Kanceri i Ovarian


 • Klasifikimi i kancerit Ovarian
 • Shkaqet e kancerit Ovarian
 • Simptomat e kancerit Ovarian
 • Diagnoza e kancerit Ovarian
 • Trajtimi i kancerit Ovarian
 • Parashikimi dhe parandalimin e kancerit ovarian

Kanceri i Ovarian është në vendin e shtatë në strukturën e përgjithshme të kancerit të patologjisë (4-6%) dhe vendin e tretë (pas kancerit dhe kancerit të qafës së mitrës mitrës) malignancies mjedisit në gjinekologji. Kanceri ovarian më prek gratë premenopausal dhe menopauzë, megjithëse asnjë përjashtim dhe mbrojtjen e grave më të rinj se 40 vjet.

Klasifikimi i kancerit Ovarian

Vendi i origjinës së zjarrit parë gjinekologjisë kancerit të dalluar lezione primare, sekondare dhe metastatic ovarian.


Kanceri ovarian primar zhvillohet në gjëndër menjëherë. Në tumoret e saj histotipu primare janë formacione epiteliale papilare ose strukturë gjëndrave, rrallë zhvillohet nga qelizat e epitelit të sipërfaqes. Kanceri ovarian primar është shpesh lokalizimi bilateral; ka një cilësi të dendur dhe sipërfaqe kodrinore; ndodh kryesisht në gratë 30 vjet.

Pjesa e kancerit ovarian mesme në gjinekologji ka 80% të rasteve klinike. Zhvillimi i kësaj forme të kancerit është i lëngshëm, psevdomutsinoznyh teratoidnyh ose cysts ovarian. Tsistadenokartsinomy i lëngshëm zhvilluar në moshën 50-60 vjet, Mucinous - pas 55-60 vjet. Endometrioid i mesëm tsistadenokartsinomy ndodhë në gratë e reja zakonisht vuajnë nga shterpësi.

Lezioni metastatic ovarian është shkaktuar nga përhapja hematogjene e qelizave të tumorit, ngulitje, mënyra lymphogenous e qelizave fillore të kancerit të stomakut, gjirit, mitrës, gjëndër tiroide. Tumoret metastatic ovarian ketë rritje të shpejtë dhe kursin e pafavorshëm zakonisht ndikojnë dyja vezoret herët disseminiruet peritoneum e pelvisit. Macroscopically kancer ovarian metastatic ka një ngjyrë të bardha, sipërfaqe kodrinore, i dendur ose testovatuyu qëndrueshmëri.

Një lloj i rrallë i kancerit ovarian paraqitur papilare tsystadenoma, hranulezokletochnoy, svitloklitynnoho (mezonefroidnym) kancer adenoblastoma, Brenner tumor, tumor stromal Disherminoma, teratokartsynomah etj

Në praktikën klinike, kanceri ovarian është llogaritur në përputhje me kriteret e Figo (faza I-IV) dhe TNM (prevalenca e tumorit primar, rajonal dhe metastases largët).

I (T1) - Prevalenca e tumoreve mbyllur në vezore

 • IA (T1a) - a kanceri i vezores pa mbirjes saj kapsule dhe rritjes së qelizave të tumorit në sipërfaqen e kancerit
 • IB (T1b) - kanceri ovarian dy pa kapele tyre rritje e rritjes së qelizave të tumorit në sipërfaqen e kancerit
 • IC (T1c) - kanceri i njërit ose dy vezoreve me rritje dhe / ose thyerjes së kapsulës, rritje opuholevymy në sipërfaqen e kancerit, prezenca e qelizave atipike në ascitic ose ujë rrafshët

II (T2) - Humbjen një ose të dy vezoret me përhapjen e tumorit me strukturën e legenit

 • IIA (T2a) - përhapet ovarian kancerit ose metastasizes në tubat fallopiane apo mitrës
 • IIB (T2b) - përhapet ovarian kancer në strukturën tjetër të organeve
 • IIC (T2c) - proces neoplastike lezion i kufizuar legenit përcaktohet nga prania e qelizave atipike në ascitic ose ujë i skuqur

III (T3 / N1) - Shkatërrimi i njërit ose të dy vezoret me kancer ovarian metastazë në peritoneum apo në nyjet limfatike regjionale

 • IIIA (T3a) - mikroskopik konfirmuar praninë e metastases intraperitoneal
 • IIIB (T3b) - përcaktohet macroscopically metastaza intraperitoneale me një diametër prej 2 cm
 • IIIc (T3c / N1) - i vendosur macroscopically metastazë intraperitoneal më shumë se 2 cm në diametër ose metastasize në nyjet limfatike regjionale

IV (M1) - Kanceri i Ovarian metastazë në organet e largëta.

Shkaqet e kancerit Ovarian

Problemi i kancerit ovarian është konsideruar nga pikëpamja e tre hipotezave. Besohet se si tumoret e tjera ovarian, kanceri ovarian zhvillon në giperestrogenii të gjatë, e cila rrit shanset e transformimit malinje në gjëndra të indeve estrohenchuvstvitelnoy.

Një tjetër pamje e gjenezën e kancerit ovarian bazuar në konceptin e ovulacionit të vazhdueshëm në fillimin e hershëm të menarche, menopauza fundi, një numër i vogël i shtatzënive, shkurtimin prodhimin e qumeshtit. Continuous promovuar ovulacionit ndryshim ovarian Stroma epitelin, në këtë mënyrë përgatitjen e fazës për aktivizimin anormal e dëmtimit të ADN-së dhe shprehjes onkogjeni.

Hipoteza gjenetik identifikon grupin e mundshëm mjedisor rrezikut të grave me forma familjare të gjirit dhe kancerit ovarian.

Observer, një rritje të rrezikut të kancerit ovarian lidhur me praninë e infertilitetit, mosfunksionim ovarian, hyperplasia endometrial, oophoritis shpeshta dhe adnexitis, fibroids mitrës, tumoreve beninje dhe cysts ovarian. Përdorimi i kontracepsionit hormonal jetëgjatë 5 vjet, megjithatë, zvogëlon gjasat e kancerit ovarian nga pothuajse gjysma.

Simptomat e kancerit Ovarian

Manifestime të variablit të kancerit ovarian, për shkak të shumëllojshmëri të formave morfologjike të sëmundjes. Në forma të lokalizuara të simptomat e kancerit ovarian janë zakonisht mungon. Gratë e reja me kancer ovarian mund të manifestohet klinikisht me dhimbje e papritur e shkaktuar nga tumori rrotullim rrjedhin apo vrimë e kapsulës.

Aktivizimi i manifestimet e kancerit ovarian zhvillohet si përhapjen e kancerit. Rritja e pafuqi, dobësi, lodhje, subfebrile; humbje oreksi, funksion gastrointestinal (bloating, vjellje, kapsllëk); fenomene dysuric shfaqjes.

Çdo dëmtim ascites peritoneal zhvillon; në rastin e metastazave të mushkërive - pleurit tumorit. Në fazat e mëvonshme rrit kardiovaskulare dhe dështimi i frymëmarrjes zhvillohet ënjtje e gjymtyrë të ulët, trombozë. Metastases kanceri ovarian gjendet zakonisht në të mëlçisë, mushkërive, eshtra.

Në mesin e tumoreve malinje ovarian ndodhë arsimin epiteliale hormonally aktive. Kanceri Hranulezokletochnoy ovarian - tumor femeniziruyuschaya që promovon vajzat parakohshme pubertetit dhe shërim mitrës gjakderdhje në pacientët postmenopausal. Maskuliniziruyuschie tumor - adenoblastoma, megjithatë, çojnë në hirsutism, të ndryshuar formën, reduktimin e gjirit, ndërprerja e menstruacioneve.

Diagnoza e kancerit Ovarian

Metodat komplekse diagnostikuese të kancerit ovarian përfshijnë, gjinekologjik ekzaminimin fizik, instrumental.

Njohja dhe ascites tumor mund të prodhohen në rrjedhën e prekje të barkut. Ekzaminim gjinekologjik pse zbulon praninë e arsimit të vetme ose bilateral ovarian, por nuk jep një pasqyrë të qartë për shtrirjen e pastërtinë e saj. Me studimin rektovahinalnoe përcaktuar pushtimin e kancerit ovarian në parametrat adrectal dhe fibra.

Me sonography transvaginal (ultratinguj), YAMRT dhe legenit CT zbuluar formimin Flip e formë të parregullt, pa një kapsulë të qartë me buhristymy konturet ndryshme dhe strukturën e brendshme; vlerësuar madhësinë e saj dhe mbizotërimin.

Kanceri diagnostike laparoscopy ovarian është i nevojshëm për biopsi dhe vendosmëri histotipa tumorit konsum exudate peritoneal ose washings për Citologjia. Në disa raste, marrja ascites mundshme me shpuese pasme qemer vaginale.

Për të dyshuar studim të kancerit ovarian tregoi shënuesve tumor-i lidhur në serum (CA 19,9, CA-125, etj).

Për të përjashtuar plagë primare apo metastazë e kancerit ovarian në organet e largëta kryhet mamografia, radiografi e stomakut, mushkërive, irrigoscopy; Ultratinguj barkut, ultratinguj e zgavrën pleural, ultratinguj tiroide; Endoscopy Epërme, sigmoidoscopy, cystoscopy, chromocystoscopy.

Trajtimi i kancerit Ovarian

Zgjedhja e strategjisë trajtim kancerit ovarian është i vendosur në bazë të fazë të procesit, struktura morfologjike e tumorit, ndjeshmëri potencial i histiotipa në kimioterapi dhe ekspozimi rrezatimi, rënduese faktorët somatike dhe moshës. Në trajtimin e kancerit ovarian kombinuar qasje kirurgjikale (panhisterektomiyu) për të kryer kimioterapi dhe radioterapi.

Trajtimi kirurgjik i kancerit të lokalizuara të vezoreve (qind I-II.) Është kryer panhisterektomiyu operim të omentum më të madhe. Në debilitated ose pacientët e moshuar mund të kryejnë amputim supravaginal e mitrës dhe shtojca operim Nëntotali i omentum më të madhe. Gjatë operacionit intraoperative rishikimi kërkohet nyje limfatike paraaortalni ekzaminimin e tyre urgjente histologjike.

Në shekullin e III-IV. kanceri ovarian kryer tsitoreduktivnaya ndërhyrje që synon maksimizimin heqjen e masës tumorit para kimioterapi. Kur proceset janë të kufizuara biopsi paoperueshëm tumorit.

Kimioterapia në kancerit ovarian mund të bëhen në fazën postoperative, para operacionit ose do ta ndajë trajtim në keqdashje të avancuar. Kimioterapia (droga platin, hloretilaminamy, taksaneve) lejon për shtypjen e mitozës dhe përhapjen e qelizave të tumorit. Veprimet anësore citostatikët veprojnë të përzier, të vjella, dhe neuro-TDF, inhibimin e funksionit hematopoietic.

Terapi Rrezatimi për kancerin ovarian ka një efikasitet të ulët.

Parashikimi dhe parandalimin e kancerit ovarian

Remote mbijetesa në kancerin ovarian për shkak të fazës së sëmundjes, e tumorit strukturën morfologjike dhe diferencimin e saj. Në varësi të histotipa tumor pesëvjeçar prag të mbijetesës kapërcen 60-90% e pacientëve me I në. kanceri ovarian, 40-50% - i II, 11% -.. nga III, 5% - nga IV. Më shumë prognozë të favorshme në lidhje me kancerin ovarian i lëngshëm dhe Mucinous; më pak - mezonefroidnyy, padiferencuar, etj

Në periudhën postoperative, pacienti duhet sistematik onkolog gjinekolog vëzhgimi, parandalimin e sindromi postkastratsyonnoho. Në parandalimin e kancerit ovarian një rol të rëndësishëm për zbulimin në kohë të provimeve gjëndra dashamirës onkoprofilakticheskim, reduktuar faktorët negative.