Kontakt i thjeshtë dermatit


  • Simptomat pezmatim i lëkurës i thjeshtë kontakt
  • Diagnoza e dermatit thjeshtë kontaktit
  • Trajtimi i dermatit thjeshtë kontaktit

Së bashku me një thjeshtë kontakt dermatit kontakti dermatit ne grupin kontakt dermatit alergjik. Megjithatë, në praktikë dermatologjike ajo është më pak e zakonshme. Kontakt i thjeshtë pezmatim i lëkurës është një përgjigje të drejtpërdrejtë për ndikimin e stimulit dhe atje në kontaktin e parë me të. Kontakt dermatit alergjik variant shkak reaksion alergjik dhe lloji i vonuar zhvillon në hapa të shumëfishtë alergjen.

Simptomat pezmatim i lëkurës i thjeshtë kontakt

Dermatologji Klinike e dallon forma akute dhe kronike të dermatit thjeshtë kontaktit. Varësisht nga natyra e çështjes që prek lëkurën dhe karakteristikat individuale të pėrshkueshmėrisė epidermik mund të zhvillohet një nga tre opsionet e dermatit kontakti akute, të skuqur, bulloz ose nekrotike.


Pezmatim i lëkurës eritematoze manifeston skuqje dhe ënjtje e ngacmues kontaktyrovavsheho lëkurës. Hidhërim dhe kruhet butë. Lëkurë e mundur thatë dhe pamja e çara në të.

Variant bulloz kontakt i thjeshtë dermatit paraqitur madhësia flluskë napolnennymy lëngshme ndryshme transparent. Bubbles shfaqeshin në sfond hyperemic dhe ia plas të formuar erozionit. Dhimbje tipike, ndjenja e ngrohjes apo djegies.

Nekrotizues dermatit ndodh kur ekspozohen ndaj substancave kaustike dhe karakterizohet nga formimi i ulcerat, sipërfaqe e cila është e mbuluar me zgjeba. Dhimbje të forta. Pasi ka shërim ulcerat, plagët mbeten në lëkurë.

Kronike pezmatim i thjeshtë kontakt zhvillon kur efekte të shumta të stimujve të dobëta. Lëkura më së shpeshti preken. Sëmundja është i lidhur zakonisht me përdorimin e kimikateve të familjes apo profesion. Pezmatim kronik karakterizohet nga rritje model të lëkurës, hyperemia congestive, infiltrimit, lëkurë të thatë dhe hyperkeratosis. Në disa raste, atje proceset atrophic në lëkurë. Ndjenja subjektive e butë dhe një i sëmurë pak i shqetësuar.

Diagnoza e dermatit thjeshtë kontaktit

Diagnoza është e themeluar nga të thjeshtë dermatolog dermatit kontakti për manifestime tipike klinike dhe origjinës qartë traceable e simptomave me ekspozimin ndaj irritues të lëkurës. Kur dyshohet kontakt dermatit alergjik natyra duhet të konsultoheni me një allergist dhe lëkurë alergjike e mostrave. Shfaqja e shenjave të inflamacionit purulent sugjeron infeksionin dhe lezione hapësirë ​​është një tregues për shkarkim bakposeva nga antybiotykohramy detyrueshëm kuvendit.

Studim histologjik i një mostër të lëkurës të prekur zbulon brenda shtresat e sipërme të epidermë blisters përmbajnë vile neutrofile. Kronik kontakt të thjeshtë dhe të lëkurës ndodh acanthosis, hyperkeratosis, zgjerimin dhe shtrirjen e papillae lëkurës.

Trajtimi i dermatit thjeshtë kontaktit

Parimi themelor i trajtimit - përkufizimi dhe eliminuar shkaqet e dermatit thjeshtë kontaktit.

Pezmatim i lëkurës eritematoz që zakonisht nuk kërkon trajtim dhe është në mënyrë të pavarur duke eleminuar faktorin dëshirore. Për të reduktuar simptomat e inflamacionit përdorimin e mundshëm të krem ​​anti-inflamator apo pluhurat. Në mprehtë bulloz variant të prodhuar flluska të mëdha, pa hequr goma e tyre. Për të parandaluar infeksion dytësor rajonin smeared flluska permanganat kaliumi apo ngjyra anilinë. Ne trajtimin e dermatitit necrotic aplikuar pomade shërimit.

Në raste të rënda të akut dermatit kontakti të thjeshtë mund të përdorni vajra glucocorticoid lokal dhe sistemik qëllimin e dozave të ulëta të kortikosteroideve. Bashkimi me infeksion dytësor është një tregues për terapi me antibiotikë.

Në opsion kronike dermatit ne rekomandojmë përdorimin e ointments dhe krem ​​zbutës, me lezione duart - e përdorimit të doreza mbrojtëse.