Sindromi Resistant vezore


  • Sindromi Arsyet rezistente ovarian
  • Shenjat ovarian rezistente
  • Diagnoza sindromi rezistente ovarian
  • Trajtim sindromi rezistente vezore
  • Parandalimi sindromi rezistente vezore

Sindromi i rezistencës vezore - patologji pak i njohur në të cilin amenorrhea dhe infertilitetit në zhvillimin e formuar normalisht karakteristikat sekondare seksuale, mana dhe gonads mikroskopik pandryshuar dhe gonadotropins larta. Në gjinekologji Në mesin e formave të ndryshme të rezistent amenorrhea llogarive vezore sindromi për 1,9-10% të të gjitha rasteve. Sindromi sinonime rezistente vezore në literaturë është sindromi Savage, sindromi i panënshtruar, i paralizuar, "memec", apo turistët pandjeshëm vezoreve.

Sindromi Arsyet rezistente ovarian

Etiopatohenz rezistenyh ovarian Sindromi për t'i dhënë fund të paqarta. Është e mundur që zhvillimi i saj mund të jetë për shkak të defekteve gjenetike në follicles aparatit receptor.


Ne paraqesim dëshmi të autoimune karakter patologjisë - me sindromën rezistent vezore në serum janë antitrupa që bllokojnë ndjeshmërinë receptor FSH në vezore. Përveç kësaj, sindromi mbikëqyrje klinike Savage është e kombinuar shpesh me çrregullime të tilla si thyroiditis Hashimoto-së, miastenise se rëndë, diabeti, hipoparatireoidit, trombotsytarnaya purpura, alopecia, anemia autoimune hemolitik, etj

Gjithashtu provuar rolin e faktorëve iatrogjenike në gjasat e sindromës - të radiorenthenoterapiy, përdorimin e drogës imunosupresive dhe citostatikëve, heqje e vezoreve. Shpesh sindromi rezistente vezore është shkaktuar nga një plagë e shytave ovarian indeve, tuberkulozi, aktinomikozës, sarkoidosis.

Shenjat ovarian rezistente

Ekran default është parregullsitë rezistente sindromi vezore dhe ndërprerja e menstruacioneve në gratë nën moshën 35 vjeç. Në historinë shpesh shënuara ngarkuar i trashëguar në lidhje me funksionet menstruale dhe riprodhuese, praninë e sëmundjeve autoimune, infeksionet e shpeshta. Fillim, paraprihet zakonisht nga pësimit të një infeksion të rëndë virale, efektin e stresit, duke marrë doza të mëdha të sulfonamides apo drogave të dytë dhe kështu me radhë. D.

Formimi i menarche në pacientët me sindromin rezistente vezore kohë në të kaluarën shpesh ndodhin lindjes dhe abortin. Disfunksioni menstrual nga tipit oligomenorrhea mund të jetë 3-10 vjet.

Një tipar i rëndësishëm informativ që karakterizon sindromi i ashpër është një mungesë e çrregullimeve vaskulare (flashes nxehtë, palpitations, djersitje, etj), tipike e menopauzës apo sindromi i ovarian rraskapitur.

Pacientët me sindrom rezistente vezore duhet tip femër organ, i zhvilluar siç duhet karakteristikat sekondare seksuale. Zhvillimi i gjirit normal, shpesh në gratë duket sëmundje fibrocystic gjirit. Shumë rrallë vërehet rastit menstrualnopodobnoy spontan gjakderdhje.

Diagnoza sindromi rezistente ovarian

Vetëm një studim gjithëpërfshirës i të dhënave instrumentale dhe laboratorike na lejon të dallojnë sindromi rezistente ovarian të ngjashme me simptomat e sëmundjes: gonads diskeziy, sindromi i ovarian, prolactinoma, etj

Në ekzaminim gjinekologjik zbuluar shenjat gipoestrogenii - hedh lëng mukusit dhe bllokimet e vulvë dhe vaginës, slabopolozhitelnye simptomë "nxënës".

Sipas SHBA legenit përcaktohet mitër normale apo madhësi më të reduktuara me një shtresë e hollë e endometrium; Madhësia e vezoreve nuk është ndryshuar, ata janë të visualized follicles shumëfishta 5-6 mm në diametër (fenomen multifollikulyarnyh vezoreve).

Hormonet e Kërkimit karakterizohen nga nivele të larta të LH dhe FSH, nivelet e Hormoni normale dhe koncentrim të ulët të estradiol në plazmën e gjakut. Parametrat karakteristike të hormoneve në sindromën rezistente vezore është rritja në prostaglandin E2 nga 3-4 herë, kortizolit - 2 herë, të testosteronit 3-10 herë.

Informativ i lartë diagnostikues me rezistente sindromi dhurata vezore e testeve hormonale. Testi i parë Hestahenovaya zakonisht është pozitiv, këto teste tregojnë një rezultat negativ. Për sindromi rezistente ovarian karakterizuar gjithmonë përgjigje pozitive për të estrohenhestahenovuyu testin në mënyrë ciklike, duke treguar se ruajtja e mekanizmave reagime mes rajonit hypothalamic-hipofizë dhe vezore.

Laparoscopy diagnostike ju lejon të shihni follicles në ovaries shkëlqejë; biopsi ovarian ind dhe studim pasues histologjik konfirmon praninë e follicles primordiale dhe preantralnyh një biopsi.

Në mënyrë që të përjashtojë adenoma e hipofizës shalë Turqisht bërë radiografi, CT apo YAMRT kafkë.

Trajtim sindromi rezistente vezore

Si Etiopathogenesis sindromi rezistente vezore në të shumtën e rasteve mbetet e paqartë, trajtim është jashtëzakonisht e vështirë.

Sindromi i rezistencës vezore emëruar dy-apo tri faza HRT që synon korrigjimin e gjendjes së mangësi estrogjenit, normalizimin e ciklit menstrual, reduktimin gonadotrophins. Nga kontracepsioni për pacientët e vegjël janë caktuar Femoston, trisekvens, premella-cikël klymonorm, Klementi, një gjë e rrallë. Gratë pas 50 vitesh të HRT është kryer në një mënyrë të vazhdueshme (livial, klimodien, kliohest).

Me metodat jo-drogës për sindrom rezistente vezore tregon akupunkturë në vezore fushë receptor të intravaginal dhe bryushnostenochnoe phonophoresis me vitaminë E, Kurortoterapyya.

Që nga restaurimi i ciklit normal ovulimit menstrual nuk mund të ndodhë, implementimi i funksionit gjenerues në gratë me sindromën rezistente vezore është e mundur vetëm përmes IVF duke përdorur një vezë të donatorëve. Njoftimi i ndodhjes së vetë amësisë pas trajtimit estrogjenit janë të rralla.

Pas 40 vjetësh, pacienti kërkohet një mamogram vjetor, ultratinguj legenit, densitometry për përjashtim osteoporozën, studimet e kolesterolit të gjakut dhe lipoproteins.

Parandalimi sindromi rezistente vezore

Për shkak të kompleksitetit dhe mungesës së njohurive të mekanizmave të qëndrueshëm sindromi vezore gjinekologjisë moderne ende nuk mund të identifikojë masa të veçanta të parandalimit. Është e rekomanduar për të përjashtuar efektet iatrogjenike negative - infeksionet, rrezatimit, dehje drogës, etj

Është e këshillueshme për apel në kohë të gjinekologu me mosfunksionim menstrual me një ekzaminim të plotë.