Stridor kongjenitale


  • Shkaqet e stridor kongjenitale
  • Klasifikimi i stridor kongjenitale
  • Simptomet e stridor kongjenitale
  • Diagnoza e stridor kongjenitale
  • Trajtimi i stridor kongjenitale
  • Parashikimi dhe parandalimin e komplikimeve të stridor kongjenitale

Stridor kongjenitale është sëmundje e fëmijëve të vegjël, specialistë janë ballafaquar në pediatri, Otolaryngology e Pneumologji. Stridor kongjenitale është zakonisht i dukshëm në lindje, më pak debutimin e tij në muajt e parë të jetës ose më vonë. Një tipar karakteristik i stridor është frymëmarrja patologjik zhurmshme lidhur me tejkalimin e rezistencës, e cila ndodh në rrugën e masa ajrore që kalojnë nëpër zonën e ngushtuar e laring. Stridor kongjenitale nuk janë entitete të pavarura që tregon për një pengim të frymëmarrjes për shkak të kushteve të ndryshme patologjike të laring dhe trake.

Shkaqet e stridor kongjenitale

60 deri 70% e rasteve të stridor kongjenitale te fëmijët shkaktohen nga anomalitë te traktit respirator sipërme. Më frymëmarrje stridoroznym për shkak të dobësisë kongjenitale e unaza e jashtme e laring (larinhomalyatsiya). Në këtë rast, epiglotis gjatë frymëzim dhe cherpalonadhortannoy prolabuye folds në zgavrën e laring, i shoqëruar nga pengim dhe stridoroznym tingullit të saj në frymëzim. Larinhomalyatsiya shpesh vërejtur në fëmijët e lindur në lindjen e parakohshme, duke vuajtur hypotrophy, rakit, spazmofilii. Në disa raste, dobësi kongjenitale i laring mund të kombinohet me defekte të tjera të rrugëve të frymëmarrjes - për shembull, traheomalyatsyy dhe traheobronhomalyatsiey.


Këto shkelje që lidhen me formën lokale të hypotonia muskulare, vonesë zhvillimi për shkak të sistemit neuromuskular. Në fëmijët me dështimin e lindura stridor neuromuskular mund të ndodhë si zbaticë gastroesophageal, Cardia Achalasia, apnea, shekulli ptosis.

Shkaqet shumë më pak mjedisore të stridor kongjenitale janë tumoret beninje të laring (chylangioma hemangiomas, papillomatosis laryngeal), Tumoret malinje, atresia choanae, parezë dhe paraliza e folds vokale, rumen larinhotrahealnyy stenozë, goiter kongjenitale dhe stridor kongjenitale, etj Nëse atje gjatë të ushqyerit, është e nevojshme për të menduar në fishkëllimë esophageal-tracheal ose Mizhhiria laring.

. Stridor kongjenitale mund të ndodhë si të izoluar dhe është pjesë e syndromes gjenetike (Poshtë sindrom, sindromi Marfan-së, Pierre-Robin, etj), të shoqëruar shpesh me stridor kongjenitale lezione të tjera të lindura - hipertension-hydrocephalic ose konfiskimet, defekte në zemër (të hapë dritare ovale, barkushe shtesë akord), hipertension pulmonar, etj

Stridor e fituar mund të jetë një shenjë të kancerit të trake dhe pengim bronkial i pemës tracheobronchial një trupat e huaja, astma, udhë ajrore alergjik ënjtje, infeksione (epihlotyt, abscesi retropharyngeal, miell i bluar trash) stenozë podsvyazochnoho shkaktuar nga intubacion zgjatur, laring apo kanceri ezofag, thyroiditis.

Klasifikimi i stridor kongjenitale

Si shkallën e frymëmarrjes dështimit stridor kongjenitale klasifikuar si vijon:

  • Klasën e I (Kompensuar) - stridor kongjenitale kërkon asnjë trajtim;
  • Klasa II (Border-kompensohen) - stridor kongjenitale kërkon ndjekjen dhe ndoshta trajtim;
  • Klasa III (Decompensated) - stridor lindura kërkojnë trajtim;
  • Shkallë VI - Stridor kongjenitale, të papajtueshme me jetën, që kërkon reanimim të menjëhershëm dhe trajtim kirurgjik.

Ekzistojnë tri lloje të stridor kongjenitale, inspiratory, espirator dhe bifaze. Stridor Inspiratory zhvilluar për frymëzim, me formimin stridoroznym zhurmë të ulët të shëndoshë lokalizimin e lezioneve të shkaktuara nga folds e lartë vokale (në hipofaringut ose fyt sipërme). Kur stridor është një dy-faza udhë ajrore pengim në nivelin e folds vokale, ndërsa ka zhurmshme frymëmarrja zë të lartë. Stridor kongjenitale lloj espirator zhvillimin nxjerr frymë, për shkak të pengesave më poshtë litarët vokale dhe karakterizohet nga një lartësi mesatare stridoroznym shëndoshë.

Simptomet e stridor kongjenitale

Stridor kongjenitale duket shpejt pas lindjes dhe rritjet në javët e para të jetës. Kjo tërheq vëmendjen për audible karakteristike në një distancë prej shëndoshë me zë të lartë që ndodh kur një nxitojnë të jet ajrit nëpër fyt ngushtuar. Zhurma mund të jetë fishkëllimë, apo fërshëllen thirrje, të shurdhër; kujtoj cooing pëllumba, macet purring, karin britmë ose clucking pulë. Gjatë gjumit, duke gjetur një dhomë të ngrohtë, zhurma intensiteti pjesa tjetër është reduktuar, ndërsa gjiri, duke qarë, kollitjes - përkundrazi, rritet.

Në shumicën e rasteve, stridor kongjenitale ndodh në gradë, kompensohen butë, duke lejuar fëmijën të rritet dhe të zhvillohet normalisht. Kur stridor kongjenitale kusht kompensohen fizik i fëmijës zakonisht nuk janë të prekur, akt i gjiri nuk është prishur, zëri i shpëtuar. Megjithatë, në disa raste, stridoroznym frymëmarrje mund të kombinohet me simptomat e disfagia dhe dysphonia.

Në rast të SARS-it, i shoqëruar nga ndryshime kataral e traktin e sipërm respirator, ka një sulm akut i stridor. Duket dyspnea, laryngospasm, cianozë e lëkurës, që përfshin gjoks hapësira ndër brinjëve, fossa i qafës dhe epigastrium gjatë frymëzim. Në stridor rënda kongjenitale mund të zhvillojë asfiksisë dhe dështimi akute të frymëmarrjes.

Prania e fëmijëve të lindur stridor mund të kontribuojë në zhvillimin e pezmatim i fytit, tracheitis, bronkit, pneumoni të rëndë, astma bronkiale.

Diagnoza e stridor kongjenitale

Për të përcaktuar shkaqet e lindura stridor kërkohet fëmijë inspektim pediatër, otolaryngologists, pulmonologists, neurologë, gastroenterologe. Në ekzaminim vlerësuar gjendjen e përgjithshme të fëmijës, CHD dhe norma e zemrës, ngjyra e lëkurës, duke mbështetur muskujt e përfshira në frymëmarrje, që përfshijnë shumë gjoks përputhje kur të marrë frymë, dhe kështu me radhë. D.

Të jetë i sigurt mikrolarynhoskopiya mbahet, nëse Radiografitë nevojshme kryhet fyt dhe indet e buta të qafës, me ultratinguj laring, CT dhe MRI, gjoks X-ray, bronchoscopy, bronchography. Kur simptomat e kombinuara të stridor lindura me sondazh disfagia është plotësuar me X-rrezeve të ezofagut, esophagogastroduodenoscopy, ultrazërit barkut. Kur dysphonia dhe humbje e zërit të përshtatshme për të neurosonography, EEG, CT scan e trurit. Kur goiter dyshuar kongjenitale duhet të këshillohet me një endokrinolog me një ultrazërit të gjëndrës tiroide, definicioni i TSH, T3, T4.

Diagnoza diferenciale e stridor kongjenitale duhet të kryhet me pezmatim i fytit, imët guri i vërtetë dhe të rreme, absces retropharyngeal, një organet laring huaj, trake dhe bronke, bronhoadenita tuberkulozi, lymphogranulomatosis.

Trajtimi i stridor kongjenitale

Në shumicën e rasteve, fenomen i kompensuar dhe kompensohet kufirit dhe stridor kongjenitale, reduktohet në 6 muaj të jetës dhe të zhduket krejtësisht për 2-3 vjet. Ne rekomandojmë otolaringolog rregullt vazhdim; trajtim të veçantë ndërsa zakonisht nuk kryhen.

Në disa raste, turistik larinhomalyatsiya me zbatimin e shkurtimeve të lazer në epiglotis, folds autopsi cherpalonadhortannyh ose heqjen e kërc. Sulmet akute e stridor lindura, të zhvilluara kundër SARS-it, kërkon hospitalizimin e menjëhershme. Në spital mund të administrohet hormonet, bronchodilators inhalacion. Me zhvillimin e traketomi kritike e shtetit apo intubacion është treguar me ventilim mekanik.

Në stridor kongjenitale, shkaktoi proceset opuholevymy kërkuar heqjen endoskopik e tumoreve beninje të laring. Kur stridor shkaktuar nga hypothyroidism kongjenitale, terapi zëvendësimi të hormoneve është kryer.

Parashikimi dhe parandalimin e komplikimeve të stridor kongjenitale

Si fëmija rritet, kërc i laring janë të vështirë, lumen i laring - më shumë për shkak të fenomenit të lindur stridor mund spontanisht regres për 2-3 vjet. Gjatë kësaj periudhe është e nevojshme për t'u kujdesur për parandalimin e ftohjet, të ushqyerit, kalitje ka ushtrimin e aktiviteteve, krijimin e ambientit të favorshëm psikologjik. Në prani të një shkaku organik të stridor lindura dhe comorbidity duhet të bëjë dhe heqja e tyre në kohë.

Kur lidh infeksion respirator, stridor kongjenitale dhe dekompensimi e dështimit të frymëmarrjes, motit mund të shkaktojë frikë.