Cancer Colon


  • Shkaqet e kancerit të zorrës së trashë
  • Klasifikimi i kancerit kolorektal
  • Simptomat e kancerit të zorrës së trashë
  • Diagnoza e kancerit kolorektal
  • Trajtimi i kancerit të zorrës së trashë
  • Parandalimi i kancerit kolorektal
  • Komplikimet dhe efektet anësore të terapisë kancerit
  • Prognoza e kancerit të zorrës së trashë

Kanceri i zorrës së trashë - nje tumor malinj i origjinës epiteliale zorrës. Klinikisht kanceri i zorrës së trashë zakonisht tregon deri gjakderdhje dhe dhimbje.

Metoda e shqyrtimit është për të studiuar okult fekal diagnozë kanceri i zorrës së trashë gjaku është bërë në bazë të biopsi. Mjekimi është kirurgjik, me emërimin e mundshëm të kimioterapia për metastases në nyjet limfatike regjionale.

Kolorektal (gjendet në të drejtpërdrejtë dhe të zorrës së trashë), kanceri mund të rritet përmes murin e zorrëve në indet përreth, me rrymën prej limfatike dhe të gjakut qelizat malinje të përhapur në nyjet limfatike dhe organeve tjera dhe sistemeve (metastaza).


Frekuenca e incidencës kancerit kolorektal është në vendin e tretë dhe të katërt në meshkuj dhe femra përkatësisht. Kjo patologji është më shumë i zakonshëm në vendet perëndimore me natyrën e pushtetit dhe më pak në - Azi dhe Afrikë. Kanceri i rektumit dhe një e gjysmë herë më e zakonshme tek burrat, rreziku i rritjes e zhvillimit me moshën, në rrezik janë njerëzit mbi dyzet vjet. Ndoshta kjo është për shkak të moshës lidhur me ndryshimet në qelizat epiteliale rreshtim intracolonic.

Shkaqet e kancerit të zorrës së trashë

Varësia e shënuar e kancerit të zorrës së trashë nga zakonet dietik. Sëmundja është më e zakonshme në njerëz të cilët konsumojnë ushqime të pasura me yndyrna dhe fibra të dobët perimesh. Ushqimi, prodhimet mbingarkuara mishit, kontribuon në tumoret malinje në dy pika.

Përveç kësaj, faktorët që rrisin rrezikun e kancerit, është një sëmundje kronike inflamatore e zorrës së trashë, sëmundje Crohn, kolit ulcerative, sëmundjeve kongjenitale (polyposis familjare, mangësi enzimë). Sëmundjet Shkëmbim (diabet, sindromi metabolik, trashje) janë gjithashtu faktorë kancerogjene.

Polyps e rektumit është një lezione zakonshme precancerous, ozlokachestvlyatsya rreth 4% të rasteve (rreziku i keqdashje është në proporcion me madhësinë dhe përhapjen e polyps), sidomos në lidhje me të rrezikshme polyposis familjare keqdashje. Faktorët e trashëguar gjithashtu luajnë një rol në kancer të rektumit.

Të rrisë rrezikun e keqdashje dhe të zvogëlojë gjasat e një rezultat të suksesshëm në trajtimin e duhanit dhe alkoolit abuzimit.

Klasifikimi i kancerit kolorektal

Kanceri i zorrës së trashë është klasifikuar në bazë të Klasifikimit TNM Ndërkombëtar, ku T - madhësia e tumorit dhe shkalla e lezioneve mur i saj zorrë, N - dashuri nyjet limfatike regjionale, dhe M - metastases në organet e largëta.

Përveç kësaj, vendi ynë është përdorur shpesh për fazat e klasifikimit kancer (I, IIa, IIb, IIIa, IIIB, iv) në varësi të madhësisë së tumorit, shkalla e mbirjes mur i saj zorrë dhe përreth indeve metastases në dispozicion.

Diagnoza përfundimtare e kancerit të zorrës së trashë pas operacionit kryhet dhe Citologjia e tumorit dhe limfatike nyjet.

Simptomat e kancerit të zorrës së trashë

Shumica fazat e hershme të kancerit të zorrës së trashë të ndodhë pa simptoma klinike, të cilat në masë të madhe komplikon diagnozën dhe zbulimin e hershëm të procesit malinje. Progresion tumor përfundimisht fillon të shfaqë simptoma të ndryshme.

Manifestimet më të zakonshme: shkelje të lëvizjes zorrë (kapsllëk ose diarre), pengesave zorrëve, gjakderdhje nga anusi, përzierje e gjakut në jashtëqitjen, anemi e etiologji të panjohur, humbje peshe, dhimbje në fund të barkut, "kasetë" ("laps") karrige.

Diagnoza e kancerit kolorektal

Provimet përfshijnë sondazh pacientit, ankesat e zbulimit historinë mjekësore. Në të njëjtën vëmendje të paguajnë kohë me rreziqet kancerogjene që ndodhin formimin e tumorit dhe onkoanamnez familjare.

Metodat laboratorike përfshijnë teste të përgjithshme dhe biokimike të gjakut për shënuesve tumor, koprohramu.

Për kancerin e zorrës së trashë karakterizohet me zbulimin e kancerit antigjenin dhe shënues tumor CA 19-9. Zbulimi i shënuesve tumor gjithashtu mund të tregojnë kolit ulcerative, tumoret beninje. Përqendrimi embrional antigjeni i kancerit është rritur në duhanpirësit të rënda.

Nga metodat instrumentale të diagnozës kancerit kolorektal përfshijnë sigmoidoscopy (ekzaminuar rektum brendshme mur dhe sigmoid), colonoscopy (ekzaminim endoskopik të të gjithë zorrës së trashë) irrigoscopy (X-ray e zorrëve të mëdha me agjentin kontrast).

Teknikat endoskopike lejojnë për të shqyrtuar gjendjen e mukozën e murin e zorrëve, formimin e tumorit në dispozicion, të bëni një biopsi për studime të mëtejshme histologjike dhe citologjike. Diagnoza e kancerit kolorektal është bërë vetëm në qelizat e kancerit snovanii nga studimi citologjike e biopsi.

Në mënyrë për të zbuluar formimin e tumorit në zorrë mund të me anë të Ultrasonografi (shqyrtimi i rektumit për të prodhuar intrarektalnoho SHBA), rezonancë magnetike dhe tomography llogaritur.

Tomography spirale llogaritur (MSCT) përdoret për studim organe dhe sisteme të zbuluar metastaza, dhe gjithashtu lejon biopsi e melcise ne prani te dyshimtë saj rreth faqet metastatik.

Metodologjia e shkallës së lartë të veçantisë lidhje me zbulimin e metastases është tomography pozitron emision (PET). Teknikë është për të mbajtur trupin pozitron-emitting Izotopet dhe skanoni shpërndarjen e tyre në inde. Qelizat malinje indeve të prekura kanë tendencë për të grumbulluar radioisotopes dhe i vendosur kur skanimi si zonat me rrezatim të lartë.

Angiogra- vaskulatura prodhojnë Imazhe para operacionit (për të shmangur komplikimet postoperative dhe gjakderdhje masive).

Trajtimi i kancerit të zorrës së trashë

Metoda kryesore për trajtimin e kancerit të zorrës së trashë është heqjen kirurgjikale të tumorit, indet përreth dhe nyjet limfatike.

Zgjedhja e teknikës është e varur në fazën e sëmundjes, madhësia e tumorit, shkalla e plagë përhapur në nyjet limfatike dhe të organeve të tjera dhe indet.

Largimi i polip të zorrës së trashë është shpesh kryhet gjatë colonoscopy duke përdorur electrocautery. Nëse më tej polip ind histology zbuluar qelizat malinje, por nuk shtrihet në bazë të polip, trajtim në këtë fazë mund të konsiderohet mjaftueshmërisht i plotë.

Në shumicën e rasteve të kancerit të zorrës së trashë heqje kryhet hysterectomy radikal ose (të plotë heqjen e zorrës së trashë) e ndjekur nga kirurgji rindërtues.

Tumoret Madhësia Medium nganjëherë të hiqet nga laparaskopike. Ajo gjithashtu kryen marrjen e mostrave të indeve të nyjave limfatike rajonale për të përcaktuar nëse një plagë me qelizat malinje. Teknika laparaskopike toleruar shumë më e lehtë, kërkon masa post-operative të kujdesit më pak, dhe incidencën e përsëritje pas trajtimit sesa gjatë një operacioni tradicional.

Në identifikimin e kancerit në fazat e mëvonshme të mbirjes thellë në indet përreth dhe praninë e metastases shumta, paliativ prodhimin operacion: heqjen e tumorit për lirimin zorrë dhe për të lehtësuar gjendjen e pacientit. Shërim në fazat e avancuara të kancerit pamundur.

Në praktikë onkologjisë, në shumicën e rasteve, heqja kirurgjikale e tumorit kombinuar me kimioterapi apo terapi radiopromenevoyu për parandalimin rikthim dhe shtypjen e përhapjes së qelizave malinje.

Metodë përfshin përdorimin e drogës kimioterapia që pengojnë rritjen e qelizave malinje. Për fat të keq, droga citotoksike përdoren në kimioterapi, jo specifik në lidhje me qelizat e kancerit dhe ky trajtim ka shumë efekte anësore. Megjithatë, përdorimi i kombinuar i kimioterapia dhe trajtimit kirurgjik të kancerit kolorektal zbuluar në kohë i jep një efekt të dukshëm pozitiv dhe në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon rrezikun e rikthim duke rritur normën e mbijetesës së pacientëve.

Terapi Rrezatimi për kancerin e rektumit dhe zorrës së trashë është përdorur ndonjëherë si një masë shtesë të parandalimit të përsëritjes pas heqjes kirurgjikale të tumorit, dhe mund të përdoret për të zvogëluar madhësinë e Arsimit dhe lehtësim simptomatike.

Parandalimi i kancerit kolorektal

Masat parandaluese malignancies zorrës së trashë përfshijnë inspektimin e rregullt të personave në rrezik (njerëz mbi 50, pacientët me sëmundje kronike të zorrës së trashë). Vëmendje e veçantë i është dhënë për pacientët me polyps zorrës së trashë.

Në shfaqjen masat janë një Sigmoidoscopy vjetore fekal okult gjak çdo 5 vjet, çdo 10 vjet - colonoscopy.

Personat që vuajnë nga familja polyposis, që do të anketuar çdo 2-3 vjet. Sondazhi Plani i qytetarëve që i përkasin grupit të rrezikut të kancerit të diskutohet individualisht me një mjek.

Masat e përgjithshme për parandalimin e kancerit të zorrës së trashë përfshijnë jetese aktive, dietë e duhur të ekuilibruar e pasur në fibra bllokimet perime pa yndyrna shtazore, pa e duhanit dhe alkoolit abuzimit, zbulimin e hershëm dhe trajtimin e sëmundjeve që provokojnë zhvillimin e tumoreve malinje.

Komplikimet dhe efektet anësore të terapisë kancerit

Kanceri i zorrës së trashë komplikuar nga gjakderdhje, dhe me humbje të rregullt të gjakut - anemi, humbje peshe deri lodhje. Pacientët me kancer në fund-fazë patologji vuajnë nga produktet nekrozë dehje tumorit. Kanceri i zorrës së trashë mund të nxisin infeksionin.

Kimioterapia nxit efekte anësore të tilla si humbja e flokëve, dobësi, humbje e oreksit, diarre, vjellje.

Prognoza e kancerit të zorrës së trashë

Zbulimi dhe heqja e kancerit të zorrës së trashë në fazat e hershme kontribuon 5-vjeçare niveli i mbijetesës së 90%. Megjithatë, vetëm 39% e kancereve kolorektal zbuluara janë në një fazë të përshtatshme për trajtim të suksesshëm, në raste të tjera, madje edhe me përdorimin e heqjes paliativ tumorit, prognoza është e pafavorshme.

Nëse brenda 5 vjetëve pas heqja e përsëritje tumor janë vërejtur atë, atëherë konfirmojnë rimëkëmbjen.

Faza Kanceri trajtim IV nuk mund të jetë.