Tumoret e uretër


  • Shkaqet e tumoreve ureteral
  • Simptomet e tumoreve ureteral
  • Diagnoza e tumoreve ureteral
  • Trajtimi i tumoreve ureteral
  • Parashikimi dhe parandalimin e tumoreve ureteral

Në Urology tumoret primare të uretër eshte rreth 1% të gjitha lezioneve malinje te traktit urinar sipërme. Shumica e tumoreve ureteral kanë karakter dytësor dhe është kanceri implantatsionnymy metastatic e pelvisit veshkave. Deri në 80% të tumoreve ureters janë në pacientët e moshës 40-70 vjet. 

Në mesin e tumoreve fillore të fshehtë indeve dhe ureteral lidhës tumoret e origjinës epiteliale. Tumoret e indeve lidhës janë të rralla dhe mund të paraqitet fibromë, leiomyoma, neurofibromas, anhyofybroma, lipoma, rabdomiomasarkomamy. Shumica e tumoreve të uretër është epiteli urotelialnoho dhe lyth histologjikisht më të përgjegjshëm, qeliza (papilare) adenokarcinoma squamous apo kalimtare. Në prani të diverticula në gjasat e tumoreve ureteral rritur ndjeshëm.

Tumoret e uretër mund të jenë të natyrës noninvasive ose pushtuese të rritjes, një-ose dy kalime vende. Tumoret primare të uretër formuar kryesisht në më të ulët (68%) ose të mesëm (20,3%) të uretër; 9.4% e të tretës së prekur sipërme, dhe në 2,3% të rasteve - e tërë uretër. Në rajonin prilohanochnuyu dhe uretër sipërme të shpërndara zakonisht tumoret primare legen. Prania e tumoreve ureteral nga 30-50% rrit rrezikun e kancerit të fshikëzës.


Shkaqet e tumoreve ureteral

Ureteral urothelium është shumë e ndjeshme ndaj carcinogens kimike të ndryshme të përfshira në urinë. Sot, faktorët e identifikuar saktësisht të veçanta që kontribuojnë në zhvillimin e tumoreve urotelialnyh uretër.

Këto përfshijnë rolin e duhanit kryesor rrit rrezikun e tumor kanzeroz qelizë kalimtare të traktit urinar 3 herë. Sipas statistikave, 70% e meshkujve dhe 40% e grave vuajnë nga kanceri i veshkave dhe uretër - duhanpirësit.

Në mënyrë të konsiderueshme rrit gjasat e zhvillimit të kancerit urotelialnoho përdorimit të zgjatur të analgesics, inducing kapillyaroskleroz dhe nefropati lidhur me një incidencë të lartë të tumoreve ureters. Ndikimet negative në ureteral urothelium sigurojnë agjentët cytotoksike T., duke përfshirë cyclophosphamide dhe metabolitëve akroleinës. Incidenca e tumoreve të uretër 2-fish rritur në pacientët hypertensive, veçanërisht ata që marrin trajtim me diuretike.

Është vërejtur se rreziku i tumoreve malinje të uretër, rrit punëtorët në rafineri të naftës, dhe personat e angazhuar në prodhimin e plastikës dhe plastike.

Një shkallë të caktuar të rrezikut në zhvillimin e kancerit është një infeksion kronik i rrugëve urinare trakt (pyelonephritis), dëmtime dhe gurë ureteral. Ka dëshmi të një natyre trashëgimore të tumoreve të uretër, traktit urinar lidhje karcinomës me sindromi Lynch II, të karakterizuar nga zhvillimi i kancerit të zorrës së trashë dhe kancerin e mitrës, vezoreve dhe pankreasit.

Simptomet e tumoreve ureteral

Simptomat tipike e tumoreve ureteral janë hematuria, dhimbje prapa dhe dysuria.

Hematuria në tumoret ureteral pranishëm në 70-95% të rasteve, me hematuria bruto është gjetur në 65-70% të pacientëve dhe është arsyeja për të kërkuar një urolog. Dhimbja zhvillohet në 25-50% të rasteve dhe është shkaktuar legen mbyllje, segment uretër ose ureteral tumor.

Më vonë u bashkua me çrregullime dizuricheskie (5-10% e pacientëve) dhe simptoma të përgjithshme (5,10%) - subfebrile, humbje e oreksit, humbje peshe. Në fazat e avancuara nga rritja e presionit hidrostatik zhvillon në hydronephrosis veshkave, ureteral tumor mund të Preket fëmija në bark, si krijimin e vëllimit.

Dashamirës ureteral kohë të gjatë mund të zhvillohet pa simptoma të rëndësishme klinike.

Diagnoza e tumoreve ureteral

Hetimet komplekse për tumor të dyshuar ureteral përfshijnë ekzaminimin fizik, analiza citologjike e urinës, Ultrasonografi veshkave, urography nxjerrës, ureteropielohrafiya reaksionar, arteriography veshkave, cystoscopy, ureteroskopiyu, veshkat CT.

Kur urina Citologjia merret duke catheterization uretër mund të zbulohen qeliza atipike.

X-ray diagnostifikimi (urography nxjerrës dhe ureterohrafiya reaksionar) tregojnë një defekt kontrasti mbushje në vendin e tumoreve ureteral, zgjerim të uretër dhe legen, hidroureteronefroz. Catheterization ureteral në përgatitje për ureteropielohrafiya reaksionar shoqëruar nga një simptomë karakteristikë Shevassyu - hematuria gjatë kalimit të kateterit përmes pengesës dhe ndalimin e gjakderdhjes pas kapërcimit zonën e tumorit. Për ureterohramm shenjat retrograde karakteristike të rrjedh kontrast në të dyja anët e defektit si një "gjuhë gjarpër".

Në rast të një rënie të mprehtë në funksionin e veshkave, ureteral catheterization është paaftësia për të kryer birë antehradnoy piyeloureterohrafiya.

Ekzaminimi endoscopic Urological (cystoscopy, ureteroskopiya) mund të visually shqyrtojë biopsi indeve uretër tumor për studimet morfologjike. Gjatë prolabiruyuschaya cystoscopy përcaktohet nga goja e tumorit uretër, gjakderdhje nga uretër.

Ultratingull i veshkave është kryer për të identifikuar infiltrimin tumor i parenchyma renale, diferencuar e tumoreve nga të veshkave gurë renthenonehativnymy dhe ureters. CT e veshkave dhe traktit urinar na lejon për të vlerësuar dominimin e tumorit përtej organeve të veshkave, nyjeve limfatike përfshirjes dhe fqinje.

Nëse është e nevojshme, zbulimin e metastases largët mund të kenë nevojë për të kryer radiografi gjoks, scintigraphy dhe ultratinguj të mëlçisë, lymphography, scintigraphy kockave.

Trajtimi i tumoreve ureteral

Trajtimi i tumoreve ureteral kryesisht operativ. Në kancerit të uretër përveç kirurgjikale ndërhyrjes kryer radio dhe kimioterapia, por qelizat e tumorit janë të pandjeshëm ndaj tyre. Kur zgjedh një strategji të trajtimit të udhëhequr nga lloji i uretër tumor lokalizimin e tumorit, si veshka e kundërt etj ..

Histologjikisht tumor beninj ureteral hiqet nga transureteralnoy endoscopic heqje (elektrorezektsiya, electrocautery, koagulimit lazer).

Në sipërfaqe, neynvazyvno tumoret në rritje të tretën skajor të uretër mund të kryejë një operim segmental të uretër me formimin ureterotsistoanastomoza.

By default, kur një formë e lokalizuar e tumor kanzeroz qelizë kalimtare të uretër dhe të legenit të kryera me pjesshëm fshikëz heqje nefroureterektomiya, diktuar një rrezik të lartë për përhapjen e mëtejshme të tumorit në uretër. Kjo heqje fshikëz mund të kryhet transurethral dhe nefroureterektomiya - me qasje laparaskopike.

Trajtim postoperative e tumoreve ureteral mund të plotësohet me terapi ndihmës, kimioterapia sistemike, radioterapi, i ditës (vnutrimochetochnikovoy) immunotherapy dhe kimioterapia.

Parashikimi dhe parandalimin e tumoreve ureteral

Ureteral dashamirës domosdoshmërisht duhet të hiqet sepse ato mund të jenë të ekspozuar ndaj keqdashje. Pas largimit të motit të favorshme për jetën.

Jo-invazive tumor qelizë kalimtare e yzlechymoho uretër në 80% të rasteve; invazive tumor në rritje - vetëm 10-15%. Tumoret malinje përsëritet pas largimit në 12-18% të pacientëve. Në kurs prognozë të keqe metastatic ose korrente.

Pas largimit të tumoreve ureteral duhet urolog ose konstatimit nephrologist, endoskopike periodik, radiologjike dhe kontrollin citologjik.

Shmangni tumoreve ureteral mund, eliminimin e duhanit, përdorimi i drogës nephrotoxic, kufizuar bashkëveprimin me faktorë të dëmshme kimike, kryerjen trajtimin në kohë të infeksionet e traktit urinar.