lëndim është quajtur shpesh Sprains gju, edhe pse jo në të vërtetë lidhjet dhe shtrirje elastike nuk munden;
  • Klasa II. Këputje i pjesshëm i komunikimit (tendosje gju komunikimi);
  • Klasa III. Full komunikim hendek gju. Zakonisht i kombinuar me elemente të tjera të dëmshme të përbashkët (kapsulë, menisci, kërc, etj).

Duke pasur parasysh lokalizimi i lëndimit në plagosje trauma lateral izoluar (e jashtme dhe e brendshme) dhe cruciate (e përparme dhe e pasme) lidhje.

Dëmtimi në gju lateral Nesh

Dy kolateralit (anësore) Lidhjet janë të vendosura në sipërfaqet anësore të përbashkët gju. Kolaterali lidhje kërci (ana lateral) forcon lartë të përbashkët jashtë. Në krye bashkëlidhet në hips jashtme condyle, poshtme - te fibul kokës.

Tibial kolateral (anësore mesor) obligacione, përkatësisht, të vendosura në sipërfaqen e brendshme të përbashkët. Mbi ajo është e bashkangjitur në hips brendshme condyle, poshtë - për të këmbës. Përveç kësaj, disa prej fibrave të saj bashkëngjitur me kapsulë të përbashkët dhe menisk brendshme, kështu dëmtimin e lidhjeve të brendshme anësore shpesh e kombinuar me lëndime të brendshme menisk.

Ligament jashtme lateral është dëmtuar më pak brenda. Gju komunikim Dëmtimi ndodh kur këmbën e tepruar devijimit medially (p.sh., këmbët podvorachivanii). Hendeku është shpesh i plotë, mund të kombinohet me thyerje ndashëm kokë të kërci.

Simptomat

Pacienti ankohet për dhimbje në dëmin, e cila rrit me këmbën e devijimit zorrët. Lëvizja është e kufizuar. Hemarthrosis Përbashkët Patriotike të vendosur. Ashpërsia e simptomave varet nga shkalla e dëmtimit të ligamenteve të përbashkët gju. Kur i plotë këputje duket rozpuschenist (lëvizshmërinë e tepruar) në të përbashkët.

Ligament i brendshëm lateral është plagosur më shpesh, megjithatë, dëmi është zakonisht i paplotë. Lëndimi ndodh këmbë kur të tepruar devijimit jashtë. Ky dëmtim të ligamenteve të përbashkët gju është e kombinuar shpesh me thyerje të brendshme menisk dhe dëmtimin e kapsulë të përbashkët, e cila mund të diagnostikuar gjatë MRI e gju të përbashkët.

Simptomat

Njerku i përbashkët, përcaktohet nga dhimbje në probing, lëvizjet, devijimeve këmbën jashtë. Duket hemarthrosis. Lëvizja është e kufizuar. Këputje e plotë e shoqëruar me lëvizshmërinë e tepruar në të përbashkët.

Trajtimi i lëndimeve të gjurit lidhjes së përbashkët lateral

Trauma ndrydhje dhe marrëdhënie tendosje gju trajtohen konservative. Vendin dëme znebolyuyut novokaina. Me një sasi të madhe të gjakut në të përbashkët sjelljes birë. Në këmbët imponojnë autobus suva nga këmbëve të tretën e sipërme të kofshës.

Lidhjet e brendshme lateral pushim të plotë trajtohen edhe konservative. Kur këputje e plotë e lidhjeve të jashtme anësore kërkohet një operacioni për shkak se skajet janë hequr zakonisht nga njëri-tjetri, dhe bashkim i pavarur është e pamundur. Gjatë operacionit, të kryer lidhjet qepje poliestër ose gilcë autoplasty. Kur ju deng lidhjeve duke përdorur grafts. Nëse kreu tërheq kockave frakturë vidhos fragment fiksuar në kërci.

Kur u bashkua me marrëdhëniet e saj gjatësi shpesh rrit për shkak të indeve mbresë. Si një rezultat forcon lidhjet funksioni zvogëlohet, gju të përbashkët bëhet e paqëndrueshme. Nëse struktura të tjera të përbashkëta (kapsulë cruciate ligament) janë kompensuar luhatshmërisë kryer kirurgji rindërtues (duke lëvizur vendin e attachment ose lidhje suhozhylnaya plastike).

Dëmtimi i ligaments cruciate të përbashkët gju

Ligament cruciate e vendosur brenda gju të përbashkët dhe të lidheni sipërfaqen kyçeve e tibial dhe kockave femurit. Ligament anterior cruciate është bashkangjitur në sipërfaqen e sipërme të kofshëve condyle jashtme zadneverhney, kalon përmes përbashkët anteriorly dhe medially, dhe pastaj bashkangjitur në sipërfaqe kyçeve të këmbës në pjesët e saj perednevnutrenney.

Ligament pasmë cruciate bashkangjitur në sipërfaqen e brendshme të condyle peredneverhney hips, është një zgavër të përbashkët prapa dhe jashtë, dhe pastaj bashkangjitur në sipërfaqe kyçeve të këmbës në pjesë të saj zadnenaruzhnoy.

Ligament mëparshëm cruciate parandalon fyell e këmbës anteriorly rrëshqitje off, dhe ligament cruciate pasme mban këmbën nga rrëshqitje off fundin.

Shkaku dëmtimi i ligament mëparshëm cruciate është goditur apo presion në sipërfaqen e prapme të këmbës kërrusur. Ligament cruciate pasmë është dëmtuar nga pererazgibaniya këmbë apo një goditje në pjesën e përparme të këmbës.

Lëndimi më i zakonshëm i ligament mëparshëm cruciate. Shpesh ka një treshe Turner ("treshe të pakënaqur"): një kombinim i këputje e mëparshëm dëmit cruciate ligament të ligaments anësore dhe menisk këputje të brendshme.

Gju të përbashkët është i fryrë, boleznenen. Përcaktoni lëngun (hemarthrosis). Kryesor këputje cruciate klinik shenjë ligament është një sirtar simptomë (mobiliteti i tepërt i këmbës në drejtim anteroposterior). Mjeku bends këmbën e pacientit të relaksuar në 90 gradë, atëherë me një dorë mban hip dhe këmbën tjetër lëviz nga prapa dhe anteriorly.

Nëse këmbë është zhvendosur anteriorly, ai thotë dështimin e ligament mëparshëm cruciate. Nëse këmbë është zhvendosur prapa, prandaj kompromentuar integritetin e ligament cruciate pasmë. Në rast të këputje të pjesshme (shtrihen) ligament cruciate kjo simptomë mund të jetë negativ.

Për një studim më të plotë të lëndimeve që lidhen me dëmtimin e ligaments e gju mirësjelljes të përbashkët gju diagnostike arthroscopy.

Në këputje të pjesshme kryer trajtim konservativ, birë të përbashkët, duke vënë autobus suva për deri në 5 javë. Hendeku i plotë komunikimi është një indikacion për kirurgji.

Rivendosur bundles integritetit mund të jetë metodë klasike (nëpërmjet aksesit të hapur) ose endoscopy (duke përdorur arthroscope). Më pak traumatik është kirurgji artroskopike. Me gjarpërues freskët gju kyçin e këmbës e tij në fund të komunikimit ngritur për thyerje të kockave në të vjetër lavsanoplastiku prodhojnë dhe të zëvendësojë lidhjet me lidhjet autograft patellar veta.

Operacioni është kryer 5-6 javë pas lëndimit. Ndërhyrje kirurgjikale në një datë të mëparshme nuk mban, si ajo mund të çojë në zhvillimin e contractures (kufizim i lëvizjes) në të përbashkët.