Humbjen e dëgjimit


 • Klasifikimi i shurdhimit
 • Diagnoza e humbjen e dëgjimit
 • Trajtimi i humbjes së dëgjimit
 • Parandalimin e humbjes së dëgjimit

Dëgjimi humbje - humbjen e dëgjimit, një humbje në të cilin komunikimi verbal. Shurdhim - shkalla e humbjes së dëgjimit, në të cilin pacienti nuk mund të dëgjojë fjalët e folura me zë të lartë në lidhje me veshët e tij.

Problemi e shurdhimit dhe dëgjimit humbjes është me rëndësi të madhe për shkak të mbizotërimit të tij. Aktualisht, shurdhim dhe humbjen klinikisht domethënës dëgjimit ndodh në 13 milionë rusët, me më shumë se një milion pacientë -. Fëmijët nën 18 vjet. Një nga mijëra e porsalindur të lindur me shurdhimit plotë ose humbja e dëgjimit të thellë. Dëmtim dëgjim gjendet në 14% të rusëve të moshës 45-64 vjet dhe 30% të banorëve të vendit tonë mbi moshën 65 vjeç.

Nëse ka një humbje dëgjimi në lindje apo u ngrit para se fëmija fillon të flasë, kjo quhet një humbje dëgjimi herët. Të gjitha rastet e tjera të humbjes së dëgjimit janë humbje dëgjimi vonë. Herët shurdhim dhe dëgjimi humbje më e vështirë për të trajtuar sepse pacienti nuk e di se çfarë tingëllon dhe gjuhën e folur.


Klasifikimi i shurdhimit

Nuk është një humbje dëgjimi klasifikim, duke marrë parasysh nivelin e plagë, shkallën e humbjes së dëgjimit dhe kohën gjatë së cilës çrregullime auditory në zhvillim.

Llojet e humbjes së dëgjimit, në varësi të nivelit të shkatërrimit:

 • Humbja e dëgjimit përçueshëm.

E quajtur pengesë për zbatimin dhe përforcim. Ndërhyrja ndodh në veshit të jashtëm (keqformime, priza squfurit, tumoret, externa otit) ose veshit të mesëm (lëndime traumatike ossicles auditory dhe membrana tympanic, media otitis, ngjitës otitis, tubootitis, otosclerosis).

 • Sensorineural (Sensorineural) humbjen e dëgjimit.

Në nivelin e veshit të brendshëm vibracionet mekanike janë konvertuar në impulse elektrike. Humbja e qelizave të flokëve shkakton një shkelje të procesit. Si rezultat, perceptimi i tingujve më keq dhe e shtrembëruar. Në humbjen e dëgjimit sensorineural është shpesh një ulje e pragut dhimbje zvukovospriyatiya. Për një prag të shëndetshme dhimbjes njerëzore në perceptimin e shëndoshë është rreth 100 dB. Pacientët me humbjen e dëgjimit sensorineural mund të përjetojnë dhimbje në perceptimin e tingujve, pak më të lartë se pragu i audibility.

Humbja e dëgjimit Sensorineural mund të zhvillohet në trazirat microcirculatory në veshin e brendshëm, sëmundje Meniere (rrit presion lëng në veshin e brendshëm), patologji auditory nervore, etj Shkaku i shurdhimit sensorineural mund të ketë disa sëmundje infektive (fruthi, shytat, meningjitit, AIDS). Shumë rrallë humbjen e dëgjimit sensorineural në zhvillimin e sëmundjeve autoimune çojë (granulomatoza Wegener-it).

Më shumë se 60% e pacientëve me shurdhim kongjenitale dhe humbje dëgjimi humbjen e dëgjimit të zhvillohet si pasojë e efekteve toksike të alkoolit në fetus gjatë lindjen e fëmijëve sindromin e alkoolit. Në infeksionit in utero me sifilisit është i shurdhër çdo fëmijë i tretë.

Humbjen e dëgjimit Sensorineural mund të shkaktojë drogë. Humbjen e dëgjimit të pakthyeshme ndodh në disa pacientë pas administrimit të antibiotikëve aminoglukozid seri (monomitsin, kanamycin, neomycin, gentamicin). Humbje dëgjimi i kthyeshëm mund të zhvillohet kur merr diuretics caktuara, antibiotikët e macrolide dhe droga nonsteroidal anti-inflamator. Shkaku i shurdhimit sensorineural mund të ndikojnë në motor, familja dhe zhurma industriale, dehje me plumbit, merkuri dhe monoksidit të karbonit.

 • Humbje të përziera dëgjimit.

Zhvillon ndërsa ndikimin e faktorëve që shkaktojnë konduktyvnuyu dhe humbje të dëgjimit sensorineural. Për të korrigjuar këtë lloj të humbjes së dëgjimit shpesh kërkojnë ndihma të sofistikuara të dëgjimit.

Llojet e humbjes së dëgjimit, në varësi të periudhës së çrregullimeve auditory:

 • Shurdhim të papritur.

Dëmtim dëgjim ndodh brenda pak orësh. Shkaku i dëgjimit humbjen në shurdhim të papritur (humbje dëgjimi i papritur) është efekti i një numri të viruseve (virusit herpes, shytave dhe fruthi), qarkullim të dobët në labirint, efekti ototoxic i disa medikamente, tumoret dhe traumat.

Sepse nga simptomat karakteristike dhe tiparet e shurdhimit të papritur (i papritur humbje dëgjimi sensorineural) alokuar si njësi e pavarur nosological. Pacientët me shurdhim të papritur ndodhi dëgjimit humbje e përshkruajnë si "off" ose "linjës faji kurrizit." Kjo formë e humbjes së dëgjimit është zakonisht i njëanshëm.

Për humbjen e papritur e dëgjimit, një shkallë të lartë të humbjes së dëgjimit, deri në një shurdhim total në orët e para të sëmundjes. Përafërsisht gjysma e pacientëve disa ditë pas fillimit të simptomave të shurdhim të papritur ndodh samovylikuvannya. Në disa pacientë humbja e dëgjimit është e pakthyeshme. Ndoshta si restaurimin e plotë dhe të pjesshme të dëgjimit.

 • Humbja akute e dëgjimit.

Dëmtim dëgjim zhvillon brenda pak ditësh. Ku zhvillimi i humbjes së dëgjimit që zgjasin më shumë se shtatë ditë por më pak se një muaj, për të folur për subakut humbjen e dëgjimit.

 • Humbje kronike dëgjimit.

Dëgjimi pacientin është zvogëluar gradualisht gjatë muaj apo edhe vite. Ka faza të qëndrueshme dhe progresive të humbjes së dëgjimit kronike.

Për të gjitha llojet e humbjes së dëgjimit mund të përjetojnë shkallë të ndryshme të humbjes së dëgjimit - nga humbja e dëgjimit të butë për të përfunduar shurdhim.

Shkalla e humbjes së dëgjimit:

 • Klasa I - humbje, në të cilin pacienti nuk i perceptojnë tingujt e fjalës nuk varg i kalon 26-40 dB dëgjimit;
 • Klasa II - humbje, në të cilin pacienti nuk i perceptojnë tingujt e fjalës nuk varg i kalon 41-55 dB dëgjimit;
 • Klasa III - humbje, në të cilin pacienti nuk i perceptojnë tingujt e fjalës nuk varg i kalon 56-70 dB dëgjimit;
 • Shkalla IV - humbje, në të cilin pacienti nuk e perceptojnë tinguj të folurit nuk varg duke i kalon 71-90 dB dëgjimit.

Në rast se pacienti nuk dëgjon fjalën tingëllon kapacitet varg prej mbi 90 dB, propozohet diagnoza "shurdhim".

Diagnoza e humbjen e dëgjimit

Gjatë diagnozën e shurdhimit dhe dëgjimit humbjes është e rëndësishme për të identifikuar jo vetëm shkallën e humbjes së dëgjimit. Ajo duhet të jetë si e saktë të jetë e mundur për të përcaktuar shkakun e humbjes, nivelin e dëmtimit të dëgjimit, humbje, qëndrueshmëri, përparimin e saj ose regres dëgjimit.

Njohja e mëparshme e shurdhimit dhe humbje të rëndë të dëgjimit nuk është e vështirë dhe është kryer mjek. Përdoret gjuha audiometry (e folur dhe të folurit pëshpëriti). Pas zbulimit të humbjes së dëgjimit duhet të konsultoheni surdoloha. Për të njohur humbjen e dëgjimit të butë duke përdorur pajisje të posaçme (audiometers, forks akordim, etj).

Diferencimi ndërmjet humbjes së dëgjimit përçueshëm (pajisje përçueshëm disfatë) dhe humbjen e dëgjimit sensorineural (njësi patologji zvukovospriyatiya) është kryer duke përdorur audiometry dhe otoscopy.

Në pacientët me humbjen e dëgjimit përçueshëm mund të ndodhë në cicatrices otoskop ose shpuar daulle e veshit. Në disa raste (dhëmbëza në tympanic zgavër bashkimi stremechka, çekiç dhe kudhër) ndryshimet gjatë studimit nuk otoskopicheskoy zbuluar. Sistem zvukoprovodyaschey Lëvizshmëria është vlerësuar duke përdorur gyp ajror Zihle.

Asistencë të konsiderueshme në diagnozën diferenciale mes përçueshëm dhe sensorineural humbjen e dëgjimit ofron një vlerësim krahasues të ajrit dhe kockave përcjelljeve. Në tingujt e ajrit përçueshmëri e humbjen e dëgjimit përçueshëm përkeqësohet, kockave dhe mbahen në nivele normale apo edhe më të mirë. Humbje Sensorineural dëgjimit për një tipike përkeqësuar e ajrit dhe kockave përcjelljeve.

Në pacient audiogramin humbjen e dëgjimit përçueshëm zbuluar një boshllëk të rëndësishëm midis vijave të kockave dhe përçueshmëri e ajrit audiogramin për pacientët me sensorineural linjat humbjen e dëgjimit përçueshmëri shkrihen.

Për të përcaktuar lokalizimin e lezioneve auditory nervore dhe diferenciale diagnoza ndërmjet sensorineural dhe tape (i cili ishte rezultat i dëmtimit të pjesëve përkatëse të trurit) shurdhim duhet të konsultohen OTONEVROLOGOV. Aplikoni ekzaminim të veçantë (pragut audiometry, audiogramin ton, kërkimore VP dëgjimin, etj).

Shumë probleme të lindin kur zbulimin e humbjen e dëgjimit dhe shurdhim në fëmijët e vegjël. Për vlerësimin e dëgjimit në këtë rast, të audiometry kompjuterike dhe impedancemetry akustike veshit të mesëm.

Trajtimi i humbjes së dëgjimit

 • Trajtimi i humbjes së dëgjimit përçueshëm

Në qoftë se ju shkelin funksionalitetin apo integritetin e ossicles auditory dhe membrana tympanic zakonisht kërkon kirurgji. Ka shumë procedura kirurgjikale që sigurojnë shërim të plotë apo përmirësim të ndjeshëm të dëgjimit (ossicles auditory protezë, tympanoplasty, mirinhoplastika etj). Në disa raste, mund edhe të rivendosur dëgjimin në shurdhimit të plotë. Lloji i kirurgjisë varet nga natyra e sistemit humbjen zvukoprovodyaschey.

 • Seanca Sensorineural trajtim humbje

Humbja e qelizave të flokëve është e pakthyeshme, pavarësisht nga shkaku i humbjes së tyre. Shkelje Correct kirurgjike mundur. Në fazat fillestare të sëmundjes kur diagnozë të saktë në disa raste efekt të mirë është terapi të drogës kombinuar me fizioterapi, stimulimit elektrik dhe oksihenobaroterapiya. E vetmja mënyrë për të kompensuar me sëmundje të rëndësishme kufizimeve, shurdhim dhe humbjen e dëgjimit ndihmës i rëndë bilateral sensorineural dëgjim ishte dhe mbetet. Përzgjedhja e instalimit dhe konfigurimit të ndihmës të dëgjimit është bërë mjek sluhoprotezistom.

Në sajë të arritjeve bashkëkohore të mjekësisë zhvilluar trajtime operative humbje dëgjimi sensorineural dhe aparat dëgjimi alternativ ishte ngulitje cochlear.

Parandalimin e humbjes së dëgjimit

Masa kryesore parandaluese për të parandaluar shurdhim dhe humbjen e dëgjimit është e shqyrtimit në masë. Sondazhet e rregullta të treguar të gjithë punonjësit e industrive të zhurmshme dhe kategoritë e tjera të njerëzve që janë në rrezik të lartë. Është e rëndësishme për të zbuluar në kohë shenjat e humbje në fëmijët e dëgjimit nuk është gjetur në kohë për shkak se humbja e dëgjimit mund të shkaktojë vonesa formimin e gjuhës dhe të prapambetura në zhvillimin intelektual.