Fistulat e rektumit


  • Gyp Klasifikimi rektal
  • Shkaqet e fistula rektale
  • Simptomet e fistula rektale
  • Diagnoza e fistula rektale
  • Trajtimi i fistula rektale
  • Parashikimi dhe parandalimi i fistula rektale

Baza e formimit të fistulat e rektumit është një inflamacion kronik i crypts anale, hapësirë ​​mezhsfinkternom dhe indeve adrectal, duke çuar në formimin e fistulous. Kjo dhomë e nëndheshme prekur anal gjithashtu shërben si një hapje të brendshme fistulous. Gjatë fistulat përsëritura rektale, efekte të mëdha negative pacient, i shoqëruar nga një reagim lokal, dhe përkeqësimit të përgjithshëm. Prania e zgjatur e fistula mund të çojë në deformim të muskul unazor anal dhe të rritur gjasat e zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë.

Gyp Klasifikimi rektal

Gyp rektal numri dhe lokacioni i vrima mund të jetë i plotë dhe i paplotë.


Në hyrje të plotë gyp të vendosura në muret e rektumit; dalje - në sipërfaqe të lëkurës rreth anusit. Shpesh, ka disa plot fishkëllimë gji bashkimin e indeve të thellë adrectal një prizë të vetme kanal që hapet në lëkurë.

Pjesa gyp rektal karakterizuar nga vetëm gji në të dy përfundon verbërisht në inde adrectal. Megjithatë, si rezultat i proceseve septike ndodhin në paraproctitis, pjesë gyp shpesh shpërthen, duke u bërë i plotë.

Lokalizimi i vrimë në mur të brendshëm të rektumit dalluar para gyp, pasme dhe anësore lokalizimin.

Për një fistulous në muskul unazor anale gyp zorrës së trashë mund të jetë intrasfinkternymi, transsfinkternymi dhe EKSTRASFINKTERNYH.

Intrasfinkternye (submucosal kufi nënlëkurës) gyp i zorrës së trashë zakonisht kanë veprim të drejtpërdrejtë Svischevoyi tek vrima e jashtme që shkojnë afër anusit, dhe të brendshme, të vendosura në një nga crypts.

Kur fistulat transsfinkteralnoy lokalizimin kanal Svischevoyi mund të gjendet në të nënlëkurës, pjesëve sipërfaqësore apo të thella të muskul unazor. Pasazhe Fistulous ndërsa shpesh të degëzuar, me praninë e xhepat qelb në inde, e shprehur procesin Rubtsov në indet përreth.

Ekstrasfinkteralno vendosur gyp muskul unazor rektal zarfet e jashtme, duke hapur një vrimë në dhomë e nëndheshme e brendshme. Ata janë zakonisht rezultat i paraproctitis akute. Sigurisht Svischevoyi e një kohë të gjatë, dredha-dredha, me qelb purulent dhe shenjat mund të ketë formë kali dhe disa hapje fistulous.

Ekstrasfinkternye gyp zorrës së trashë ndryshojnë në kompleksitetin. Fistulat shkallë 1 me vrimë të ngushtë të brendshme dhe një relativisht drejt kurseve; plagët, ulcerat dhe infiltrateve në inde dispozicion. Kur fistulat Kompleksiteti 2 vrimë e brendshme e rrethuar plagët, por nuk ka ndryshime inflamatore. Ekstrasfinkternye gyp shkalla 3 e karakterizuar nga vrima e ngushtë e brendshme pa dhëmbëza, por prania e procesit inflamator indeve. Në shkallën 4 e vështirësi brendshme vrimë gyp rektal zgjeruar plagët rrethuar, infiltrate inflamatore, qelb purulent në inde.

Shkaqet e fistula rektale

Në proctology gati 95% fistulat zorrës së trashë të rezultojë nga paraproctitis akute. Infeksioni, zhbirues thellë në murin e rektumit dhe indet përreth, duke shkaktuar një të formimit perirektalnyh abscesi, zbulohet, duke formuar një gyp. Formimi i fistula zorrës së trashë mund të shoqërohet me trajtimin jo të rregullt të proctologist i durueshëm, kirurgji jo-radikal në paraproctitis.

Fistulat e rektum mund të ketë origjinën post traumatike ose postoperativ (për shkak të heqje të rektumit). Fistulat që lidhin rektumit dhe vaginës është shpesh rezultat i traumës së lindjes (në të ndenjura fetusit kanalin e lindjes këputje, përdorimi i teksteve obstetrikale, të punës të zgjatur, etj) apo ndërhyrjeve të ndërlikuara gjinekologjike.

Formimi i fistula rektal eshte zakonshme në pacientët me sëmundjen e Crohn-it, sëmundja diverticular të zorrëve, kanceri i zorrës së trashë, tuberkulozit rektal, aktinomikozës, klamidia, sifilisit, AIDS.

Simptomet e fistula rektale

Kur fishkëllimë njoftimet rektale pacientit në lëkurë e perianal disponueshmërisë zonë mëngjes - fistulous, e cila lirohet periodikisht ujth dhe plehrat që ndotin rrobat. Në këtë drejtim, pacienti është i detyruar të ndërrojnë shpesh pads, lani bigëzim, nuk ulem-bate. Shkarkesë të bollshme nga shkaku fistulous kruajtje, iritim dhe tretje e lëkurës, e ndjekur nga një erë e keqe.

Nëse gyp rektal drenazhuar mirë, dhimbja është i dobët; dhimbje rëndë zakonisht shkaktuar nga një fistulat brendshme jo të plotë shkak te inflamacionit kronik në trashësinë e muskul unazor. Dhimbje Rritja është vërejtur në kohën e jashtëqitjes, njehershem fekal kur kalon nëpër rektum; pas ulur gjatë, këmbë dhe kollitjes.

Fistulat e rektumit me një kurs undulating. Acarimin ndodh kur indet bllokim ashpërim fistulous dhe në masë purulent necrotic. Kjo mund të çojë në formimin abscesi, pasi që efektet autopsi spontan akute largohem: reduktuar shkarkimet nga plaga dhe dhimbje. Megjithatë, shërimi i plotë i hapjes jashtëm të fistula ndodh dhe pas një kohë simptomat akute përditësuar.

Në faljen gjendja e përgjithshme e pacientit nuk është ndryshuar, dhe me cilësi të kujdesshëm higjienës së jetës nuk vuan shumë. Megjithatë rektum gyp i gjatë kurs dhe përkeqësimi i vazhdueshëm i sëmundjes mund të çojë në dobësi e përgjithshme, përkeqësimin e gjumit, dhimbje koke, ethe periodik, ul performancën, nervozizmi, ulur potencë.

Gyp Kompleksi i zorrës së trashë, ekziston për një kohë të gjatë, shpesh i shoqëruar nga ndryshime të rënda lokale - deformim i kanalit anal, cicatrices muskujt dhe mangësi anal muskul unazor. Shpesh, si rezultat i fistula rektale zhvillon pektenoz - dhëmbëza muret e kanalit anal që të çon në kufizimet e saj.

Diagnoza e fistula rektale

Njohja gyp i zorrës së trashë është i bazuar në ankesat, ekzaminimit klinik dhe ekzaminimit instrumental (testet ngjyrë të performancës sensing, fistulography, ultrazërit, sigmoidoscopy, irrigoskopii etj).

Në lëkurë rektal zonë plot fishkëllimë perianale hapjen masë të jashtëm, duke klikuar mbi të cilën qëndron mukusit dhe qelb. Fistulat ndodhin pas paraproctitis akut zakonisht kanë një hapje të jashtëm. Prania e dy vrima dhe vendndodhjen e tyre në të majtë dhe të djathtë të anusit mendoni për patkua fishkëllimë rektum. Hapje të shumta të jashtme janë karakteristikë e proceseve specifike.

Kur paraproctitis përzgjedhjen e fistula zakonisht pidhi, të verdhë, pa erë. Tuberkulozi gyp rektal shoqëruar përfundojë me shkarkimin e rëndë të lëngshme. Në rastin e aktinomikozës janë të varfër karakter kroshkovidnyh përzgjedhje. Prania e gjakderdhjes mund të jetë një keqdashje sinjal gyp zorrës së trashë.

Fistulat e pakompletuara brendshme të rektumit është vetëm brenda vrimë, kështu që prania e fistula është themeluar nga studimi rektale gisht. Në gratë, është e detyrueshme për të kryer ekzaminim gjinekologjik, i cili eliminon praninë e fistula vaginale.

Probing gyp zorrës së trashë ndihmon të vendosur drejtimin fistulous degës së saj në indet, prania e xhepat e qelbit natyrisht lidhet me muskul unazor. Përcaktimi masën dhe formën e kanalit patologjike dhe lokalizimin e hapjeve të brendshme fistulous specifikuara gjatë anoscopy dhe testet me ngjyrë (metilen zgjidhje blu). Në mostër negativ me një ngjyrë ose përveç të tregohet fistulography.

Të gjithë pacientët me sigmoidoscopy rektale gyp kryhet për të vlerësuar gjendjen e mukozës së rektumit, për të zbuluar tumoreve dhe ndryshimeve inflamatore. Irrigoscopy e klizmë barium në diagnozën e fistula rektale ka vlerë diferenciale ndihmëse.

Për të vlerësuar gjendjen funksionale të muskul unazor anale në fistulat përsëritura dhe afatgjata rektale ekzistuese e leverdishme për të sfinkterometrii. Në diagnozën e ndërlikuar gyp Ultrasonografi rektal jashtëzakonisht informative.

Diagnoza diferenciale e fistula zorrës së trashë është bërë nga cysts fibër adrectal, osteomielit legen kockat kurs epiteliale coccygeal.

Trajtimi i fistula rektale

Trajtim radikal i fistula zorrës së trashë është e mundur vetëm shpejt. Gjatë faljen, kur mbylljen hapje fistulous operacion jopraktike për shkak të mungesës së monumentet qartë të dukshme, me mundësinë e heqjes jo-radikal të fistula dhe dëmeve indeve të shëndetshme. Në rastin e rëndimit paraproctitis kryer një autopsi dhe eliminimin e purulent abscesit, i emëruar nga terapi masive me antibiotikë, fizioterapi (electrophoresis, UV), e ndjekur nga një "ftohtë" operacion periudhë është kryer.

Kur lloje të ndryshme të fistula zorrës së trashë mund të kryhet autopsi apo prerje e fistula në lumen të rektumit, seksioni shtesë dhe kullimit të mbylljes purulent qelb e muskul unazor, duke lëvizur mukusit ose përplasje Muco-të muskujve për të mbyllur hapjeve të brendshme fistulous. Zgjedhja e metodave të përcaktuara lokalizimin e fistulat kurs, shkallën e dhëmbëza, praninë e infiltrate dhe xhepat purulent hapësirë ​​adrectal.

Sigurisht postoperative mund të jetë i komplikuar nga fistula korrente zorrës së trashë dhe mangësi anal muskul unazor. Për të shmangur komplikime të tilla të lejon zgjedhje të mjaftueshme të teknikës kirurgjikale, voli e kujdesit kirurgjikale, funksionimin e duhur teknik dhe pa gabime në menaxhimin e pacientëve pas operacionit.

Parashikimi dhe parandalimi i fistula rektale

Intrasfinkternye dhe gyp ulët rektal transsfinkternye zakonisht nuk janë të qëndrueshme trajtim të sjellë komplikime të rënda. Transsfinkternye thellë dhe ekstrasfinkternye gyp shpesh përsëritet. Long-Term gyp komplikuar nga dhëmbëza mur dhe purulent zorrës së trashë qelb ekzistues mund të shoqërohet me ndryshime të mesme funksionale.

Parandalimi formimin gyp zorrë e trashë kërkon faktorë të shpejtë përjashtimit trajtim paraproctitis trauma zorrës së trashë.