Tumoret e gjëndrra e hipofizës


 • Shkaqet e tumoreve hipofizë
 • Klasifikimi i tumoreve hipofizë
 • Simptomet e tumoreve hipofizë
 • Diagnoza e tumoreve hipofizë
 • Trajtimi i tumoreve hipofizë
 • Prognoza për tumoret e gjëndrra e hipofizës

Tumoret hipofizës - grup dashamirës, ​​të paktën - tumoreve malinje të lob të tejshkuar (adenohypophysis) dhe posterior lob (neyrohypofiza) kanceri.

Tumoret e gjëndrra e hipofizës, statistikat, përbëjnë rreth 15% të tumoret intracranial lokalizimin. Ata janë po aq shpesh diagnostikuar në njerëz të të dy gjinive, të moshës zakonisht 30-40 vjet.

Gjëndrra e hipofizës është një endokrine kryerjen e rregullator, funksioni koordinues për disa gjëndrave të tjera endokrine. Hipofizës fossa është vendosur në turcica Sella e kockave formë pyke e kafkës, anatomikisht dhe funksionalisht e lidhur me trurin - hipotalamusin. Në të gjëndrës hipofizës hipotalamusi është një sistem i përbashkët neuroendocrine që ofron një homeostasis konstante të trupit.


Në hipofizës sekreton dy pjesë: e para - adenohypophysis dhe prapa - neurohypophysis. Hormonet e lob të tejshkuar, prodhimin adenohypophysis janë: prolaktin, i cili stimulon sekretimin e qumështit; STH ndikuar rritjen e trupit nëpërmjet rregullimin e metabolizmit proteine; tiroide-stimuluese hormone që stimulon metabolizmin në gjëndrës tiroide; ACTH rregullimin e funksionit të veshkave; hormonet gonadotrophic që ndikojnë në zhvillimin dhe funksionin e gonads. Në neurohypophysis formuar Oxytocin stimuluese tkurrshmërisë së mitrës, dhe hormon antidiuretic që rregullon procesin e reabsorption e ujit në tubthat renale.

Përhapja jonormal i qelizave të kancerit të çon në formimin tumor mëparshëm ose hipofizë pasmë dhe balancimin hormonal. Ndonjëherë në hipofizë mbin meningioma - një tumor të meninges; më pak e prekur metastatic hekur shqyrtimit keqdashje i vendeve të tjera.

Shkaqet e tumoreve hipofizë

Shkaqet besuarit e tumoreve hipofizë nuk është kuptuar plotësisht, edhe pse ajo është e njohur se disa lloje të tumoreve mund të shkaktohet gjenetikisht.

Ndër faktorë predispozues për zhvillimin e tumoreve hipofizë përfshijnë neuroinfections, sinusit kronik, dëmtime në kokë, ndryshimet hormonale (duke përfshirë si rezultat i përdorimit të zgjatur të hormoneve), efekte negative në të fetusit gjatë shtatzënisë.

Klasifikimi i tumoreve hipofizë

Tumoret hipofizës janë të klasifikuara në bazë të madhësisë së tyre, e lokacionit anatomike, funksionet endokrine, karakteristika errësirë ​​mikroskopike dhe t. E.

Varësisht nga madhësia e tumoreve sekretojnë microadenoma (më pak se 10 mm në diametër maksimal) dhe macroadenomas (me diametër më të madh të 10 mm) hipofizë.

Për lokalizimin e hekurit të dalluar adenohypophysis tumorit dhe neyrohypofiza. Tumoret e topografisë hipofizës mbi shalë turke dhe strukturat përreth janë endosellyarnymi (përtej shalë turke) dhe intrasellyarno (e vendosur brenda shalë turke).

Duke pasur parasysh strukturën histologjike e tumoreve hipofizë janë të ndarë në tumoret malinje dhe beninje (adenomas). Adenomas thyer gjëndrave hipofizës përparme ind (adenohypophysis).

Për veprimtarinë funksionale të tumoreve hipofizë janë të ndarë në hormonally inaktive ("memec" insidentalomy) dhe adenoma hormonally aktiv (prodhon një hormon të veçantë), të cilat janë gjetur në 75% të rasteve.

Në mesin e tumoreve hormonally aktive hipofizë lirojë:

Adenoma Somatotropinprodutsiruyuschie:

 • adenoma somatotropic
 • somatotropinoma - tumor hipofizë që sintetizon somatropin - hormon të rritjes;

Adenoma Prolaktynsekretuyuchyh:

 • prolaktinovaya adenoma
 • prolactinoma - një tumor hipofizë që sintetizon Hormoni hormon;

Adrenokortykotropynprodutsyruyuschye adenoma:

 • kortykotropnoho adenoma
 • kortikotropinoma - tumor hipofizë, secreting ACTH, e cila stimulon lëvore veshkave;

Adenoma Tirotropinprodutsiruyuschie:

 • tirotropnoho adenoma
 • tirotropinoma - tumor hipofizë, secreting tirotropnoho hormon stimulon funksionin tiroide;

Folltropinprodutsiruyuschie ose lyutropinprodutsiruyuschie adenoma (gonadotrophic). Këto tumore fshehtë gonadotropins hipofizë, të cilat stimulojnë funksionin e gonads.

Hormonally tumoret joaktiv hipofizë dhe prolactinomas ndodhin më shpesh (në 35% të rasteve, përkatësisht) somatotropinprodutsiruyuschie dhe adenomas ACTH-prodhimin - v10-15% e të gjitha tumoreve hipofizë, tumoret e tjera rrallë formuar.

Veçantitë e mikroskopi dalluar hromofobnye tumoreve hipofizë (hormonally adenomas joaktive), acidophilus (prolactinoma, tirotropinoma, somatotropinoma) dhe basophilic (honadotropinoma, Kortikotropinoma).

Zhvillimi i tumoreve hormonally aktive hipofizë që prodhojnë një ose më shumë hormone mund të çojë në zhvillimin e hypothyroidism qendrore, sindromi Cushing, acromegaly ose gigantism dhe t. E. Dëmtimi kletkok me adenomas hormon i rritjes mund të shkaktojë një kusht hipopituarizma (hipofizës pamjaftueshmërinë).

Në 20% të pacientëve kanë tumoret asymptomatic hipofizë që janë zbuluar vetëm në autopsi. Manifestimet klinike të tumoreve hipofizë varet nga hipersekrecioni e një hormon, norma e rritjes dhe madhësia e adenomas.

Simptomet e tumoreve hipofizë

Si hipofizë tumoret zhvilluar simptomat e endokrine dhe sistemet nervor.

Somatotropinprodutsiruyuschie Rritja hipofizës adenoma të acromegaly në të rriturit ose gigantism nëse ata zhvillojnë në fëmijët.

Prolaktynsekretuyuchyh adenoma e karakterizuar nga një rritje e ngadaltë, manifestohet amenorrhea, gynecomastia dhe galactorrhea. Nëse këto Tumoret hipofizës të prodhojë Hormoni i dëmtuar, shenjat klinike mund të mungojnë.

Adenomas ACTH-prodhimin e stimulojnë sekretimin e hormoneve të veshkave dhe të çojë në zhvillimin e hypercorticism (sëmundjes Cushing). Në mënyrë tipike, këto adenomas rriten ngadalë.

Tirotropinprodutsiruyuschie adenoma shpesh shoqërojnë për hypothyroidism (tiroide dështimit funksional). Ata mund të shkaktojë tirotoksikozë vazhdueshme, jashtëzakonisht rezistente në trajtim mjekësor dhe kirurgjikale.

Gonadotropik adenoma, sintetizuar hormonet seksuale në meshkuj të çojë në zhvillimin e gynecomastia dhe dobësisë në gratë - ciklit menstrual dhe gjakderdhje mitrës.

Zgjerimin e tumoreve hipofizë çon në manifestimin e sistemit nervor. Që hipofizë anatomically ngjitur me kalimin e nervave optike (chiasma), pastaj me rritjen e madhësisë adenoma deri në 2 cm në diametër të zhvillojnë dëmtime pamore, shtrëngim të fushave vizuale, optike nervore ënjtje mollët dhe atrofi të saj, duke çuar në një rënie deri në verbëri.

Adenomas mëdha hipofizë duke shkaktuar ngjeshja e nervave kraniale, të shoqëruara me simptoma të sistemit nervor: dhimbje koke; vizion të dyfishtë, ptosis, nystagmus, kufizimi i lëvizjes së shikimet; konfiskimet; të ftohtë të vazhdueshme; çmenduri dhe personalitetit ndryshime; rritur presionin intracranial; hemorragji në zhvillimin e hipofizës e dështimit akute kardiovaskulare. Në procesin e përfshirjes në hypothalamus mund të përjetojnë episode të ndërgjegjes dëmtuar.

Tumoret malinje te gjëndrra e hipofizës janë tepër të rralla.

Diagnoza e tumoreve hipofizë

Studimet e nevojshme për tumor dyshuar hipofizës është hormon dhe i plotë oftalmologjike adenoma provim Neuroimaging.

Hulumtime dhe urina në hormonit të gjakut Set llojin e hipofizës tumorit dhe shkallën e aktivitetit.

Ekzaminim oftalmologjike përfshin një vlerësim të ashpërsisë dhe fushat e mendimit që i japin prova për përfshirje në procesin e nervit optik.

Imazhe lejon për tumore hipofizë dhe kafkë zonën radiografi shalë turke, MRI dhe CT e trurit.

Gjetjet radiologjike mund të përcaktohet duke rritur madhësinë e turcica Sella dhe erozionin e poshtme të saj, si dhe një rritje të nofullës më të ulët dhe të sinuseve, trashje e kockat e kafkës, dhe zgjerimin e hapësirave ndërdhëmbësh.

Duke përdorur MRI të trurit mund të shihet diametër hipofizës tumor më pak se 5 mm. Tomography llogaritur konfirmuar praninë e adenoma dhe madhësinë e saj e saktë.

Në angiografi macroadenomas cerebrale tregon kalimin e arteries karotide dhe na lejon të dallojnë tumorin hipofizës me aneurizëm intracranial.

Në analizën e lëngut cerebrospinal mund të përcaktohet nga nivele të larta të proteinave.

Trajtimi i tumoreve hipofizë

Deri më sot, trajtimi i hipofizës tumoreve Endokrinologji përdor kirurgjikale, rrezatimi dhe metodat mjekësore. Për çdo lloj të hipofizës tumor, nuk është specifik, opsioni më i mirë trajtim që është zgjedhur endokrinolog dhe një neurokirurgu.

I konsideruar heqja më efektive kirurgjik i tumoreve hipofizë. Varësisht nga madhësia dhe vendndodhja e adenomas është bërë ose heqjen ballore nëpërmjet pajisjes optik apo pykë heqje nëpërmjet kockave të kafkës. Largimi kirurgjik i tumoreve të hipofizës plotësohet nga radioterapi.

Hormonally microadenoma joaktiv trajtohen me terapi rrezatimi. Radioterapia treguan praninë e contraindications për trajtim kirurgjik, dhe pacientët e moshuar.

Postoperatively mbajtur terapi hormonale zëvendësuese (kortizon, tiroide dhe hormonet e seksit), nëse është e nevojshme - korrigjimin e metabolizmit electrolyte dhe insulinës.

Me drogë përdorni agonist dopamine (cabergoline, Bromocriptine), duke shkaktuar Hormoni wrinkling dhe ACTH-secreting tumoreve hipofizë, dhe tsiprogeptadin, uljen e nivelit të kortikosteroideve në pacientët me sindromin Cushing.

Një metodë alternative e trajtimin e tumoreve hipofizë janë indeve kancer seksione të ngrira duke përdorur një hetim futur përmes kockave në formë pyke.

Prognoza për tumoret e gjëndrra e hipofizës

Prognozë më tej e tumoreve të adenomas hipofizë përcaktuar kryesisht nga madhësia, me mundësinë e largimit radikal dhe aktivitetit hormonal.

Në pacientët me prolactinoma dhe somatotropinoma restaurimin e plotë të funksionit hormonal vërejtur në një të katërtën e rasteve, adenomas adrenokortykotropynprodutsyruyuschyh - në 70-80% të rasteve.

Hipofizës macroadenomas më të mëdha se 2 cm nuk mund të hiqen plotësisht për shkak të përsëritjes të mundshme brenda periudhës 5-vjeçare pas operacionit.