Largpamje


  • Shkaqet e largpamje
  • Simptomet e largpamje
  • Diagnoza e largpamje
  • Korrigjimi dhe trajtimi i largpamje
  • Parandalimi i largpamje

Largpamje, ose presbiopisë është një proces pashmangshëm lidhur me plakjen natyrale të syrit. Është e njohur se në thyerjes normale (emmetropii) largpamje zhvillohet midis moshës 40-45 vjet, me largpamje - pak më herët, dhe me miopi - më vonë. Me moshën, ka një rënie progresive në banesë, e cila shpie në humbjen graduale të aftësisë së trupit për t'u përqendruar në objekte të afërta. Sipas okulisti, largpamje ndodh në 25-30% të popullsisë.

Shkaqet e largpamje

Në zemër të largpamje janë procese natyrore plakjes ndodhin në trupin e fiziologjik dhe të çojë në dobësimin e akomodimit. Zhvillimi i largpamje - proces i pashmangshëm plakjes: për shembull, për 30 vjet aftësia Akkomodativnaya syrit është përgjysmuar, për 40 vjet - dy të tretat, dhe 60 - humbur pothuajse krejtësisht.


Akomodimi - aftësia e syrit për të rregulluar për të parë objekte në distanca të ndryshme. Akkomodativnuyu mekanizëm siguruar nga vetitë e lente për të ndryshuar pushtetin e saj thyes në varësi nga shkalla e largësisë së subjektit dhe fokus imazhet e saj në retinë.

Kryesor Lidhje largpamje pathogenetic shfaqen ndryshime sklerotizues e lente (fakoskleroz), karakterizohen nga dehidrimi i saj, kapsulë vulosur dhe bërthamën, humbje e elasticitetit. Përveç kësaj, ka humbur me të moshës dhe aftësive adaptive mirë strukturat e syrit. Në veçanti, zhvillimin ndryshimet degjenerative në lente që përmbajnë ciliare (ciliare) muskujt e syrit. Distrofia e muskujve ciliar shprehur formimin e pezullimit të fibrave të reja të muskujve dhe zëvendësimit të tyre nga ind lidhës, duke çuar në dobësimin e aftësisë kontraktil.

Si rezultat i këtyre ndryshimeve, lente humbet aftësinë e saj për të rritur rreze e lakim kur konsideron të vendosura në afërsi të subjekteve sy. Në pikën e largpamje të qartë vizion hequr gradualisht nga syri, e cila manifestohet me vështirësi kryerja e çdo pune pranë.

Moshës lidhur me ndryshimet në sistemin optik të syrit të lidhur me çrregullime metabolike përmes enëve të retinës dhe konjuktiva dhe shpejt të zhvilluar në njerëzit që vuajnë nga diabeti, atherosclerosis, hipertension, vitamina mangësitë, dehje kronike (nikotinës, alkoolit). Më parë zhvillimi i largpamje kontribuon hyperopia, astigmatizëm, inflamacion i shpeshtë i syve (konjuktivit, uveitis, blepharitis, Keratitis), kirurgji sy, lëndime të syrit, dhe aktivitetet profesionale të lidhura me ngarkesë të dendur dhe të zgjatur vizuale në një distancë e afërt (laborator, engravers, programuesit, etj). Nga ana tjetër, u ngrit largpamje e hershme është një faktor rreziku për glaukoma.

Simptomet e largpamje

Në njerëzit me shenja të hershme të largpamje emmetropiey zhvilluar në moshën 40-45 vjeç. Kur veprojnë në distancë të afërt (letër, lexim, qepje, klasa me detaje të vogla) fillon një lodhje të shpejtë vizuale (Akkomodativnaya Astenopyya): lodhje sy, dhimbje koke, dhimbje e shurdhër në shikimet, hundës dhe ballit, marramendës dhe të lehta fotofobi. Në objektet Largpamje vendosura aty pranë, janë të paqarta, të paqarta, manifestuar dëshirën për të nxitur klasat objekt nga sytë, do të përfshijnë ndriçim të ndritshme.

Manifestimet subjektive të zhvilluar Largpamje kur pika më e afërt e qartë e duke u larguar nga syri në 30-33 cm, e cila është një mesatare prej 40 vjetësh. Ndryshimet strehim duke përparuar për 65 vjet - për të njëjtën moshë afërt pikën e vizionit të qartë të larguar në të njëjtën distancë, ku pika të mëtejshëm. Kështu, strehim bëhet zero.

Largpamje në hyperopia (largpamje e personave) duket, zakonisht para - në moshën 30-35 vjeç. Kjo jo vetëm që merr vizion më keq pranë, por edhe në distancë. Kështu, largpamje kontribuon jo vetëm në zhvillimin e hershëm të largpamje, por rrit atë.

Njerëzit me miopi (miopi), largpamje mund të shkojnë pa u vënë re. Kështu, në gradë të ulët të miopi (-1-2 diopters) humbje moshën gjatë së akomodimit kompensuar, dhe për këtë arsye Displays largpamje zhvillohet më vonë. Personat me miopi -3-5 dioptri shpesh nuk kanë nevojë vizion korrigjim lagje në këtë rast, ata thjesht hiqni syzet, të cilat ata duken në distancë.

Nëse shenja janë Largpamje 40 vitet e fundit, shqyrtimi i kujdesshëm nga një okulist, synon identifikimin e të parit të menjëhershëm dhe të gjatë, korrigjim i organizuar siç duhet.

Diagnoza e largpamje

Në diagnozën e largpamje të lidhura me moshën llogariten karakteristikat ankesat astenopichni dhe të dhëna objektive diagnostike.

Për të identifikuar dhe vlerësuar kontrolle Largpamje e testit vizual acuity e thyerjes, vendosmëri thyerjes (skiaskopiya, refractometry kompjuter) dhe vëllimit të akomodimit, studimin e pika më e afërt e vizion të qartë për secilin sy.

Përveç kësaj, duke përdorur ophthalmoscopy dhe biomicroscopy nën rritjen hetuar strukturën e syrit. Për të përjashtuar Largpamje shoqërues dhe glaukoma kryer tonometry honyoskopyy.

Gjatë okulist diagnostik metodë nëse është e nevojshme, të bëjë përzgjedhjen e syze ose lente kontakti për të korrigjuar largpamje.

Korrigjimi dhe trajtimi i largpamje

Korrigjimi i largpamje mund të kryhet metoda optikisht mikrohirurhicheskimy dhe lazer.

Më shpesh mbështeten në largpamje tablo korrigjim, e cila është kryer nga ekipet e lente plus. Në oftalmologjisë janë parametra posaçërisht rasschitannymy forca e xhamave të nevojshme për të korrigjuar largpamje në çdo moshë. Kështu, për emmetropicheskoy sytë në 40 lente të emëruar 0,75 dioptri 1 në çdo 5 vjet më vonë është shtuar në 0,5 diopters (dmth në 45 vjet do të detyrojë dritaret 1,5 diopters, 50-vjeçare 2 dioptri; 2,5 në 55 vjeç, 60 vjet + 3 dioptri dhe t f)... Në mënyrë tipike, pas 65 vjetësh fitim korrigjim largpamje është e nevojshme.

Në hyperopia të llogaritur fuqinë optike të qelqit në një vlerë prej moshës korrigjim Largpamje duhet shtuar shkallën e largpamësisë. Për të përcaktuar fuqinë e lente në miopiv shkalla e miopi duhet të zbriten nga vlera e lente përkatës presbiopicheskoy moshë. Vini re se këto të dhëna janë orientirovochnymy dhe domosdoshmërisht të kërkojë sqarime nga syzet drejtpërdrejta prystavlenyya në sy.

Duke pasur parasysh nevojën për syzet e thjeshta të krahasohen për një distancë e afërt, syze sofistikuar (dy vatra) me dy fokuse për distancë dhe vizionin e afërt, lente progresive multifokale ose korrigjim tjetër optike të opsioneve Largpamje.

Në një korrigjim të ndërlikuar të largpamje duke përdorur vitaminë terapi, ushtrime sy, qafën masazh dhe zona qafe, mahnitolazeroterapiya, reflexology, hidroterapi, elektrookulostimulyatsiya, trajnim mbi Accommodotrainer (përroi makinë).

Trajtimi kirurgjik i largpamje gjithashtu të jetë i ndryshëm. Në fushën e kirurgjisë lazer për metodën e korrigjimit largpamje është zbatuar me sukses PresbyLASIK, përmes të cilit kornea është formuar sipërfaqe multifokale, duke i lejuar për retinë sa larg dhe afër fokus. Metoda e dytë e korrigjim lazer e largpamje përfshijnë PRK (photorefractive keratectomy), Femto LASIK, LASEK, EPI-LASIK, Super LASIK, etj

Korrigjim intraocular i largpamje përfshin zëvendësimin e lentes, e cila humbi pronat e saj physicochemical dhe fleksibilitet, aftësinë për strehim në artificiale - lente intraokular (IOL). Për korrigjimin e largpamje duke përdorur monofokalnye special akkomodiruyuschie multifokale IOL IOL ose, Çfarë implantuar menjëherë pas phacoemulsification katarakt.

Parandalimi i largpamje

Plotësisht të eliminuar zhvillimin e largpamje nuk është e mundur - e pashmangshme me moshën, lente humb vetitë e tij origjinale. Në mënyrë që të japin Largpamje paraprakisht dhe të ngadalësuar humbjen progresive të vizionit, të shmangur ngarkesën e tepruar vizuale ndriçim të zgjedhur si duhet, të kryer ushtrime për sytë, të marrë një vitaminë përgatitjet (A, B1, B2, B6, B12, C) dhe elementët gjurmë (Kr, Cu , Mn, Zn etal.).

Është e rëndësishme për të vizituar një okulist çdo vit kryen korrigjimin në kohë të gabimeve refraktive, të angazhohen në sëmundjeve të syrit dhe trajtimin e sëmundjeve të enëve të gjakut.