Gjuha kancer


  • Shkaqet e gjuhës Cancer
  • Gjuhë të kancerit Klasifikimi
  • Kanceri Simptomet Gjuha
  • Gjuhë Cancer Diagnoza
  • Trajtimi i kancerit të gjuhës
  • Gjuhë të parandalimit kancer
  • Gjuhë të kancerit Moti

Me frekuencën e tumoreve të kancerit me gojë e gjuhës është në vendin e dytë. Ajo përbën 50-60% të tumoreve malinje të kësaj lokalizimin. Incidenca më e madhe e kancerit të gjuhës shihet në njerëz mbi 40 vjet, mosha mesatare e pacientëve - 60 vjet. Në mesin e atyre më të rinj se 30 vjet kjo ndodh në raste të rralla. Burrat diagnostikuar me kancer të gjuhës në rreth 5-6 herë më shpesh sesa femrat.

Gjuha kanceri gjenden në të gjithë botën, por ai mori më e zakonshme në Azi dhe Indi. Kjo i atribuohet këtyre vendeve miratuar përtypet betel dhe NASA - tonik përzierje të lë betel, hirit, duhani, vajra bimore dhe erëza që kanë efekte kancerogjene.

Shkaqet e gjuhës Cancer


Ndër faktorët që shkaktojnë kancerin gjuhën zhvillimit, stomatologji moderne dhe onkologjisë së pari heq carcinogens të formuara gjatë djegies së duhanit. Alkooli potentiates efektin e carcinogens tymi duhanit dhe 2-fish rritur gjasat e zhvillimit të kancerit në duhanpirësve gjuhë. Së bashku me pirjen e duhanit dhe alkoolit efekt të shkaktojë mbi mukoze ndjekur nga pamja e kancerit mund të japin gjuhën dhe rreziqet profesionale, metalet e rënda, produktet asbest nefteperehonky, perchlorethylene.

Vendi i dytë në mesin e faktorëve që kontribuojnë në gjuhë të kancerit traumave kronike mekanike merr mucous saj. Kjo mund të jetë për shkak të protezat dobët përshtatshëm, prania e buzë të dhëmbëve akute e dhëmbëve pas trajtim thyerje ose vulave të varfër, gjuhë thumbues të rregullta në të njëjtin vend.

Studimet e fundit kanë gjetur një gjuhë të zhvillimit të kancerit lidhje me infeksion kronik viral të vazhdueshme, të përcaktuara si virusi lyth njeriut (HPV), HIV ose herpes simplex virus. Onkohennoe nga këto viruse shoqërohet me aftësinë tyre për të bllokuar efektin e gjeneve shtypës e rritjes se tumorit. Një mekanizëm i ngjashëm i fjalimit të kancerit mund të ndodhë në pacientët që marrin drogë afatgjata immunosuppressive.

Ekspozimit të zgjatur të faktorëve të mësipërm të shkaktojnë shkakton dëme në strukturën e ADN-së qelizave epiteliale gjuhëve me zhvillimin e dysplasia ose hyperplasia mukozën e tij. Me kalimin e kohës, me ekspozimin e vazhdueshëm ndaj faktorëve kancerogjene, këto ndryshime janë shndërruar në kancer. Në lidhje me gjuhët e kancerit parakanceroze përfshijnë: ulçerë kronik (erozioni) e gjuhës, leukoplakia, pappilomy, hiperkeraticheskie dhe formën ulçerë-erozive e lupus sistemik lupus dhe liken planus, sëmundje Bowen. Për më tepër, gjuha më dashamirës përmes lëndimeve të vazhdueshme në gojë mund të jetë subjekt i transformimit malinj të gjuhës së zhvillimit të kancerit.

Gjuhë të kancerit Klasifikimi

Në varësi të vendndodhjen e gjuhëve të kancerit të dalluar kancerit gjuhën e trupit (70%), kancerin e gjuhës (20%) dhe kancerit të sipërfaqes më të ulët të gjuhës (10%). Cancer gjuha e trupit më shpesh të vendosura në mes të sipërfaqes së saj anësore.

Për karakterizimin makroskopike dallojë format klinike e mëposhtme të kancerit të gjuhës: exophytic (papilare ose ulçerë) dhe endophytic (infiltrative, infiltrative-ulçerë).

Për strukturën mikroskopike prej 95% të gjuhëve të kancerit përkasin tumor qelizë squamous. Format e mbetura histologjik (Adenocarcinoma, limfoepiteliomy basal etj) janë tepër të rralla.

Kanceri Simptomet Gjuha

Në rrjedhën klinik të gjuhëve të kancerit tre faza: fillore, e zhvilluar dhe nisur.

Faza fillestare e kancerit karakterizohet malosimptomno kurs të gjuhës dhe shpesh shkon pa u vënë re nga pacienti. Ajo mund të manifestuar veten në formimin e outgrowths papilare gjuhë; spote të bardha, të bëra shpesh nga veshja në të folur; skuqje lokal ose vula, janë të vendosura në anën e gjuhës. Rritja e mundur në nyjet limfatike submandibular. Në disa raste, gjuha dhimbje kanceri është festuar në fazat e hershme të sëmundjes. Por ai nuk ka lokalizimin qartë dhe për këtë arsye shpesh konsiderohet si një manifestim i glossalgia traumatik, glossitis, kariesit, pulpitis, periodontitis, grykët kronike dhe sëmundjeve të tjera.

Fazë e avancuar e fjalës kancerit shoqërohet me simptoma të ndryshme. Shpesh ka dhimbje me intensitet të ndryshëm, karakterit lokal ose difuze, nganjëherë radiating në zona të tjera të gojës, tempull, veshit. Irrituese të produkteve të gojës tumor nekrozë shkaqet rrit jargëzim. Si rezultat i rënies së tumorit dhe infeksionit në pacientët me gojë shënuar keqe erë stinky. Në këtë fazë të kancerit mund të përjetojnë vështirësi gjuhësore në gllabërim pështymë, mpirje e gjuhës, dhimbje kur gëlltitjes ose dhimbje të fytit natyra i përhershëm, vështirësi në shqiptimin e tingujve të përsëritura gjakderdhje nga fusha e gjuhës, nuk lidhet me dëmtimin e tij.

Papilare formë Gjuhë të kancerit të duket si dendur rritet mbi sipërfaqen totale të outgrowths mukozës veshura apo papilare blyashkopodibnoyi. Formë peptike ndodh në rreth gjysmën e kancerit gjuhës. Ajo karakterizohet nga ulcers rrethuar sipërfaqësore gjuhën bosht që është në rritje në madhësi. Në fillim të gjuhëve të ndryshme Ulçera tij kanceroze bezboleznennostyu. Me rritjen e saj shfaqet dhimbje dhe gjakderdhje në dukje. Ulcerat Infeksioni dhe aderimi inflamacion mund të maskojë kancerin e gjuhës dhe të komplikojë diagnozën e saj. Format Infiltrative e kancerit të ndryshme rritjen e tumorit gjuhë në trashësi të gjuhës dhe vulën e saj të dukshme. Ajo mund të jetë natyra e perhapur. Shpërndarë gjithë compaction gjuhë çon në përçarje të gjuhës mobilitetit. Kur formë infiltrative e kancerit dhe gjuhës ulcerative bashku me infiltrimit ndodhin plagë e çarë-si të thella.

Fazat e avancuara të kancerit të karakterizuar nga një kurs të gjuhës me të shpejtë rritjen agresive të tumorit invazive, të shoqëruar nga rënia e përreth indeve dhe metastazë në nyjet limfatike regjionale (submandibular, mjekër, zverku qafë). Metastases largët gjuhë Cancer më shpesh ndodhin në mushkëri, tru, eshtra dhe mëlçisë.

Gjuhë Cancer Diagnoza

Kancer pothuajse asimptomatike në fazat e hershme të gjuhës e bën të diagnoza në kohë është shumë e vështirë për të dentisti. Mukozale fillestar ndryshon Gjuhë, i zbuluar gjatë kontrollit rutinë ose trajtimin e prishjen e dhëmbëve, shpesh shihet si rezultat i lëndimit dalluar dhe nuk shkaktojnë dyshime kundër kancerit. Për këtë arsye, shumica e rasteve të kancerit të diagnostikuar gjuhën vetëm në fazën e zhvilluar apo të avancuar.

Në rrjedhën e kryerjes së inspektimit diagnostike dhe prekje të arsimit. Nëse dyshoni se një pacient të kancerit gjuha dërguar për konsultim me oncologist. Diagnozë të saktë është themeluar në bazë të egra Citologjia nga sipërfaqen e ulcerat kanceroze dhe studim histologjik të mostrave të indeve të marra nga biopsi atë. Për të përcaktuar thellësinë e pushtimit tumorit dhe prevalenca e sjelljes ultrazërit për tumor të dyshuar në strukturën e eshtrave duke përdorur X-rrezeve, dhe CT orthopantomograph kafkë të fytyrës.

Metastazë e kancerit të diagnostikuar gjuhën për biopsi të një nyje limfatike. Zbulimi i metastazë e largët është kryer duke përdorur CT dhe MRI të trurit, radiografi të mushkërive, scintigraphy skelet, ultratinguj të mëlçisë.

Diagnoza diferenciale e kancerit të gjuhës është Tumoret beninje të gjuhës, ulçerë tuberkuloz, shankri e sifilisit primar, leukoplakia, etj

Trajtimi i kancerit të gjuhës

Në mënyrë tipike, gjuha e përdorur kundër terapisë së kombinuar të kancerit, duke përfshirë edhe kombinime të ndryshme të metodave të mëposhtme: kirurgji, rrezatimi, kimioterapia.

Terapi Rrezatimi është kryer para dhe pas operacionit për kancerin e gjuhës. Kjo mund të bëhet nga distanca ose me rrezatim intersticiale (Brachytherapy). Ekspozuar ndaj rrezatuar pjesën kryesore të fokusit dhe metastazë. Madhësia e madhe e tumorit dhe rritjen e saj infiltrative është një tregues për chemoradiotherapy kombinuar. Radioterapi paliativ dhe kimioterapia (bleomicin, metatreksat, vinblastine) i kryer në pacientët me gjuhën e largët metastases.

Trajtimi kirurgjik i kancerit të gjuhës që synon largimin radikal të tumorit. Ajo përfshin të pjesshëm ose të plotë hlossektomiyu gjuhën heqje. Me kancer mbirjen në indet e buta të kavitetit oral dhe strukturën e poshtme e eshtrave, operacion i shoqëruar nga heqje e indeve të prekura dhe kockat nofulla. Nëse ortostoma nevojshme imponuar. Më tej për të rimarrë strukturat humbur rajon Maksilofaciale metodat e përdorura të kirurgjisë plastike, pacientit bërë nga plastike dhe kirurgji rindërtues. Kur kanceri metastazë në gjuhën nyjet limfatike është heqja e tyre.

Gjuhë të parandalimit kancer

Profilaksi kundër gjuhëve të kancerit është për të shmangur zakone të këqija të tilla si pirja e duhanit dhe alkoolit konsum; eliminimin e shkaqeve të gjuhëve kronike mukozale të lëndimeve (trajtim cilësor i vulave pas instalimit, përzgjedhjes korrekt dhe instalimin e saktë e protezat, patate të skuqura dhëmbi trajtim herët); Higjiena e rregullt profesional orale. Në shqyrtimin e dentisti me gojë duhet t'i kushtojë vëmendje për çdo ndryshim në mukozën e gjuhës dhe menjëherë dërgon pacientin për të konsultuar një onkolog.

Gjuhë të kancerit Moti

Me diagnostikimin në kohë dhe të kryer trajtimin radikal të kombinuar të kancerit të gjuhës mbijetesës pesë-vjeçare të pacientëve është 65-80%, dhe sipas disa burimeve arrin 95%. Në fillim të trajtimit të kancerit gjuhë në fazë të avancuar me praninë e limfatike nyjet metastazë në mbijetesën pesë-vjeçare e pacientëve është më pak se 35%.