Kanceri i mitrës


 • Shkaqet dhe fazat e kancerit të mitrës
 • Klasifikimi i kancerit të mitrës
 • Simptomat e kancerit të mitrës
 • Diagnoza e kancerit të mitrës
 • Trajtimi i kancerit të mitrës
 • Prognoza e kancerit të mitrës
 • Parandalimi i kancerit të mitrës

Kanceri i mitrës renditet malignancies e para mjedisore të organeve gjenitale femërore, dhe strukturën e të gjithë kancerit patologji femërore - një pozicion të ndërmjetëm mes kancerit të gjirit dhe kancerit të qafës së mitrës. Prirje për rritjen e incidencës së kancerit endometrial në gjinekologji pjesërisht për shkak të rritjes së jetëgjatësisë së përgjithshme të jetës së grave dhe të kohës së tyre të postmenopausal dhe rritjen e shpejtë të shpeshtësinë e sëmundjeve të tilla, si giperestrogeniya kronike, anovulation, shterpësi, fibroids mitrës, Endometrioza, etj Shumica kanceri i mitrës zhvillohet gratë në periudhën e perimenopausal dhe postmenopausal (do të thotë mosha - 60-63 vjet).

Shkaqet dhe fazat e kancerit të mitrës

Në oncogynecology shkakun e kancerit të mitrës është parë në drejtim të një numër të hipotezave.


Një prej tyre - hormon, lidhet e kancerit të mitrës tregon, giperestrogenii, endokrine dhe çrregullime metabolike, të vërejtur në 70% të pacientëve. Giperestrogenii karakterizohet cikle anovulatory dhe gjakderdhje, shterpësi, menopauzë të vonuar, opuholevymy dhe proceset hyperplastic në vezore dhe mitër. Hormone kanceri i mitrës është më shumë i zakonshëm në pacientët me trashje, hipertension, diabet, tumoret feminiziruyuschimy e vezore, abortit në mënyrë të përsëritur, të marrë HRT me estrogjenit, të cilat janë të rënduar nga kanceri ovarian trashëguar, endometrial, gjirit, zorrës së trashë. Sëmundjet sfond për kancer të mitrës janë hyperplasia endometrial, polyps e mitrës.

Mes giperestrogenii zakonisht zhvillohet kancer shumë të diferencuar e mitrës, e cila ka një normë të ngadalshëm të progresit dhe metastazë, që përgjithësisht ndodh relativisht i favorshëm. Ky opsion është shumë i ndjeshëm për të progestins kancerit endometrial.

Një tjetër hipotezë është i bazuar në prova e mungesës së çrregullimeve endokrine-metabolike dhe çrregullime të ovulacionit në 30% të pacientëve me kancer të mitrës. Në këtë rast, kanceri patologji zhvillohet në procesin atrophic në endometrium dhe depresioni përgjithshme e imunitetit; ënjtje kryesisht i ulët metastazë me rezolucion të lartë dhe të paepur ndaj drogës progestogjenet seri. Klinikisht, ky opsion kanceri i mitrës ndodh më pak të favorshme.

Hipoteza e tretë lidhet zhvillimin e neoplasia endometrial me faktorët gjenetik.

Në zhvillimin e kancerit të mitrës vjen faza:

 • dëmtim funksional (giperestrogenii, anovulation)
 • Ndryshimet morfologjike të sfondit (zhelezistokistoznaya hyperplasia endometrial, polyps)
 • Ndryshimet morfologjike precancerous (dysplasia dhe hyperplasia atipike)
 • malinje

Metastazë e kancerit të mitrës do të lymphogenous, hematogjene dhe metodë transplantim. Kur lymfohennom variant ndikon inguinale, çapokor, nyjet limfatike paraaortalni. Nëse Shfaqjet e filmave hematogjene metastazë Tumoret janë mushkëritë, kockat dhe mëlçisë. Ngulitje kanceri i mitrës përhapja është e mundur me tumor dhe myometrium perimetry, përfshirjen e peritoneum organeve të brendshme, omentum më të madhe.

Klasifikimi i kancerit të mitrës

Sipas histopatologjike kanceret mjedisit Klasifikimi sekretojnë mitrës adenocarcinoma, mezonefroidnuyu (svitloklitynnu) adenokarcinoma; qelizë squamous, i lëngshëm, zhelezistoploskokletochnyy, tumor kanzeroz Mucinous dhe padiferencuar.

Sipas llojit të rritjes së diferencuar të kancerit endometrial me exophytic, endophytic dhe të përziera (endoekzofitnym) rritjes. Shkalla e diferencimi qelizë kancerit të mitrës mund të dallohen shumë (G1), të moderuar (G2) dhe i ulët (G3). Më Kanceri i mitrës është lokalizuar në pjesën e poshtme, të paktën në segmentin më të ulët.

Në klasifikimin klinik onkologjisë përdorur në fazat (Figo) sistemit dhe TNM, për të vlerësuar përhapjen e tumorit primar (T), nyjet limfatike (N) dhe prania e metastazë e largët (M).

Faza 0 (Tis) - Kanceri i mitrës preinvasive (in situ)

Faza I (T1) - tumor nuk është përhapur jashtë mitrës

 • IA (T1a) - kanceri mitrës ynfyltryruet pak se 1/2 trashësia i endometrium
 • IB (T1b) - Kanceri i mitrës trashësi endometrial ynfyltryruet gjysmë
 • IC (T1s) - i mitrës bolee1 kancer ynfyltryruet / 2 trashësi endometrial

Faza II (T2) - ënjtje shkon në qafën e mitrës, por nuk shtrihet përtej

 • IIA (T2a) - tregon përfshirjen e endocervical
 • IIB (T2b) - Kanceri i qafës Stroma invaziruet

Faza III (T3) - karakterizohet nga përhapja lokal ose rajonal tumorit

 • IIIA (T3a) - përhapja apo metastazë e tumorit në membranat vezore ose i lëngshëm; prania e qelizave atipike në rrjedhje ascitic ose të larë me ujë
 • IIIB (T3b) - përhapja apo metastazë e një tumori në vaginë
 • IIIc (N1) - metastazë e kancerit të mitrës në nyjet limfatike legenit apo paraaortalni

Faza IVA (T4) - përhap tumor në rreshtim të zorrëve të mëdha apo fshikëz

Faza IVB (M1) - metastazë në nyjet limfatike të largëta dhe organet.

Simptomat e kancerit të mitrës

Kur i paprekur menstrual kanceri funksion i mitrës mund të zbulohet periudha të gjata obilnymy menstruale, aciklike të parregullt gjakderdhje, dhe për këtë arsye gratë mund të trajtohen gabimisht për një kohë të gjatë në lidhje me mosfunksionim ovarian dhe shterpësinë. Në pacientët postmenopausal ndodhin në gjakderdhje me tepri ose karakter të ligët.

Në gjakderdhje kancerin e mitrës është vënë re shpesh leykoreya - bollshme lëng i holluar me ujë të bardhë; në raste të avancuara mund të ketë një përzgjedhje ngjyra pantallona të gjera të mishit apo ihoroznoy karakter purulent (i kalbur) erë.

Simptomë vonë e kancerit të mitrës janë dhimbje në bark, më të ulët mbrapa dhe kryqe cramping apo natyra i përhershëm. Dhimbja është vërejtur kur angazhohen në onkoprotses membrana i lëngshëm e mitrës, compression parametrial rrjet infiltrimi nervore.

Në zbritëse shpërndarjen e kancerit të mitrës në stenozë cervikal kanalit mund të zhvillojnë kancerin e qafës së mitrës dhe pyometra. Në rastin e compression të infiltrimit uretër tumorit ndodh hydronephrosis, të shoqëruar nga dhimbje në më të ulët mbrapa, uremia, tumor në fshikëz shënuar hematuria. Me të ndodhë Pushtimi i drejtpërdrejtë tumor ose kapsllëk sigmoid zorrës së trashë, nuk është mukusit dhe gjak në jashtëqitjen. Humbjen legenit shpesh i shoqëruar nga ascites.

Kur drejtimin e kancerit të mitrës shpesh zhvillojnë metastatic (dytësor) të kancerit të mushkërive, mëlçisë.

Diagnoza e kancerit të mitrës

Objektivi i fazës së diagnostifikimit është krijimin vendndodhjen, fazë të procesit, strukturën morfologjike dhe shkallën e diferencimit tumorit.

Ekzaminim gjinekologjik për të përcaktuar rritje në madhësinë e mitrës, prania e parametralnuyu kancer infiltrimit dhe fibra rektovahinalnoy, epididymis zgjeruar.

Kanceri i mitrës i detyrueshëm është Smears Citologjia dhe qafës së mitrës përmbajtja kanali aspiratë biopsi e mitrës. Material për studim histologjik të marra nga biopsi ose endometrial mikrokyuretkoy curettage veçantë diagnostik gjatë hysteroscopy.

Legenit me ultratinguj - një test i rëndësishëm shqyrtimit diagnostik për kancerin e trupit të mitrës. Ultratinguj skanim përcaktohet nga madhësia e mitrës, ai përshkruan strukturën e myometrium, natyrën e rritjes së tumorit, thellësi pushtimit tumor, vendndodhja, proceset metastatic në vezore dhe nyjet limfatike pelvike.

Për të vlerësuar përhapjen e kancerit të mitrës vizuale kryej laparoscopy diagnostike. Për të përjashtuar metastazë e largët e kancerit të mitrës është treguar në studim përfshijnë ultratinguj të barkut, gjoks X-ray, colonoscopy, cystoscopy, urography nxjerrës, sistemit urinar CT dhe bark.

Në diagnozën e kancerit të mitrës duhet të dallohet nga polyps endometrial adenomatosis hyperplasia endometrial, miomes submucosal mitrës.

Trajtimi i kancerit të mitrës

Trajtim alternativ për kancerin e mitrës onkoprotsesu përcaktohet nga fazë, e shoqëron në sfond variant patogjene e tumorit. Në kancerit, mitrës vlen Gjinekologji teknika kirurgjikale, rrezatim, hormonal, trajtim kemioterapisë.

Trajtimi i kancerit fillestar mund të përfshijnë larguarit mitrës endometrial e - shkatërrimin e shtresës basal e subjektit dhe myometrium. Në raste të tjera, tregon panhisterektomiyu në përdorim ose hysterectomy zgjeruar me lymphadenectomy dypalësh dhe salpinhooforektomiey.

Me formimin e pyometra mbajtur bouginage kanalit cervikal Extenders Hehara dhe evakuimin e qelb.

Me pushtimin e myometrium dhe kancerit të mitrës incidencën në periudhën e caktuar postoperative radioterapi në zonën vaginale, legen, zonat e metastazë rajonal. Në trajtimin e kancerit të mitrës indikacioneve për kimioterapi përfshijnë cisplatin, doksorubicin, cyclophosphamide. Duke pasur parasysh ndjeshmërinë e tumoreve tek trajtimet hormonale terapi antiestrohenamy emëruar, progestins, estrohenhestahennymy do të thotë.

Kur orhanosohranyayuschem Trajtimi i kancerit të mitrës (larguarit endometrial) prinin shkaktoj më tej ciklin menstrual ovulimit përdorimin e drogës kombinuara hormonale.

Prognoza e kancerit të mitrës

Zhvillimet e mëtejshme varen nga kanceri fazë mitrës, mosha e pacientit, dhe diferencimin e tumorit patogjen variant, prania e metastazë dhe shpërndarjes.

Prognozë më të favorshme vërejtur në pacientët nën 50 vjet me variant të hormoneve të kancerit të mitrës dhe asnjë metastazë, mbijetesa 5-vjeçar në këtë grup është 90%. Prognozë më të keq vërehet në gratë më të vjetra se 70 vjet, me opsion bateri kancerit të mitrës - ata kanë një mbijetesë 5-vjeçare nuk i kalon pragun e 60%. Zbulimi i nyjave limfatike metastatic rrit gjasat e progresion të kancerit endometrial 6 herë.

Të gjithë pacientët me kancer të mitrës janë nën kontrollin e dinamik oncologist gjinekologjik dhe gjinekologu, endokrinolog. Gratë që kanë pësuar trajtim të organeve për kancerin e mitrës pas rehabilitimit të hormoneve dhe restaurimin e cikleve të ovulimit shtatzënisë mundur. Kujdesi para lindjes në këto individë kërkon atë situatën ekzistuese gjinekologjik. Pas trajtimit të kancerit në pacientët e moshës riprodhuese mund zhvillohet sindromi posthisterektomicheskiy.

Parandalimi i kancerit të mitrës

Masa komplekse parandaluese përfshijnë heqjen giperestrogenii: kontrollin e peshës trupore dhe rrjedhën e diabetit, funksionit menstrual, përzgjedhje e mirë e kontracepsionit, heqjen e hershme kirurgjikale e tumoreve feminiziruyut etj

Parandalimi i mesëm i kancerit të mitrës mbyllur për zbulimin e hershëm dhe sfond prolechivaniyu dhe sëmundje precancerous proliferative, një onkoskrininha të rregullt të gjithë gra të shëndetshme të vëzhgimit të pacientëve në rrezik për kancer endometrial.