Dëmtimi i tendons e dorës


  • Anatomi
  • Simptomet e tendons dëmtuara strategjisë trajtimit furçë

Dëmtimi i tendons e dorës - një lëndim i përbashkët zakonisht rezulton nga një dëmtim i hapur (plagët shkurtuar, goditur dorën dhe gishtat në mekanizmat që lëvizin, etj). Shumë më pak dëme në tendons furçë (extensors) që rezulton nga trauma të mbyllur. Çdo dëm të tendons lahen mjek kryesor objektiv është i plotë dhe adekuate funksionet shërim gishtat.

Anatomi

Tendons - pjesë dendur joelastike e muskulit me të cilin muskujve është e bashkangjitur për të kockave. Me uljen e pjezë muskujve "tërheq" një kockë, dhe siguron lëvizje. Shkelja e integritetit gilcë çon në humbjen e funksionit motorik (përkulje ose segment zgjatje gjymtyrëve).


Lëvizja e gishtërinjve janë dhënë dy grupe të tendons: shybatelyamy të vendosura në sipërfaqe në pëllëmbë dhe muskul zgjatues të cilët janë në stacionin e pasme. Dëmtimi i tendons flexor është më e zakonshme dhe më e vështirë për të trajtuar.

Lakimi çdo gisht në dy shybatelyamy (sipërfaqësore dhe e thellë). Flexor thellë i kushton me trupë gozhdë dhe është përgjegjës për bending saj. Sipërfaqja flexor i kushton me trupë e mesme, duke formuar dy këmbët në mes tyre është pjezë thellë flexor.

Pjezë flexor në një gjendje tensioni të konsiderueshme. Në qoftë se ju shkelin integritetin flexor proksimalen e saj (te vendosur afër qendrës) fund nxorrën muskujve, dhe mund të zbulohet në një distancë të konsiderueshme nga vendi i lëndimit. Vështirësi në gjetjen e një skaj të afërt e tensionit gilcë dhe dëmtuar përfundon flexor shkakton një operacioni të vështirë dhe paaftësinë e mundshme të tendons flexor në periudhën postoperative.

Tendons muskul zgjatues në thyerje u zhvendosur, dhe në fund të saj proksimal, zakonisht gjenden pranë vendit të lëndimit.

Simptomet e tendons dëmtuara strategjisë trajtimit furçë

Manifestimet klinike dhe trajtim në rast të dëmtimit tendons e dorës varet në vendndodhjen e plagë, dhe shkallën e kontaminimit të lëndimit indeve të buta. Me një të butë të pastër, (zakonisht - feta) plagë dhe ushqim i mirë ana indeve të buta (pa arteriet kolateralit dëme) të kryejë pjezë qepje primare.

Më shpejt operacion, aq më të mëdha shanset e shërimit të mirë plagë dhe rivendosur funksion pjezë. Koha optimale për kirurgji - gjatë para 6 orët e pas lëndimit. Afati i fundit për të cilin një i mundur qepje primar gilcë - 24 orë pas lëndimit.

Në traumatologji rivendosur funksion në tendons dëmtuara të gishtat e dorës së - komplikuar kirurgji, e cila shpesh kërkon përdorimin e teknikave microsurgical. Operacioni është kryer nën fashë për ndaljen e gjakut me inde minimale traumatizimit nën anestezi lokale ose rajonale (pacienti mund të bëj gishtat në komandë kur checking tendons shërim). Në periudhën postoperative, të jetë i sigurt për të rregulluar hedhur krah suva.

Me lëndime të gjerë të indeve të buta (lacerations, razmozhzhenie etj), ndotje të konsiderueshme të plagës dhe adresën e mëvonshme ndaj traumave nëse tendons dëmtuara brushes kryejnë shtyra pjezë qepje mesëm. Operacioni u krye në periudhën e hershme pas shërimit të plotë të plagës.

I izoluar thellë plagosje flexor pjezë. Nuk është vetëm kur plagosën në një trupë gozhdë. Pacienti nuk mund ta bëj të përbashkët, të vendosura në mes të gozhdë dhe falangave të mesme. Nëse gjatë operacionit mund të zbulohet skaj të afërt e flexor thellë, pjezë stitched. Ku fundi proksimal nuk mund të gjendet, flexor fund periferike paraqitur në kockat e trupë e mesme.

I izoluar i dëmtuar sipërfaqe pjezë flexor. Ndoshta kur të plagosur gishtat (përveç trupë gozhdë), dëmtimit në pëllëmbë dhe sipërfaqen e dorës në çdo nivel dhe të tretën më të ulët të lëndimit parakrah. Pacienti nuk mund ta bëj të përbashkët, të vendosura në mes falangave të mesme dhe fillore. Gjatë operacionit janë fundi afert i pjezë. Nëse është e nevojshme, të bëjnë prerje shtesë në pëllëmbë të dorës tuaj, përmes të cilit fund qendror i gilcë Explorer tregon një plagë periferike.

Nëse fundi i pjezë ose razmozhzheny razvolokneny excised e tyre. Për të parandaluar contracture postoperativ përkulje, të kryer operacione në zgjatjen e pjezë në pjesët pjezë-muskulore ose Z-formë proksimal zgjatjen zonën e dëmit.

Në plagëve në falangave të mesme dhe fillore, por shumë shpesh - me një plagë në pëllëmbë të dëmit vërejtur flexor njëkohësisht të thellë dhe sipërfaqësore.

Tendons flexor dëm të të dy. Asnjë përkulje e proximal dhe skajor interphalangeal përbashkët. Rikthen vetëm pjezë thellë flexor. Skajet e flexor sipërfaqe gilcë excised.

Me lëndime të tretën më të ulët të lëndimit gilcë parakrah flexor është e kombinuar shpesh me një shkelje të integritetit të venave, ulnar dhe nervore mesatare, ulnar dhe radiale arterieve, tendinave, radiale dhe ulnar flexor dore.

Dëmtimi i tendons muskul zgjatues. Nëse një shkelje e integritetit të tendons muskul zgjatues vijnë nga trauma hapur (lëndimi), skajet e pjezë stitched. Kur këputje nënlëkurës i muskul zgjatues gjatë tre javëve të para të operacionit traumave është e nevojshme. Finger nxjerr një përfundim pererazhybanyya pozitën dhe fix Plaster lonhetoy 6 javë.