Kleri


  • Shkaqet e pulpitis
  • Manifestimet klinike të pulpitis
  • Diagnoza kleri
  • Trajtimi i pulpitis

Kleri i quajtur inflamacion dentare tul, të shkaktuar nga microflora patogjene - kryesisht streptokokeve dhe Stafilokoket. Kryesor kleri klinik manifestim është një dhimbje e fortë. Pacientët vërejtur dhimbje në pjesën tjetër, kështu që i stimujve nën ndikimin e temperaturës rritet stimujt dhimbje. Një tipar karakteristik i pulpitis është dhimbje dhëmbi, e rënduar gjatë natës.

Shkaqet e pulpitis

Prishja e dhëmbëve patrajtuar ose dëmtimit të dhëmbëve mbyllur dobët është një portë për patogjene. Produktet e tyre metabolike dhe janë një shkak i madh i pulpitis. Shumica e pulpitis shkakton streptokokeve hemolitik dhe nehemoliticheskie, kështu dhimbje të streptokokut të fytit dhe disponueshmërinë nelechennoho karies mund të shkaktojë vështirësi në një tribunë. Stafilokoket, lactobacilli dhe bakteret e tjera rrallë shkaktojnë minber.


Procesi inflamator fillon me një sipërfaqe tashmë të infektuar, e vendosur pranë zgavrën, atëherë mikrobet dhe toksina të depërtojnë në pulpë rrënjë.

Një tjetër arsye pulpitis është lëndimet dhëmb, kryesisht timer e kurorave, chipped smalt dhëmbit dhe thyerje. Më pak kleri ndodhin nën ndikimin e temperaturës dhe faktorëve kimike gërryese.

Manifestimet klinike të pulpitis

Një simptomë e zakonshme për të gjitha llojet e dhimbjes pulpitis është e rëndë, sidomos kur temperatura dhe dhimbje dhëmbi i vazhdueshëm ose i ndërprerë gjatë natës.

Kleri akute fokale karakterizohet nga dhimbje paroksizmal, me një lokalizimit qartë dhe intervale të gjata yntermyssyy. Sulmet e dhimbjes në pulpitis fokale akute dhimbje kryesisht afatshkurtër vjen nga ndikimi i stimujve të temperaturës. Rritjet e prevalencës gjatë natës, e cila është një simptomë e zakonshme për të gjithë pulpitis. Ekzaminimi zbuloi një zgavër i kalbur zgavër të thellë e poshtme gjatë ndjerë dhimbshme. Pulpe Elektrovozbudimost është reduktuar në anën e cila është e lokalizuar në minber fokale.

Në sulmeve akute dhimbje përhapur pulpitis më të gjatë, intervale kulluar minor. Kleri Shperndare është i ndryshëm nga një dhimbje fokale intensive gjatë natës. Rritjet e prevalencës në pozicionin e shtrirë në shpinë, dhimbje mund të rrezatojë në fusha të ndryshme, në varësi të vendndodhjes së dhëmbit pacientit. Kur shihet me butësi të thellë karies zgavër rreth fund gjatë ndjerë. Përgjigje të stimujve termike në Shperndare akute pulpitis ashpër e dhimbshme, por në disa raste të ftohtë zvogëlon dhimbjen. Trokitje dhëmb prekur pulpitis kryesisht pa dhimbje. Tul Elektrovozbudimost reduktuar në të gjitha fushat, duke përfshirë edhe ato në fund të zgavrën. Për këto të dhëna elektrozbudlyvosti ndihmojë të konstatuar llojin e pulpitis akute.

Pulpitis kronik me simptoma më pak të theksuara dhe të fshirë foto klinike. Po kronike fibroze sulmet dhimbje pulpitis e mitur të ndryshme stimujve dhe jetëshkurtër. Gjatë vëzhgimit, pacienti zbuloi se dhëmbi i sëmurë para, dhe simptomat dhimbje në përputhje me pulpitis akute. Në pulpitis kronike dhimbje spontane janë të rralla, kryesisht për shkak të një shkelje të rrjedhjes së lëngjeve. Përgjigje të zamedlenna të ftohtë, ndonjëherë ka dhimbje kur një ndryshim i papritur në temperaturën e ambientit.

Probing pjesën e poshtme të zgavrën konfirmon komunikimin ndërmjet zgavrën dhe zgavrën e dhëmbit. Elektrovozbudimost dhëmb me pulpitis kronike fibroze reduktuar, dhe X-ray foto konfirmon hedh lëng i indeve të eshtrave në kulmin rrënjë.

Pulpitis kronik gangrenizuar manifestuar klinikisht nga dhimbje në dhëmb, ndërsa duke marrë ushqim të nxehtë ose temperaturë tjetër kur të ekspozuar ndaj stimujve. Pacientët me pulpitis gangrenizuar ankohen dhimbje të rrallë spontan dhe frymën e pakëndshme kalbur. Në historinë ka ankesa për dhimbje radiating rënda sulmeve karakter përgjatë nervore trigeminal. Në ekzaminimin e dhëmbit me pulpitis kronike gangrenizuar duket se zgavër i kalbur gjerësisht komunikon me zgavrën e dhëmbit. Probing zgavër me dhimbje në të gjithë thellësinë e një masë e butë kurorë dhe rrënjë. Thellësia e plagë përcaktohet nga shkalla e prevalencës minber dhe lezione të thella me pulpitis gangrenizuar, në shkallë më të ulët tul elektrozbudlyvosti. Në gjysmën e rasteve, pulpitis gangrenizuar në imazhet radiografike të përcaktuara nga ndryshimet destruktive okoloverhushechnyh ind shkatërrim ashpërsia varet nga minber thellësi.

Në pulpitis kronike hypertrophic ndjenjat subjektive janë kryesisht mungon. Pacientët ankohen për gjakderdhje indeve tul rritur dhe dhimbje të vogla gjatë të hahet. Në historinë ka ankesa për dhimbje akute paroksizmal që është karakteristikë e pulpitis fokale apo shpërndarë. Në shqyrtimin e dhëmbit prekur pulpitis hypertrophic tregon qartë se kurorë dhëmbi i shkatërruar dhe shpërthen zgavër me ndryshimet Hypertrophic tul. Cekët kumbues pothuajse painlessly, me një të thellë probing rritet dhimbje. Plas Periapical në X-ray imazhin e pandryshuar.

Gjatë acarimin e pulpitis kronike ndodhin dhimbje spontane paroksizmal. Shpesh pacientët rikthim gjatë ankuar gjatë për dhimbje të forta nga stimuj të ndryshëm të jashtëm. Dhimbje radiating përgjatë nervore trigeminal, dhimbje në pjesën tjetër zakonisht dhemb karakter, i cili në dhëmb-antagonist nakusyvanii rritet. Në historinë e pranishme manifestimeve pacientit të pulpitis akute dhe kronike. Në ekzaminim bëhet e qartë se zgavër i kalbur dhëmb dhe zgavër deri një e tërë, gropë është e hapur dhe tul probing ashpër dhimbshme. Në kronike tul akut pulpitis elektrovozbudimost është reduktuar, dhe X-ray çara zgjerimin periodontale qartë të dukshme. Kockave hollim në zonën periapikalnoy është manifestim karakteristikë e pulpitis korrente kronike.

Kleri patrajtuar mund të çojë në nekroza e pulpës, përhapja e inflamacionit të okoloverhushechnyh indeve dhe zhvillimin e periodontitis.

Diagnoza kleri

Kleri diagnostikuar në bazë të ankesave subjektive dhe pamje instrumentale te dentisti. Gjatë ekzaminimit instrumental zbuloi zgavrën me dentin zbutur, reagimin e dhimbshme e dhëmbit të prekur ndaj ndryshimeve të temperaturës. Trokitje me pulpitis është pothuajse gjithmonë pa dhimbje. Dhimbje të mprehtë ndodh në pikën ku zgavër më i kalbur në kontakt me tul. Këto elektrozbudlyvosti (electroodontodiagnosis) dhe studimore radiografike ndihmon për të sqaruar natyrën dhe thellësinë e minber.

Trajtimi i pulpitis

Qëllimi i trajtimit të pulpitis - rivendosur dhëmbin, si metodë kryesore e trajtimit është konservator apo biologjike. Ajo është përdorur kur është inflamacion me pulpitis pulpitis kthyeshëm apo per hapjen traumatike aksidentale e zgavrën e dhëmbit. Teknologji pulpitis trajtim është i njëjtë si në trajtimin e sëmundjes karies, por trajtim të drogës dhe dhëmb dezinfektim zgavër duke i kushtuar më shumë vëmendje. Për trajtim duke përdorur antibiotikë, antiseptics dhe enzimat proteolitike.

Faza kryesor i trajtimit është imponuar kleri terapeutik anti-inflamator dhe rigjeneruese paste në fund të zgavrën, zgavër mbyllur për 5-6 ditë dhe pastaj mbyllur pa ankesa. Pas trajtimit rekomandohet që të paguajnë më shumë vëmendje për gojë dhe menjëherë të trajtuar prishjen e dhëmbëve.