Sindromi i distresit respirator


 • Shkaqet dhe mekanizëm i Edis
 • Simptomat e sindromës ankth të frymëmarrjes
 • Komplikimet sindroma e distresit respirator
 • Diagnoza e sindromi i distresit respirator
 • Trajtimi i sindromën e shqetësimeve respiratore
 • Prognoza për sindromi i distresit respirator
 • Parandalimi i sindromit të distresit respirator

Frymëmarrjes rriturit sindromi ankth (RDSD) - manifestim tmerrshme e dështimit të frymëmarrjes, të shoqëruara me zhvillimin nekardiohennyy çrregullime Library mushkërive e frymëmarrjes dhe hipoksi. Përkundër sërë faktorësh që çojnë në RDVS në dëmtimin e tij të mushkërive është e bazuar në strukturat që shkaktojnë paaftësi për të transportuar oksigjen në mushkëri. Emrat tjerë sindroma distresit respirator eshte nje "shoku", "lagësht", "traumatik" lehtë.

Rënie të mprehtë në oksigjenim dhe ventilimit trupit është mangësi oksigjen i zhvillimit të zemrës dhe trurit dhe kushte të rrezikshme për jetën. Kur vdekshmërisë EDIS në rast të ndihmës fund apo jo adekuat të parashikuar arrin 60-70%.

Shkaqet dhe mekanizëm i Edis


Mekanizmat që shkaktojnë zhvillimin e sindromës ankth të frymëmarrjes, është embolization i enëve të vogla të mushkërive grimcave të gjakut të indeve mikroshustkamy dëmtuar, pika yndyrë në sfond formuar në indet e substancave toksike biologjikisht aktive - kinins, prostaglandins, etj

Anijet pulmonare Mikroembolizatsiya është shkaktuar nga efektet e drejtpërdrejta ose indirekte në kapilar-alveolar membrana acini pulmonar llojet e ndryshme të faktorëve të dëmshme.

Efekti i drejtpërdrejtë i dëmshëm është aspiratë e gjakut, të vjellat dhe ujë, inhalimi i tymit dhe substancave toksike, shembje të mushkërive, brinjë të thyera, diafragmë këputje, një mbidozë të drogës.

I tërthortë, dëmtim indirekt kapilar-alveolar cipë shkakton aktivizimin dhe agregimin e qelizave të gjakut në pneumonia bakteriale dhe virale, sepsë, djegie, plagë të kombinuara dhe tronditje traumatike, i shoqëruar nga hemorragji masive, pancreatitis, proceset autoimune, elektrike, eklampsisë, etj

Rritja e pėrshkueshmėrisė e membranave për proteina dhe lëngun intersticiale duke shkaktuar ënjtje dhe indeve alveolare, reduktimin e elasticitetit dhe shkëmbimit të gazit në funksionin e mushkërive. Këto procese të çojë në zhvillimin e hypoxemia, hypercapnia dhe dështimit akut të frymëmarrjes.

Sindromi i distresit respirator mund të zhvillohet brenda orëve apo ditëve nga data e faktorit me qëllim të keq. Gjatë postmortem EDIS tre faza:

 • Faza EDIS akute (2-5 ditë) - edemë pulmonare intersticiale dhe alveolar, lezione pulmonare kapilar dhe epiteli alveolar, zhvillim mikroatelektazov. Në rast të një rrjedhje pozitive të sindromës ankth të frymëmarrjes në disa ditë fenomene mprehtësi më kalon, transudate shkrin; ndryshe, një tranzicion të subakut apo kurs kronik.
 • Faza subakut EDIS - zhvillimi i inflamacionit intersticiale dhe bronchoalveolar.
 • Faza kronike EDIS - Zhvillimi përgjegjës fibroziruyuscheho Alveolite. Nuk është trashur dhe rrafshim kapilar-alveolar membrana, zgjerimi ata formimi ind lidhës dhe mikrotrombozy zapustevanie krevat enëve të gjakut. Rezultat i fazës kronike të sindromën e shqetësimeve respiratore është zhvillimi i hipertensionit pulmonar dhe dështimit kronik respirator. Shprehur fibrozë alveolar mund të ndodhë në 2-3 javë.

Simptomat e sindromës ankth të frymëmarrjes

Zhvillimi i sindromi i distresit respirator karakterizohet nga faza të rritur vijues që pasqyrojnë ndryshime patologjike në mushkëri dhe foto tipike në rritje ashpër dështim të frymëmarrjes.

I (dëm fazë) - e para 6 orë të ndikimit stresit. Ankesat janë zakonisht mungon, klinike dhe ndryshimet radiografike nuk janë zbuluar.

II (faza mendore mirëqenien) - prej 6 deri 12 orë nga koha e ndikimit stresit. Zhvilluar rritur gulçim, cianozë, takikardi, tachypnea (frymëmarrje të shpejtë për më shumë se 20 min.), Kollë Ankthi pacientit me i lehtë sputumit dhe gjakut vija. Dyspnea dhe cianozë nuk qethur shkurt mbytje kislorodnymy, përmbajtjen e oksigjenit në gjakun e në mënyrë të qëndrueshme në rënie. Dëgjim të mushkërive - wheezing, kërcitje; shenja radiologjike korrespondojnë përhapur edemë intersticiale.

III (dështim të frymëmarrjes fazë) - 12-24 orë pas ekspozimit ndaj stresit. Bubbling frymë me lirimin e sputumit i lehtë rozë, duke rritur hypoxemia dhe hypercapnia, frymëmarrje të cekët, dhe një rritje në uljen e tensionit të gjakut venoz qendror. Të gjithë sipërfaqen e mushkërive auscultated lagësht, wheezing kalibrit të shumta të ndryshme. X-rrezet i vendosur hijet fokale shkrirje. Në këtë fazë, formimi i membranave qelqor e mushkëror mbushur fibrinë exudate, bien qelizat krovyanymy, lezione endoteliale për të formuar hemoragji kapilar dhe mikroatelektazov.

IV (faza terminal) - acidosis metabolike, hypoxemia dhe hypercapnia nuk është eliminuar vëllime shumë të mëdha të kujdesit intensiv dhe ventilim mekanik. Rremë dinamikë pozitive radiale (pamja e lezioneve prosvitlin) përhapja e shkaktuar nga ind lidhës, zëvendësimit parenchyma mushkërive. Në këtë periudhë, një sindromë terminal respirator ankth zhvilluar dështim të shumëfishtë të organeve, të karakterizuar nga:

 • hipotension, takikardi rënda, dridhje atrial, takikardi ventricular;
 • hyperbilirubinemia, hyperenzymemia, hypoalbuminemia, hypoholesterynemyy;
 • DIC, leukopenia, trombocitopenia;
 • rritet në ure dhe kreatininës, oliguria;
 • gastro-intestinal dhe hemoragjia pulmonare;
 • depresioni i ndërgjegjes, komë.

Komplikimet sindroma e distresit respirator

Gjatë lehtësim të sindromën e shqetësimeve të frymëmarrjes, si një komplikacion të mundshëm të barotrauma pulmonar, pneumoni bakteriale, zhvillimin e DIC, dështimit të zemrës.

Manifestime të barotrauma që zhvillohet si pasojë e frymëmarrje hardware, janë emfizemë nënlëkurës, pneumatoraks, pnevmomediastinum. Rritja rrezikun e barotrauma në pacientët me sindromin frymëmarrjes fatkeqësi e shkaktuar nga hyperextension në elasticitet të ulët alveolare indeve të mushkërive.

Dështimi akute e ventrikulit të majtë (apo edemë pulmonare kardiogjenik) për shkak të stagnimit në Edis në qarkullim pulmonar.

DIC (sindromi i shpërndarë koagulimit intravaskular) zhvilluar sepsë, nekrotizues pancreatitis faktorëve të mirë të dëmshme dhe të shprehura në lezione të shumta të organeve të sistemeve të ndryshme.

Diagnoza e sindromi i distresit respirator

Sindromi i distresit respirator është një gjendje kritike dhe kërkon vlerësimin emergjente.

Manifestimet e hershme EDIS objektiv janë në rritje dyspnea, takikardia dhe cianozë. Dëgjim i modelit mushkëri ndryshon fazat sipas të sindromës ankth të frymëmarrjes: nga hard "amforicheskoe" për frymë wheezing dhe mbytje simptomë lagësht "memec" ("heshtur") në fund-fazë mushkërive.

Një tregues tipik i përbërjes së gazit të gjakut në RDSD janë PaO2 nën 50 mm Hg. c. (Hypoxemia), përkundër terapisë së vazhdueshme të oksigjenit (me FiO2 60%)., Rritja hypercapnia. Në pacientët me të rënda Edis frymëmarrjes dështimit dhe hypoxemia janë mbajtur edhe kur cilësi, përzierje shumë mbytje oksigjenit.

Parametrat biokimike të gjakut venoz të karakterizuar nga hypoalbuminemia, faktorët që roll, rritje të transaminazave dhe të bilirubin rritur.

Në periferi të mushkërive X-ray tregoi hijet të fshehtë të shumta (simptomë stuhi bore), e reduktuar transparencën indin e mushkërive, rrjedhje pleural zakonisht mungon.

Treguesit e funksionit të mushkërive treguar për të reduktuar të gjitha vëllime të frymëmarrjes dhe shtrihen indet e mushkërive statike më pak se 5 ml / mm ujit. c.

Matja e presionit në pulmonar kateteri arterie Swan Ganz tregon "zhurma" e tij të paktën 15 mm Hg

Sindromi i distresit respirator duhet të dallohen nga edemë pulmonare kardiogjenik, pneumoni, emboli pulmonare.

Trajtimi i sindromën e shqetësimeve respiratore

Trajtimi i sindromën e shqetësimeve respiratore është në njësinë kujdes intensiv dhe kujdes intensiv. Masat e ndihmës Edis përfshijnë:

 • eleminuar faktorin e dëmshme të stresit;
 • korrigjim i hypoxemia dhe dështimit akut të frymëmarrjes;
 • trajtimi i crregullimeve shumëfishta organeve.

Në fazën e parë të trajtimit të faktorëve sindromi ankth të frymëmarrjes janë eliminuar mushkërive drejtpërdrejtë e dëmit të caktuar terapi masive antibiotik për pneumoni bakteriale, sepsë, kryer trajtimin e duhur të djegiet dhe lëndimeve.

Për të eliminuar hipoksi përzgjedhje e kryer prej adekuat regjimit terapi oksigjeni të kontrollit dinamik të gazeve të gjakut (PO2 mbajtur të paktën 60 mm Hg). Oxygen mund të kryhet nëpërmjet një maskë apo hundës kateteri treguar në oksigjenimit ventilim joefikase (RR në 30 min).

Për të parandaluar zhvillimin e DIC emëruar e acidit acetilsalicilik (aspirina), Courant dhe reopolyglukine, heparin.

Pavarësisht nga edemë intersticiale dhe alveolare, reanimim lëngu është kryer për të përmirësuar furnizimin e normalizimit të diuresis dhe të mbajë presionin e gjakut.

Efektiviteti i trajtimit të sindromit ankth të frymëmarrjes varet nga afatet kohore të saj: ajo me sukses vetëm në fazat e hershme të kësaj gjendje para lezione të pakthyeshme të indeve të mushkërive.

Prognoza për sindromi i distresit respirator

Vdekshmëria në fazë III sindromën e shqetësimeve respiratore është rreth 80% në fund të fazë korrespondon me dështim të shumëfishtë të organeve, zakonisht të gjithë pacientët të vdesin.

Kur një rezultat pozitiv pas trokitur funksion EDIS të mushkërive mund të jetë pothuajse shërohen plotësisht, por shpesh kërkojnë terapi të zgjatur të mirëmbajtjes.

Parandalimi i sindromit të distresit respirator

Masat specifike parandaluese distresit respirator sindromi mungojnë. Ajo duhet mbrojtur nga ndikimi i faktorëve të stresit që çojnë në zhvillimit RDSD.