Konflikti rezus


  • Shkaqet e konfliktit Rh
  • Mekanizmi i Rh-konfliktit
  • Simptomat konflikt Rh
  • Konflikti Diagnoza rezus
  • Trajtimi i konfliktit Rh
  • Parandalimi i Rh-konfliktit

Konflikti rezus mund ngrit në gratë me rezus negativ gjatë shtatzënisë ose gjatë lindjes nëse foshnja është Rh pozitiv babai i trashëguar. Faktor rezus (Rh) gjakut - a lipoprotein special (D-agglyutinogen) në sistemin rezus, e vendosur në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut. Ajo është e pranishme në gjak prej 85% të popullsisë njerëzor është Rh Rh pozitiv (+), dhe 15% mos ketë faktorin Rh janë Rh negative të grupit Rh (-). 

Shkaqet e konfliktit Rh

Isoimmunization Rh dhe konflikt për shkak të goditur qarkullimin Rh-papajtueshme gjakut në nënën e fëmijës dhe në masë të madhe varet nga rezultati i shtatzënisë të parë në Rh (-) gratë.


Konflikti rezus gjatë shtatzënisë së parë është e mundur në qoftë se gruaja është kryer ende transfuzione gjaku përjashtuar Rh compatibility. Shfaqja e Rh konflikteve paraprak nxitur abortin, artificial (abort) dhe spontan (abort).

Pranimi në gjak fëmijës nëna gjakut të kordonit shpesh ndodh gjatë lindjes, rastet e nënës hapur për të Rh-antigjen dhe rrezikut duke krijuar konflikt Rh në shtatzëninë e ardhshme. Yzoymmunyzatsyya probabilitet rrit në lindje nga prerjeje cezariane. Gjakderdhje gjatë shtatzënisë ose lindjes për shkak të delamination ose dëmtimit të placentës, placenta manual mund të provokojë zhvillimin e Rh-konfliktit.

Pas procedurat invazive për diagnozën prenatale (chorionic villus marrjen e mostrave, amniocentesis ose cordocentesis) është gjithashtu e mundur Rh-sensibilizimi i trupit të nënës.

Në gratë shtatzëna me Rh (-), vuan nga preeclampsia, diabeti, gripit dhe ARI vuajtur, nuk mund të jetë një shkelje e integritetit të Villi chorionic dhe aktivizimit konsekuent antitrupave sintezë antirhesus.

Arsyeja e rezus - Konflikti mund të jetë sensibilizimi i gjatë fetal i Rh (-) grave të mbajtura në lindjen e saj në Rh (+) nënat (2%).

Mekanizmi i Rh-konfliktit

Faktor rezus është trashëguar si një tipar dominant, kështu Rh (-) nënë me homozygosity (DD) Rh (+) prind - fëmijë gjithmonë Rh (+), duke pasur rrezik të lartë se konflikti rezus. Nëse heterozygous (DD) aftësitë babai një fëmijë me një rezus pozitiv apo negativ njëjtë.

Formimi i hematopoiesis fetusit fillon me 8 javë të zhvillimit të fetusit në këtë fazë të fetusit qelizat e gjakut të kuqe në sasi të vogla mund të zbulohet në gjak të nënës. Ky i huaj fetal Rh-antigjen te sistemit imunitar Rh (-) nënë dhe shkakton trupin sensibilizimi (yzoymmunyzatsyya) nënës me prodhimin e antitrupave dhe antirhesus rrezik konflikti Rh.

Sensibilizimi i Rh (-) gratë gjatë shtatzënisë së parë ndodh rrallë dhe shanset e shtatzënisë në konflikt rezus janë të larta, i formuar kështu me antitrupa (Ig M) të ketë një përqendrim i vogël i dobët kalojnë placentën dhe nuk përbëjnë një rrezik serioz për të fetusit.

Yzoymmunyzatsyya probabilitet gjatë lindjes më shumë se që mund të çojë në konflikt Rh në shtatzënitë pasuese. Kjo është për shkak të formimit të popullsisë me jetë të gjatë e qelizave të kujtesës imun, dhe shtatzënia tjetër me kontakt të përsëritur me edhe një sasi të vogël të Rh-antigjenit (më pak se 0.1 ml), lëshojnë sasi të mëdha të antitrupave specifike (Ig G).

Për shkak të madhësisë së vogël të IgG aftë të depërtojnë në gjak e fetusit nëpërmjet pengesë hematoplatsentarnyy, duke shkaktuar hemolizës intravaskular Rh (+) eritrociteve fëmijëve dhe ndalimin procesin e hematopoiesis. Si rezultat i Rh-konfliktit në zhvillim të rënda, kusht të rrezikshme për jetën fëmijën e palindur - sëmundjen hemolitike e fetusit, të karakterizuar nga anemi, hipoksi dhe acidozës. Ajo është shoqëruar nga shkatërrimi dhe rritjen e tepruar të mëlçisë, shpretkë, trurit, zemrës dhe veshkave; toksike CNS fëmijë - "bilirubin encefalopati." Pa menjëherë të marrë masa për të parandaluar konfliktin Rh mund të çojë në vdekjen e fetusit, abort spontan, lindje të vdekur, apo lindja e një fëmije me format e ndryshme të sëmundjeve hemolitik.

Simptomat konflikt Rh

Konflikti rezus nuk është Manifestimet specifike klinike në gratë shtatzëna dhe është zbuluar nga prania në gjak e antitrupave ndaj Rh-faktor. Ndonjëherë konflikt rezus mund të shoqërohet me çrregullime preeclampsia të ngjashme funksionale.

Konflikti rezus manifestuar zhvillimin e sëmundjes hemolitik e fetusit, i cili në fillim të hershëm mund të çojë në vdekje intrauterine e 20 të tij në javën e 30 të shtatzënisë, abort, lindje të vdekur, lindja e parakohshme dhe lindjes fëmijën të plotë-gjatë me formën anemik, ikterik ose edematous të sëmundjes.

Manifestime të zakonshme të konfliktit Rh në të fetusit janë: anemia, pamja e papjekur qelizave të kuqe të gjakut në gjak (reticulocytosis, erytroblastoz), organet plagë hypoxic rëndësishme dhe hepato-spelenomehaliya.

Ashpërsia e manifestimeve konfliktit Rezus mund të përcaktohet nga numri i antitrupave antirhesus në gjak të nënës dhe pjekurinë e fëmijës. Është e vështirë kur konflikti Rh mund të ndodhë formë edematous e sëmundjeve hemolitik e fetusit - me rritjen e madhësisë së organeve; anemi e theksuar, hypoalbuminemia; Shfaqja e edemë, ascites; trashje e placentës dhe amniotik rritje të vëllimit të lëngjeve. Në konflikt rezus mund të zhvillojë hydrops fetale, sindromi edemë e porsalindur, baby pesha është pothuajse 2 herë, të cilat mund të çojë në vdekje.

Një shkallë e vogël e patologjisë të vërejtur në formë anemik e sëmundjes hemolitik; Forma ikterik shprehur ngjyrën e lëkurës ikterik, zgjerimin e nyjave të mëlçisë, shpretkë, zemra dhe limfatike, hyperbilirubinemia. Toksiciteti Bilirubina në konflikt rezus shkakton CNS dhe fëmijë manifestuar letargji, oreks të dobët, belching të shpeshta, të vjella, ul reflekset, konfiskimet, të cilat pastaj mund të çojnë në prapambetjes së tij mendore dhe vonuar mendor, humbje të dëgjimit.

Konflikti Diagnoza rezus

Diagnoza e Rh-konfliktit fillon me identifikimin Rh-pajisje gruan dhe burrin e saj (mundësisht edhe para shtatzënisë së parë apo të saj në një periudhë shumë të hershme). Nëse nëna dhe babai i ardhshëm janë Rh negativ - nuk ka nevojë për hetime të mëtejshme.

Për parashikimin e konfliktit Rh në Rh (-) gratë janë të dhëna të rëndësishme që mbahen në transfuzioneve të gjakut fundit përjashtuar Rh-përkatësinë, shtatzënitë e mëparshme dhe rezultatet e tyre (e pranisë së abort spontan, medaborta, vdekjen e fetusit, lindja e një fëmije me sëmundje hemolitik) që mund të tregojë yzoymmunyzatsyya mundshme.

Konflikti Diagnoza Rh përfshin përcaktimin e titri dhe klasë antirhesus antitrupave në gjak, e cila mbahet gjatë gratë e para shtatzënisë, jo i ndjeshëm Rh - çdo 2 muaj; sensibilizuar - deri në 32 javë ngjizje çdo muaj nga 32 -35 javë - çdo 2 javë, 35 javë - çdo javë. Si kamera drejtpërdrejt e varur nga shkalla e shkatërrimit të fetusit Antitruptha Madhësia titri antirhesus, kjo analizë nuk i jep një pamje të saktë të fetusit në konflikt Rh.

Për të monitoruar studimin e fetusit kryer me ultratinguj (4 herë në periudhën 20-36 javë të shtatzënisë dhe menjëherë para ofrimit të), i cili ju lejon të monitoruar dinamikën e rritjes dhe zhvillimit të saj. Në mënyrë për të parashikuar konfliktin Rh për të vlerësuar vlerën e placentës me ultratinguj, bark fetusit madhësisë (duke përfshirë mëlçisë dhe shpretkës), duke treguar prezencën e polyhydramnios, ascites, venat kërthizës.

Holding electrocardiography (EKG), phonocardiography (PCG) dhe kardiotokografike (CTG) lejon gjinekolog i cili ofron kujdesin prenatal, për të përcaktuar shkallën e hypoxia fetale në konflikt rezus.

Informacion i rëndësishëm i jep diagnoza prenatale e metodave Rh-konfliktit amniocentezës (studim i lëngut amniotik) ose cordocentesis (hulumtim i gjakut kërthizës kurrizit) në dinamikën e ultrazërit.

Amniocentesis është kryer nga 34 deri javën e 36 të shtatzënisë, lëngu amniotik në përcaktimin titrin e antitrupave antirhesus, gjinia e fëmijës, bilirubin Absorbance, pjekurinë e fetusit të mushkërive.

Në mënyrë të ngjashme të përcaktuar shkallën e anemisë në konflikt rezus lejon cordocentesis, duke kontribuar në përcaktimin e gjakut fetal kurrizit dhe tipit të gjakut Rh-faktor; nivelet e hemoglobinës, bilirubin, proteina serum; hematokriti, retikulocitet numër, në të Antitrupat fikse në qelizat e kuqe të gjakut të fetusit; gazrat e gjakut.

Trajtimi i konfliktit Rh

Për të zbutur konfliktin e të gjitha Rh Rh (-) gratë shtatzëna në afat 10-12, 22-24 dhe 32-34 javë ngjizje kurse sjelljes terapi jospecifik desensitizing, duke përfshirë vitamina, agjentët metabolike, kalcium dhe hekur, antihistamines, terapi oksigjeni.

Në ngjizje mbi 36 javë, në praninë e Rh-sensibilizimin e nënës dhe të fetusit mund të jetë e kënaqshme ofrimit vetë.

Nëse konflikti rezus shënoi rëndë fetusit - të mbajë seksion cezariane zgjedhore në afat 37-38 javë. Nëse kjo nuk është e mundur, me ultratinguj fetal kryhet transfuzioni intrauterin i gjakut nëpër vena kurrizit që pjesërisht mund të kompensuar efektet e hypoxia dhe anemi dhe për të vazhduar shtatzëninë.

Në konflikt rezus mund të caktojë një plasmapheresis shtatzënë në gjysmën e dytë të shtatzënisë për të reduktuar titrin e antitrupave ndaj Rh (+) eritrociteve në gjakun e nënës së fetusit. Në shkallë të rënda hemolitik prek fetusin menjëherë pas lindjes fëmija harxhon zamennoho procedurë transfuzion odnohruppnoy Rh-negativ të gjakut ose plazmës dhe eritrocitet ishte grup unë; të fillojnë trajtimin e sëmundjeve të hemolitik të porsalindur.

Brenda 2 javësh pas dorëzimit nuk është e lejuar me gji një fëmijë me simptomat e sëmundjes hemolitik të mos përkeqësojnë gjendjen e foshnjës. Nëse Rh - konflikti në simptomat porsalindur kamera të sëmundjes, pas injektimit të ushqyerjes me gji të nënës imunoglobulina antirhesus shpenzuar pa kufij.

Parandalimi i Rh-konfliktit

Për të shmangur pasoja shumë serioze për një fëmijë me shtatzënisë Rh-i papajtueshëm detyrë parësore në gjinekologji është parandalimi i Rh-imunizimit dhe konfliktit rezus.

Me rëndësi të madhe për parandalimin e Rh - konfliktit në Rh (-) përbëjnë femrat ka Rh pajtueshmërinë me transfuzion gjaku i donatorëve, kursimit të detyrueshëm shtatzënisë së parë, mungesa e një histori të abortit.

Rol të rëndësishëm në parandalimin e planifikimit Rh-konfliktit luan një ekzaminim të shtatzënisë së gruas në grupin e gjakut, Rh-faktor për praninë e antitrupave në antirhesus gjakut. Rreziku i konfliktit dhe antitrupave Rh ndaj gruas gjakut Rh nuk është një contraindication të shtatzënisë dhe arsyeja për ndërprerjen e saj.

Profilaksia specifik konflikt Rh është intramuskular imunoglobulina antirhesus injeksion (RhoGAM) gjaku i emëruar gra me Rh (-) jo, të ndjeshem ndaj Rh-antigjen. Drogës shkatërron Rh (+) eritrocitet që mund të bllokuar në gjak e një gruaje, duke e ndalur atë yzoymmunyzatsyya dhe zvogëlon gjasat e Rh-konfliktit. Për efikasitet të lartë veprim parandalues ​​RhoGAM duhet të përmbahen në mënyrë rigoroze për kushtet e drogës.

Hyrje antirhesus imunoglobulinave Rh (-) gratë për parandalimin e Rh-konfliktit sjelljes jo më vonë se 72 orë pas transfuzionit të Rh (+) gjaku ose trombociteve; aborti; aborti spontan, operacionet e lidhura me shtatzënisë ektopike. Imunoglobulina Antirhesus administruar të grave shtatzëna që i përkasin kategorisë së rrezikut të konfliktit Rh, 28 javë të shtatzënisë (nganjëherë përsëritet në 34 javë) për parandalimin e sëmundjes hemolitik të fetusit.

Nëse një grua shtatzënë me Rh (-) vërejtur gjakderdhje (me shkëputje placental, trauma e barkut), ishin manipulimi pushtuese e rrezikut të Rh-konfliktit antirhesus imunoglobulinë administrohet në 7 muaj shtatzënisë.

Në e para 48-72 orë pas lindjes, nëse lindja Rh (+) dhe nuk ka fëmijë antitrupat Rh në gjakun e nënës, injeksion i përsëritur i RhoGAM. Kjo parandalon Rh-sensibilizim dhe konfliktin rezus në shtatzëni tjetër.

Imunoglobulina Veprimi zgjat për disa javë dhe në çdo shtatzëni të mëvonshme nëse ekziston probabilitet i Rh (+) dhe zhvillimin e fëmijëve Rezus konflikt, ai duhet të ri-futur.

Për Rh (-) gratë tashmë sensibilizuar me Rh antigjenit RhoGAM nuk është efektive.