Sifilisi kongjenital


  • Shkaqet e sifilis kongjenital
  • Simptomet e sifilisit kongjenital
  • Diagnoza e sifilis kongjenital
  • Trajtimi i sifilis kongjenital
  • Parandalimi i sifilis kongjenital

Sifilisi i referohet disa nga sëmundjet më të zakonshme seksualisht të transmetueshme. Së bashku me gonorre, klamidia, trichomoniasis dhe infeksionit cytomegalovirus ajo transmetohet seksualisht. Në regjimin seksuale e transmetimit, infeksion mund të ndodhë në utero dhe të çojë në sifilisit kongjenitale. Patient fëmijë kongjenitale sifilizi imagjinon rrezik infektive për të tjerët, veçanërisht nëse sëmundja ndodh me manifestime të lëkurës.

Shkaqet e sifilis kongjenital

Sëmundja shkaktohet nga kongjenitale transmetimin e fëmijëve sifilizi e infeksionit nga një nënë e infektuar gjatë zhvillimit të fetusit. Treponema Pale (agjent shkaktar i sifilisit) ishin në gjendje të kalojë nëpër pengesë shëndetshme transplacental. Megjithatë lezione frëngjyzak e placentës është një shkelje e funksionit mbrojtës pengesë, e cila shkakton treponem depërtimit trupin e fetusit.


Transferimi Treponem nga nëna tek fetusi është më e mundshme në vitet e para të nënës së sëmundjes, me kalimin e kohës, kjo aftësi zbehet. Rreziku për të pasur një fëmijë me sifilis kongjenital është veçanërisht e lartë në mesin e femrave me forma të mesme të sëmundjes, me përhapjen e patogjen me gjak. Në Treponema infektuar lezioneve të organeve të brendshme të fetusit në zhvillim në vetëm 5-6 muaj shtatzënë. Prandaj, i kryer në fillim të trajtimit protyvosyfylytycheskoe mund të çojë në lindjen e një fëmije të shëndetshëm.

Simptomet e sifilisit kongjenital

Në varësi të shfaqjes veçantë të sifilisit lindura dhe kohën e shfaqjes së tij të shenjave klinike Venereology identifikon 4 format kryesore të sëmundjes.

Fetus Sifilisi zhvillohet gjatë periudhës së paralindjes, por jo para muajit të 5-të të shtatzënisë. Ajo karakterizohet nga trashje dhe rritjen e organeve të brendshme (veçanërisht të mëlçisë dhe shpretkë), e cila është për shkak të infiltrimit të tyre inflamatore. Formimi i infiltrate në mushkëri çon në "të bardhë" fetus pneumoni. Kriteri më i besueshëm konfirmuar sifilis fetusit kongjenitale është X-ray zbulimin e shenjave të fetusit specifike të osteoarthritis. I sifilis kongjenital në utero mund të shkaktojë lindje të parakohshme, abort vonë, lindje të vdekur, apo lindjen e një fëmijë të sëmurë.

Sifilizi herët kongjenitale manifeston një fëmijë nën moshën 2 vjet dhe është i ndarë në kongjenitale sifilis sifilis hrudnychkovoho moshë dhe fëmijërinë e hershme. Foshnjat simptomat lindura Sifilisi mund të shfaqet brenda 1-2 muajve të parë të jetës. Më shpesh lezione të lëkurës dhe mukozës me zhvillimin e pemfigus sifilitik.

Simptomet tipike e sifilisit lindura në foshnje është gjithashtu rinitit frëngjyzak dhe infiltrimi Hohzinhera. Rinitit frëngjyzak ka një kurs të gjatë me edemë të dukshme të mukozës, sekrecionet mukoze të bollshme vështirësi të shprehur në frymëmarrje hundës. Kjo mund të çojë në shkatërrimin e kockave dhe kërcor strukturat e hundës për të formuar deformim sedlovydnoy. Infiltrimi Hohzinhera shprehu pamjen në 8-10 javë të jetës me sifilis kongjenital depërtoj të dendur (syfylyda), e cila merr në mjekër dhe buzët, thembra, prapanicës dhe duart. Lips fëmijë thickened dhe i fryrë, plasaritur dhe gjakderdhje, lëkura humbet fushat e saj elasticitet prekur, trashet, ai zbutur folds.

Në foshnjat e lindura sifilizit mund të jetë lezione ulcerative e laring me zërat Shfaqja osyplosty. Bone humbjen ndodhin osteochondritis dhe periostitis kryesisht kockat e gjata. Si me sifiliz të mesme mund të ndodhin për shkak të sifilis kongjenital lezionet specifike somatike e hepatiti, miokardit, perikardit, endokardit, glomerulonefriti, hydrocephalus, meningjiti, Meningoencefaliti. Boys shpesh një orchitis specifik, ndonjëherë - testis Hydrocele. Lezione të mushkërive në sifilis kongjenital ndodh me zhvillimin difuze intersticiale pneumonia që shpesh çon në vdekjen e fëmijës në ditët e para të jetës.

Në fëmijërinë e hershme sifilizi lindura mund të manifestuar sëmundjet e syrit, dëmtimi i sistemit nervor dhe të lëkurës manifestimeve të kufizuara në një papules disa të mëdha dhe lythat gjerë. Në sifilizin lindura në foshnjat lezioneve të organeve të brendshme janë më pak të theksuara. Ndryshimet në indet e kockave gjenden vetëm në radiographs.

Sifilis kongjenital vonë fillon të shfaqet klinikisht pas 2 vjeç, më shpesh - në adoleshencës (14-15 vjet). Simptomat e saj janë të ngjashme me foton e sifilisit terciar. Kjo humozni ose gunga syphiloderm lokalizuara mbi trungu, fytyra, gjymtyrët, mukozën e hundës dhe shije. Ata shpejt prishen për të formuar ulcerat. Simptomat më të shpeshta të sifilisit vona të lindura përfshijnë disqet e veçanta, këmbët saber, dhe ndryshimet degjenerative (njollë), për shkak të ndikimit të patogjene formohen indet dhe organet. Stigma janë nonspecific dhe mund të ndodhë në sëmundje të tjera infektive (p.sh., tuberkulozi). Specifik për në fund të sifilis kongjenital është Hetchynsona treshe: labyrinthitis frëngjyzak, Keratitis përhapur dhe dhëmbët e Hutchinson - ndryshimet degjenerative në incisors qendrore sipërme.

Sifilizi fshehur lindura mund të ndodhë në një fëmijë në çdo moshë. Ajo zhvillohet në mungesë të simptomave klinike dhe është gjetur vetëm në rezultatet e testeve serologjike.

Diagnoza e sifilis kongjenital

Diagnoza konfirmohet me zbulimin e sifilisit lindura zbehtë treponem përmbajtjen blisters frëngjyzak pemfigus ose ulcerat sekrecionet. Megjithatë, në mungesë të manifestimeve lëkurore të aplikuar kjo metodë e diagnostikimit nuk është e mundur. Identifikimi i patogjen në sifilis kongjenital mund të bëhet me anë të ekzaminimit mikroskopik të lëngut cerebrospinal të marra nga mesit birë. Por rezultati negativ i këtij studimi nuk përjashton praninë e formave të fshehur e sifilisit lindura.

Një rol kyç në diagnozën e sifilis kongjenital janë reaksione serologjike. Studimet e Jo-specifike (reagim Wasserman, RPR-test) mund të japin rezultate të rrejshme pozitive. Prandaj, në rastet e sifilisit kongjenital të dyshuar janë përdorur gjerësisht si studime specifike serologjike: Rif, RIBT, TPHA. Zbulimin PCR zbehtë Treponema shpenzojnë me zishkribkom gjakut, sekrecionet e lëkurës elemente pacientët me sifilis lindura. Saktësia e rezultateve - 97%.

Diagnoza e lezioneve frëngjyzak të organeve të ndryshme të brendshme mund të përfshijnë pulmonologist këshillim, neurolog, hepatologists, nephrologist, okulist, otolaringolog, radiografi të mushkërive, kockave studimet radiografike, me ultratinguj, EEG jehonë, mesit shponi ultratinguj e barkut dhe mëlçisë ultratinguj e veshkave, etj

Trajtimi i sifilis kongjenital

Treponema zbehtë, ndryshe nga shumica e organizmave të tjerë, është ende shumë e ndjeshme për seri antibiotikët penicilinë. Terapia e madhe sifilizi kongjenital është zgjatur nga penicilinat sistematike e emërimit (bitsillina, ekmonovotsillin, fenoksipenitsillin). Nëse ju keni një reaksion alergjik të fëmijëve ndaj rezistencës penicilinë Treponema, ose në qoftë se rezultatet e bakposeva antibiotikogrammy, trajtim është eritromicina, cefalosporinat ose derivatet tetracycline.

Me humbjen e sifilisit lindura të sistemit nervor me zhvillimin e neurosyphilis treguar endolyumbalno futjen e antibiotikëve dhe pyroterapyy (prodigiozan, pirogenal), e cila përmirëson depërtimin e tyre të barrierës gjak-trurit. Në trajtimin e sifilisit fund të lindura së bashku me terapi me antibiotikë barnave të përshkruara bismut (bysmoverol, biyohinol). Vitamina të përdorura, stimulators biogenic, immunomodulators.

Parandalimi i sifilis kongjenital

Masa parandaluese kryesor në parandalimin e sifilis kongjenital është i detyrueshëm ekzaminim i dyfishtë serologjik i të gjitha grave shtatzëna për sifilis. Nëse ju gjeni teste pozitive serologjike për sifiliz ekzaminim shtesë kryhen nga gratë. Instalimi në diagnozën e hershme shtatzënisë "sifilisit" është një indikacion mjekësor për abort. Kur ju ruani shtatzëninë, por fillimin e hershëm të trajtimit në gratë e infektuara me sifilis lindjen e mundshëm të një fëmijë të shëndetshëm.