Sindromi Raynaud-së


  • Simptomet e sindromi Raynaud-së
  • Diagnoza e sindromi i Raynaud-së
  • Trajtimi i sindromi i Raynaud-së
  • Parashikimi dhe parandalimin e sindromi Raynaud-së

Sindroma Raynaud-it eshte nje gjendja sekondare që zhvillohet kundër një numër të sëmundjeve, patologjia e indit lidhor (difuze skleroderma, sistemik lupus eritematosus), vaskulitis sistemik, artritit reumatoid, sëmundjet simpatike ganglioneve, endokrine dhe hematologjik crregullimeve, crregullime diencephalic ngjeshja e paketave neurovascular. Përveç kësaj, sindromi i Raynaud-së mund të jetë shkaktuar nga ndikimi i rreziqet profesionale (ftohje, dridhje).

Në patogjenezën e rolit sindroma Raynaud-it kryesor për endogjen vasoconstrictor - catecholamines, endotelinës, tromboksan A2. Në zhvillimin e sindromi Raynaud-së përbëhet nga tri faza të njëpasnjëshme: ishemike, dhe tsianoticheskiy hiperemicheskie. Faza ishemi zhvillon për shkak të vrull e arteriolat periferike dhe capillaries zbrazje të plotë; zbehje manifestuar lokal i lëkurës. Në fazën e dytë, për shkak të një vonesë në venules dhe gjak? arteriovenulyarnyh anastomosis, lëkurë të zbehtë ndryshon cianozë (cianozë). Në fazën e fundit - hiperemicheskie reaktiv shënuar skuqje.

Në mungesë etiofaktorov karakteristike e sindromi Raynaud-së, sugjerojnë praninë e sëmundjes Raynaud-së. Në rast të sëmundjes rolit Raynaud-së të themeluar e trashëgim, mosfunksionim endokrin, trauma, nikotina kronike dhe dehje alkoolit. Sëmundje Raynaud-së është më e zakonshme në mesin e grave 20-40 vjeç që vuajnë nga migrenë.


Simptomet e sindromi Raynaud-së

Simptomet e sindromi Raynaud-së është shkaktuar nga vasospasm paroksizmal dhe zhvillohet si rezultat i dëmtimit të indeve.

Në raste tipike, sindromi i Raynaud-së ndikon IV dhe II gishtërinjtë dhe duart, ndonjëherë - mjekër, veshët dhe hundën. Sulmet ishemi fillimisht me ndërprerje, të rralla; ndodhin nën ndikimin e agjentëve të ftohtë, që rezulton trazira, pirja e duhanit dhe kështu me radhë. d. paresthesia zhvilluar Papritmas, gishtat e ftohtë, lëkura është alabastër-e bardhë. Mpirje ndryshuar djegie, dhimbje lomyaschey, ndjenjë e plotësi. Sulmi përfundon me një lëkurë të mprehtë t'i shtyer dhe ndjenja të ngrohjes.

Progresi i sindromi i Raynaud-së çon në zgjatjen e kohës për 1 orë, sulmeve të shpeshta, daljen e tyre spontane pa provokim të dukshëm. Pas lartësia e dalldi ndodh fazën cyanotic, ka një ënjtje të vogël të indeve. Në mes të periudhave të shkurtra të këmbët dhe duart janë të ftohtë, cyanotic, i lagësht. Për paroxysms ishemi në sindromi Raynaud implikimet tipike simetrik dhe konsistente të zhvillimit: për herë të parë në gishta, pastaj - të ndaluar.

Pasojat e indeve ishemike nëse zgjatet dhe sindromi i rëndë Raynaud-së mund të ketë ndryshime trofike në formën e shërimit dobët ulcerat deje, zonat e nekrozë, lezione degjenerative e pjatë gozhdë, osteolysis dhe deformim falangave, gangrenë.

Diagnoza e sindromi i Raynaud-së

Pacientët me sindrom Raynaud-së dërguar për rheumatologist konsultimit dhe një kirurg vaskular.

Sindromi Raynaud-së për të zbuluar ndryshimet në angiografi arterie skajor lejon vasculature periferike, ku fushat e stenozë pabarabartë dhe pengim total të enëve të gjakut, mungesa e rrjeteve kapilar dhe collaterals përcaktuar.

Kur capillaroscopy shtrat gozhdë dhe sipërfaqja e përparme e syrit të zbuluar ndryshimet morfologjike model microvascular, duke treguar perfusion.

Laser Doppler floumetrii, e përdorur për të vlerësuar microcirculation periferike, zbulon defekte metabolike dhe rregullimin myogenic e qarkullimit të gjakut, reduktimin përgjigjet Veno-arterial dhe dashamirës.

Në mes të periudhave të shkurtra me sindromin Raynaud-së, të shkaktojë vazospazmës dhe vlerësuar gjendja e rrjedhës së gjakut lejon provë të ftohtë.

Trajtimi i sindromi i Raynaud-së

Parimi i parë i trajtimit të sindromi Raynaud-së është një pika alarmi përjashtim - pirja e duhanit, ftohje, dridhje dhe shtëpiake tjetrin dhe faktorët industriale. Një zbulimin dhe trajtimin e sëmundjes primare, duke rezultuar në zhvillimin e sindromi Raynaud-së.

Në mesin e sindromi Raynaud Vasodilators antagonist efektiv të kalciumit - nifedipinë (kordafen, korinfar etj) Vazaprostan, selektive Kalciumi channel blockers - verapamil, diltiazem nikardypin. Nëse është e nevojshme, të aplikojnë ACE frenuesit (kaptopril), blockers selektive HS2-serotonin receptorët (ketanserin).

Sindromi Raynaud-së është kryer agjentët antitrombocitare destinacion - dipiridamol, pentoxifylline (AHAPURYN, trental), e ulëta dextrans peshë molekulare (reopoliglyukinu).

Progresi dhe rezistenca ndaj terapisë Raynaud-së sindromi i drogës është një tregues për sympathectomy kirurgjikale apo hanhliektomii.

Në sulmin e zhvilluar ishemike masa urgjente ngrohja gjymtyrët në ujë të ngrohtë, fërkoni duke përdorur leshi, ofrojnë pacienti një pije të nxehtë. Në sulmin e zgjatur të përshkruajnë formën antispasmodics injectable (Nospanum, platifillin) Seduxen dhe droga të tjera.

Sindromi Raynaud-së duke përdorur metoda jo-drogës - terapi, reflexology, fizioterapi, oksigjenim hyperbaric. Sindroma Raynaud-së, shkaktoi kolagjenit sistemike, tregohet duke mbajtur seanca hemokorrektsii jashtëtrupor.

Fjalë New në trajtimin e sindromit Raynaud-it eshte nje terapi përdorur qelizat embrionale synojnë normalizim e rrjedhjes periferik gjakut. Qelizat embrionale të lehtësojë hapjen e kolateraleve të reja në gjak dhe të stimuluar rigjenerimin e qelizave të dëmtuara nervore, të cilat në fund të fundit çon në ndërprerjen e vasoconstriction paroksizmal.

Parashikimi dhe parandalimin e sindromi Raynaud-së

Sindroma e motit Raynaud-së varet nga progresion bazë sëmundjes. Kursi i sindromi është sulme relativisht të favorshme ishemike mund të ndalet vetvetiu pas ndryshimit të shprehive, klimë, profesionin e trajtimeve spa dhe kështu me radhë. D.

Mungesa e masave parandaluese parësore lejon vetëm flasin për parandalimin e mesëm e sindromi Raynaud-së, dmth përjashtimin e faktorëve që çojnë në vasospasm duke filluar - hipotermi, dridhje, tymi, stresi psiko-emocional.