Sarkoma Kaposi


  • Shkakton sarkomë Kaposi
  • Simptomet e sarkomë Kaposi-së
  • Diagnoza e sarkomë Kaposi-së
  • Trajtimi i sarkomë Kaposi-së
  • Sarkomë Kaposi e motit

Sarkomë Kaposi mori emrin e saj nga dermatolog hungarez pari e përshkroi sëmundjen në 1872. Prevalenca e sarkomë Kaposi-së nuk është aq i madh, por mjedisi me HIV ajo arrin 40-60%. Në ketyre pacienteve, sarkoma Kaposi është tumor më shpesh ndodhin malinje. Sipas kryer në gjyqet dermatologji klinike në njerëz sarkomë Kaposi diagnostikuar rreth 8 herë më shpesh sesa femrat.

Grupet e rrezikut në të cilat zhvillimi i sarkomë Kaposi-së të më shumë gjasa të përfshijnë: burrat HIV-pozitive, njerëzit e origjinës e Mesdheut në pleqëri, kombësi marrësve Qendrore Afrikane të organeve të transplantuara apo pacientët vazhdoi marrin terapi imunosupresiv.

Shkakton sarkomë Kaposi


Mjekësia nuk është ende e njohur shkakun e saktë të sarkomë Kaposi-së dhe patogjenezën e saj. Sëmundja shpesh ndodh kundër sfondit të proceseve të dytë malinje: mikozë veç e veç kërpudha, sëmundje Hodgkin, lymphosarcoma, mieloma e shumëfishtë. Studimet e fundit kanë konfirmuar marrëdhënien e sëmundjes me praninë e antitrupave specifike në trup të formuar nga infeksioni me llojin e virusit herpes 8. Infeksioni me virusin mund të ndodhë përmes kontaktit seksual, përmes gjakut apo pështymë.

Deri më sot, shkencëtarët ishin në gjendje për të identifikuar citokineve që japin një efekt stimulues në strukturën qelizore të sarkomë Kaposi-së. Këto përfshijnë: 3FGF - faktor fibroblast rritjes, IL-6 - interleukin 6, TGFp - transformimin e faktorit të rritjes. Në paraqitjen e tumoreve në pacientët me SIDA prizë rëndësishme onkostatinu.

Sarkoma Kaposi nuk eshte tumor mjaft zakonshëm malinj. Aktiviteti i dobët mitotike, varësia e procesit të statusit të imunitetit të pacientit, multitsentricheskoho mundësi zhvillimi regresionit e vatrave të tumorit, mungesa e atypia qelizor dhe zbulimin histologic e shenjave të inflamacionit konfirmojnë supozimin që në fillim të krijimit të saj, sarkomë Kaposi është procesi më reaktiv se sarkomë Vërtetë.

Simptomet e sarkomë Kaposi-së

Sëmundja më e zakonshme fillon me lëkurë spote vjollcë-blu që futjes formimin e disqe të rrumbullakosura apo nyjet. Në disa raste, sarkomë Kaposi fillon me paraqitjen e papules në lëkurë që i ngjan një planus liken nxituar. Njësitë gradualisht rritet, pyll i pjekur apo madhësinë e një arre. Ata kanë konsistencë të shtrënguar elastike dhe sipërfaqe krisur shpesh shpuar venat merimangë. Nyje të shkaktojë dhimbje pacientit, rëndë nga presioni mbi ta. Me kalimin e kohës, me Sarkoma Kaposi-së resorption mundshme spontan të nyjeve për të formuar plagët në formën e hyperpigmentation depresion.

Ka katër variante klinike të sarkomë Kaposi-së: epidemi klasik, endemike dhe imunitet të suppressive.

Sarkoma Kaposi klasik e zakonshme në Rusi, Ukraina, Bjellorusia dhe Evropën Qendrore. Lokalizimi i saj tipik - side lëkurë sipërfaqe e këmbët, këmbët dhe duart. Okreslenist tipik i qartë dhe simetri e vatrave të tumorit, mungesa e simptomave subjektive (në disa raste, pacientët vërejtur një zjarr ose kruarje). Kjo formë e sarkomë rrallë ndodh me lezione. Gjatë sarkomë Kaposi klasike të ndajë 3 faza klinike: njollosur, dhe papuleznuyu tumor.

Faza e ndotur - fillimi i sëmundjes. Dërguar kuq pak-kaltërosh ose kuqalashe ngjyrë kafe spote formë të përafërt, madhësia nuk i kalon 0,5 cm. Spotet kanë një sipërfaqe e lëmuar.

Sarkoma FAZA Papular Kaposi ka formën e elementeve të shumëfishta që zgjaten sipër lëkurë në formën e sferave ose hemispheres. Ata janë të dendura, elastik, diametër shkon 0,2-1 cm. Bashkimi së bashku, elementet mund të formojnë pllaka napivkulevydni apo rrafshuar me një sipërfaqe të përafërt ose të qetë. Por shumica Disa elemente të sarkomë Kaposi-së kjo fazë të mbetet i izoluar.

Faza tumor karakterizohet nga formimi i faqet e tumorit diametër prej 1 deri në 5 cm. Njësitë si elemente i ndotur fazë duhet të kaltërt-kuqe ngjyrë ose kuqërremtë-kafe. Ato shkrihen me njëri-tjetrin dhe ulqerim.

Epidemi sarkomë Kaposi shoqëruara me AIDS dhe është një nga simptomat karakteristike të sëmundjes. Mosha tipik i ri i pacientëve (37 vjet), shkëlqim i ndotur elementet dhe vendndodhjen pazakontë e tumorit, mukozës, hundën, gjymtyrët e sipërme dhe shije të vështirë. Në këtë formë të sarkomë Kaposi është përfshirja e shpejtë e nyjeve limfatike dhe të organeve të brendshme.

Tipik sarkoma Kaposi ndodh zakonisht në Afrikën Qendrore. Sëmundja zhvillohet në fëmijëri, shpesh në vitin e parë të jetës. Ajo karakterizohet nga lezione të organeve të brendshme dhe nyjet limfatike, ndryshimet e lëkurës janë minimale dhe të rralla.

Imun-suppressive sarkomë Kaposi ndodh kronike dhe më dashamirës, ​​zakonisht pa përfshirjen e organeve të brendshme. Ka në sfond të trajtimit immunnosupressivnoho në pacientët të cilët kanë pasur transplantet e organeve. Nëse anuloni shtypur drogë sistemit imunitar shpesh janë të regresionit të simptomeve.

Për sarkoma Kaposi mund të jetë akut, subakut ose kronike. Në zhvillimin e sëmundjes akute është përgjithësim i shpejtë i keqdashje me zhvillimin e dehje dhe cachexia. Pacientët vdes gjatë periudhës nga 2 muaj deri në 2 vjet të fillimit. Forma subakut pa trajtim mund të zgjasë 2-3 vjet. Rritja e ngadaltë e tumorit në formën kronike e Sarkoma Kaposi plumbit ndaj më i gjatë i tanishëm i saj (8-10 vjet ose më shumë).

Nga komplikimet e lidhura sarkomë deformim Kaposi dhe kufizimin e lëvizjes në gjymtyrët e prekura, gjakderdhje nga tumori në shthurje lymphostasis zhvillimin e Lymphedema compression në tumor enët limfatike dhe vende të tjera të tumorit ulçerë mundësinë të rrezikshme të infektimit me rritje epërsinë e mungesës së imunitetit për zhvillimin e shpejtë të sepsë dhe mund të duket shkaku i vdekjes.

Diagnoza e sarkomë Kaposi-së

Diagnoza e sarkomë Kaposi-së bazuar në manifestimet e tij tipike klinike dhe strukturat e të dhënave biopsi. Ekzaminim histologjik zbulon një e formuar rishtas dermis enëve të shumta dhe përhapjen e qelizave gisht - fibroblasts rinj. Prania e hemosiderin dhe ekstravazatov (eksudate hemorragjike) për të dalluar sarkomë Kaposi këtu fibrosarkom.

Pacientët immunnolohicheskie hulumtime sjellje dhe analiza e gjakut për HIV. Për zbulimin e lezioneve të organeve të brendshme në sarkomë Kaposi-së duke përdorur ultratinguj barkut dhe zemrës, gastroscopy, x-ray e mushkërive, scintigraphy skeletik, veshkat CT, gjëndra veshkave MRI dhe t. N.

Kërkohet diagnoza diferenciale e sarkomë Kaposi-së liken banesë, sarkoidosis, hemosiderosis, angiosarkomën kërpudha infeksion mikotik i këmbës diferencuar shumë, hemangioma mikrovenulyarnoy etj

Trajtimi i sarkomë Kaposi-së

Një faktor i rëndësishëm në trajtimin e sarkomë Kaposi-së është trajtimi i sëmundjes themelore për të përmirësuar statusin imunitar. Trajtim sistematik i sarkomë Kaposi-së i jepet zakonisht për pacientët me sfond të favorshme imunologjik me sëmundje asimptomatike. Kjo është kimioterapia intensive. Rreziku i përdorimit të terapisë të tillë në pacientët me mungesë imuniteti lidhur me efekte toksike në palcën e eshtrave, veçanërisht në kombinim me ilaçe për trajtimin e infeksionit HIV. Më 1 dhe 2 fazat e sarkomë Kaposi-së është konsideruar prospydyn optimal monoterapi cili është veprim jo-frenues mbi sistemin imunitar dhe të gjakut. Në trajtimin e formave klasike dhe epidemike sarkomë Kaposi-së përdoret me sukses Interferons :? - 2a ,? - 2b dhe?. Ato parandaluar proliferimin e fibroblasts dhe e aftë të iniciuar apoptozen e qelizave tumorale.

Trajtimi lokal i sarkomë Kaposi-së përfshijnë cryotherapy, droga kimioterapia dhe injeksione të interferon në të tumorit banjot dinitrohlorbenzola dhe ointments prospydyn, metodat e tjera. Në prani të lezioneve të mëdha dhe të dhimbshme, si dhe për efekt më të mirë kozmetike të rrezatim lokal është kryer.

Sarkomë Kaposi e motit

Prognoza në sarkomë Kaposi-së varet nga natyra e drejtimit të saj dhe është e lidhur ngushtë me sistemin imunitar të pacientit. Në normat më të larta të manifestimeve të imunitetit të sëmundjes mund të është, trajtim sistematik i kthyeshëm i jep efekt të mirë dhe mund të arrijë faljen në 50-70% të pacientëve. Pra, në sarkomë Kaposi-së në pacientët me masë limfociteve CD4 400 ml-1 Frekuenca e faljen në sfond të terapisë imunitar tejkalon 45%, ndërsa CD4 më pak se 200 ml-1 për të arritur faljen mund vetëm 7% të pacientëve.