Këputje e ezofagut


  • Shkaqet e shpërthimit të ezofagut
  • Simptomet e këputje të ezofagut
  • Diagnoza e këputje esophageal
  • Trajtimi i këputje esophageal
  • Parashikimi dhe parandalimin e shpërthimit të ezofagut

Këputje e ezofagut lidhur me kushte emergjente që kërkojnë një sërë masash emergjente kirurgjikale. Diagnoza e vonuar e shkaktojnë esophageal këputje komplikime të rënda qelbëzues (qafë phlegmon, mediastinitis, empyema pleural, sepsis), esophageal-respirator gyp, gjakderdhje dhe vdekshmëri të lartë. Në Gastroenterologjise lëshojnë vrimë spontan të ezofagut dhe këputje esophageal (sindromi Boerhaave), që ndryshojnë në shkaqet e origjinës së saj.

Shkaqet e shpërthimit të ezofagut

Shkaqet e vrimë esophageal mund të veprojë procedurat iatrogjenike mjekësore diagnostikuese - Esophagoscopy, Tracheostomy, bouginage ezofag, kardiodilatatsiya, intubation endotracheal, dëme në mur ezofag gjatë operacionit në qafë, gjoks, abdomen. Djegiet kimike, ulcerat, tumoret dhe organet e huaja të ezofagut gjithashtu mund të çojë në mur nekrozë ezofahealnoy dhe punching atë. Në disa raste, këputje e ezofag shkaktohet nga thekshëm dëmtim në qafë dhe gjoks.


Këputje spontan i ezofagut ndodh kur një mprehtë presion papritur rritje vnutriezofahealnoho. Shkaku kryesor i këputje spontan të ezofagut është të vjella të rënda zhvillon me overeating dhe marrjen e sasive të mëdha të alkoolit. Kur duke hedhur gaz dhe përmbajtjen e stomakut në ezofag dhe muskul unazor vrull e ulët presion ezofahalnoho vnutripischevodnoho rritet ndjeshëm, duke rezultuar në këputje të ezofagut në seksionin e tij më e dobët që ndodhet sipër diafragmë. Kjo situatë shpesh zhvillohet në dëshirën të ndërgjegjshëm për të frenuar retching gjatë një vakt, në tryezë, sepse kjo patologji quhet "ezofag banket." Këputje më pak spontan i ezofagut ndodh kur tensionit (kur heqjen e objekteve të rënda, në lindjen e fëmijës), kollitje, konfiskimet, trauma barkut të topitur. Këputje spontan i ezofagut në mbi 80% të rasteve janë diagnostikuar në njerëzit e moshës 50-60 vjet.

Nuk janë këputje e plotë dhe e pjesshme e ezofagut. Në rastin e parë, dëmi ndikon në tërë trashësinë e murit të trupit, e dyta - hendeku është brenda një ose më shumë membranat ezofag.

Simptomet e këputje të ezofagut

Pas faktorit traumatik të ndikimit (procedurë endoskopike, të vjella, etj) zhvillon dhimbje e papritur të mprehtë retrosternal ose epigastrike, shpesh radiating në brezin sup, apo rajonin e mesit. Frymëmarrja bëhet e cekët dhe të vështirë, impuls - i shpeshtë; zhvillon cianozë e lëkurës (fytyrë, buzët, gjymtyrët), vepron djersë të ftohtë. Në rritje të shpejtë qafë emfizemë nënlëkuror shkaktuar nga lirimin e ajrit në yndyrë nënlëkurës. Gjatë gëlltitjes, kollitjes, dhimbje gjoksi thellë frymë intensifikuar; Në disa raste, nuk hypersalivation dhe të vjella të përgjakshme.

Në rast të shpërthimit të ezofagut, që ndodhi kundër sfondit të thekshëm plagët e gjoksit, e dominuar nga simptomat e dëmtimit të mushkërive të shkaktuara nga HEMO - dhe pneumatoraks.

Kur këputje spontan i ezofagut është i ndikuar kryesisht të majtë ezofag naddiafrahmalnye mur, duke rezultuar në formimin e mesazhit esophageal la zgavrën pleural ku bie ushqimi. Si rezultat, zhvillimin empyema, dehje të rënda, shoku septik. Me lokalizimin e këputje të ezofagut në zapischevodnaya cervikal formuar ose absces navkolostravohodnu qafë, këputje e ezofagut kraharorit zhvillon mediastinitis, barkut - peritonit.

Nga shenjat e vona të këputje të ezofagut, e cila tregon inflamacion në mediastinum dhe abdomen, përfshijnë ethe, takikardia, dyspnea, përkeqësim kritike të simptomave të pacientit nga intoksikimi dhe shoku.

Diagnoza e këputje esophageal

Në diagnozën e këputje esophageal bazuar në historinë tuaj mjekësore, ekzaminim fizik, ekzaminimet instrumentale.

I prekshëm përcaktohet nga dhimbje në rajon epigastrike, emfizemë nënlëkuror, tensioni i muskujve të murit të barkut, me perkusion - kuti tingujt e mushkërive, dëgjim - një dobësim të mprehtë të frymëmarrjes.

Në radiografi të thjeshtë të gjoksit dhe barkut kthen akumulimin e gazit në mediastinum (pnevmomediastinum) dhe hydropnemothorax hapësirë ​​paraesophageal. Holding X-ray e ezofagut me një ujë i shpjegueshëm agjentëve kontrast na lejon të shohim nga përtej murit dhe të sqaruar vendin ezofahealnoy këputje e ezofagut. Në raste të dyshimta bëhet farynhoskopyya, Esophagoscopy, Mediastinoscopy.

Kur dyshohet këputje e ezofagut përjashtojnë sëmundje të tjera që ndodhin me dhimbje të barkut dhe retrosternal: infarkt miokardi, aneurysm shtresuar, Ulçera ruptured stomak, pancreatitis akute, pneumatoraks spontan, këputje e trake dhe bronke. Në këtë drejtim, më tej mbajtur EKG, ultratingull i aortës, studimi i enzimeve pankreatik, gjoks X-ray, bronchoscopy, ultratinguj dëmtimit të dhëmbëve pleural dhe t. E. Nëse është e nevojshme, një vrimë përjashtim të stomakut mund të ketë një laparoscopy.

Trajtimi i këputje esophageal

Taktikat Konservatore lejuara në lëndimeve të freskëta në hipofarinhsa (laryngeal pjesë e faring) ose shpinë qafës së mitrës, si dhe këputje jo e plotë e ezofagut. Në këto raste mbahen në spital urgjent i pacientit është i përjashtuar ushqimin nga goja, analgjezik të emëruar dhe të terapisë me antibiotikë. Pacientët të vendosur monitorim dinamik për zbulimin e hershëm të indikacioneve për ndërhyrje kirurgjikale. Nëse dhimbjen tuaj, të rritur emfizemë nënlëkurës, ethe bëri një operacion urgjent. Kur ju thyejnë ezofag i qafës së mitrës tregon mediastinotomy i qafës së mitrës Winternitz instalimi i kullimit në vendin e vrimë.

Kur këputje e ezofagut kraharorit, në ditën e parë të dëmit të kryer thoracotomy mbylljes dhe strehim pleural ose rreth zemrës përplasje defekt, hastrostomyya, kullimit të zgavrën pleural dhe mediastinum. Nëse esophageal hendek kohë qenë më shumë se 24 orë, mbajti ndërhyrjen paliativ (pa suturing ezofag): ezofahostomiya, mediastinotomy, hastrostomyya, eyunostomiya, kullimit e zgavrën pleural dhe mediastinum.

Në periudhën postoperative është kryer Flushing dëmtimit të dhëmbëve antiseptics, administrimin e enzimeve proteolitike, antibiotikët, terapi infuzion.

Parashikimi dhe parandalimin e shpërthimit të ezofagut

Vdekshmëria në këputje spontan të ezofagut është 25 në 85% në varësi të periudhës së hershme kujdesit mjekësor. Diagnoza vonë e këputje të ezofagut dhe zhvillimin e komplikimeve të mesme (qafës phlegmon, empyema, mediastinitis, sepsë, esophageal-bronkiale gyp, gjakderdhje, etj) dëmton shanset e shërimit.

Parandalimi i lëndimit iatrogjenike të ezofagut është e procedurave të kujdesshme endoskopike, Tracheostomy, intubation, ndërhyrjet kirurgjikale. Parandalimi i këputje spontan të ezofagut kërkon përjashtimin e faktorëve të provokuar - ngrën tepër, duke marrë sasi të mëdha të alkoolit në mënyrë dramatike përpjekje fizike, etj