Spondylarthritis negativiteti


 • Shkaqet e spondyloarthritis negativiteti
 • Simptomat spondyloarthritis negativiteti
 • Diagnoza spondyloarthritis negativiteti
 • Kriteret diagnostike spondyloarthritis negativiteti
 • Trajtimi i spondyloarthritis negativiteti

Në 1976, Moll dhe Wright identifikuar kriteret kryesore diagnostikuese për ishin kombinuar një numër të sëmundjeve në një grup të quajtur "spondylarthritis negativiteti." Pastaj, këto kritere janë zgjeruar dhe plotësuar nga studiues të tjerë. Të spondylarthritis pranishëm seronegative përfshijnë ankylosing spondylitis (spondylitis ankylosing), sëmundjet e Reiterit, artritit psoriatic, artritit, sëmundje kronike zorreve (semundja Crohn, semundja Whipple s, kolit ulcerativ), artritit reagues, sëmundjen Behçet, mitur artriti kronik dhe uveitis akute përparme .

Shkaqet e spondyloarthritis negativiteti

Modern Reumatologji vazhdon për të kërkuar për dhe studimi i shkaqeve të spondyloarthritis negativiteti. Korrelacioni i këtyre sëmundjeve me efekt mbi të agjentëve infektivë, veçanërisht agjentët e infeksioneve të zorrëve dhe urinare (dizenteri, salmonellozave, yersiniosis, sëmundjet ushqyese, Klamidia, etj).


Përveç kësaj, në shumicën e pacientëve kanë predispozicion gjenetik për shkak të një mishërim i spondylitis negativiteti, konfirmuar nga prania e antigjenit HLA-B27. Ky antigjen është e ngjashme me strukturën antigjenike sipërfaqe të klamidia, Klebsiella, Shigella dhe mikroorganizmave tjerë. Për shkak se infeksioni me këto baktere të çon në prodhimin e autoantibodies për të formuar qarkullojnë komplekset imune që shkaktojnë inflamacion autoimune në indet e nyjeve dhe shpinë me zhvillimin e spondylitis seronegative.

Simptomat spondyloarthritis negativiteti

Sindromi kyçeve zakonisht është një foto klinik tipik i secilit prej spondyloarthritis negativiteti. Pra me spondylitis ankylosing vërejtur sakroileit dypalësh, dhimbje prapa, ndryshim tipik të sjellje, kufizime në lëvizje shpinë në të gjitha drejtimet. Artrit Psoriatic shpesh manifestohet nga pezmatimi i nyjeve skajor interphalangeal, dhe spondylitis zhvillon vetëm 5% të pacientëve. Në korrelacion reaktive arthritis paraprirë nga infeksioni.

Përfshirja sy është më e zakonshme sindromi extraarticular spondyloarthritis negativiteti. Duket Uveitisi përparme, iritis, yrydotsyklytom dhe mund të jetë i komplikuar nga zhvillimi i cataracts, distrofia corneal, glaukoma, lezionet optike nervore, duke çuar në vizionin e reduktuar dhe verbim.

Lezione të lëkurës në spondylitis negativiteti në varësi të sëmundjes manifeston pllaka psoriatic ose pustules, eritemës apo elemente me gunga mund të mungojë. Ndoshta ndryshimet psoriazopodibni gozhdë, lezione ulcerative e zgavrën me gojë, Keratoderma.

Semundja inflamatore e zorreve gjenden në përafërsisht 17% e pacientëve me spondylarthritis seronegative. Ata janë kronike në natyrë dhe është i lidhur ngushtë me veprimtarinë e inflamacion në joints. Në shumë raste, inflamacion i zorrët janë fazë subklinikisht dhe janë gjetur vetëm në ekzaminimin instrumentale.

Sëmundjet e zemrës në spondylitis seronegative zakonisht nuk ka lidhje me artrit aktive. Ka raste kur pacienti është tërhequr me ankesat e zemrës, dhe manifestime kyçeve janë spondylitis negativiteti në anketë. Vërehet më shpesh në negativiteti angilozues shkelje AV-përcjelljeve dhe aortyt. Kjo çon në rrjedhën e gjakut të kundërt nga aortën në zhvillimin e sëmundjeve aortes zemrës.

Dëmtim të veshkave raportuar në 4% të pacientëve me spondylarthritis negativiteti. Ata shfaqen sindromi nefrotike, microhematuria, proteinuria dhe rrallë provokojnë dështim i veshkave.

Diagnoza spondyloarthritis negativiteti

Polymorphism e simptomave dhe prania e shenjave klinike midis perehlestov shumë e vështirë diagnoza sëmundje spondyloarthritis negativiteti. Në këto pacientë, rheumatologists duhet të shqyrtojë mjeku sy, kardiolog, gastroenterologist, nëse është e nevojshme - një dermatolog dhe urolog.

Në një studim laboratorik, gjaku i pacientëve me spondylarthritis negativiteti shënuar shenja nonspecific inflamatore, rritjen e CRP. Një tipar tipik i spondyloarthritis negativiteti është mungesa e gjakut të pacientëve ANF dhe.

Një x-ray të përbashkët, Arthroscopy, birë i përbashkët diagnostik i mëtejshëm lëngu synovial hulumtim. X-ray e shpinë mund të zbulojë sakroileit dypalësh, kalcifikim me Ne shpinë, vetëm sa forcon paravertebral.

Studimi i sistemit kardiovaskular përfshin EKG, ritmokardiohrafiyu, Echo-kg, MRI e zemrës aortography. Në diagnozën e spondyloarthritis negativiteti kryer detyrimisht kërkime për coprogram zorrë, irrigoscopy, colonoscopy, barium radiografi pasazh dhe t. N. Çdo dëmtim të veshkave në urinë tregon proteinuria klinike dhe mykrohematuryyu. Në raste të tilla, të kryer me ultratinguj dhe CT urography veshkat.

Diagnoza diferenciale e ushtrimit negativiteti spondyloarthritis e reumatizmi, artrit reumatoid, reumatizma palindromnyy, hidroksiapatitnoy artropati.

Kriteret diagnostike spondyloarthritis negativiteti

Manifestimet klinike A.

 • Dhimbje në natyrën e natës mesit dhe / ose ngurtësi në rajonin e mesit në mëngjes (1 pikë).
 • Arthritis një ose më shumë nyje të asimetrisë plagë (2 pikë).
 • Dhimbje rastit në mollaqe (2 pikë).
 • Trashje e këpucë me majë dhe duart, e cila u jep atyre lloj sosiskoobraznyy (2 pikë).
 • Dhimbje lokal në linkun ndreqim (2 pikë).
 • Përfshirja e syve (2 pikë).
 • Cervicitin apo zhvillim Uretriti jo e lidhur me gonorre, festohet në muajin e fundit para fillimit te arthritis (1 pikë).
 • Diarre u vu re në muajin e fundit para fillimit të artritit (1 pikë).
 • Prania e qenies pacientit ose me nje histori te psoriasis dhe / ose enterocolitis kronike dhe / ose balanyta (2 pikë).

Kriteret B. radiografike spondyloarthritis negativiteti

 • Shiko për shenja sakroyleyta 3-4 fazën e njëanshëm ose dypalëshe me fazën e 2-4 (3 pikë).

V. determinizmi gjenetik spondyloarthritis negativiteti

 • Identifikimi i HLA-B27 pacientit ose të afërmit e tij në praninë e sëmundjeve të tilla si psoriasis, Uveitis, sindromi Reiter së, enterocolitis kronike (2 pikë).

G. Efikasiteti i NSAIDs trajtimit

 • Reduktimi intensitetin e dhimbjes brenda 2 ditësh nga fillimi i trajtimit (1 pikë).

Sëmundje është diagnostikuar si spondyloarthritis besueshme negativiteti, në qoftë se rezultati i përgjithshëm i 6 apo më shumë. Spondyloarthritis Klinike negativiteti mund të jetë aq polimorfe se një numër i pacientëve nuk mund të përfundojmë atë në një sëmundje të veçantë në këtë grup. Raste të tilla janë të referuara si "spondyloarthritis padiferencuara seronegative."

Trajtimi i spondyloarthritis negativiteti

Terapi bazik spondyloarthritis negativiteti kryhet droga nga grupi i jo-steroidal anti-inflamator droga (NSAIDs), të cilat përfshijnë: voltaren, DIKLOFENAK, indometacine, phenylbutazone. Sipas shumë autorëve më efektive në spondyloarthritis negativiteti është voltaren që kombinon një efekt të fortë anti-inflamator dhe relativisht pak rrezikun e efekteve anësore. Komplikimi më i zakonshëm i NSAIDs terapi janë lezione gastrointestinale, janë shpesh erozive dhe karakter ulcerative, që mund të shkaktojë zhvillimin e ulçerë stomakut shpuar apo gjakderdhje gastrointestinal ,.

Në Reumatologji studimet moderne të gjerë të përdorimit të drogës në trajtimin e spondyloarthritis imunologjike negativiteti. Aktualisht lejohet për përdorim ynflyksymab (Remykeyd), i cili është antitrup tek një prej ndërmjetësuesve kryesore te inflamacionit. Disa autorë tregojnë efikasitetin në trajtimin e imunomodulator negativiteti spondyloarthritis brezin e katërt - Imunofan.