Kancer i lëkurës


 • Shkaqet e kancerit të lëkurës
 • Klasifikimi i kancerit të lëkurës
 • Simptomat e kancerit të lëkurës
 • Komplikimet e kancerit të lëkurës
 • Diagnoza e kancerit të lëkurës
 • Trajtimi i kancerit të lëkurës
 • Parandalimi i kancerit të lëkurës
 • Parashikimi i kancerit të lëkurës

Midis numrin total të tumoreve malinje e kancerit të lëkurës është rreth 10%. Aktualisht shënime Dermatologji kanë tendencë të rritet në incidencën me rritje mesatare vjetore prej 4.4%. Më të kancerit të lëkurës ndodh në njerëz të moshuar, jo të ngrira të gjinisë së tyre. Më të ndjeshëm ndaj shfaqjes sëmundje njerëzve të Lehta-skinned, ata që jetojnë në diellit të lartë (vendet e nxehta, zonat malore) dhe afatgjatë duke qëndruar jashtë.

Në strukturën e përgjithshme të kancerit të lëkurës 11-25% janë formë squamous e kancerit dhe rreth 60-75% për tumor qelizë basal. Që nga zhvillimi i qelizave squamous dhe basal qelizë kanceri i lëkurës është i qelizave epidermik, sëmundja është referuar edhe epithelioma si malinje.

Shkaqet e kancerit të lëkurës


Ndër shkaqet e degjenerimit malinje e qelizave të lëkurës në vendin e parë ka ekspozim i tepruar UV. Kjo përcakton faktin se pothuajse 90% e kancereve të lëkurës të zhvilluar në pjesët e ekspozuara të trupit (fytyrë, qafë), më shpesh të ekspozuar ndaj rrezatimit. Dhe për njerëzit me lëkurë të drejtë të ekspozuar ndaj rrezeve UV janë më të rrezikshme.

I kancerit të lëkurës mund të jetë shkaktuar nga ekspozimi ndaj vete kimikate të ndryshme që kanë efekte kancerogjene: katranit, lubrifikantë, arsenikut, grimcave tymi i duhanit. Shkak kancerit janë faktorë radioaktive dhe termike që veprojnë në lëkurë. Po, kanceri i lëkurës mund të zhvillohet në vend të kujdestarisë ose si një komplikacion i rrezatimit dermatit. Scars Shpeshta traumatike ose birthmarks mund të shkaktojë transformimin e tyre malinje të kancerit të lëkurës shfaqjes.

Kontribuar në të shfaqjes së kancerit të lëkurës mund të jenë karakteristikat e trashëgueshme e një organizmi që shkakton sëmundje familjare. Përveç kësaj, sëmundje të caktuara të lëkurës kanë aftësinë për të përfundimisht të dorëzohej ndaj transformimit malinje të kancerit të lëkurës. Këto sëmundje përkasin precancerous. Lista përfshin eritroplazii Keira, sëmundje Bowen, kserodermu mosha, leukoplakia, pleqërie Treadwheel, bri lëkurore melanosis Dyubreylya, melanomoopasnye nevi pigmentuar (nevus kompleks pigmentuar, nevus blu, nevus gjigant, nevus Ota) dhe lezione kronike inflamatore të lëkurës (plagë, tuberkulozit , sifilizi, SLE, etj).

Klasifikimi i kancerit të lëkurës

Ka disa forma të kancerit të lëkurës:

 1. Qelizë squamous kanceri i lëkurës (Tumor kanzeroz Squamous qelizë) - zhvillon nga squamous qelizë shtresën sipërfaqësore të epidermë.
 2. Qelizë basal kanceri i lëkurës (Bazalioma) - ndodh kur degjenerim jonormale të qelizave basal të epidermë me një formë të rrumbullakuar dhe ndodhet nën një shtresë e qelizave të sheshtë.
 3. Lëkurë Adenocarcinoma - Një tumor i rrallë malinj që zhvillohet nga dhjamor dhe djerse gjëndra.
 4. Melanoma - Kanceri i lëkurës që rrjedhin nga qelizat e saj pigment - melanocytes. Për shkak të një numër të karakteristikave të melanoma, shumë autorë modernë identifikuar konceptin e "kancerit të lëkurës" vetëm me kancer jo-melanoma.

Për të vlerësuar prevalencën dhe fazën e jo-melanoma kancerit të lëkurës në aplikimin ndërkombëtar TNM-klasifikim.

T - prevalenca e tumorit primar

 • TX - nuk mund të vlerësohet për shkak të mungesës së të dhënave të tumorit
 • MOT - tumor nuk është përcaktuar.
 • Tis - tumor në situ (karcinomës preinvasive).
 • TI - Madhësia tumor i 2 cm.
 • Madhësia tumor i 5 cm - T2.
 • Madhësia tumor më të madh se 5 cm - TK.
 • T4 - Skin Cancer pushton themelor të thellë indeve, muskujt, kërc ose kockave.

N - Statusi nyjen limfatike

 • NX - e pamundur për të vlerësuar gjendjen e nyjave limfatike regjionale për shkak të mungesës së të dhënave.
 • N0 - shenjat e metastases në nyjet limfatike regjionale nuk u gjend.
 • N1 - është një plagë metastatic e nyjave limfatike regjionale.

M - prania e metastazave

 • MX - mungesa e të dhënave për praninë e metastases largët.
 • MO - shenjat e metastases largët u gjend.
 • M1 - prania e metastazave largëta e kancerit të lëkurës.

Vlerësimi i diferencimit të qelizave tumor është bërë brenda klasifikimit histopatologjike të kancerit të lëkurës.

 • GX - nuk ka asnjë mënyrë për të përcaktuar shkallën e diferencimit.
 • G1 - diferencimi i lartë i qelizave të tumorit.
 • G2 - diferencimi mesatare e qelizave tumorale.
 • G3 - diferencimi i ulët i qelizave të tumorit.
 • G4 - karcinomës së lëkurës dalluar fare.

Simptomat e kancerit të lëkurës

Squamous kancerit të lëkurës qelizë është karakterizuar nga rritja e shpejtë dhe të përhapur si në sipërfaqe të lëkurës dhe në thellësi. Një tumor vendosur nën indeve të lëkurës (e muskujve, kockave, kërc) ose inflamacion anëtarësimit shoqërohet me dhimbje. Squamous qelizë kanceri i lëkurës mund të duket si plagë apo pllakave nyje.

Variant ulcerative i squamous kancerit të lëkurës qelizë duket si ulcerat krateroobraznoy, të rrethuar si rul, zdrukthtari tehe të larta dhe të pjerrët. Një ulçerë është i pabarabartë crusts poshtme e prerë e tharë lëngun Sero-përgjakshme. Këtu ajo bëhet erë mjaft të pakëndshme.

Pllaka squamous qelizë kanceri i lëkurës është i ndryshëm ngjyrë të kuqe të ndritshme, sipërfaqe e dendur dhe i pabarabartë. Ajo shpesh bleeds dhe me shpejtësi në rritje në madhësi.

Nyje sipërfaqe Krupnobuhristaya në tumor squamous qelizave të lëkurës duke e bërë atë të duket si një lulelakër apo kërpudha. Karakterizohet nga dendësi të lartë, të kuqe të ndritshme apo faqen kafe tumorit. Sipërfaqja e tij mund erozovanyy ose ulqerim.

Basal kanceri lëkurës qeliza është një progresion beninje dhe ngadalshëm se qelizë squamous. Vetëm në raste të rënda ajo pushton indet themelore dhe shkakton dhimbje. Metastazë zakonisht mungon. Basal qelizë kanceri i lëkurës ndryshon një polymorphism madhe. Ajo mund të paraqitet me gunga-ulcerative, leze, probodayuschyh, mbresë-atrofycheskoy, mosha, me gunga, sklerodermiformnoy, sipërfaqe të sheshtë dhe "çallma" forma të. Getting më options klinike bazaliomy është edukimi i lëkurës së një nodules vetme të vogla. Në disa raste, tumoret mund të ketë karakter të shumëfishtë.

Lëkurë Adenocarcinoma shpesh ndodh në zonat e pasura në gjëndra dhjamor dhe djerse. Kjo sqetull, ijë, nën gjinjtë dele dhe kështu me radhë. N. Ajo fillon me adenocarcinoma e papules qendër edukimi izoluara apo madhësisë së vogël. Kjo formë e rrallë e kancerit të lëkurës karakterizuar nga një rritje e ngadaltë. Vetëm në disa raste adenokarcinoma mund të arrijnë madhësi të mëdha (rreth 8 cm në diametër) dhe të rriten muskujt dhe tabelë.

Melanoma në shumicën e rasteve është një tumor pigmentuar se ka një ngjyrosje të zezë, ngjyrë kafe ose Sir. Megjithatë, ka raste të melanomës dhe depigmented. Rritja e kancerit të lëkurës melanomnoy izoluar fazën horizontal dhe vertikal. Opsionet e tij klinike të paraqitura, Lentigo melanoma, përhapje sipërfaqësore dhe me gunga-format.

Komplikimet e kancerit të lëkurës

Kanceri i lëkurës, duke shtrirë thellë në indet, duke shkaktuar shkatërrimin e tyre. Duke pasur parasysh lokalizimit trajton kancer të lëkurës në fytyrën e tij, procesi mund të ndikojë në vesh, sy, sinus okolonosnye trurit që çojnë në humbjen e dëgjimit dhe vizion, zhvillimin sinusit dhe meningjitit origjinën malinje, shkatërrimin e strukturave jetike të trurit deri në vdekje.

Metastazë kanceri i lëkurës ndodh kryesisht në zhvillimin e enëve limfatike plagë malinje e nyjet limfatike regjionale (qafës së mitrës, axillary, inguinale). Ajo kthehet ngjeshjen dhe për të rritur nyjet limfatike të prekura, përtacinë e tyre dhe lëvizshmërinë gjatë probing. Me kalimin e kohës bashkim është nyja limfatike nga indet përreth, që shkakton ajo për të humbur lëvizshmërinë. Nuk ka dhimbje. Pastaj nyjen limfatike ndan për të formuar ulçerë e mësipërme lëkurë atë.

Përhapja e qelizave të kancerit me plumb gjakut për formimin e lezioneve tumorale dytësore në organet e brendshme të zhvillimit të kancerit të mushkërive, stomakut, kockat, mëlçisë, tumoret e trurit, kancerit të gjirit, kancerit të veshkës, një tumor malinje e gjendrës veshkave.

Diagnoza e kancerit të lëkurës

Pacientët me kancer të dyshuar të lëkurës duhet të këshillohen dermatoonkoloha. Doktor i Arsimit është duke shqyrtuar lëkurë të mirë, prekje e nyjeve limfatike rajonale, dermatoscopy. Përcaktimi i thellësisë së pushtimit tumorit dhe përhapjen e procesit mund të bëhet me anë të ultrazërit. Për strukturat e tjera pigment treguar siaskopiya.

Së fundi, për të konfirmuar ose të hedhur poshtë diagnozën e kancerit të lëkurës mund të provimit vetëm citologjik dhe histologjik. Ekzaminim citologjik i kryer nga mikroskopi posaçërisht Smears njolla marrë nga sipërfaqja e ulcerat kanceroze apo gërryerjet. Diagnoza histologjike e kancerit të lëkurës është kryer në materialit të përftuar pas heqjes së tumorit apo me biopsi lëkurës. Nëse integriteti i lëkurës mbi nyjen e tumorit nuk është prishur, atëherë duke marrë material biopsi është birë metodë. Sipas biopsi nyjen limfatike. Histologji zbulon praninë e qelizave atipike, vendosjen origjinën e tyre (të sheshtë, basal, melanocytes, hekuri) dhe shkallën e diferencimit.

Kur diagnostikimin e kancerit të lëkurës në disa raste është e nevojshme për të përjashtuar natyrën e mesme, dmth praninë e tumoreve primare të organeve të brendshme. Kjo është veçanërisht e vërtetë e adenocarcinoma e lëkurës. Për këtë qëllim, me ultratinguj e barkut, mushkërive X-ray, CT scan e veshkave, kontrast urography, scintigraphy skelet, MRI dhe CT e trurit etj Këto ekzaminime janë të domosdoshme në diagnozën e metastases largët ose të rasteve të mbirjes thella të kancerit të lëkurës.

Trajtimi i kancerit të lëkurës

Zgjedhja e metodës për trajtimin e kancerit të lëkurës është përcaktuar në përputhje me pikëpamjet e tij, me mbizotërimin e procesit, nga shkalla e diferencimit të qelizave të kancerit. Merrni parasysh lokalizimin e kancerit të lëkurës dhe mosha e pacientit.

Qëllimi kryesor në trajtimin e kancerit të lëkurës - është heqja e saj radikal. Shpesh ajo është bërë nga heqja kirurgjikale e indeve anormale. Operacioni është kryer me entuziazëm me sa duket të shëndetshme ind 1-2 cm. Për të bërë një marrëveshje me entuziazëm minimal inde të shëndetshme në largimin më të plotë të kancerit të lëkurës qelizë tumor lejon ekzaminimin intraoperative mikroskopike e zonës së Arsimit Kombëtar të hequr. Heqje e kancerit të lëkurës mund të kryhet duke përdorur lazer neodymium ose karbon dioksidit, që redukton gjakderdhje gjatë operacionit dhe jep një rezultat të mirë kozmetike.

Në lidhje me tumore të vogla (1-2 cm) me pak më mbirjes së kancerit të lëkurës në indet përreth mund të përdoren electrocautery, curettage ose heqjen lazer. Kur kryejnë zgjedhura elektro kapjen e indeve të shëndetshme është 5-10 mm. Sipërfaqja shumë të diferencuara dhe formë pushtuese e kancerit të lëkurës mund të jenë në cryodestruction entuziazëm inde të shëndetshme 2-2,5 cm. Që cryosurgery nuk lë vend për studim histologjik të materialit muajor, ajo mund të bëhet vetëm pas konfirmimit paraprak biopsia dhe shpërndarjen e vogël diferencimit të lartë tumorit .

Kanceri i lëkurës, kapjen e një zonë të vogël mund të shërohet në mënyrë efektive duke përdorur renthenterapiy blyzkofokusnoyu. Për trajtimin e formacioneve sipërfaqësore por mëdha të kancerit të lëkurës rreze elektron rrezatim është aplikuar. Terapi Rrezatimi pas heqjes së formimin e tumorit është treguar në pacientët me rrezik të lartë të metastazë dhe përsëritje, në rastin e kancerit të lëkurës. Terapi Rrezatimi është përdorur gjithashtu për të shtypur metastazë dhe si një metodë paliativ në rastin e kancerit paoperueshëm e lëkurës.

Aplikimi i terapisë photodynamic e kancerit të lëkurës, në të cilën rrezatim është kryer kundër sfondit të futjes së photosensitizers. Kur bazalioma efekt pozitiv është kimioterapia citotoksike lokal.

Parandalimi i kancerit të lëkurës

Masat parandaluese për të parandaluar kancerin e lëkurës është për të mbrojtur lëkurën nga efektet e kimike të kundërt, rrezatimi, UV, trauma, termike dhe ndikimeve të tjera. Shmangni rrezet e diellit në natyrë, veçanërisht gjatë aktivitetit më të madh diellor, përdorni sunscreen ndryshme. Punëtorë të industrisë kimike dhe personave të lidhur me rrezatim, duhet t'i përmbahet rregullave të sigurisë dhe të përdorin mjete mbrojtëse.

Po aq e rëndësishme është vëzhgimi i pacientëve me sëmundje precancerous lëkurës. Rregullt komente dermatolog ose dermatoonkoloha në raste të tilla ka për qëllim zbulimin e hershëm të shenjave të kancerit të lëkurës degjenerim. Paralajmërim transformimit melanomoopasnyh nevi në kancerit të lëkurës është zgjedhja e saktë e strategjisë së trajtimit dhe procesit për heqjen e tyre.

Parashikimi i kancerit të lëkurës

Normat e vdekshmërisë për kancerin e lëkurës janë ndër më të ulëtat në krahasim në kancerin e dytë. Moti në masë të madhe varet nga lloji i kancerit të lëkurës dhe shkallën e diferencimit të qelizave të tumorit. Basal qelizë kanceri i lëkurës ka një kurs beninje pa metastazë. Kur kryhet siç duhet trajtimin në kohë të squamous qelizë të kancerit të lëkurës mbijetesës 5-vjeçar të pacientëve është 95%. Prognozën më varfër në pacientët me melanoma, ku norma mbijetesa 5-vit eshte vetem 50%.