Kancer tiroide


 • Shkaqet e kancerit tiroide
 • Klasifikimi i tiroide kancerit
 • Llojet e kancerit tiroide
 • Simptomat e kancerit tiroide
 • Diagnoza e kancerit tiroide
 • Trajtimi i kancerit tiroide
 • Prognoza për kancer tiroide
 • Tiroide Parandalimi Cancer

Kancer tiroide - edukimi i keq qendror që zhvillon nga (C-qelizave) folikulare ose parafollikulyarnymi e epiteli gjëndër tiroide.

Incidenca e prevalencës kancerit tiroide është rreth 1,5% e të gjithë tumoreve malinje të vendeve të tjera. Kancer tiroide është më shumë i zakonshëm në gratë pas 40-60 vjet (3,5 herë më shumë gjasa sesa burrat). Pas incidenca Çernobilit fatkeqësi e kancerit tiroide është rritur ndjeshëm, veçanërisht në mesin e fëmijëve, gjëndër tiroide e cila është shumë më i ndjeshëm në akumulimin e jodit radioaktiv. Në mungesë të incidencës ekspozimit rrezatimit të rritet kancerit tiroide me moshën.

Tiparet e rrjedhës së kancerit tiroide është një tablo klinike të veshin, nyjet pa dhimbje i dukshëm, metastazë hershëm në nyjet limfatike dhe organeve të tjera (në disa forma të kancerit). Formimi dashamirës me gunga e kancerit tiroide janë shumë më shumë gjasa (90% -95% dhe 5% -10%, respektivisht), e cila kërkon një diagnozë të plotë diferenciale.


Shkaqet e kancerit tiroide

Studimet konfirmojnë se kancerit tiroide në 80% të rasteve të zhvillohet në sfondin e një kulture ekzistuese, dhe frekuenca e saj është 10 herë më i lartë në zonat endemike goiter.

Gjithashtu zhvilluar kancer tiroide promovon një numër i faktorëve të rrezikut të lartë:

 • Prania e inflamacion kronik të gjëndrës tiroide;
 • zgjatur proceset inflamatore ose neoplastike organe gjenitale dhe zemrat;
 • predispozitë gjenetike për mosfunksionim dhe tumoret e gjëndrave endokrine;
 • përgjithshëm ose lokal (kokë dhe qafë) ose rrezatim X-jonizues, veçanërisht në fëmijëri dhe adoleshencë;
 • adenoma e gjëndrës tiroide, është konsideruar si një sëmundje parakanceroze;
 • Numri i kushteve të trashëguara gjenetike (polyposis familjare, sindromi Gardner, një sindromë Caudete, familja-e palcës së kurrizit tumor tiroide, etj);
 • kushtet që lidhen me një ndryshim në ekuilibrin hormonal në trupin e femrës (menopauza, shtatzënia, laktacionit).

Shpesh në zhvillimin e kancerit tiroide vepron si një kombinim të përbashkët të faktorëve.

Klasifikimi i tiroide kancerit

Sipas Klasifikimit Ndërkombëtar të formacioneve tumorale tiroide shquar: tumoreve epiteliale të natyrës beninje dhe malinje të tumorit dhe neepitelialni.

Për formularin e histologjike janë llojet e mëposhtme të kancerit tiroide: papilare (rreth 60-70%), folikulare (15-20%), e palcës së kurrizit (5%), anaplastike (2-3%), i përzier (5-10%), Limfoma (2-3%).

Baza e klasifikimit të kancerit tiroide mbi kriteret ndërkombëtare të sistemit TNM është përhapur tumor në metastases gjëndër limfatike dhe nyjet dhe organet e largëta ku është:

T - prevalenca e kancerit në gjëndrën tiroide

 • T0 - operacion në praninë e një tumori primar në gjëndrës tiroide nuk eshte gjetur
 • T1 - diametri më i madh tumor i 2 cm, nuk shtrihet përtej gjëndrës tiroide (dmth nuk mbin në kapsulë e saj)
 • T2 - tumor 2 cm por 4 cm në diametër jo naybolshem rasprostranyayuschayasya për gjëndrës hranytsы schytovydnoy
 • T3 - tumor 4 cm në diametër më të madh, nuk shtrihet përtej gjëndrës tiroide ose tumor diametër më të vogël të mbirjes në kapsulë e saj
 • T4 - kjo fazë e kancerit tiroide është i ndarë në dy substages:
 • T4a - tumor është çdo madhësi me kapsulë rritje tiroide, indeve nënlëkurore buta, laring, trake, ezofag apo nervore rrotullues laryngeal
 • T4b - tumor i tabelë rritje predpozvonochnoy, karotide ose enëve retrosternal;

N - prania ose mungesa e metastases rajonale të kancerit tiroide

 • NX - metastazë tumor në nyjet limfatike të qafës së mitrës nuk mund të vlerësohet
 • N0 - nuk ka metastases rajonale
 • N1 - definuar metastaza rajonale (në paratracheal, pretrahealnye, prelarinhealnye, qafë lateral, nyjet limfatike retrosternal);

M - prania ose mungesa e metastases në organet e largëta

 • MX - metastazë e largët nuk mund të vlerësohet
 • M0 - nuk ka metastases largët
 • M1 - metastases largët përcaktohet

Klasifikimi i sistemit tiroide Kanceri TNM për skenë përdoret për parashikimin e tumorit dhe trajtimin e saj.

Në zhvillimit të kancerit tiroide është e ndarë në katër faza (nga më të paktën të favorshme):

 • Faza I - tumor është në nivel lokal kapsulë e gjëndrës tiroide nuk është i deformuar, nuk ka metastaza
 • IIa Faza - hekur tumor i vetëm i punuar apo nyje të shumta pa metastazë dhe deformim i kapsula
 • Faza IIb - prania e tumorit nyjet limfatike metastatic njëanshëm
 • Faza III - tumor pushton kapsulë ose ngjeshur organet dhe indet ngjitur, dhe prania e nyjeve limfatike dypalëshe
 • Faza IV - tumor i mbirjes në përreth indeve ose organeve dhe tumor është përhapur në tjetrën dhe (ose) organet e largëta.

Kancer tiroide mund të jetë primar (në qoftë se ënjtja ndodh në hekur e parë) ose të mesëm (nëse tumor pushton gjëndër nga organet fqinje).

Llojet e kancerit tiroide

Papilare carcinoma (karcinoma) tiroide është 70% ose më shumë nga të gjithë rastet e tumoreve malinje e gjëndrës tiroide. Tumor kanzeroz papilare mikroskopik me shfaqje të shumta sosochkoobraznye, e cila përcaktohet emrin e tyre (nga e latine «papilla» -. Papilla). Tumor zhvillon shumë ngadalë, shpesh ndodh në një nga gjëndra grimcat, dhe vetëm 10-20% e pacientëve të gjetur lezione dypalëshe. Pavarësisht rritjes së ngadaltë të kancerit tiroide papilare shpesh metastasizes në nyjet limfatike të qafës së mitrës. Prognoza për kancer tiroide papilare është relativisht i favorshëm: shumica e pacientëve kanë një përqindje të lartë të normave të mbijetesës 25-vjeçare. Shumë prognozë barrë metastatic e kancerit në nyjet limfatike dhe organet e largëta, pacientët mbi moshën 50 dhe më të rinj se 25 vjet, Madhësia tumor 4 cm.

Karcinoma folikulare (karcinoma) tiroides - dukuri dytë i llojit të tumorit malinje e gjëndrës tiroide, që gjendet në 5-10% të lëndëve. Zhvilluar me qelizat folikulare që përbëjnë strukturën normale të gjëndrës tiroide. Pathogenetically shfaqja e kancerit tiroide folikulare për shkak të mungesës së jodit në dietë. Në shumicën e rasteve, ky lloj kanceri nuk është përhapur jashtë gjëndër, metastases rralla në nyjet limfatike, kockat dhe mushkëritë. Moti në krahasim me llojin papilare morfologjik e kancerit është më pak i favorshëm.

Tumor kanzeroz anaplastike (tumor) gjëndër tiroide - një formë e rrallë e tumorit malinj që ka tendencë të rritjes së shpejtë, të shkatërrimit të strukturave të qafës dhe të përhapur në trup me një prognozë shumë të dobët për jetën. Zakonisht ndodh në pacientët e moshuar kundër vërejtur gjatë goiter me gunga. Rritja e shpejtë e tumorit me mosfunksionimin e strukturave mediastinal (astma, kompleksiteti gllabërim, dysphonia) dhe mbirjes organeve ngjitur çon në vdekje brenda një viti.

Karcinoma palce (tumor) gjëndër tiroide - një formë e tumorit malinj që zhvillohet nga parafollikulyarnymi (C-qelizave) dhe komponenti kancerit prej rreth 5% të rasteve. Përsëri për të identifikuar tumor primar në gjëndrën tiroide mund të metastasize në nyjet limfatike, mëlçisë dhe mushkërive. Në rakovoembrionalnyy gjakut të pacientit antigjen definuar dhe kalcitonin rritur tumor sintetizuar. Për tiroide palce kanceri është më agresive se papilare dhe folikulare me kancer, me zhvillimin e hershëm të metastases në nyjet limfatike përreth dhe përhapur për muskujt, trake, mushkëritë dhe organet e tjera.

Limfoma e gjëndrës tiroide - një tumor që zhvillohet nga limfocitet kundër sfondit të thyroiditis autoimune ose në mënyrë të pavarur. Ka një rritje të shpejtë në madhësinë e gjëndër tiroide dhe nyjeve limfatike përfshirjes me simptomat e compression të mediastinum. Limfoma mirë të trajtimit me rrezatim jonizues.

Metastazë e kancerit në vende të tjera në tiroide janë të rralla. Metatstaticheskoe tiroide lezion vëzhguar në melanoma, kanceri i stomakut, gjirit, zorrës së trashë, mushkërive, pankreasit, limfoma.

Simptomat e kancerit tiroide

Zakonisht pacientët ankesat lidhur me paraqitjen e nodules në gjëndrën tiroide dhe për të rritur nyjet limfatike të qafës së mitrës. Si tumoret zhvilluar simptomat e ngjeshja e strukturave të qafës, ngjirurit e zërit, gëlltitjes vështirësi, gulçim, kollitjes, mbytje, dhimbje. Në pacientët kanë djersitje, dobësi, humbje e oreksit, humbje peshe.

Fëmijët përparojë kancer tiroide është relativisht i ngadaltë dhe mbështetës. Në pacientët e rinj kanë një tendencë për të lymphogenous tumoret metastazë në njerëz të moshuar - të mbirjes së qafës përreth. Në pacientët e moshuar janë karakteristika më të theksuara të zakonshme, ka një progresion të shpejtë të sëmundjes, format prevalencës vysokozlokachestvennyh të kancerit tiroide.

Diagnoza e kancerit tiroide

Në prekje e gjëndrës tiroide janë të vetme ose të shumëfishta, më të vogla ose të njësitë më të mëdha madhësia i dendur, i ngjitur në indet përreth; Lëvizshmëria sipërfaqe të kufizuar kancer tuberosity; gunga.

Holding tiroide scintigraphy maloynformatyvno në lidhje me diagnozën diferenciale të natyrës beninje ose malinje të tumorit, megjithatë, ndihmon për të qartësuar shkallën e (fazë) të kancerit. Në studim, administruar intravenoz jod radioaktiv grumbullohet në nodules tiroide dhe indet përreth. Njësitë që thithin sasi të mëdha të scans radioaktive jod siç përcaktohet nga "nxehtë" më pak - "të ftohtë".

Për ultrazërit të tiroides është madhësia dhe numri i nyjeve në gjëndrës tiroide. Megjithatë, formimi i ultrazërit beninje dhe kancer tiroide vështirë për të dalluar, që kërkon përdorimin e teknikave shtesë të imazhit gjëndër.

Duke përdorur Imazhe rezonancë magnetike diferencimin e mundshëm të kancerit tiroide nga arsimi beninje me gunga. Tomography llogaritur i gjëndrës tiroide bën të mundur të specifikojë në fazën e sëmundjes.

Metoda themelore e verifikimit është biopsi gjobë gjilpërë e kancerit të gjëndrës tiroide me ekzaminim histologjik të mëvonshëm biopsi.

Për pacientët me kancer tiroide është e karakterizuar nga anemia, përshpejtuar ESR, ndryshimet në funksion tiroide (të rritur ose ulur). Kur kanceret palce në nivelet rrit gjakut të calcitonin hormoneve. Rritja proteinë thyroglobulin tiroide mund të tregojë një përsëritje të një tumor malinje.

Trajtimi i kancerit tiroide

Kur zgjedh një metodë të trajtimit të kancerit tiroide të marrë parasysh llojin e tumorit, në skenë dhe gjendjen e përgjithshme e pacientit. Sot endokrinologji ka në arsenalin e saj disa mënyra efektive të merren me kancer tiroide. Trajtimi mund të përfshijnë kirurgji, terapi radioaktive jod ose hormonet, kimioterapia, rrezatimi. Duke përdorur një kombinim të dy ose më shumë metoda mund të arrijmë shkallë të lartë kurë për kancer të gjëndrës tiroide.

Më radikal është heqja kirurgjikale e gjëndrës tiroide - thyroidectomy Nëntotali dhe totale. Me shkallë tiroide Kanceri I-II të lokalizimin e tumorit brenda një proporcion të kufizuar të largimit të saj me isthmus dhe zonat e dyshimta grimcat e tjera. Trego thyroidectomy, që përfshin heqjen e muskujt e qafës, heqje qafës venë, nyjet limfatike regjionale dhe indeve yndyrore nënlëkurës është treguar për fazën e III-IV të kancerit tiroide.

Përveç operacioneve trajtim të ngarkuara me jod radioaktiv I-131 (50 MCI do150), duke shkatërruar kancer metastatic tiroide dhe indeve tiroide mbetet pas operacionit.

Terapi radioaktive jod është më efektive në metastases kancerit tiroide në mushkëri dhe mund të çojë në zhdukjen e tyre.

Përsëritje të tumorit është e kontrolluar studimin e niveleve thyroglobulin. Me metastaza progresiv të kancerit tiroide duke përdorur rrezatim të jashtëm. Rrezatimi dhe kimioterapia janë përdorur për trajtimin paliativ e kancerit të avancuar.

Pas operacioni për kancer tiroide duhet të kryejë periodik rishqyrtimin për të përjashtuar përsëritjen e tumorit dhe metastazë, duke përfshirë X-ray e mushkërive, me ultratinguj tiroide, scintigraphy, studimin e niveleve thyroglobulin, etj Pas thyroidectomy kërkohet konsum të pjesshëm apo të plotë të hormoneve tiroide (thyroxine ) për të mbajtur përqendrimet TSH brenda kufirit të poshtëm të normale dhe të reduktuar mundësinë e përsëritjes së kancerit tiroide.

Prognoza për kancer tiroide

Parashikimi përcaktohet nga fazën e kancerit tiroide, i cili filloi me trajtimin dhe strukturën histologjike të tumorit. Trajtim Probabiliteti i kancerit tiroide në diagnozën e hershme dhe tumorit malinj të moderuar arrin 85-90%.

Prognozë të varfër vërejtur në Limfoma dhe formën anaplastike e kancerit tiroide: Vdekshmëria brenda gjashtë muajve nga fillimi është i afërt me një vlerë absolute.

Shkalla e lartë e keqdashje është e ndryshme për kancerin palce se metastasizes herët në organet e largëta.

Vlera më pak agresive parashikuese është kanceri folikular tiroide, sigurisht më dashamirës me papilare dhe forma të përziera.

Për tiroide kancer është më e favorshme për personat e moshës të pjekur, më pak - në njerëz më të vjetër se 60 dhe më të rinj se 20 vjet.

Tiroide Parandalimi Cancer

Parandalimi i gjerë i kancerit tiroide përfshin heqjen e mungesa e jodit nga kripa jodizuar dhe prodhimet e detit, X-ray rrezatim i kokës dhe qafës treguar në mënyrë rigoroze. Një pjesë e rëndësishme e parandalimit është trajtimi i hershëm i patologjisë tiroide, endokrinologji monitorimi dinamik në pacientët në rrezik: me kancer tiroide që jetojnë në zonat me mungesa e jodit të cilët iu nënshtruan rrezatim me familjare kancer tiroide palce.