Zhvendosja kongjenitale e hip


 • Klasifikim
 • Simptomet e dysplasia hip dhe dislokimit kongjenitale hip
 • Efektet e dysplasia dhe dislokimit kongjenitale hip
 • Trajtimi i dysplasia dhe përmbysje kongjenitale hip

Dysplasia hip dhe zhvendosja kongjenitale e hip - fazat e ndryshme të të njëjtës sëmundje, e cila është shkaktuar nga përçarje e hip joints.

Zhvendosja kongjenitale e hip janë ndër defektet më të zakonshme të lindjes. Sipas hulumtimeve ndërkombëtare të çrregullimeve të lindura vuajnë 1 të 7000 të sapolindur. Sëmundja prek vajzat rreth 6 herë më shpesh se djemtë. Lezioni i njëanshëm ndodh 1,5-2 herë më shpesh dypalëshe.

Hip dysplasia - një sëmundje e rëndë. Traumatologji Modern dhe ortopedi grumbulluar përvojë të mjaftueshme të madh për diagnostikimin dhe trajtimin e kësaj sëmundjeje. Këto të dhëna tregojnë se në mungesë të trajtimit në kohë të sëmundjes mund të çojë në paaftësi të hershme. Fillimi më herët për të trajtuar, më mirë rezultatin, kështu që dyshimi më i vogël i përmbysje kongjenitale hip urgjente për të treguar pedikyrist fëmijëve.


Klasifikim

Ka tre gradë e dysplasia:

 • Dysplasia hip. Zgavër Glenoid, kokë dhe qafë femurit ndryshuar. Vlera normale e ruajtur sipërfaqet kyçeve.
 • Subluxation kongjenitale e hip. Zgavër Glenoid, kokë dhe qafë femurit ndryshuar. Sipërfaqet Vlera kyçeve shkelur. Kokë femurit është zhvendosur dhe rreth buzë e jashtme e hip përbashkët.
 • Zhvendosja kongjenitale e hip. Zgavër Glenoid, kokë dhe qafë femurit ndryshuar. Sipërfaqe kyçeve të ndara. Kokë femurit është mbi zgavrën glenoid dhe larg nga ajo.

Simptomet e dysplasia hip dhe dislokimit kongjenitale hip

Hips janë goxha të thellë, të mbuluara me pëlhura të buta dhe muskujt të fuqishme. Studimi i drejtpërdrejtë i nyjeve është e kufizuar dhe patologji zbuluar, kryesisht në bazë të provave rrethanore.

 • Click simptomë (shenjë-Marx Ortolani)

Duket vetëm në fëmijët e moshës 2-3 muaj. Toddler vë në shpinë, këmbët prirje të tij, dhe butësisht të zvogëluar dhe të edukuar. Në një të përbashkët të paqëndrueshme hip është vyvihivanie dhe kofshë ulje, klikime të shoqëruar.

 • Heqja kufizim

Duket në fëmijët nën një vit. Fëmija është vendosur në shpinë të tij, këmbët e tij të përkulura dhe pastaj hedhin pa përpjekje veç e veç. Në një kënd të shëndetshme hip rrëmbimin e fëmijëve është 80-90 °. Kufizimi i rrëmbimit mund të tregojë dysplasia hip.

Vini re se në disa raste për shkak të kufizimeve të tërheqjes natyrisht rrit tonin e muskujve në fëmijë të shëndetshëm. Në këtë drejtim, më shumë vlera diagnostike ka kufizim të njëanshëm rrëmbimin hip se nuk mund të jetë i lidhur me ndryshimet në tonin e muskujve.

 • Gjymtyrët shkurtuar

Fëmija është vendosur në shpinë të tij, këmbët e tij prirje dhe presion kundër barkut. Në dysplasia hip njëanshme shfaqet marrëveshje asimetrike i gju shkaktuar shkurtimin e femurit në anën e prekur.

 • Asimetri folds e lëkurës

Fëmija është vendosur së pari në anën e pasme, dhe pastaj stomaku ijë i parashikueshëm, mollaqe dhe lëkurë popliteal folds. Normalisht, të gjitha folds janë simetrike. Asimetri është dëshmi e anomalive kongjenitale.

 • Rotacioni i jashtëm i gjymtyrë

Foshnja këmbë në anën e prekur kthesë jashtë. Simptomë shihet më mirë kur fëmija fle. Vini re se rotacioni i jashtëm i gjymtyrë mund të zbulohet në fëmijë të shëndetshëm.

 • Simptoma të tjera

Në fëmijët më të vjetër se 1 vit kthen ecje ("shëtitje duck" Limp), mungesa e muskujve gluteal (shenjave Duchenne-Trendelenburg) dhe një pozitë të lartë trochanter më e madhe.

Diagnoza e anomalive kongjenitale është propozuar në bazë të X-ray, ultrazërit dhe MRI e hip përbashkët.

Efektet e dysplasia dhe dislokimit kongjenitale hip

Nëse e majta patologji të patrajtuar në moshë të re do të rezultojë dysplasia coxarthrosis herët displastike (të moshës 25-30 vjet), shoqërohet me dhimbje, kufizimin e mobilitetit të përbashkët dhe gradualisht çon në aftësinë e kufizuar.

Nëse ju nuk e trajtojnë subluxation e çalim hip dhe dhimbje në nyje të paraqitet në moshën 3-5 vjet, me dislokimin kongjenitale e dhimbjes hop dhe çalim shfaqen menjëherë pas shëtitje.

Trajtimi i dysplasia dhe përmbysje kongjenitale hip

 • Terapi Konservatore

Me fillimin në kohë të trajtimit të përdorur terapi konservative. Përdorni gomave të veçantë qepur që lejon për të mbajtur këmbët e fëmijës dhe prirje të përcaktuara në hip dhe gju nyje.

Krahasimi me kohë i kokës femurit me acetabulum krijojë kushte normale për zhvillimin e duhur të përbashkët. Trajtim më shpejt fillon, rezultatet më të mira në gjendje për të arritur.

Ajo është e mirë nëse trajtimi fillon në ditët e para të foshnjës. Filloni trajtimin e dysplasia hip është konsideruar me kohë nëse fëmija është më i ri se 3 muaj. Në të gjitha rastet e tjera, trajtimi është konsideruar i vonuar. Megjithatë, në situata të caktuara, terapi konservative është efektive në trajtimin e fëmijëve më të vjetër se 1 vit.

 • Trajtimi kirurgjik

Shumica rezultate të mira në trajtimin kirurgjik të kësaj sëmundje është më e madhe kur fëmija ishte operuar nën moshën 5 vjeç. Më vonë, më të vjetër fëmijë, më pak efekt pritet nga transaksioni.

Operacionet me përmbysje kongjenitale hip mund të jetë extraarticular dhe intraarticular. Fëmijët nën moshën adoleshencës, shpenzojnë ndërhyrjen vnutrishnosustavni. Gjatë operacionit të thelluar acetabulum. Adoleshentët dhe të rriturit janë treguar operacion pozasuhlobovi, thelbi i të cilit është për të ndërtuar çatinë e acetabulum.

Zëvendësim hip kryhet në raste të vështira dhe të diagnostikuar me vonesë e përmbysje kongjenitale hip me mosfunksionim të rëndë të përbashkët.