Shalë-formë mitrës


  • Shkak i kancerit sedlovydnoy
  • Simptomet e sedlovydnoy mitrës
  • Diagnoza e sedlovydnoy mitrës
  • Trajtimi i sedlovydnoy mitrës

Shalë-formë mitër është një shprehje e veçantë mitër antlered. Kur sedlovydnoy mitër në pjesën e jashtme të trupit të poshtme formuar konkave vogël thellimin si shalë. Në gjinekologji me keqformime totale të mitrës për të ndarë llogaritë e kancerit sedlovydnoy për rreth 23% të rasteve. Shkalla e ndarjes në dy brirë mitrës është e ndryshme: zgjerimi i madhësisë kryq, rrafshim pjesën e poshtme, mospërputhje dobët bottom dy qoshet. Në të gjitha rastet, një formë e kancerit në kuptim të kujton shalë.

Shalë-formë mitra është e kombinuar shpesh me defekte të traktit urinar, mur ndarës intrauterine, legen të ngushtë. Prandaj, prania sedlovydnoy mitrës mund të jetë i rrezikshëm për zhvillimin e infertilitetit primar, patologjive të ndryshme të shtatzënisë, traumat e lindjes, komplikime obstetrike, vdekjen fetale.

Shkak i kancerit sedlovydnoy


Gjë e shëmtuar shalë e mitrës është formuar midis 10-14 javë të embryogenesis dhe bashkimit mesonephral Strait.

Në fazën e zhvillimit të embrionit të mitrës fillimisht përfaqësuar nga dy utero-vaginal zgavër razdelennymy mesatare mur ndarës shigjete. Deri në kohën e lindjes së një muri fetusit femër zhytur gradualisht, dmth mitrës së pari antlered merr formën e parë shalë-si, dhe pastaj - mirë, odnopolostnoho dardhë. Në rastet e plotësisë së formimit të mitrës deri në lindjen e vajzave ruajtur vohnutostey në pjesën e poshtme, të cilat çojnë në defekte të lindjes - sedlovydnoy mitrës. Në ndarjen në fund të sedlovydnoy mitrës gjithmonë të ketë zgjerimin e saj në të gjithë.

Arsyet disembrioheneza dhe formimi sedlovydnoy mitrës mund të shërbejë faktorë të ndryshëm të dëmshme që shkelin formimin e saktë të gjatë shtatzënisë: dehje nënës (alkool, nikotina, drogës, farmaceutike, kimike), vitaminë mangësi, stresi, endocrinopathies (hyperthyroidism, diabet), defekte të zemrës.

Pafavorshme për organogenesis caktuar sëmundjet infektive shtatzëna - fruthit, gripit, rubeolës, sifilizi, toxoplasmosis, etj sedlovydnoy promovojnë shtatzëninë e mitrës mund të rrjedhin në drejtim të toksicitetit, hipoksi kronike fetusit.

Simptomet e sedlovydnoy mitrës

Jo sedlovydnoy në dispozicion shtatzënisë mitra nuk mund të mendoj. Një gjë e shëmtuar e vogël shalë e mitrës nuk parandalon shtatëzaninë, jo ngjizje të vështirë dhe të lindjes.

Një Ndryshimet më të theksuara mund të ngrit rrezikun e abortit spontan, patologji placentar (anë apo pozitë të ulët, PREVIA placenta, shkëputja e parakohshme), pozitë tërthor fetusit, prezantimin shkeljes së të fetusit, lindja e parakohshme.

Gjatë mitrës lindjes shalë mund të jetë një faktor në zhvillimin e punës anormale dhe ofrimit të - dobësi apo incoordination. Shpesh, mitra sedlovydnoy në obstetrikë janë drejtuar në prerje cezariane. Mangësi anatomike dhe funksionale mund të shkaktojnë Postpartum mitrës gjakderdhje.

Në mungesë të monitorimit të duhur të grave gjatë kujdesit para lindjes rritjen e rrezikut të vdekshmërisë perinatale. Në rastet e deformimit të rëndë të mitrës mund të jetë një infertilitetit primar.

Diagnoza e sedlovydnoy mitrës

Në diagnozën e sedlovydnoy i mitrës rol vendimtar studime instrumentale - ultratinguj UZHSS, hysteroscopy, hysterosalpingography, imazhit magnetoresonance. Hulumtimi Standard gjinekologjik në sedlovydnoy mitrës informativeness.

Gjatë sonography legenit (ultratinguj) mitër shalë nuk është gjithmonë rasti. Në të mëdha deformim tërthor scan tregon një rritje në gjerësi të mitrës në 68 mm trashje mur myometrium në fund të 10-14 mm dhe e saj të fryrë në zgavrën e trupit. Për të identifikuar sedlovydnoy mitrës sondën me ultratinguj vaginale mundësisht kryer në fazën e dytë të ciklit me trashësi të mjaftueshme të rënda endometrial.

Tiparet karakteristike më të mundshme janë mitër sedlovydnoy gjatë hysterosalpingography: 2 përcaktohet në radiographs goja e tubave fallopiane në pjesën e poshtme të lexuar qartë zgavër të vogël në një shalë që shkojnë në zgavrën e mitrës. Karakteristika të ngjashme janë gjetur gjatë YAMRT.

Hysteroscopy është përdorur për ekzaminimin direkt vizual të mitrës.

Në rrjedhën e shtatzënisë në gratë me një sedlovydnoy mitrës monitorohen Doppler utero-placental rrjedhjen e gjakut, kardiotokografike kryer, phonocardiography fetusit.

Trajtimi i sedlovydnoy mitrës

Taktikat kirurgjikale në sedlovydnoy mitrës vlen paaftësinë vetëm subjekt për të krijoj (jo shkaku tjetër) ose fetusin përhershëm abortim spontan. Rindërtimi i mitrës shpesh prodhohen gjatë hysteroscopy nëpërmjet mënyrave natyrore, pa shkurtime. Pas korrigjimin shanset prishura të shtatzënisë normale rritur dhjetëfish.

Pacientët me sedlovydnoy mitrës duhet të jetë nën mbikëqyrje të ngushtë të një mjek obstetër-gjinekolog me kushtet e shtatzënisë hershme qartë zbatojnë të gjitha rekomandimet, dhe kur më pak të shqetësuar hospitalizuar në një frekuentimin e lindjes institucion.

Në rast të komplikimeve të shtatzënisë në gratë me një mitër sedlovydnoy regjim shtrati i emëruar, agjentët antispasmodic, qetësuesve bimor, progestins (Utrozhestan, Duphaston) aktovegin, Essenciale forte.

Taktika në lindjen e ardhshme në gratë shtatzëna me një sedlovydnoy mitrës vendosur paraprakisht.