Sarkoma e gjirit


  • Klasifikimi e llojeve të sarkoma e gjirit
  • Shkaqet e sarkomë gjirit
  • Simptomet e sarkomë gjirit
  • Diagnoza e sarkomë gjirit
  • Trajtimi i sarkomë gjirit
  • Prognoza për sarkomë gjirit

Në Mammology sarkomë dhe kanceri i gjirit referohet llojeve të rralla të malignancies, duke përfshirë të kontabilitetit për 0,6-2%. Kanceri i gjirit sarkomë mund të zhvillohet në gratë dhe burrat; histologjikisht identike me këtë lloj të tumoreve tumoreve të ngjashme të indeve të buta, e cila ndodh në fusha të tjera anatomike.

Sarkomë më e zakonshme zhvillohet në kancer fletë gji. Sarkomë gjirit të prirur për rritjen e shpejtë dhe metastazë, është natyrisht jashtëzakonisht i keq dhe prognozë.

Klasifikimi e llojeve të sarkoma e gjirit


Në strukturën e Kaposi nr epiteliale dhe indeve gjëndrave. Shumica sarkomat origjinën nga komponenti stromal - muskujve hulli, ose të qetë, yndyrë, nervore, kockave, etj i gjirit mund të zhvillojnë lloje të ndryshme histologjik të sarkomën. Madhësive sarkomë gjirit ndryshojnë në rangun prej 1.5 15 cm.

Sipas varianteve morfologjike janë fibrosarkom shquar, liposarkomu, hondrosarkom, anhiosarkomu, leiomyosarcomas, rabdomiosarkomu, osteosarkomu, histiocitet malinje fijor, etj

Ekzaminim histologjik zbuluar më shumë fibrosarkom (30%) ndodhin me fibrave të indeve lidhës që arrijnë madhësive të mëdha dhe nuk janë të shoqëruar nga ulceration.

Liposarcoma - tumor malinj mesenchymal e indit dhjamor, karakterizohet edhe nga përparimi i shpejtë, por shpesh ulqerim dhe në të njëjtën kohë ndikojnë në të dy gjinjtë.

Rabdomiosarkoma, janë elemente të muskujve hulli, të karakterizuara nga keqdashje ekstreme, rritja e shpejtë e infiltrimit indeve. Ky lloj i sarkomë gjirit prek kryesisht gratë e reja nën moshën 25 vjeçare.

Angiosarkomën formuar qelizat endoteliale vaskulare janë të shpejtë në rritje tumoret që janë karakterizuar nga kursi avid korrente; janë të moshës kryesisht 35-45 vjet.

Chondrosarcoma dhe osteosarkome vneskeletnoy lokalizimin 0,25% e të gjithë sarkomën të gjirit, të shprehur shkallë të ndryshme të keqdashje; në gratë më të vjetra se 55 vjet.

Fillimisht dalluar sarkomë parësor të gjirit dhe zhvillim të mesëm nga subjektet fillimisht beninje (p.sh., tumoreve fletë).

Shkaqet e sarkomë gjirit

Shkaqet e vërteta të sarkomë gjirit nuk është i përcaktuar. Ndër faktorët që janë të favorshme për zhvillimin e sarkomë, mund të bëjë carcinogens kimike, lëndim rrezatimi në gji, të ngarkuar onkoanamnez familjare.

Mjaft shpesh i paraprin pamjen e Kaposi nuk radikal i heqje të pjesshëm të gjirit në një tumor beninje - fibroadenoma, fletë ose veretenokletochnoy tumor.

Sarkoma e gjirit mund te kombinohet me fibroadenoma ose kancerin e kancerit kundërt, cervikale dhe vaginale, kancerit rektal.

Simptomet e sarkomë gjirit

Zhvillimi fillon me një sarkomë në gji formimin dendur me gunga, e cila ka konturet e qarta dhe sipërfaqe kodrinore. Si vend tumor të lëkurës mbi të thins, bëhet kaltërosh-kuqe ngjyrë, kundër të cilit qëndron zgjatur model nënlëkurës venoz.

Rritja e tumor të çon në një rritje në gji prekur, asimetria e gjirit, dhimbje, ulcerat e lëkurës mbi tumorit. Në fazat e avancuara të ndarjeve të tumorit mund të rrjedh gjak. Me rritjen e shpejtë të sarkomë nganjëherë zhvillojnë reagim të ashpër inflamator që imiton absces gjirit.

Shkalla e shpërndarjes lokale sarkomë e gjirit mund të jetë i ngadalshëm, progresive, hap pas hapi dhe të stuhishme. Është vërejtur se vysokozloyakisnu sarkomë zhvilluar me shpejtësi dhe në mënyrë të menjëhershme, në pak muaj; tumoreve me një prognozë relativisht të favorshme - ngadalë, nganjëherë për vite me rradhë.

Për sarkomën gjirit tipike rrugë hematogjene e metastazë në mushkëri dhe skelet; Përfshirja e nyjave limfatike regjionale janë të rralla.

Diagnoza e sarkomë gjirit

Kritere të qarta për diagnostikimin sarkomë gjirit në Mammology nuk zhvillohet një ngjarje e rrallë patologjinë e dhënë dhe varg histologjik të gjerë të ndryshueshmërisë.

Diagnoza dhe trajtimi i gjirit marrëveshjeve sarkomë mammologist oncologist. Prekje në krupnobuhristaya gjirit përcaktohet, elastik, tumor i shkathët është cilësi heterogjene; gjatë shënimet e inspektimit ënjtje dhe skuqje të lëkurës, fushat e ulceration.

Data Rishikimi mamografia dhe gjirit ultratinguj në sarkomë jospecifik. Studimi gjeti hije në një njësi konglomerat me konturet undulating, shtyrë mënjanë indet përreth. Përcaktuar mirë hedh lëng i lëkurës mbi tumorit dhe venat e zgjeruar nënlëkurës e gjirit. Përveç kësaj, MRI mund të kryhet ose scintigraphy me technetium gji-99.

Diagnoza përfundimtare e sarkomë e gjirit mund të konfirmohet vetëm nga mostrat e tumorit studim morfologjike dhe citologjike të marra nga biopsi gjobë gjilpërë, ose trepanoj. Në mikroskop sarkomë stromal paraqitur elemente, atypia celulare me polymorphism të theksuar dhe bërthamave të zgjeruar, komponenti mungesës epiteliale.

Trajtimi i sarkomë gjirit

Sasi të mjaftueshme të ndërhyrjes në zbulimin sarkomë gjirit është një mastectomy. Më rrallë, të sarkomat shumë të diferencuara, kryer operim radikal. Lymphadenectomy është treguar për zbulimin e metastases në nyjet limfatike regjionale ose në afërsi të strukturave të sarkomë limfatike, sidomos në prishjen e tumorit.

Një qasje e integruar për trajtimin e sarkomë e gjirit mund të përmirësojë rezultatet afatgjata. Prandaj, në periudhën postoperative kimioterapia antraciklina kryer antibiotikët. Nevoja për terapi rrezatimi është konsideruar vetëm kur një kirurgji diskutueshme radikalizmi.

Prognoza për sarkomë gjirit

Faktorët paralajmërues që ndikojnë në kohëzgjatjen e periudhës së mbijetesës sëmundjes pa dhe shërbejnë sarkomë histotip gjirit, shkallën e diferencimit, madhësia tumor. Normat e mbijetesës më të mira të vërejtura në sarkomën diferencuara shumë dhe nuk ka metastazë në nyjet limfatike regjionale.

Sarkomë i gjirit është i prirur për përsëritje lokale në postoperative gji dhëmbëza kultit dhe metastases largëta në mushkëri dhe kockave. Dobia e diskutabelen rindërtues mamoplastyky.